• 9.375.420 stemmen

Met onder meer: Tom Cruise, Ken Watanabe en Masato Harada

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 8 januari 2004

Plot The Last Samurai

"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."

Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.

Nathan Algren

Moritsugu Katsumoto

Simon Graham

Col. Benjamin Bagley

Zebulon Gant

General Hasegawa

avatar van Jaap

Jaap

De film is ronduit top! Het eind is niet wat iedereen hoopt wel stijlvol. Voor Tom Cruise had ik liever iemand anders gezien daarom geen 5 sterren maar 4.5, de rest... top!

avatar van De Knip

De Knip

Snap ik niet: ik vind Tom Cruise uitstekend gecast.

avatar van stinissen

Jaap schreef:

Ik snap dat ook niet wie had jij dan willen zien Jaapie??

avatar van Newbie

Newbie

stinissen schreef:

Ik ging naar de film met de gedachte duizend bommen en granaten maar wat heb ik me vergist deze film is zo mooi zo groots een waar meesterwerk. De werkelijk prachtige beelden de schoonheid van het verhaal , de respect en waarde.. in een woord subliem, vooral het 1ste deel van de film is wel zo mooi een wel verdiende 10 dus 5*.

Volledig akkoord, alleen ben ik nog aan't twijfelen om mijn score te verhogen.

avatar van Linda

Linda

Ik had het bioscoopjaar niet beter kunnen beginnen! Bijna 2,5 uur lang (De tijd vloog om) heb ik genoten van de prachtige beelden en indrukwekkende gevechten. Het verhaal vond ik erg mooi, ik heb me zelfs geen moment geërgerd aan de cliché's. Verder bevat de film zeer mooie muziek en erg sterk acteerwerk, vooral Cruise was (weer) lekker op dreef. 4 sterren.

avatar van Newbie

Newbie

Tja, het einde vond ik een beetje overdreven,iedereen wordt doorzeeft door kogels, maar onze cruise blijft als ENIGE over, je kunt dan misschien zeggen "it was not his time", maar...

avatar van Pierre1

Pierre1

Duitse bioscoopbezoeker stikt in popcorn

PRENZLAU - Een achttienjarige bioscoopbezoeker uit de Oost-Duitse stad Prenzlau is tijdens een vertoning van de film The Last Samurai gestikt in popcorn. Kort nadat hij was begonnen met popcorn eten, kreeg hij het benauwd en raakte hij bewusteloos.

Een met spoed opgeroepen arts slaagde er niet in de jongen het leven te redden, deelde de politie zondag mee. Uit de lijkschouwing moet blijken wat de doodsoorzaak is.

Creepy

Je zou voor minder. Cruise als samurai

avatar van FisherKing

FisherKing

Doet me denken aan dat verhaal van Bush en zijn Pretzels , alleen had dat een andere afloop...

pascal83

Ik was toch wel positief verrast bij het zien van deze film, vooraf had ik veel lompe actie scenes verwacht maar dat bleek toch wel mee te vallen, en vond sommige zelfs erg mooi vormgegeven (zoals de aanval van de ninja's ).
De "liefde" tussen cruise en de japanse schone werd ook niet overdreven gebracht (zoals met een met een seksscene had gekund), maar was altijd wel onderhuids aan te voelen wanneer de 2 bij elkaar waren.
Een aantal zaken vond ik wel een beetje ongeloofwaardig, maar het is ook maar een film.
En natuurlijk zal iedereen zich afgevraagd hebben waarom juist het personage van Cruise, als enige, de slag met het imperiale leger moest overleven

Desondanks blijft het goede gevoel hangen en krijgt de film vooralsnog 4*, maar bij herziening zou deze waardering zowel omhoog als omlaag kunnen.

Over de aanval van ninja's gesproken, zou over het fenomeen ninja geen mooie film gemaakt kunnen worden? Naar mijn weten zijn er zelfs geen "Japanse klassiekers" aan dit onderwerp gewijd... toch wel zonde.

pascal83

pas op voor de spoilers in het vorige bericht, want op dit moment blijken de spoilertags niet te werken.

pascal83 schreef:

Ja klopt, alleen met die ninja's kreeg ik echt zo'n oude kungfu film flashback, ze bleven maar komen, was onbedoeld grappig..

Dat hebben ze inderdaad goed aangevoeld anders had het wel te voorspelbaar geweest (was het al).

Zoals de zonen, van de door cruise vermoorde samurai, met hem omgingen kwam toch niet echt geloofwaardig over, ieder kind zou toch wel enige wrok koesteren jegens de moordenaar van diens vader. Ook vond ik het vreemd dat Katsumoto, zijn zus (de vrouw van de door Cruise/Algren vermoorde man) Algren liet verzorgen, terwijl Algren haar man had vermoord.

Ja daar had ik ook moeite mee, je moet ook niet te veel nadenken bij deze film..

Nee maar wel talloze low budget ninja films ga maar eens zoeken op www.imdb.com

vince schreef:

Nee maar wel talloze low budget ninja films ga maar eens zoeken op www.imdb.com

Daar heb ik er wel genoeg van gezien

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Het eerste deel van de film is met veel gevoel opgezet. Men laat subtiel het mooie japanse landschap en leefwijzen van de Samurai zien. Niet teveel poespas en met af en toe zelfs wat humor. Dat viel me allemaal reuze mee van deze blokbuster en een hoge score lag in het verschiet.

En dan gaat het toch weer op z'n typisch Bollywoods mis; de standaard cliche veldslag die schijnbaar in dit soort films MOET voorkomen. Totaal over the top en misplaats... wat een gemiste kans om hier echt iets moois van te maken. Buiten het feit dat de veldslag van geen kanten klopt is het jammer dat men zich wederom heeft laten verleiden tot een eind wat we al zo vaak (en beter!) hebben gezien.

Eerste deel van de film zat ik op 4 sterren. Tweede deel op 2.5. Cruise zijn acteerprestatie zorgt ervoor dat ik naar beneden afrond: 3 sterren. Nogmaals: gemiste kans!

vince

Ja het eind vond ik ook niet echt geweldig. Het eerste deel is zeker het beste deel, ben ik met je eens.

avatar van zeus

zeus

Leuke film met mooie beelden. Heb me goed vermaakt.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

zwaar irritant hoe die 19de eeuwse japanners die nooit n blanke hebben gezien vloeiend engels kunnen praten...en hoe tom cruise in 1 jaar tijd aikido en kendo heeft gemasterd...eerste deel was goed daarna zakt het wat in door teveel hollywood gehalte,al is het wel n mooie film om te zien en als je niet teveel nadenkt goed tedoen.
ppl die meer willen zien over japan tijdens die tijdperk kunnen oa. de kenshin anime gaan volgen ^^

avatar van Padd0

Padd0

silverfaustx schreef:

Wat dat betreft is Kenshin idd wel handig ja, je leert er ook nog wat van .

avatar van Inge

Wel een mooie film.

Zeker weten.

avatar van wackyboy

wackyboy

Ik zag Tom Cruise bij Larry King zitten, waar hij met die hysterische grijns op zijn gezicht het Scientology geloof predikte. De lust tot het zien van deze film was me daarna alweer bijna vergaan. Maar goed, hij schijnt goed te zijn, dus het zal er uiteindelijk wel van komen. Die Tom Cruise neemt zichzelf alleen veel te serieus.

avatar van LN

LN

Vond dit echt geweldige film. Hele mooie beelden. Die Japanse dude Katsumoto die heeft echt zo`n uitstraling daar was Tom Cruise niks bij. Vind zoiezo die hele japanse cultuur prachtig.

avatar van mister blonde

mister blonde

vond hem erg op dances with wolves lijken (de vijand die door een andere cultuur wordt opgenomen en een held wordt).

mooie beelden, maar verder redelijk standaard. het einde was vreselijk voorspelbaar en melodramatisch ik moest samen met mijn vriendin diep zuchten en dat was niet omdat we het zo mooi vonden.

daarbij vond ik hem in het midden redelijk saai.
2,5 sterren. hoger kom ik niet.

HET Tom Cruise-vehikel The last samurai is een van de domste en slechtst geacteerde films in jaren. Als de voorspelling uitkomt dat Cruise hiervoor een oscar krijgt, dan weiger ik een jaar lang het woord ,,academy award'' nog te gebruiken en refereer ik alleen nog naar ,,de onnozelaars in Hollywood''. Over de meeste smaken en kleuren valt te twisten. Maar niet over de vaststelling dat Tom Cruise, zot van eigenglorie, hier de meest schabouwelijke prestatie uit zijn carrière neerzet. Vergeleken met The last samurai , worden die andere recente films uit het genre -- Hero, Kill Bill en Zatoichi -- in een klap nog een stuk beter.

Quote uit De Standaard, toonaangevende krant in België, en altijd zeer smaakvolle filmrecenties. De film staat voor mij op begin volgende week gepland, we kijken er reeds naar uit.

avatar van KillaJah

KillaJah

Krijgt ook in 03 en HUMO erg slechte recenties.

True ... nu zou ik niet naar Humorecenties luisteren. Die mensen, hoewel ze zichzelf als alternatief weekblad profileren, lopen nog jaren achter op filmgebied. 03 heeft daarentegen wel uiterst degelijke recenties.

avatar van jedymaster

jedymaster

goede film met soms zelfs humor maar soms ook humor op de verkeerde momenten zoals ook al bij legends off the fall heeft de regisseur schijnbaar patent op

avatar van Idol

Idol

wel een aardige film meer niet

LN schreef:

Dat van die cultuur daar sluit ik me bij aan. Maar er zijn veel betere films over de japanse cultuur te vinden.

Wat is dit toch om kotsmisselijk van te worden. Je vraagt je af of dit nog door mensen is gemaakt, of gewoon industrieel van de band gerold. Alle, maar dan ook alle clichés zitten in dit onding. Opgeblazen, inspiratieloos, lelijk, een Amerikaans ego waar de film in verdrinkt, een acuut gebrek aan subtiliteit en een melige dramatiek waarbij zelfs Titanic in het niets verdwijnt.

En dan kom je hier te zien dat ie in de Top 250 staat. Enig goed puntje dat ik heb kunnen bespeuren was de dame, die jammer genoeg door het script gedwongen werd als love interest van Cruise te dienen. Jammer genoeg ik de rest zo kut dat ik er niet eens een half sterretje voor kan bijtellen.

Deze film is al 100 keer gemaakt, niet beter, niet slechter, maar altijd even smakeloos.