The Last Samurai (2003)
Releasedatum: 8 januari 2004
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Last Samurai
"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."
Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.
Nathan Algren
General Hasegawa
Emperor Meiji
Riddick
Film nogmaals gezien.
Ik was vergeten hoe goed ik deze film vond.
Anderzijds ben ik gewoon veranderd. Toen ik deze film jaren geleden zag vond ik het al iets speciaals hebben. Maar jammer genoeg had ik toen niet alle details opgevangen.
Dit keer heb ik alles over me heen laten komen.
'Muziek, beeld, sfeer, acteerwerk en de romantiek.
Ik heb het van 4* verhoogt naar 5*.
yeyo
In de film wordt goed weergegeven hoe de samurai's in die tijd leefde en wat hun normen en waarden waren.
Really?
JulesTMNT
Redelijk.
Aangezien ik de Meiji-restauratie een interessante ontwikkeling in de Japanse geschiedenis vind besloten deze eens op te zetten. Zoals verwacht waren de historische incorrectheden niet op een hand te tellen, maar daar kan ik dan nog wel doorheen kijken bij een film als deze.
Verder vooral veel bombasme en cliché's. Tom Cruise is een van mijn minst favoriete acteurs en doet het ook niet zo geweldig. Toch is het geheel wel vermakelijk en onderhoudend, en zijn de actiescénes zo slecht nog niet.
Ruime 6.
Sergio Leone
Tom Cruise is een van mijn minst favoriete acteurs en doet het dan ook niet zo geweldig.
Omdat Tom Cruise niet jouw favoriete acteur is, doet hij het niet zo geweldig??
Hij is ook verre van mijn lievelingsacteur, maar hier acteert hij op niveau.
JulesTMNT
Wat verkeerd geformuleerd misschien. Hij doet het niet zo heel slecht hoor, maar ook gewoon niet goed. Dat staat op zich los van of hij tot mijn minst favoriete acteurs behoort.
yeyo
Ik vind dat dit soort heroïsche rollen hem allesbehalve goed afgaan. De sake-scène is zelfs ronduit beschamend. Sukkelachtige personages (zoals in Magnolia) zet hij veel beter neer.
Kan jij het beter?
yeyo
Nee, maar ik ben geen acteur en heb ook geen ambitie om dat te worden. Flauwe opmerking.
Sergio Leone
0,5* voor de deze film vind ik ook flauw. Alsof alles staat of valt met Tom Cruise. Deze film heeft zoveel meer te bieden dan dat (beelden, muziek, de bijrol van Ken Watanabe,..).
Sergio Leone
Alsof mijn beoordeling alleen met Cruise te maken heeft..
Alsof er niets is dat je score hoger kan doen oplopen dan die 0,5*.
yeyo
Tja kijk, mijn cijfer is geen rekensommetje. Ik ga echt niet wat extra puntjes geven voor een paar mooie plaatjes van Nieuw-Zeeland.
Deze film ergert mij op elk vlak zo ongelofelijk, dat het laagste cijfer maar terecht lijkt. Jij hebt trouwens ook heel wat films met genoeg 'redeeming qualities' op 0,5* staan, dus je zou mij perfect moeten begrijpen.
Sergio Leone
Green Mile? Amelie Poulain? Reqiuem For a Dream?
Ik begrijp dat zeer zeker. Die films zullen voor mij hetzelfde zijn als The Last Samurai voor u. Ik vind het enkel spijtig, omdat ik hem wel de moeite vind.
Eerlijk gezegd vind ik die films matig tot waardeloos
Ik bedoelde enkel dat die films in theorie ook elementen bevatten waardoor ze geen 0,5* 'verdienen'.
Eerlijk gezegd vind ik die films matig tot waardeloos
The Green Mile heel misschien voor de sfeer. De andere twee niets..
Maar soit, da's off topic.
Mankatans
zat genoeg potentie in, maar dat einde was echt totaal belachelijk. Slap, cliché, hollywood. Dat Cruise als enige blijft leven en die keizer wel even omlult, moest er bijna van braken
Marlo Stanfield
Bijzondere film over de ondergang van de traditionele Samurai, die plaats moest maken voor de moderne Japanse staat. Nathan Algran word tijdens zijn gevangenschap gegrepen door de toewijding, discipline, en harmonie van de Samurai, en raakt bevriend met de sympatieke leider Katsumoto. Dit vind ik persoonlijk het beste karakter in deze film.
Het verhaal komt in grote lijnen wel aardig overeen met de realiteit. Een legertje van nog ongeveer 400 trouwe Samurai nam het op tegen het keizerlijke leger van ruim 40.000 man. Dat er echter een blanke Amerikaan bij zat is niet erg aannemelijk, maar dat is gedaan om Amerikanen aan de film te binden.
Het verhaal ontwikkelt zich gestaag, en is niet erg verassend. Toch is het een erg mooie film. De locaties zijn adembenemend, en de Samurai cultuur komt toch mooi naar voren, ondanks het enigsinds simplistische beeld word er word geschept.
De gevechten zien er ook erg goed uit, en er komen een aantal mooie heroische momenten in voor. Edward Zwick weet als geen ander een dramatische film als dit neer te zetten, alles klopt gewoon de sfeer, de decors, de gevechten, en de heroiek, kortom een prachtfilm die ik vaak kan kijken. Ook bevat de film een paar momorabele quotes zoals: Katsumoto: You think a man can change his destiny? Algren: I think a man does what he can, untill his destiny is revealed.
AC1
Volledig akkoord! Alhoewel, sukkels? In het begin was hij eigenwijs, verwaand en dat is iets wat Cruise heel goed kan. Voor de rest, bravo met je score!
Artificial
Geweldige film die ik al ik weet niet meer hoe vaak gezien heb.
Het verhaal is mooi, het acteerwerk is goed, de muziek past heel goed bij de film de sfeer zat er ook goed in.
Ik kan het niet goed uitleggen, maar deze film heeft een bepaald gevoel, "iets speciaals". Al met al een hele mooie film die terecht in mijn top 10 staat.
Nierika
Film op zich vond ik geweldig. Maar dat einde... Staan ze daar met gatlings of wat het ook moge wezen alles en iedereen aan gort te schieten, uitgenomen onze Amerikaanse held natuurlijk, komaan zeg! Dat daar gelaten, was hij minstens een halfje hoger geëindigd...
Samurai
Perfecte film mooi verhaal mooie weergave van hoe het was in die tijden, mooie veldslagen en realistisch het is een film waarbij je de hele tijd naar kan kijken zonder dat het verveeld
MovieKnower
Als ik jou top 10 vergelijkt met deze film, dan is deze film nog meer waard dan jou top 10 bij elkaar.
yeyo
Kinderachtig. Vooral omdat je waarschijnlijk hooguit 2 titels van mijn top 10 gezien hebt.
MovieKnower
Kinderachtig is het inderdaad, maar jou reacties om een briljant uitgewerkte film als deze een 0,5 * te geven is pas kinderachtig.
Geef dan tenminste een 2.5*
En hooguit twee titels?
Ik heb met bloed, zweet en een colablikje jou top 10 nagekeken.
Geef dan tenminste een 2.5*
Waarom zou ik een film die ik werkelijk onuitstaanbaar vind 2,5* moeten geven? Ongelofelijk hoe mensen zich blind kunnen staren op iets zo futiel als een cijfer.
Ik heb met bloed, zweet en een colablikje jou top 10 nagekeken.
Kan ik begrijpen, het zijn geen kinderfilms.
Marlo Stanfield
Blindstaren op een cijfer gebeurt denk ik alleen als het exorbitant laag is en totaal niet in verhouding staat met de kwaliteit van de film. Daar staat alle persoonlijke aversie die je tegen Zwick of Cruise hebt los van. Een 0,5 is dus duidelijk gegeven om maar eens te laten zien hoe erg je deze mensen haat, en hoezeer je hun niveau (en van alle liefhebbers van deze film) onstijgd. Dan is het natuurlijk niet vreemd dat je verontwaardigde reakties krijgt, sterker nog daar heb je het waarschijnlijk allemaal voor gedaan, dus wees blij dat je de aandacht krijgt waar je naar op zoek was.
Dit staat overigens los van de vraag hoe terecht jouw haat naar met name Edward Zwick is, wat echt op het waanzinnige af is. Het lijkt wel of die man jou persoonlijk iets heeft misdaan, terwijl hij door een iets minder beperkte bril bekeken, erg mooie films maakt.
MissCon
Erg mooie film met mooie beelden en een duidelijk contrast laat zien, waardoor de oude normen en waarden van de Samurai in het gedrang kwamen. Dat de film filmcliches laat zien enige overlevende na de slag is jammer, maar overkomelijk en niet echt storend ...
4* van mij
missl
Film nogmaals gezien na wat jaar en nu vind ik het beter.
Het leven van de Samurai is prachtig in beeld gebracht en ook de levensloop en veranderingen van de kapitein komt goed over.

'The Last Samurai' van Edward Zwick wordt vanavond uitgezonden op televisie

Hitserie 'Shogun' op Disney+ loopt op zijn eind: deze ijzersterke titels voelen als thuiskomen

The Green Mile

Blood Diamond
Thriller / Drama, 2006

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
japanverlies van geliefdewar crimessense of guiltswordplaygeneralsamuraioorlogsveteraankatanazwaardarms dealhomelandkeizerlanguage barrierself-discoverymountain villageforeign legionhuurlingcampaigncommercial agreement insurgenceleaderwar strategygettysburg slaughtersoldaatperiode stukalcoholischu.s. soldierhistorically inaccuratejapanese armywarrior19e eeuwwar trauma vindictiveintenseantagonisticmighty whiteygoing native