The Last Samurai (2003)
Releasedatum: 8 januari 2004
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Last Samurai
"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."
Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.
Nathan Algren
Zebulon Gant
General Hasegawa
Emperor Meiji
%%%%%%
zeer goeie tom cruise . aleen hoe kan hij in eens beter zijn dan bijna alle samurai vechters zijn die dat al jaren oefenen ? maar het blijft een goeie film .
Nijnooo
Superfilm! De Japanse cultuur is op een prachtige manier door de film heengeweven. Het liefdesverhaal is wat cliché, maar geeft de film meer emotie. Zelfs na 5 keer kijken, blijft hij mooi!
Barcel
Perfect film vol acties van verleden tijd!
HorrorFilms4Life
Interessant, spannend, indrukwekkend goed acteerwerk en vol actie. Zeker in mijn top3 aller tijden.
Bram v. L.
Nee, totaal niet vergelijkbaar met nonsens zoals Kill Bill. Hier zitten meer historische ogende gevechten e.d. in, en niet dat marterial arts. Dus als je een films zoals Kill Bill verwacht niet kijken. Dan word je alleen maar teleurgesteld en haal je het gemiddelde hier omlaag.
''Kill Bill'' is toch echt wel even van een ander niveau dan ''The Last Samurai'' en naar mening absoluut niet met elkaar te vergelijken. Het verschil tussen beide films is levensgroot. Quentin Tarantino put rijkelijk uit de Japanse filmtradities, en gebruikt zijn inspiratiebronnen om er een unieke mengeling van genres van te maken. Hij dweept niet met oosterse wijsheden, maar slechts met door hem bewonderde films.
In ''The last samurai'' wordt daarentegen wel gedaan aan een soort oosters filmtoerisme: elk cliché over de samoerai en de Japanse cultuur passeert de revue. Daarnaast is ''Kill Bill'' surrealistisch vormgegeven en bij ''The Last Samurai'' wordt deze stijl niet gehanteerd.
Beter kan men kijken naar samuraifilms van de Japanse grootmeester Akira Kurosawa. Overigens wel een overtuigende rol van Ken Watanabe. 3*
DownBusiness
Heb hem al een tijdje geleden gezien. Ik kwam hier terecht nadat ik Blood Diamond heb gezien.
Ik vond dit een hele mooie en boeiende film die ook lekker lang duurt (waar ik van houdt, anders kom je er net lekker in en dan is de film al weer afgelopen).
Sfeer zat, net zoals meer van zijn films helemaal goed.
petriko
Mooie film die het Japan van toen mooi laat zien. Ik zou er graag 4,5* voor willen geven, maar wegens de ongeloofwaardigheid en de clichés gaat er wel een vol punt vanaf.
Waarom ongeloofwaardig? Vind je het niet wel heel toevallig dat Nathan en die hoofdsamurai na dat eindgevecht allebei nog zo ongeveer de enige levenden zijn?
Verder vind ik het ongeloofwaardig dat een paar van die Japanners, inclusief die hoofdsamurai, bijna accentloos Engels konden spreken, waarbij ze ook complexere zaken zonder problemen en zonder nadenken in het Engels konden uitdrukken.
Toch nog 3,5*, wegens de sfeer, de mooie beelden, de goede acteerprestaties en ook de lengte.
miak
Mooie film, er hangt een prachtige sfeer, de aankleding is erg goed gedaan allemaal.
Maar Cruise weet mij niet te overtuigen, en verder vind ik het einde belachelijk. Iedere Samurai wordt doodgeschoten op dat slagveld maar Cruise overleefd als enige. Ik had graag een échte ondergang van de Samurai gezien (maar ik weet niet hoe het in het echt gelopen is.
Verder zitten er weinig boeiende personages in: een Japans Hitlertje; een kapitein die de Samurai maar een raar volkje vindt, met pijl en boog. Maar de leider van de Samurai zet een erg sterke rol neer, net als veel van die andere acteurs die Samurai speelden. Een scene die ik erg indrukwekkend vond, was toen de zoon van de hoofdsamurai werd doodgeschoten en bleef doorstijden.
Al met al een redelijke film, die door de mooie sfeer vooral in de eerste helft van de film, een 3,5* krijgt.
Willy Wartaal
Ik ben het zeker met jullie eens, hij had gewoon dood moeten gaan dan was het een stuk beter geweest. Anders zeker een 4.5 waard.
Consurgo
Ik heb de film net opnieuw gekeken, maar mijn waardering is echt enorm gedaald. Ik kan de film niet kijken zonder me enorm te ergeren aan Tom Cruise.
Tering zeg, het is net alsof 1000 jaar Japanse cultuur eventjes eer betoond aan de grote Tom Cruise.
Ugh, wat een walgelijke vent, de Samurai zijn super goed, maar Tom is blijkbaar als lullig Cavalarie kapiteintje goed genoeg om gewapend met alleen een zwaard getrainde en geharnaste Samurai als een kickbokser tussen een stel kleuters af te maken.
En hij had aan het eind op z'n minst dood moeten gaan ja. Maar dat kan natuurlijk niet, want hij is de laatste Samurai. Een Amerikaanse alcoholist wordt in een half uurtje film de redding van de Japanse eer, cultuur en krijgskunst. Petje af hoor....
4* min 2* voor Tom Cruise.
Apocalypse Now
...het hele samurai gevoel wordt inderdaad tenietgedaan door tom cruise, als zwick hem weg had gelaten bleef er tenminste nog iets wat men een samurai film kan noemen over
moviegirl2
Goede film met goede weergave van het oude Japan. Het einde is echter net iets te Hollywoods.
gondwana
Goede film met goede weergave van het oude Japan.
Carcamel
als deze film iets niet is, is het wel een goede weergave van het oude japan...
Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar over de film kan ik alleen maar zeggen WERELDS.
En echt topfilm
Ben jij dr dan geweest?
otherfool
Redelijke battle-scenes maar verder vooral veel overdreven gedoe (de mix Cruise - Zwick deed al het ergste vermoeden op dat gebied natuurlijk). 2*.
Silvio Dante
Ben het eens met otherfool, vooral zeer hollywood allemaal. De vechtscènes zijn wel goed in beeld gebracht.
Ook hier 2.0*
Geen idee waarom deze film een gemiddelde van 3.67 heeft.
Cuadros
Gisteren nog eens gezien en ik vind hem toch sterk. Vooral dat einde, daar krijg je dan kippevel van. Zo bekijk je de wereld toch eens uit een ander perspectief. 4/5
donnie darko
Ik heb hem gisteren ook nog eens herbekeken, het laatste deel eigenlijk alleen maar en die laatste scene met de president vind ik denk ik de slechtste scene die ik ooit in een film heb gezien. Daarom gaat deze nu naar 0.5*. Ik snap niet dat mensen die scene nog mooi kunnen vinden.
Martinator
dit is tog gwoon een hele mooie film en tom cruise heeft al jaren geen flop meer gehad ook deze is weer prima, mooi verhaal en zielig einde en daar hou ik wel van
Roodkapje
Elk cliché over japan en samurais passeert hier de revue. Op zich is dat niet slecht, ware het niet dat het zo opgedrongen word zodat het niet echt meer lijkt. Alles past perfect in het hollywood plaatje en de hele film is daardoor erg voorspelbaar.
gondwana
material arts zal je er inderdaad niet in terugvinden...
wel palmbomen, engelstalige japanners, amerikanen die werkelijk geloven dat ze japan hebben geholpen, weduwes die met de moordenaar van hun man flirten en historisch OGENDE gevechten, ja...
historische correctheid daarentegen...
moviegirl2
Inderdaad, zoals velen zeggen: het einde is zoooo'n ontzettende flop.
Alleen daarom heb ik 3,5* i.p.v 5 sterren gegeven (verlaagd van 4 naar 3,5 *)
Toen dat Japans presidentje 'Engels' probeerde uit te kramen, lag ik te GIEREN en te BRULLEN, kwam er zo lullig uit!!!!
terwijl dat waarschijnlijk niet de bedoeling was om daarom te lachen. Het was blijkbaar een bloedserieuse scène...
Burak18
En jij moet het verschil tussen een keizer en een president eens leren
En jij moet het verschil tussen een keizer en een president eens leren
ja inderdaad
nu je t zegt
keizer bedoel ik natuurlijk
mr.corleone
waarom hadden de jappaners trouwens zo'n kritiek op deze film? Ik bedoel,ze worden toch helemaal niet als barbaars of iets dergelijks neergezet. toch?

'The Last Samurai' van Edward Zwick wordt vanavond uitgezonden op televisie

Hitserie 'Shogun' op Disney+ loopt op zijn eind: deze ijzersterke titels voelen als thuiskomen

The Green Mile

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
japanverlies van geliefdewar crimessense of guiltswordplaygeneralsamuraioorlogsveteraankatanazwaardarms dealhomelandkeizerlanguage barrierself-discoverymountain villageforeign legionhuurlingcampaigncommercial agreement insurgenceleaderwar strategygettysburg slaughtersoldaatperiode stukalcoholischu.s. soldierhistorically inaccuratejapanese armywarrior19e eeuwwar trauma vindictiveintenseantagonisticmighty whiteygoing native