The Last Samurai (2003)
Releasedatum: 8 januari 2004
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Last Samurai
"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."
Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.
Nathan Algren
Zebulon Gant
General Hasegawa
Emperor Meiji
Bloompje
vooral de muziek en de acteerprestatie van Tom Cruise zijn me bijgebleven.
kiekje
Goede film, mooi verhaal, goede actie en mooie scenes.
MOET je gezien hebben.8)
tess
Echt een dramatische film. Je moet de onwerkelijke aspecten van de film maar door de vingers zien, want dit verhaal is goed!! Als je er goed in zit, houd het je vast en dan doet het eind je ook echt wel wat!
Remi
echt een toffe film...
meer kan ik er niet over zeggen
WB
is dat een pluspunt?
Mwa, niet zozeer voor deze film, want ik vind deze film beter, dus op zich is het een pluspunt voor Dances With Wolves
braambes
ik vond het wel een vrij vlotte film, vrij knap verhaal, zeker niet slecht geacteerd
wel enkele dingen waar ik me aan ergerde, zoals de groeiende relatie tussen nathan en die weduwe, en ook moet nathan dood op het eind, ik zie niet in waarom hij ook niet wordt doodgeschoten of zo
anyway : 3*
tamara74
wel aardig, mooie actie scenes enzo. Ik vond cruise af en toe beetje dommig overkomen. En ik vond het heel ongeloofwaardig dat die drie kopstukken op het laatst als 3 musketiers op het leger afstormden en tot op het laatst pas geraakt werden terwijl ze voorop liepen..
verder vond ik het verhaal wel mooi.
Toch 3 sterren, want ik heb me opzich wel vermaakt.
mustafa buyuk
Menghini
domme film je weet amper waarom ze oorlog voeren dommmm
Jij weet niet waarom ze oorlog voeren??? Heb je de film wel gevolgd?
Rujar
domme film je weet amper waarom ze oorlog voeren dommmm
Ok de moraalridder komt nu in mij los....
oorlogen zijn ook dommmm en onnodig.
V
Aangezien het gemiddelde hier op MovieMeter toch redelijk hoog is en deze film daardoor op plaats 213 in de top 250 staat, had ik vooraf redelijk hoge verwachtingen. Het werd helaas een flinke teleurstelling.
The Last Samurai pretendeert een serieuze, epische, actie/avonturenfilm te zijn, maar faalt op de meeste fronten. Ten eerste valt het me al op dat de makers een beetje luchtigheid wilden toevoegen, door een aantal personages extreem flauwe en ontoepasselijke grapjes te laten maken, waaronder door niet al te lang Billy Connolly en gedurende de gehele film door de heer Graham (de tolk). Dit komt nogal geforceerd en gemaakt over en heeft me geen glimlach kunnen bezorgen.
Ten tweede is er de verschrikkelijk overdreven heroiek, die veelvuldig het beeld vervuild. Al in het eerste deel van de film wordt dit duidelijk. Algren (Cruise) is in Japan werkzaam als militair instructeur (of iets dergelijks). Zijn aartsvijand sommeert Algren, nadat hij nog maar enkele dagen de compleet incompetente mannen heeft getraind, om de mannen (het leger) op pad te sturen voor de missie. Om aan te tonen dat de heren hier nog lang niet klaar voor zijn, transformeert hij tot schietschijf. "Schiet dan", schreeuwt hij naar een onzekere jongeman. Deze schiet, mist ruim, maar Algren heeft toch wel even zijn punt gemaakt.
De cliches:
Romantisch subverhaaltje die uitermate verplicht en ongeloofwaardig overkomt. Twee voorbeelden: Taka wil Algren dood omdat hij haar man vermoord heeft en meldt dit bij de leider van de Samurai, Katsumoto. Volgende scene biedt Tom zijn excuses aan voor dit onfortuinlijke voorvalletje en ze is gelijk om
Nog iets simpels. Algren traint vechttechnieken met een jongetje. Het houten zwaard wordt overgenomen door de rechterhand van Katsumoto, die overduidelijk een kolerehekel aan Algren heeft. Donkere wolken pakken samen, dreigende muziek zet op... De hemel begeeft het, waardoor het begint te donderen en te stortregenen.... Zucht!
Om over de vete tussen Algren kolonel Bagley maar te zwijgen!!
Toch heb ik nog wel wat positieve woorden over voor The Last Samurai. Ik vond Tom Cruise verrassend goed acteren, ondank een aantal negatieve berichten die ik over hem gelezen heb. Hij heeft zich duidelijk volledig ingeleefd voor deze rol.
Een echte revelatie en dan voornamelijk wat betreft schoonheid, vond ik Taka, de jongedame waar Algren bij inwoont. Zij heeft een kleine, maar wel belangrijke rol. Zoals hier al eens eerder vermeld fungeerde zij echter alleen als poppetje voor Algren. Jammer.
Wat me toch ook niet een geheel smerige nasmaak heeft gegeven, is de choreografie van de gevechten. Deze vond ik er meer dan redelijk en soms zelfs erg mooi uitzien. Vooral de eerste confrontatie tussen Algren en de Samurai vond ik erg mooi.
Hoewel het middengedeelte van de film verveling bij me opwekte, was het laatste halfuur zeker de moeite waard. De massale veldslag stak bijzonder professioneel in elkaar, maar niet om tot bijzondere hoogte te stijgen. Wel maakte dit de film nog enigszins genietbaar.
Het einde was dan weer verschrikkelijk sentimenteel, melodramatisch slecht in mijn ogen. De speech van de koning zat zo boordevol cliches ("we mogen niet vergeten wie we zijn en wat onze afkomst is
) en was zo slecht geacteerd dat ik er een nare smaak aan overhield (wat natuurlijk niet alleen door deze scene kwam).
Om een lang verhaal kort te maken. Simplistisch verhaal, vol van cliches, goede rol van Cruise, en een aantal mooie veldslagen/gevechten. Maar het negatieve overheerst! 2*
jacom
De cliches:
Nog iets wat mij stoorde. Het ultieme gevecht komt eraan en Algren heeft besloten aan de zijde van de Samurai te vechten. En wat mag hij aandoen? Het harnas van wijlen Taka's echtgenoot, dat symbolisch in de huiskamer was gestald als eerbetoon. En wie helpt hem in het harnas, gecombineerd met melodramatische muziek? Juist, Taka.. Om misselijk van te worden.bwa, echt misselijk werd ik daar toch niet van

het was er misschien wel wat over, dat wel
Dion-Fey
Een vraag: Waarom zeikt iedereen toch altijd in godsnaam over chlichés??? oké, ze zater er veel in, in deze film!! maar ze kwamen goed over, ze maakten deze film tot hetgeen wat het moet zijn. ik ken geen film zonder clichés...
er zijn idd betere films gemaakt, maar goed was hij zeker!
hij krijgt 3.5 ster
Waarschijnlijk omdat het niet echt boeiend is iets te zien wat je al 100 keer eerder gezien hebt.
Volgende vraag. Waarom zeikt iedereen toch altijd over oorlog en armoede ?
Dion-Fey
Wat heeft oorlog en armoede te maken met deze films???? En trouwens: Het is juist een kunst, om iets wat je al 100 keer gezien hebt toch nog mooi in beeld te brengen.....Maarjah, sommige mense hebbe altijd wel wat te zeiken he!!
Dion-Fey
Het is niet vergezocht om iets wat je 100 keer gezien hebt mooi in beeld te brengen, das een kunst!!
Trouwens een hele irritante reactie: ZEGT IEMAND DIE 21 GRAMS AL VERGEZOCHT VINDT......wist je nix beters te zegge? blijkbaar niet he
Jij vindt deze film qua opzet erg bijzonder. Ik vind 21 Grams bijzonder en dit maar een standaard Hollywood filmpje zoals inderdaad al 100 keer eerder gedaan.
Vandaar.
Hobbes
Psssst....kijk in de FAQ hoe je je letters ook nog eens dikgedrukt kan maken. Dan komen je argumenten nóg beter over! Stel je 't voor: in caps en bold...mooier dan dat wordt 't niet.
U-96
- 2081 stemmen
Best wel.. Maar ik denk dat hij nog gewoon erg moet wennen aan de site.. Had ik ook..
as
Ik was vooral onder de indruk van Ken watanabe. Hij steelt elk shot waar ie in verschijnt. Die oscar nominatie was misschien toch wel erg verdient. Het grootste manco van de film vond ik de rol van Cruise. Geen enkele keer heeft hij me overtuigt.
Nee, deze film kan niet in de schaduw staan van films als seven samourai of rashomon.
Dion-Fey
ey HOBBES, ik hoef geen vetgedrukte letters, geef een normale tegen-mening + argument, of zeg dat je uitgeluld bent
Hobbes
Kom jij dan in de eerste plaats met een solide gefundeerde mening waarop ik dan kan inhaken, want daar ontbreekt het bij jou aan.
Je geeft enkel jouw mening waarin vermeldt wordt dat er niets mis is met cliche's, zonder daarbij te vermelden waarom.
Cliche's heten niet voor niets cliches. Ze zijn oubollig, uitgewerkt en totaal overbodig. Helemaal als ze (zoals hier) de geloofwaardigheid van de karakters teniet doen. De kans dat in een compleet slagveld Cruise juist zijn gehate tegenstander te pakken krijgt is nagenoeg nihil en heeft enkel als doel de dramatiek van een film te verhogen
En kort gezegd: als je als film dát nodig hebt om de dramatiek te verhogen ben je mijn insziens als filmmaker totaal verkeerd bezig. Het is je er met een grote gemakzucht van af maken. Je shiet simpelweg tekort.
bioscoopzaal
of zeg dat je uitgeluld bent
Zeg, zo kan-ie wel weer.
Dion-Fey
Kan jij het dan beter Hobbes...als de filmmakers volgens JOU dan zo verkeerd bezig zijn...zou jij het beter kunnen? sommigen mensen denken hier dat ze echt alles beter kunnen, en tonen geen enkel respect voor de films die gemaakt zijn..
as

'The Last Samurai' van Edward Zwick wordt vanavond uitgezonden op televisie

Hitserie 'Shogun' op Disney+ loopt op zijn eind: deze ijzersterke titels voelen als thuiskomen

The Green Mile

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
japanverlies van geliefdewar crimessense of guiltswordplaygeneralsamuraioorlogsveteraankatanazwaardarms dealhomelandkeizerlanguage barrierself-discoverymountain villageforeign legionhuurlingcampaigncommercial agreement insurgenceleaderwar strategygettysburg slaughtersoldaatperiode stukalcoholischu.s. soldierhistorically inaccuratejapanese armywarrior19e eeuwwar trauma vindictiveintenseantagonisticmighty whiteygoing native