• 9.376.802 stemmen

Gesproken taal: Deens, Pools en Engels

Releasedatum: 25 oktober 2012

Plot Jagten

"The lie is spreading."

Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

avatar van flipje553

flipje553

offtopic alert: Allereerst beetje jammer dat de 2 K's de laatste pagina gebruikten als slowchat..

Zou mooi zijn geweest als het tenminste ergens over ging ipv gekrenkte ego's.

Mooi om mee in te haken bij de film aangezien ook met die emotie nog een paar keer wat wordt gedaan in de film. misschien nog maar eens kijken?

Heb er zelf de volle 5 sterren voor gegeven als is 4 vind ik realistischer, weet alleen dat deze film ook een hoop haatstemmen gaat krijgen van mensen die beter een Jan Kloot film hadden kunnen gaan kijken (je voelt je aangesproken of niet ). >ontopic:

Tja uurtje later na het kijken, de sfeer zit er nog steeds goed in, wat een K-film.

super overtuigend gebracht en ja ik ergerde me ook wel een paar keer, maar dat is de macht van kijker over degene die de rol speelt in de film. Hoop dat hij zeker rond de 4sterren blijft hangen want dat verdient de film.

avatar van apolicum

apolicum

Leo1954 schreef:

Onbegrijpelijk, Thomas Vinterberg van nota bene Festen, komt met zo'n klote film. Een ideetje en daar is de hele film op gebaseerd. Ik ben zo teleurgesteld. Heb ik het nu mis? Snap ik het niet?

Ik vrees van wel ja...

avatar van apolicum

apolicum

Masterkeeltie schreef:
Wat een ijzersterke film, puntje van de stoel, ongelooflijk ontroerend!

Maar? Wie was nou die laatste die schoot want ik kom er maar niet achter
4.5

Dat doet er helemaal niet toe...
Punt is dat eens het kwaad geschied is, je voor de rest van je leven de stempel "mogelijke pedofiel" zult opgekleefd krijgen.
Zelfs al zou het meisje in alle toonaarden beginnen verkondigen dat ze gelogen heeft over het misbruik, mensen zouden altijd blijven twijfelen aangezien jonge kinderen zaken kunnen beginnen vergeten, zaken kunnen vermengen met andere zaken, ...
Eens je beschuldigd wordt van pedofilie (al dan niet terecht), ben je gedoemd om als (mogelijke) pedofiel in de ogen van andere mensen door het leven te gaan.

avatar van stinissen

Erg deprimerende film waar zelfs het kleine beetje hoop ten niet wordt gedaan.

avatar van glimmerman2000

glimmerman2000

Dat doet er helemaal niet toe...
[/quote]

Helemaal mee eens!

Hopelijk gaan mensen ook meer nadenken eer ze iemand beschuldigen van iets!...Een beschuldiging is zo gedaan, maar als eenmaal blijkt dat dit onterecht is, dan is degene die beschuldigt is, de rest van zijn leven een ''dader''...Vooral in deze tijd, en dan doel ik op de sociale media, kunnen ze je middels een beschuldiging of roddel helemaal kapot maken...Hoppaaaa ze slingeren iets te wereld in via bijvoorbeeld ''Facebook'' en je hebt vervolgens geen leven meer!..Alleen de gedachten al maakt me wel eens bang!

KLASSE film!, en met name de scene in de kerk vond ik zeer emotioneel!

avatar van LOMARR

LOMARR

Viel me eigenlijk heel erg tegen deze film.

Jammer 3*

• 2073 berichten

Is dat wel zo? Dat je voor je leven getekend bent? Kinderen hebben een levendige fantasie en dat wordt ook in de film duidelijk gemaakt. Ik vond het allemaal maar behoorlijk zwart wit vorm gegeven. De vriendschap zal ook niet diep hebben gezeten, ik weet in ieder geval wel dat als een vriend van mij dit zou overkomen, ik niet zo zou reageren. Maar de filmmaker koos voor simpel effect bejag.

avatar van The Oceanic Six

Sterk, ongemakkelijk drama.

Aangrijpende film over hoe mensen zomaar iemand kunnen uitsluiten voor iets wat nooit is gebeurd. Het was af en toe moeilijk om te zien hoe vreselijk onrechtvaardig Lucas door de gemeenschap werd behandeld na de valse beschuldigingen. Eigenlijk is het maar een vrij standaard verhaal, maar het stijgt wel boven zichzelf uit door ijzersterk acteerwerk en een hele duidelijke boodschap van de regisseur.

Toch is de film zeker niet perfect. Zo vond ik wel dat de mensen in het dorp, zeker zijn beste vrienden, Lucas wel heel snel laten vallen na de beschuldiging. Je zou denken dat je als vrienden toch wat meer vertrouwen hebt in je vriend. Dat een school de beschuldigingen serieus neemt lijkt me logisch, maar de nuance ontbrak wel een beetje. Het ging later ook wel vrij ver, door zelfs Lucas en ook zijn zoon in de winkel te weigeren. Ik vraag me af of dat nou realistisch is. Het leverde overigens wel sterke scenes op, zoals bij de supermarkt (het gaf toch wel een goed gevoel dat Lucas die man een enorme kopstoot terug gaf) en in de kerk. Ook de gesprekken tussen Lucas en de vader van het meisje, zijn beste vriend, waren indrukwekkend. Mads Mikkelsen zet echt een schitterende rol neer. Sowieso een erg goede acteur. In Casino Royale (2006) viel hij me al op als zeer getalenteerd. Ook de rol van de kleine Klara vond ik erg goed gespeeld. Toch knap om zo jong zo'n moeilijke rol te spelen.

De boodschap op het einde is wel helder. Mensen zijn kuddevolk en lopen elkaar te makkelijk achterna. Ik vond wel dat de film een beetje abrupt eindigde. Plots zaten we bij de viering van Lucas zoon en iets daarna zat de film erop. Dat laatste stuk met het jagen was trouwens wel goed. Iemand heeft het dus alsnog niet geaccepteerd dat Lucas niet schuldig is...
Dat geeft toch weer de juiste boodschap weer. Ook al ben je niet schuldig, dan nog zullen veel mensen je als fout zien. Tragisch. Het stukje met Lucas die Klara over de vloer tilt is wat dat betreft veelzeggend. Er is natuurlijk niks aan de hand, maar het is een hele ongemakkelijke scene.

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

wat een heftige film ! Had een paar keer de neiging om de tv in te springen en de mensen van de school en het dorp wakker te schudden !

avatar van TomPSV

TomPSV

Prachtige film. Jagten stond al een tijdje op mijn lijst met films die ik graag wilde zien en vandaag was het dan eindelijk zover. Mede door de hoge score hier en het feit dat Mads Mikkelsen de hoofdrol speelt waren de verwachtingen hoog. Erg goede acteur vind ik dat en dat laat hij in deze film nog maar eens zien. Schitterende rol die hij met heel veel overtuiging neerzet, zodat je iedere seconde gelooft en helemaal in zijn deprimerende verhaal wordt gezogen en ook echt met hem mee gaat leven. Zijn emoties leken ook heel echt. Erg knap gedaan. Maar ook de rest van de cast is meer dan uitstekend. De jonge Klara valt natuurlijk het meest op. Ze deed het erg goed en ik denk dat we in de toekomst nog wel wat van haar gaan zien.

Het verhaal kwam heel geloofwaardig op me over, zoiets zou in de huidige maatschappij ook kunnen gebeuren. Daar ben ik van overtuigd. Heel oneerlijk allemaal en voor je het weet raak je iedereen kwijt. Ik moet zeggen dat ik de sfeer ook echt heel erg sterk vond. Goed camerawerk, mooie beelden in de herst/winter en ook nog eens op de juiste momenten mooie en bijpassende achtergrondmuziek. Die combinatie werkte samen met het goede acteeerwerk en het tragische verhaal perfect. Ik kreeg tijdens de film wel per minuut meer hekel aan de mensen die Lucas beschuldigden. Het was dan ook mooi om te zien dat hij het op sommige momenten helemaal zat was en niet meer over zich heen wilde laten lopen.

Het einde vond ik ontzettend goed en toch ook wel heftig. Ik vreesde een beetje voor een happy-end, al kan je in deze film natuurlijk nooit echt van een happy-end spreken. Maar een mooie keuze van de regisseur om zo af te sluiten en daarmee te laten zien dat er nog steeds mensen zijn die er niet van overtuigd zijn dat hij onschuldig is. Al met al heb ik zeer genoten van dit tragische verhaal. Ik zou ook weinig minpunten kunnen bedenken. De tijd vloog voorbij en dat is een goed teken.

Leo1954

Kiezen tussen een vriend en je bloedeigen dochter? Lijkt me dat je intens verscheurd wordt, en imo heeft Vinterberg dat ook uitstekend laten zien.

A&L

Vergeet niet dat de vrienden van Mikkelsen ook de vrienden van de vader van Klara zijn. Daarnaast is er iig ook nog één vriend die wel de kant van Mikkelsen kiest.

• 2073 berichten

Ja, ja Depri. Voor de hand liggend niet waar? De hele film ligt voor de hand. Er zit geen enkele verrassing in.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Heel die Theo reageerde nog best mild, wat betreft dat personage is geoorloofd.

Leo1954 schreef:

Vraag me af welke 'verrassingen' jij dan graag gezien zou hebben.

• 2073 berichten

De film was direct duidelijk, alles stond in het plaatje "dat zal je maar gebeuren". Verder absoluut niets. Dat bedoel ik met weinig verrassend. Tjonge, Festen staat in mijn top 10. Snap je dan mijn teleurstelling?

avatar van Piratje

Piratje

Een prachtig gespeeld, heel erg dramatisch Deens dorpsverhaal, waarbij een kleuterleraar onterecht wordt beticht van pedofilie op basis van een oppervlakkig verhaaltje van een vijfjarig meisje, Klara.

Een dochtertje van zijn beste vriend en leerlinge van de school waar Lucas de kleuters animeert.

De directrice neemt dit gebeuren ernstig, brengt de politie op de hoogte, tot het hele dorp meeleeft en Lucas (Mads Mikkelsen) door iedereen afgewezen wordt en zelfs de toegang ontzegd wordt en hij verliest vanzelfsprekend zijn beroep. Daarnaast is hij nog verweven in zijn eigen familiale problemen.

Het verhaal is heel spontaan en uiterst geloofwaardig gespeeld. Zo natuurlijk dat regisseur Thomas Vinterberg de juiste sfeer weet te verfilmen. Ook met het geluid en prachtige natuur- en dorpsbeelden. Het kon wel hier in elk dorp gebeurd zijn.

Een verhaal dat tegenwoordig (2012-2013) zeer actueel is en vooral de mensen viseert die in contact komen met kinderen. Spijtig dat ook misbruiken onderhuids meespelen en er wellicht afrekeningen gebeuren die met het hele thema niets te maken hebben.

Zeer gevoelige scenes bezorgen je natte zakdoeken. Of tenminste toch troebele ogen.

Vooral als er niets van waar is maakt het in dit verhaal zo tragisch.

Vooral omdat het dorp globaal gelooft en afrekent.

Zeer spijtig van het plot dat voor mij onbegrijpelijk zeer slecht gekozen is.

Ik had het voor mijzelf heel anders en positiever voorgesteld want over de aanleiding van het vage verhaal van de uitlating van Klara wordt op geen moment nog gesproken. Het was ook maar een flits vooraan in de film.

Vandaar ook dat ik een half punt aftrek. Zou zelfs een gans mogen zijn, wegens de vaagheid van het onafgewerkte plot.

Maar over de hele lijn is dit een prachtige film die iedereen moet gezien hebben om te beseffen hoe goedgelovigheid van de mensen soms levens wederzijds verwoesten.

Ook al is het feit op zich totaal onaanvaardbaar. Een film voor mijn top 10.

Score 4,5plus en terecht.

Leo1954 schreef:

Nee, want Festen staat ook in mijn lijst van topfilms.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Gruwelijk, Naar, Frustrerend maar zoooo goed.

Heb geen nagels meer over na het zien van Jagten. Het onrecht wat Lucas word aangedaan is voor de kijker die niks kan doen verschrikkelijk. Onmacht!

De Denen hebben een prachtige film neer gezet zonder teveel poespas.

De kerkscene- was het absolute hoogtepunt.

Bijzonder indrukwekkend, en wéér een Scandinavisch pareltje.

avatar van Valii

Valii

Een 'mooi' portret van een man die - ogenschijnlijk - onschuldig veroordeeld wordt en de gevolgen daarvan in een hedendaagse gemeenschap. Uitstekend neergezet door Mads Mikkelsen, waarbij ook andere rollen prima gespeeld werden.

Vinterberg kaart op kwalitatief hoogstaande wijze een probleem aan welke door controverse relatief weinig aandacht krijgt en biedt daarmee een ongemakkelijke kijk in de spiegel. Uiterst consistent opgebouwd en uitgewerkt tot aan, misschien wel de sterkste, slotscène die ik ooit heb gezien.

avatar van The Oceanic Six

depri83 schreef:

A&L

Dat klopt wel, maar het is het woord van een klein, naief meisje tegen je beste vriend die je (zoals het leek) al tientallen jaren kent, mee bent opgegroeid en door en door kent. Zou je dan meteen na een beschuldiging je vriend keihard laten vallen zonder echt bewijs? Daarnaast lijkt het me ook niet aannemelijk dat hij net het dochtertje van zijn beste vriend kiest om zich aan te vergrijpen, aangezien dat veel moeilijker verborgen kan worden gehouden (lijkt me).

Er hadden meer onderzoeken en psychologische testen kunnen worden gedaan.

avatar van _Casper_

_Casper_

GEWELDIGE film, zonder meer 1 van de beste drama films die ik ooit gezien heb... Ik voelde helemaal mee... het was gewoon schokkend sommige gebeurtenissen in de film maar ook erg reeel. De acteerprestaties waren ook geweldig, van zowel de kinderen als de volwassenen.

Het enige kleine mini mini mini minpuntje heb ik met het einde nadat die vriend bij die man komt en hem dat maal geeft als teken van ok je hebt het niet gedaan dat het daarna was ''1 jaar later'' ik had daar graag toch wat meer gezien van hoe het dan liep maar op dat na, wat eigenlijk ook komt omdat ik gewoon graag meer wil weten ... echt een top flm en een super aanrader

ik geef hem vanwege mijn minpuntje een dikke 4*, anders was het een 4.5* geweest

avatar van gmx

gmx

WAUW !! Wat een prachtige film zeg. Moet 't nog even laten bezinken, maar de 4.5* is al wel duidelijk.

avatar van Stephan

Stephan

Wat een aanklacht tegen het "horen wat je wil horen" van een gemeenschap.

Velen hier zullen het zich niet herinneren of zelfs niet meegemaakt hebben maar een vergelijk met wat hier in ons land gebeurd is was heel herkenbaar.

Verder, buiten het geweldige acteerwerk van Mikkelsen en alle anderen, is dat meisje dat Klara speelt briljant geregisseerd. Haar laatste moment met Lucas is geweldig.

avatar van Spetie

Een zeer sterk en geloofwaardig Deens drama, met een zeer interessant verhaal en uitermate sterke acteerprestaties.

Allereerst een pluim voor Mads Mikkelsen, die weer eens een voortreffelijke hoofdrol neerzet als Lucas. In elke scene is hij overtuigend, maar vooral op de momenten dat het echt moet komt het beste naar voren. Zo is dekerkscene, waarbij Mikkelsen zijn vriend recht in de ogen kijkt, echt geweldig goed en wat mij betreft ook het absolute hoogtepunt van deze Jagten. Echt een geweldig moment, waarin echt alles goed wordt gedaan. Naast Mikkelsen speelt ook de rest van de cast erg goed, waarbij het kleine meisje dat Klara speelt, een zeer sterk kinderrolletje neerzet.

Thomas Vinterberg weet het verhaal goed op te bouwen en slaagt erin om een sterke, grauwe en ook vrij troosteloze sfeer neer te zetten. Lucas krijgt een hoop voor zijn kiezen en ziet langzaam maar zeker zijn aardige leven steeds verder afbrokkelen. Mensen oordelen vaak snel en zien ook graag een zondebok en dat zie je hier ook goed terug. Het gaat van kwaad tot erger en toen op een gegeven moment zelfs, de hond van Lucas werd vermoord, had ik wel heel veel medelijden met Lucas. Ik moet zeggen dat ik Lucas eerst nogal stil en terughoudend vond, maar de al genoemde kerkscene, en ook het moment waarop hij in de supermarkt iemand een kopstoot teruggeeft, logenstraften gelukkig mijn gedachten daarover. Vooral die laatste actie was ook een geweldig moment.

Richting het einde had ik even het idee, dat het helemaal niet meer goed zou komen. Het1 jaar later, vond ik nogal verrassend en aanvankelijk nogal gemakkelijk, maar de laatste minuut was echt geweldig. Ondanks dat alles weerkoek en ei lijkt, kom je blijkbaar nooit helemaal van dit stempel af, blijf je je hele leven getekend en zullen mensen altijd een oordeel klaar hebben. Ik vond het een buitengewoon krachtig einde van een zeer sterk drama, waarbij Vinterberg een lastig en actueel onderwerp op een voortreffelijke wijze tot een mooi en zeer geloofwaardig drama heeft weten te smeden. Ook mooi trouwens dat Vinterberg er nog een scene tussen Klara en Lucas in stopt. Je krijgt er toch een raar idee bij, en alleen al dat moment zet je weer erg aan het denken.

avatar van Yash100

Yash100

Bij Thomas Vinterberg zag je bij Festen al dat hij veel talent. Deze lijn heeft hij, na vele tussenjaren en redelijke flops, doorgetrokken met Submarino and Jagten. Hopeiljk blijven we van hem horen..........

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik was ontzettend benieuwd naar deze film, het verhaal sprak me erg aan en de enorm hoge score heeft natuurlijk de aantrekkingskracht van een magneet.

De film heeft me achteraf gezien zeker niet teleurgesteld en dit mag zeker een sterk drama genoemd worden!

Allereerst wil ik alle lof toedichten aan Mads Mikkelsen. Geweldig sterke rol als meester op een kleuterschool die beticht wordt van misbruik bij kleine kinderen.

Hij laat geweldig zien hoe onmachtig je bent wanneer een hele gemeenschap je tegen je keert, ook al zijn de beschuldigingen niet juist en zelfs ingetrokken door het kleine slachtoffer.

De film is redelijk traag maar dat is geen enkel probleem. Het verhaal wordt in alle rust verteld, zodat je als kijker volledig het verhaal in gezogen wordt! Ook het einde mag er zijn en spreekt boekdelen!

Voor nu vier dikke sterren, misschien na herziening ooit nog eens een halfje erbij!

avatar van gauke

gauke

Ging het bij 'Festen' om de schuldvraag; hier gaat het om de onschuld en de gevolgen van een beschuldiging. Wellicht niet zo origineel, maar het verhaal is aangrijpend, boeiend, levensecht, zwaar en genadeloos en de regie helder, ondubbelzinnig en ingehouden. Bij dit intense en van streek brengende psychologische portret voel je de ondraaglijke machteloosheid van de hoofdpersoon. Mads Mikkelsen (balans die indruk maakt) is oersterk en markant; bijna nog knapper vind ik het natuurlijke spel van Annika Wedderkop (5-jarige Klara): om dat te bereiken moet je als regisseur het een en ander in huis hebben!!!

avatar van gmx

gmx

Heb het topic gelezen, eigenlijk is vrijwel alles al gezegd, maar ik wil toch nog even ingaan op wat dingen die men blijkbaar 'ongeloofwaardig vindt:

* Het stellen van de gesloten vragen door de maatschappelijk werker. Ten eerste speelt dit alles zich af in een klein dorp, waar ongetwijfeld geen specialist op dit gebied te vinden is en men het met een 'algemeen' opgeleide maatschappelijk werker moet doen, die misschien helemaal geen specifieke kennis van dit soort gevallen heeft. Het kind vindt het in de ogen van deze man enorm moeilijk om er over te praten en als hij merkt dat ze wel reageert met hoofdgebaren is het mijn inziens niet onlogisch dat hij hierin vervalt. Uiteraard is dit een totaal verkeerde manier maar men gaat er automatisch vanuit dat in de realiteit dit soort fouten niet worden gemaakt, terwijl de literatuur er vol van staat, niet alleen op dit specifieke gebied maar ook op vergelijkbare, zoals bij valse bekentenissen

* De ouders die het kind niet willen geloven als het zegt dat er niks gebeurd is. Deze vond ik erg interessant om te zien, aangezien ik een soortgelijke ervaring heb. Bij ons in de buurt woonde (bleek later) ook een pedo, waar veel kinderen kwamen spelen omdat deze man alles voor de kinderen in en rondom het huis had ingericht, van crossmotoren tot spelcomputers, noem maar op. Ik ben zelf daar ooit 1 keer thuis geweest, denk dat ik een jaar of 8 was. Gelukkig niks van z'n pedogedrag gemerkt, maar toen jaren later bekend werd dat deze man zich vergrepen had aan een aantal van die kinderen die daar kwamen spelen, wilde m'n ma bijna niet geloven dat er niks met mij gebeurd was. Af en toe kwam het onderwerp weer eens naar boven en dan vroeg ze "Is er ECHT niks gebeurd toen ? Je kan het gewoon vertellen hoor". Haha, ik was daar op geen gegeven moment zo klaar mee, ze wilde het gewoon bijna niet geloven. Maar het is blijkbaar een volkomen normale reactie van een moeder in zo'n geval.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Prima drama! Een goed verhaal met een zwaar onderwerp. Acteerwerk is ook erg goed gedaan. dikke 3,5 ster

avatar van Ton uut Gennep

Ton uut Gennep

Zeer indrukwekkend verhaal. Machteloos toekijkend hoe Lucas door valse beschuldigingen steeds verder in de shit raakt. Een story die de gevoeligheid van dit thema, de voorzichtighei, voorzorgsmaatregelen etc. en de gevolgen van het beleid fijnscherp neer zet. Ik denk dat in werkelijkheid soortgelijke incidenten inderdaad zo gebeuren.