• 9.376.931 stemmen

Gesproken taal: Deens, Pools en Engels

Releasedatum: 25 oktober 2012

Plot Jagten

"The lie is spreading."

Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

avatar van flugel83

flugel83

Wat is er in vredesnaam tenenkrommend aan het verhaal? Het thema is juist erg realistisch en zou een ieder kunnen overkomen! Dat het geen makkelijke kost is om naar te kijken doet niets af aan het enorme sterke verhaal!

Mads Mikkelsen is fenomenaal en behoort mijn inziens tot èèn van de beste hedendaagse acteurs .

avatar van Starry Night

Starry Night

oemoemenoe schreef:

Niet leuk om naar te kijken.

Ik zou de volgende keer naar K3 gaan. Dat tenenkrommende is nou juist het hele punt en niet leuk om naar te kijken het schrijnende gevolg.

avatar van stefan dias

stefan dias

Geweldige film waar het geweldige natuurlijk is dat we als kijker snel klaar staan met ons oordeel over de 'verschrikkelijke mensen' die zelf snel klaar staan met hún oordeel. Terwijl we in werkelijkheid natuurlijk zelf krék zo zouden doen. Hoe hebben we niet liggen smullen van de smeuïge verhalen over Notaris X, breed uitgesmeerd door Humo en achteraf ook allemaal laster gebleken?

En wat kunnen we die hatelijke Gretha en de ouders van KLara trouwens verwijten? Dat ze de kan van het kind kiezen? Nee, hier zet Vinterberg ons natuurlijk een niet zo aangename spiegel voor de neus. En voorts gaat het ook wel een beetje over het soms wat te ver doorslaan van de slinger naar politieke correctheid hoewel het natuurlijk een materie is waarin je altijd voorzichtig moet zijn. Gretha's zullen er altijd zijn en moeten er ook wel zijn after all.

Trouwens mooi hoe die verstikkend duffe vrouwen daar in dat kantoortje zitten. Inderdaad jammer ook dat die Gretha uit het verhaal verdwijnt.

Een halfje twijfel nog over de volle 5 door het schot op het einde. Was het alsnog een poging tot afrekening? Door wie dan?? Of wou iemand hem gewoon bang maken? Was me iets té vaag, hoewel de film natuurlijk nog wel iets nodig had om duidelijk te maken dat dit niet iets is waar je ongeschonden uit kan komen. Een eind goed al goed scenario zou ook niet echt gewerkt hebben.

avatar van Kippie.

Kippie.

IJzersterke film die op het einde in lijkt te zakken, maar op het allerlaatste moment tóch nog even keihard uithaalt. Mooi.

avatar van Kippie.

Kippie.

stefan dias schreef:

Het was niet zozeer een poging tot afrekening, meer een waarschuwing: "Pas op, jij bent nog niet van ons/mij af..." Het laatste schot symboliseert denk ik dat de hoofdpersoon altijd een prooi blijft voor de dorpsbewoners, hij zal altijd in de gaten worden gehouden. Onschuldig of niet.

avatar van Minken

Minken

Recht toe rechtaan drama over een zeer gevoelig onderwerp, het zou je maar gebeuren.

Mikkelsens acteer prestaties zijn geweldig, de ellende droop van hem af.

Iets minder goed als ik had verwacht maar toch een volle 4*

avatar van philtuper

philtuper

oemoemenoe schreef:

avatar van philtuper

philtuper

IJzersterke film van Vinterberg. Misschien zelfs beter dan Festen. Enorm beklemmend verhaal en weergaloos acteerwerk, niet alleen van Mads. Wat te denken van Thomas Bo Larsen? Die zet zijn personage van vader die worstelt met zijn gevoelens in mijn ogen ook briljant neer. En Mads, ja die spettert van het doek. 't Feit dat ik bij een aantal scenes mijn maag voelde draaien zegt me genoeg. Grote klasse.

avatar van Cantoma

Cantoma

Absoluut sterke film, maar niet zo goed als ik verwacht had. Vind de film wel wat overhyped... Maar desalnietemin goed verhaal, sterk gespeeld door vrijwel alle acteurs.

3,5 *

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

philtuper schreef:

Kijk, dan heb je dus nul verstand van films.

hoeft ook niet , geef alleen mijn mening als kijker.

avatar van Justinvdk

Justinvdk

philtuper schreef:

Kijk, dan heb je dus nul verstand van films.

Wat een onzin zeg. Zoiets is natuurlijk voor iedereen anders.

avatar van starbright boy

Onmogelijk om deze film slecht te vinden en hij sleepte me wel behoorlijk mee, tot het een jaar later-stuk. Maar daarna begon de film me toch wel meer dwars te zitten,

De schoen wringt toch op nogal wat plekken en deze film is toch echt veel minder subtiel dan zijn vorige. Een paar puntjes: Zou de film niet confronterender (en eerlijker) zijn geweest als we als kijker pas later wisten dat de beschuldiging onterecht was? Waarom scenes als de wel heel domme verhoorscene door de vage kennis, hoe Vinterberg in elke scene een tandje bijsteekt en dan echt veel te makkelijk naar een jaar later schiet, waar bijna alles weer koek en ei is. Einde was wel weer sterk. In die zin een erg rechtlijnige en nogal makkelijke film,

Maar de acteurs zijn fenomenaal goed zijn en de dorpssetting is heel sterk. Veel losse scenes , bijvoorbeeld de interactie tussen Lucas en zijn zoon en zijn beste vriend vond ik ook erg sterk.

Vind trouwens Olaf K's analyse interessant en zou daarvoor de film bijna opnieuw willen zien, maar voorlopig haal ik dat er te weinig uit. En zie ik toch de sterke, maar weinig subtiele en wat drammerige film, zoals ik hier boven omschreven heb.

• 2060 stemmen

Sterke film, ja. Wat ik uiteindelijk vooral het knappe vindt van deze Vinterberg is dat hij een boel onredelijkheid gebruikt en dat hij er uiteindelijk mee weg komt door het heerlijke acteerwerk en de snoeiharde 'reprimandes' aan het adres van Mikkelsen. De film geeft goed weer hoe delicaat het 'kindermisbruik-proces' is en door psychologische haken en ogen zo'n proces gekenmerkt wordt.
Dit proces, richting de aanklacht en uiteindelijke stigmatisering van Mikkelsen, had wel op vier reële momenten onderbroken kunnen worden (met als klapper de twee bekentenissen van Klara). Dit gebeurt niet en de kortzichtigheid van het dorp kent blijkbaar geen grenzen (met als max de heftige vechtscène in de supermarkt). Beide zaken accepteert de kijker en de film loopt door... De spanning die in de laatste 10 minuten wordt gevoeld is ongeëvenaard en geeft vrij impliciet het gevoel weer van een gestigmatiseerd persoon, zeker in zo'n hechte dorpskern. Het einde is daarom ook subliem; een stigma gaat niet weg en zal altijd blijven rondspoken; is het niet in andermans hoofd, dan wel in je eigen hoofd.

Uiteindelijk toch 4 sterren, maar wel met een vervelend nasmaakje. Dacht tijdens de film ook enkele keren aan Anklaget, die een andere hoek kiest, maar een veel sterkere film is over kindermisbruik (en het hele proces daar rond omheen).

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Wat een ijzersterke film, puntje van de stoel, ongelooflijk ontroerend!

Maar? Wie was nou die laatste die schoot want ik kom er maar niet achter
4.5

avatar van laundromat

laundromat

Wie schoot, maakt niet zoveel uit. Niemand die het weet. Daar was het Vinterberg niet om te doen. Het hele gebeuren zal Lucas altijd blijven achtervolgen, ook al is-ie onschuldig.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardig drama maar toch veel te makkelijk en rechtlijnig om echt goed te worden of te beklijven. Met Mikkelsen heb je al een acteur in de gelederen die met gemak een film naar zijn hand zet en de clichematige ontwikkeling doet eigenlijk de rest. Het zijn toch vooral de niet humane gebeurtenissen jegens Lucas die sympathie winnen.

Dit is ook een film die zo op woensdagavond bij RTL 4 op de buis kan komen. Zo textbook is dit ontucht drama dan ook. Het is nu vooral erg oppervlakkig en te makkelijk. Gelukkig is de persoonlijke kwestie in dit concept dan wel interessant. Aangezien het om de dochter van zijn beste vriend gaat. Levert een interessant spanningsveld op. Zelfde geldt voor die engelstalige dame en Lucas zijn zoon. Alles daarbuiten haalt de film onderuit.

Zeer aardig maar lang niet zo goed als ze doen geloven. Huismannen en huisvrouwen kunnen prima mee kijken, ze zullen het geweldig vinden.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Ben het wel eens met wat hierboven geschreven staat. Had torenhoge verwachtingen, maar ben behoorlijk teleurgesteld. De film deed mij vrij weinig tot niets ondanks de ijzersterke vertolkingen.

Heb verscheidene films gezien die soortgelijke thema's behandelen die mij veel beter zijn bevallen. Een film die ik zeker nog eens een kans moet geven aangezien het bijna lijkt alsof jullie iets geheel anders hebben ervaren dan ik zojuist.

Heb het alom geprezen Festen ook gezien, die beviel mij ook al niet zo goed. Had altijd nog wel zin om Submarino op te zetten maar die drempel is zojuist ook een stukje hoger geworden.

avatar van 24-7moviestar

24-7moviestar

Toch anders dan verwacht. Mikkelsen is echt onmisbaar als acteur, hij houdt de film echt overeind.

Toch mis ik een paar belangrijke dingen: waar blijft die vrouw, die in het begin het hele dorp op de hoogte stelde van de zaak? En ook de scene met die kopstoot vond ik een raar stuk. Lucas kwam de winkel binnen en werd er met geweld en al uit gezet. Vervolgens loopt hij terug en geeft ie een kopstoot en krijgt zijn producten mee. Wel weer mooi om te zien dat het echt een hecht dorp was. Dat merk je duidelijk aan de samenloop van omstandigheden. Verrassend en mooi einde.

Ben het bovendien wel eens met Reinbo dat: het schuldig worden bevonden heel erg snel ging. Lucas was eigenlijk nooit verdachte geweest maar meteen dader.

Wat me trouwens opviel was dat de film weinig muziek bevat, maar op de een of andere manier wordt het hier juist spannender van. Erg mooi 4*

avatar van John Milton

John Milton

Geweldige film. Plaatsvervangende onmacht alom. Mikkelsen was fenomenaal. Allesbehalve een licht filmpje (integendeel), meerdere malen met een goed brok in de keel gezeten.

avatar van Shinobi

Shinobi

Machteloosheid.

Daar draait wat mij betreft deze film om, als kijker weet je dat Lucas onschuldig is en Lucas zelf weet dat uiteraard ook. Maar hoe overtuig je anderen van je onschuld? Sowieso vind ik dat Mads Mikkelsen zijn rol als Lucas echt met verve speelt, ingetogen doch sterk. Met name zijn non-verbale communicatie zegt veel.

De film moet het dan ook veel van het acteerwerk hebben, want qua verhaal was het best rechttoe rechtaan. Er wordt wel erg snel met de beschuldigende vinger naar Lucas gewezen en hij ondergaat dan ook als een ware zondebok alle beledigingen en geweldsdaden jegens zijn persoon.
Tevens vond ik Annika Wedderkopp als Klara goed, de onschuld van een klein kind wordt door haar goed neergezet. Al heeft dat denk ik meer met een goede casting te maken.

Wel vind ik het jammer dat tegen het einde de film enigszins afgeraffeld wordt, want opeens zijn we dan één jaar verder en is alles weer koek en ei...

Al met al toch wel een sterke film om te zien ondanks dat het verhaal wel iets beter kon. De film moet het dan ook meer hebben van het sterke acteerwerk en de constante spanning.

4,0 Sterren.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik snap niet hoe een film met dit plotverloop en met deze personages ( vrienden die elkaar al jaren kennen!) een gemiddelde van 4,20 bij elkaar kan sprokkelen! Echt niet. Ik erken de kwaliteiten die de film heeft; sterk acteerwerk, chemie tussen de acteurs, de mooie herfstplaatjes, de impact van het geweld (zij het in nogal voorspelbare scènes), maar de ontwikkelingen zijn toch nergens geloofwaardig?

Soms intens genoten, maar nog vaker heb ik me gestoord... wat moet ik ermee? 2,5*-je?

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Die ongeloofwaardigheid is hierboven uitgebreid besproken en zelfs geduid.

Ramon K schreef:

De ontwikkelingen van de verdenkingen zijn nog redelijk ingetogen in vergelijking met hoe het er in werkelijkheid aan toe is gegaan in soortgelijke gevallen. Is het zo gek te veronderstellen dat je woede wellicht nog groter is tov vrienden die je al tijden kent (en die nota bene al tijden op een kinderopvang werkt) dan met een schier onbekende?

• 2060 stemmen

Wellicht dat Ramon K. bedoelt dat het niet geloofwaardig is dat de aantijgingen aan het adres van Mikkelsen zó gemakkelijk doorgezet worden en nergens onderbroken worden door een soort van reële kijk op de hele gang van zaken, júist door de mensen die hij al jaren kent (inclusief zijn collega die alles enkel erger maakt). Zoals ik ook al zei, er zijn wel 3 of 4 momenten waar het hele proces van stigmatisering op een zinnige manier onderbroken had kunnen worden. Vind ik tevens het grootste minpunt aan de film (naast de louter pluspunten...)

avatar van John Milton

John Milton

absoluut wel geloofwaardig... Ik snap niet wat er ongeloofwaardig aan zou zijn...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Op veel punten geloofwaardig maar het handelen van die directrice is wel heel vreemd overigens. Voor de rest stuk voor stuk wel geloofwaardig.

Montorsi

In werkelijkheid zijn er zaken geweest die nog veel absurder lijken.. sla de literatuur er maar op na. Kindermisbruik is zo'n gevoelig onderwerp dat alles in viceuze cirkel doet belanden en alles wat er gezegd wordt voor waar wordt aangenomen, niet in de laatste plaats verklaringen van kinderen.. kinderen 'liegen namelijk nooit'.

ArnoldusK schreef:

Wat is dan de reeele kijk? Er zijn een aantal feiten:

- de verklaringen van het meisje aan zowel de directrice als de deskundige

- Mikkelsen is als kleuterleider actief en kan in die functie volop met kinderen om gaan (Robert M.?)

- Ook privé is hij vaak met dat meisje gezien, plus hij is een familievriend en heeft het vertrouwen van familie en meisje, dus het is een makkelijk slachtoffer.

Het enige argument wat hem zou kunnen ontlasten is zijn eigen verklaring, die door de situatie vrij lastig te geloven is natuurlijk.

Bij zulke gevoelige situaties, zo kennen we uit de praktijk, wordt er nogal snel veroordelend gereageerd nog voordat er gedegen onderzoeken gedaan worden. Daar gaat natuurlijk nog een tijd overheen. Tot die tijd zullen mensen voelen dat er een kinderverkrachter in de kleine gemeenschap rondloopt, waarmee de gedragingen vrij gemakkelijk te verklaren zijn.

• 2060 stemmen

Ja natuurlijk is het een gevoelig onderwerp en juist dat vind ik zo goed aan de film, die constante gevoeligheid die met het thema samengaat, want wie geloof je en wat is waar?
Maar dat in acht nemende, blijft het wel zo dat de insinuaties van de directrice en de, nogal sturende manier van onderzoek doen van 'de expert' ergens een geloofwaardige grens overschrijden. Tel daar bij op dat Klara tot 2 keer toe zegt dat het nergens op sloeg wat ze zei en dat niemand daar iets mee doet (zelfs zijn beste vrienden niet, die bij uitstek in de onschuld van Mikkelsen moeten kunnen geloven vind ik).
Ik vond dit als kijker moeilijk te geloven. Voor diegenen die dit wel geloven valt de film alleen maar beter uit. Prima!

Montorsi

Het ding is juist dat het inderdaad ongeloofwaardig oogt, maar uit de praktijk is gebleken dat dit nog best meevalt. Er zijn extreem absurde aantijgingen geweest, bijvoorbeeld over vermeende clowns die kinderen hebben verkracht in een kinderdagverblijf omdat alle kinderen dat verklaard zouden hebben (Oude Pekela). Als je die verhalen leest zit je echt hardop te lachen, maar dat zijn wel gewoon zaken die écht hebben plaatsgevonden (de beschuldigingen althans dan he..). Dan valt het al bij al nog erg mee met hoe extreem makkelijk het gaat wat betreft er in deze film getoond wordt.