• 9.376.689 stemmen

Met onder meer: Carice van Houten, Jelka van Houten en Holly Hunter

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 10 mei 2012

Plot Jackie

De tweeling Sofie en Daan (33) is opgevoed door twee vaders. Wanneer er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika komt, storten ze zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Gisteren gezien in Cinecity in Vlissingen. Wat een leuke, goede film is dit geworden!! En iedereen die zegt dat de zusjes van Houten niet kunnen acteren hebben waarschijnlijk poep in hun ogen of zijn fan Steven Seagal, maar goed... Dit even terzijde. De film pakt je in vanaf het begin. Carice en Jelka spelen zo naturel dat het lijkt alsof ze helemaal niet aan het acteren zijn, maar gewoon met elkaar praten, terwijl de dialogen waarschijnlijk wel vooraf uitgeschreven zijn, maar dat merk je niet. En dan komt Holly Hunter er ook nog eens bij, met een prachtige kop en ook zij zet een prachtrol neer. Er kan veel worden gelachen, soms alleen maar om een bepaald plaatje (zeker in het countrycafé), maar sommige beelden zijn gewoonweg prachtig! OK, het is geen erg rijk verhaal, daarintegen de twist op het einde in ronduit hilarisch te noemen en bracht een grote glimlach op mijn mond. Gewaagd, zeer zeker!! Topfilm!! 4 *

avatar van tevelenco

tevelenco

Inderdaad een erg leuke film die me aangenaam heeft verrast.

De film kent een leuk verhaal wat erg goed in beeld wordt gebracht.

Met mooie landschappen en een goede verhouding tussen drama en comedy.

Ik heb soms dubbel gelegen om de droge humor van Carice en de hilarische situaties waarin de dames verzeild raakten.

Maar wat ik eigenlijk het best vond aan deze film waren de akteerprestaties van de dames.

Ze waren erg aan elkaar gewaagd waarbij vooral Carice weer indruk maakte.

Kortom een prima film van nederlandse bodem.

avatar van arnaud

arnaud

Leuke film van nederlandse bodem. Het eind is verrassend.

avatar van Soldier-Joey

Soldier-Joey

Ik hou normaal gesproken niet heel erg van nederlandse films maar dit

was echt een topper.

Zeer goed gespeeld door de 2 zusjes en natuurlijk door Holly Hunter.

Heb bepaalde momenten echt vreselijk moeten lachen om carice en dit is

natuurlijk wel echt een rol voor haar.

ik geef 4 sterren want vond het een geslaagde film!

avatar van _Daan_

_Daan_

Soldier-Joey schreef:

Ik hou normaal gesproken niet heel erg van nederlandse films maar dit

was echt een topper.

Zeer goed gespeeld door de 2 zusjes en natuurlijk door Holly Hunter.

Heb bepaalde momenten echt vreselijk moeten lachen om carice en dit is

natuurlijk wel echt een rol voor haar.

ik geef 4 sterren want vond het een geslaagde film!

ik ben het met je eens

avatar van b00ts

b00ts

Aardige film. Helaas weinig drama en nog minder humor, ondanks dat het verhaal daartoe wel aanleiding geeft. Kortom, er was veel meer uit te halen geweest. De scène onder de boom met de portemonnee was een uitschieter. Wel mooi zoals de zusjes 'naar elkaar toe groeien' naarmate film vordert.

avatar van Menno

Menno

Zou de film niet veel beter zijn als het verhaal verteld zou worden vanuit de moeder/Jacky? Amerikaanse trailer-mum wordt ziek/zwak/misselijk en opeens staan er twee nederlandse meisjes in haar trailerhome. Een lieve dochter en een kreng dochter... slagen ze er met z'n drieen in om onderweg naar haar broer (dat onderweg naar een kliniek is een beetje slap en ongeloofwaardig) in om dichter bij elkaar te komen en kan daarmee een akelig lot voor de moeder voorkomen worden? Dan hoef je die vage shit en dat overbodige gedoe in de opening van de film (we dineren en leggen het even uit..) niet te laten zien.

Die zelfmoord van Jacky vind ik echt stupide.. dat je daar als verteller mee op de proppen komt.. de makers zouden zich kapot moeten schamen.. je brengt een soortement van feelgoodfilm en dan laat je de centrale figuur volkomen onverwacht en zonder aankondiging zelfmoord plegen...er kwam een grote olifant en die blies het verhaaltje uit.. toen ik de film zag zater er meisjes in de zaal die zo 'niet' met die situatie om konden gaan, dat ze tot en met de begrafenisscene niet konden ophouden met lachen..

en over dat acteren van Jelka en Carice. ik vond het beneden niveau. als je kijkt naar hoe Holly Hunter haar personage vorm geeft, dan worden de nederlandse meisjes volledig weggeblazen. als je bedenkt dat een film een aaneenschakeling van korte momentjes is, die door elkaar worden opgenomen en later in de goede volgorde 'geplakt', dan zie je dat Holly Hunter daar een lijn in vindt. Carice en Jelka 'doen' maar wat. dat ziet er misschien ontspannen uit, en levert af en toe een gevatte opmerking van Carice op, maar met acteren, rolopbouw of 'dramatische transformatie' heeft het niets te maken. daar hoef je geen film aan te besteden. dan kun je Jelka en Carice net zo goed in een aflevering van GTST zetten met hetzelfde lollige resultaat.. Holly Hunter heeft bijvoorbeeld helemaal geen tekst nodig..die spettert haar personage ook zonder tekststeun op het doek.

hoewel ik er zelf weinig aan vond, doet het me goed om te lezen dat er toch veel mensen zijn die nederlandsefilms als dit waarderen. dat zou toch moeten betekenen dat er budget en fonds voor een echt goed script zou moeten zijn.

avatar van Grotehaas

Grotehaas

Redlop schreef:

Ik heb ze ook niet zien acteren, meestal is dat juist een teken dat ze het wel kunnen.

Eens.

avatar van arlas

arlas

mooie film met een onverwacht einde goed gevonden!

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Toch wel opvallend weinig stemmen...

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Leuk, maar net allemaal iets te flauw te lief of hoe noem je zo iets. Het is het net niet, erg jammer. Wel prachtige beelden van het Amerikaanse landschap en het acteren is dik in orde.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Zelfde fout als in 'The lovers on the bridge' bedacht ik later.Mensen die wat aan een been mankeren en met een kruk moeten lopen gebruiken die kruk aan dezelfde kant als het gewonde been, Jackie had de kruk dus aan de rechterkant moeten gebruiken.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik krijg al jeuk van deze film als ik er aan denk. De eentonige rollen van Carice hebben me de laatste jaren wat verveeld. Is dit dan misschien toch een keer iets anders?

Toch veel positieve recensies.

avatar van missl

missl

Verassende film. 2 verschillende zusjes die op reis gaan naar Amerika om hun moeder te zoeken. Mooie beelden van het land en er is vooral in het begin heel veel te lachen. Dan neemt de film een wat serieuzere wending maar dit wel met mate. Goed verhaal, mooie beelden, zeker de moeite waard.

avatar van missl

missl

SnakeDoc schreef:

Toch veel positieve recensies.

Echt anders is het niet maar ze doet het wel prima. Ik kijk liever naar haar in dit soort films want de films waar zij in zit zijn veelal nog wel van enige kwaliteit. In vergelijking tot wat ons land soms produceert.

avatar van simone1

simone1

Voor Beumer

avatar van chebby

chebby

Hele leuke,mooie en grappige film alleen het einde was echt ****** dat sloeg namelijk echt nergens op,heel die film had opeens geen betekenis meer. Tot dat was het een zeer vermakelijke film.

avatar van hheleen

hheleen

chebby schreef:

Natuurlijk heeft het wel betekenis. Nu wordt pas écht duidelijk dat familie niet uit bloedbanden hoeft te bestaan. Familie bestaat uit de mensen waarbij je volledig tot je recht komt, die het beste met je voor hebben, waar je van kunt leren, waarbij je jezelf kunt zijn. En dat werd door dit einde extra duidelijk. Ze mocht dan misschien niet hun biologische moeder zijn, maar ze bracht wel de zusjes voor het eerst weer samen, waardoor ze weer de echte familieband ervaarden.Die meiden hebben altijd het gevoel gehad dat ze iets mistten omdat ze geen biologische ouders hadden. Nu zien ze door dit avontuur in dat het daar niet om gaat. Familie is wie jij als familie ervaart. Dat is het belangrijkste Ook de trotse 'niet-biologische' vaders toonden dit nog eens extra.

avatar van Kippie.

Kippie.

Mooi uitgelegd hheleen

avatar van Queno

Queno

Carice en Jelka van Houten die opgescheept zitten met een labiele, voornamelijk zwijgzame Holly Hunter. Het is de ingetogenheid en soberheid van Hunter dat opposiet is ten opzichte van het cynische, nuchtere spel van de Van Houten-zusjes die zich uiten met Hollandse klare taal.
Een streberige, au serieaux-redractrice Sofie (Carice) die bezig is met carriere maken en een dom blondje, naïeve en onder de plak zittende kinderjuf Daan (Jelka) die door (het al veel clichématig voor roadtrips bereisde) Midden-Amerika trekken om hun nooit ontmoete (want: draagmoeder voor twee homoseksuele vaders) moeder op te zoeken. Ze komen haar ophalen (want gebroken been en labiel van geest) tegen bij een armetierige ziekenopvang in New-Mexico.
Sofie is degene die het niet zo romantisch inziet als haar zus Daan die graag het gezicht van de vrouw van de baarmoeder wil leren kennen.
Nog niet zo heel lang van voorpret gespeend zitten beleven we bruusk de rit van de twee zussen met de zwijgzame, mysterieuze Jackie die zich ophoudt tussen de rommel achterin de camper. Het personage van Hunter is er niet een dat we graag zouden willen kennen omdat ze zich terugtrekkend gedraagt (Sofie spreekt van een "totale nutcase" of sarcastisch verwonderd: "Zit ze nou te blown?") en als ze al spreekt, klinken haar woorden als droog stof.
Van start af aan is het dan wel duidelijk dat de drie een innerlijke reis zullen ondergaan, met als excuus dat Jackie naar een revalidatiekliniek moet, met de twee zussen die het nodige sociale onderhoud uit koud Nederland hebben meegenomen, Sofie die onder de druk van haar baas zit en Daan die zich door haar 'man' naar de IVF-kliniek (voor reageerbuisbaby's) laat slepen.

Beiden verlaten hun routinematige habitat en gaan de confrontatie aan met het rauwe, dorre woestijngebied van Amerika, met trammelant van dien, dat opgewekt wordt door de spanningen van de krakkemigge camper (waar toch ronduit driekwart van de film uit geschoten wordt). Zoals Sofie haar verwachtingenpatroon als hautaine zakenvrouw straf naar beneden dient te zetten als haar laptop het laatste beetje elektriciteit uit de accu van de camper heeft gehaald en elektriciteit opéist en Daan die leert improviseren, afleiding krijgt en risico's leert nemen (autorijden, zingen in een saloon). Onderweg ontspringt zich een revolte tussen de twee zussen die niets van elkaars wereld begrijpen en weer herleven als ze juveniel van de witte zand heuvels roetsjen.
Tussendoor zitten er ook wat de nodige mankementen zoals dat van de twist dat Jackie de moeder is weinig van terecht komt als drama, wat komt doordat Jackie een teruggetrokken dakloze en met de twee jongere vrouwen geen contact en chemie terechtkomt. Het feit dat Jackie de moeder is, is een nutteloos feit voor de algehele beleving.
Wat ook opvalt is het terugkerende gebruik van de laptop wat misschien kan duiden op onmacht van het scenarioteam, om wille van plotversuffing en niet meer weten wat te doen wordt de laptop erbij gehaald om maar een invloed van buitenaf te helpen sturen, zijnde de onderdrukkende man ('niet met de benen op het dashboard anders breken de botten door de airbag' of het ongeloof in diens kunnen) van Daan die zich het laplazerus schrikt als ze autorijdt, of de oppressieve baas van Sofie die haar buitenspel zet.
Notabene wanneer ze plots vast zitten in de dorre woestijn, op een route buiten de snelweg komen er hulptroepen van een wel zeer altruïstische bikersgroep als een pitcrew de camper opkalefateren en rijklaar maken. Verder zijn er de ironische pijpgrappen ("ze schrijft zoals ze pijpt" – wat nog een paar keer verhaspelt wordt gebruikt) en de spontane, onverwachte welhaast zelfmoord.

avatar van aris1988

aris1988

kan niet wachten dat die uit is wil zo graag zien hij krijgt gelijk al 5 sterren jaa varice van houten speeld er is is mijn topper :D:D

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

5 sterren maar nog niet gezien dus? Vreemd!

avatar van aris1988

aris1988

nu wel eindelijk hahah toch ma bios gegaan blijf bij me besluit met 5 sterren

avatar van christophel

christophel

leuke film, heb me niet verveeld,natuurlijk onmogelijke momenten..

avatar van digi

digi

Wat een saaie langdradige vrouwenfilm.

Ik geef nog een ster voor het acteren en één voor de mooie camera beelden.

Not my cup of tea

avatar van MantA1952

MantA1952

Hele goede film.

Geen vrouwenfilm als Intouchables of Titanic.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Aardige film, maar er gebeurd te weinig.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Best wel een goeie road movie en het zou me niks verbazen als "Jackie" een filmprijs zou winnen. Holly Hunter acteerd gewoon goed maar de 2 zussen van Houten doen het zeker niet slecht zoals ik hier ook al ergens gelezen heb. Er gebeurd dan misschien wel niet zo heel veel in deze film maar ondanks dat wist de filmm me toch tot het eind te boeien. Voor een road movie vond ik hem heel geslaagd.

avatar van _Casper_

_Casper_

Leuke film!! leuke mix van drama/komedie/feelgood/roadmovie!

FIlm kijkt lekkerweg en verveeld geen seconde, ook goed geacteerd (hoewel carice van houten wel beter geacteerd heeft, was de rest van de cast meer dan prima!) en is dit zeker voor NL begrippen een zeer goeie en fijne film!

avatar van anco12

anco12

Geweldige film leuk van begin tot het einde zeker de moeite waard om te kijken