• 9.377.362 stemmen

Gesproken taal: Deens, Pools en Engels

Releasedatum: 25 oktober 2012

Plot Jagten

"The lie is spreading."

Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

avatar van Gish

Gish

100.000 bezoekers voor Jagten

De Deense film Jagten heeft in Nederland sinds de release op 25 oktober al 100.000 bezoekers getrokken. Vandaag werd de 100.000e bezoeker in het zonnetje gezet bij EYE in Amsterdam.

(persbericht)

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

Gruwelijk goede film is dit. Fantastisch acteerwerk, indrukwekkend verhaal en mooi verfilmd. Aanrader en wat mij betreft de beste film van 2012.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Uitstekende Mikkelsen die dit rauwe drama tot een hoger niveau tilt.

Ik had het net als velen moeilijk hoe de gemeenschap zich op kinderlijk naïeve ingesteldheid zich tegen Lucas keerde na het incident .
Net daarom verwachtte ik ,wederom als velen, op een klein aapje uit de mouw naar het einde van de film toe (bv een hut in het bos waar Lucas de kans had om je weet wel...).
Is hij schuldig of niet?

Uit Vinterberg zijn vertelling aan het publiek toch niet echt. En een goedaardige (?) blijkende man zoals Mikkelson in de hoofdrol zetten, leidt ook niet echt tot de andere theorie. Ik heb te veel films gekeken waarschijnlijk.

Prima drama, die shockeert, maar soms net té is. 4*

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ceeda7 schreef:

Is hij schuldig of niet?

Ik snap niet hoe mensen deze vraag kunnen stellen bij Jagten. Het is toch duidelijk dat hij niet schuldig is, Vinterberg laat daarover geen twijfel bestaan en daar gaat de film ook helemaal niet over. Daarom zou een twist aan het einde nergens op slaan.

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

eRCee schreef:

De film gaat helemaal niet over het wel of niet schuldig zijn.

avatar van Jonas Olsson

Jonas Olsson

wibro schreef:

Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Al is het vanwege hoe die dode hond ingepakt was, alsof het een stuk vlees van de slager is. Bovendien heeft Lucas aan de slager ook een kopstoot uitgedeeld, wat de slager als een vernedering ervaard moet hebben.

Ik denk dat de schutter de zoon van Theo/broer van Klara was. Die scène waarin hij moest huilen toen hij met z'n zusje met kerstspullen zat te spelen, zat er niet voor niets in. Hij was bovendien ook aanwezig bij dat schuttersfeestje; die slager niet.

De zonderling

Mooi dat deze filmhuis-film het blijkbaar zo goed doet. Dubbel en dwars verdiend, zelden zo geëmotioneerd een zaal uitgelopen.

avatar van MarcusViridis

MarcusViridis

De manier van ondervragen van het kind over het incident, dat kwam niet al te professioneel over. Het kind werd allerlei mogelijke antwoorden in de mond gelegd. Is dit zoals het in de werkelijkheid gaat? Uiteindelijk is dit verhoor doorslaggevend geweest, gekoppeld aan kortzichtigheid en de vooroordelen van de kleine gemeenschap waar dit verhaal zich afspeelt.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Correct, maar deze gebeurtenis moest naar het hoofdonderwerp van de film leiden.

Het komt idd geforceerd over. In de realiteit zal men grondiger te werk gaan durf ik denken.

De onrechtvaardigheid begon vanaf dan bij mij al te borrelen, zeker met de naiviteit van hoofdleidster Gretha waardoor het verhaaltje al snel de ronde ging. Uiteindelijk miste ik wel de confrontatie met Gretha op het einde.(uitstekende rol btw).

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Nee, in de werkelijkheid gaat alles perfect en worden er eigenlijk nooit fouten gemaakt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ceeda7 schreef:

De realiteit heeft aangetoond dat dit juist wel gebeurt. Niet altijd en overal, maar er zijn situaties geweest die nog heel veel extremer zijn dan wat er in Jagten getoond wordt. Zoek maar eens op google naar de ontuchtzaak in Oude Pekela, erg interessant om te weten hoe dit soort gevallen in werkelijkheid ontstaan.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

De werkelijkheid is soms ongeloofwaardiger dan fictie.

Of, zoals Luigi Pirandello, schreef:

“Life is full of strange absurdities, which, strangely enough, do not even need to appear plausible, since they are true.”

De zonderling

Ik denk juist dit soort halfbakken "onderzoeken" en suggestieve vragen aan kinderen (in de trant van "kinderen spreken altijd de waarheid") in de realiteit ook wel eens voorkomen en dan kunnen leiden tot bizarre situaties als in Jagten.

avatar van Benusboy

Benusboy

De cliches waren echt niet te tellen.

Ik vond hem juist niet voorspelbaar. Tijdens de film gingen er verschillende scenario's door mijn hoofd: Lucas zou uiteindelijk vermoord worden, met eventueel een ironische ontdekking door de dorpbewonders naderhand; Er zou een plottwist komen waaruit blijkt dat iemand anders Klara 'betast' had; Zelfmoord van Lucas; Een volledig happy end.
Bij de laatste scène in het bos was ik er bijna heilig van overtuigd dat hij doodgeschoten zou worden. Echter weten ze met het werkelijke einde pathetiek te vermeiden, maar laten ze zien dat hij nog steeds in zekere mate verguisd wordt. Dit in combinatie met dat prachtige shot waarbij hij de schieter door het zonlicht niet zit, zorgen voor een briljant einde.
Wat natuurlijk hoort bij een briljante film.

avatar van Benusboy

Benusboy

De cliches waren echt niet te tellen.

Trouwens, niet alleen de afloop is wat mij betreft onvoorspelbaar, ook is de rest van de film qua voorspelbaarheid in orde. Natuurlijk kan je bepaalde handelingen wel zien aankomen, maar dat is in elke film zo. Ik vond het in deze film bij lange na niet storend. Welke clichés heb jij ontdekt dan? Noem 'es wat voorbeelden.

avatar van filmkenner1

filmkenner1

wat een goede film zeg!

avatar van Nubis

Nubis

Geweldig.

Ik denk trouwens dat het einde niet inhield dat Lucas per se met opzet werd beschoten, maar dat misschien zelfs wel per ongeluk in zijn richting werd geschoten. Maar dat het in ieder geval symbolisch inhoudt dat Lucas altijd een 'prooi' zal blijven en nooit van de ellende af zal zijn.

Maar goed, ieder z'n eigen interpretatie.

Wat een geweldig acteur toch ook, die Mikkelsen. En dat meisje trouwens ook wel hoor.
Top! Maar erg heftig ook wel.

De zonderling

Ik denk ook niet dat er met opzet op hem werd geschoten, maar het herinnert hem er natuurlijk wel aan dat hij niet zo lang daarvoor nog een prooi was waarop werd gejaagd. Ik zie het dan ook niet zozeer als een symbool voor het feit dat hij altijd een prooi zal blijven, meer als een herinnering aan het feit dat...

avatar van Catharsis

Catharsis

Gisteren eindelijk ook de tijd gevonden om naar de bioscoop te gaan om de 'nieuwe Vinterberg' te bekijken, maar wat een monster van een film. Ik heb vanaf het begin van de ellende voor Lucas tot het eind met pijn in mijn hart zitten kijken. Pijn, die ik vooral voelde omdat Mikkelsen en Thomas Bo Larsen zo minimaal en ingetogen acteren dat alle spanning en affecten bij de kijker beleefd worden; althans zo beleefde ik de film. De conftrontaties, bij Bo Larsen thuis, zowel door Lucas als zijn zoon, doch vooral in de kerk tonen voor mij aan dat Vinterberg een kei is in het nagenoeg perfecte belevingsklimaat voor de kijker te creëren. Ik vond bij Submarino al dat goede acteurs (Cedergreen) in deze film nog meer boven zichzelf uitsteken. Nu vond ik Mikkelsen sowieso al een buitencategorie, maar in deze film is hij fenomenaal. Briljante film. Mooiste passage vond ik overigens het moment dat vader bij dochter op de slaapkamer zit en hij het slechte van de mens benoemt, realiserend en reflecterend dat hij het slechte veroordelende in zichzelf bedoeld.
De grapjes die hier en daar in de film zitten (Kirsten, Woef!) maken het geheel overigens net wat luchtiger waardoor het lijden als kijker dragelijker wordt. Ik stop met mijn lyrisch betoog, ik ben nu al benieuwd wat Vinterberg nu gaat doen..

Vond het uiteindelijk een geweldige film.

Kon mij in eerste instantie boos maken, zoals hierboven al eerder gezegd is, om de makkelijke manier waarom op Lucas in principe werd genaaid door Grethe (had meteen een hekel aan haar).

Maar vanaf dit moment speelde Mads Mikkelsen meer dan uitstekend.

De scène in supermarkt vond ik persoonlijk het hoogtepunt van de film, kon mij perfect in zijn schoenen plaatsen. De confrontatie in de kerk was ook briljant. Zijn entree en vervolgens de lang verwachte uitbarsting was heel intens om te zien.

Favoriete personage is wel de peetvader van zijn zoon (Lucas zijn neef of broer?). Blijft, zonder moment van twijfel, achter hem staan en is een wat luchtiger karakter. Toen ik wegliep uit de zaal, was ik niet zeker vond ik er echt van vond, aangezien ik tijdens de film vaak dacht wat ik in deze situatie zou doen.

Na inzinking kan ik de conclusie trekken dat ik erg onder indruk ben!

avatar van www.goeie.tk

www.goeie.tk

en je geeft een 5?

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Voor mij DE film van 2012. Een echte aanrader, met een paar memorabele scenes.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

www.goeie.tk schreef:

en je geeft een 5?

Haha, die snapte ik ook niet...

Binnenkort deze film maar eens bekijken!

avatar van cales77

cales77

pff goede film. Maar een echt ontspannen zit was het niet. Wat een frustratrie.

laundromat

Wat een film! Wat een Mads! Verfrissend plot...je weet dat hij onschuldig is - en toch blijft het boeiend van begin tot eind. Komt door acteerwerk, sfeer.

Vinterberg scoort weer!

avatar van Starry Night

Starry Night

Het feit dat je als kijker weet dat hij onschuldig is - sterker, zelfs heel correct heeft gehandeld toen het kleine meisje toenaderingspogingen deed - maakt deze film schrijnend realistisch en confronterend. De gretigheid waarmee Lucas aan de schandpaal wordt genageld is daardoor des te angstaanjagender. "Kinderen liegen niet" is het gehanteerde credo, maar als Klara op een bepaald moment toegeeft alles verzonnen te hebben, gelooft niemand haar.
Geweldige film, die dieper gaat dan het verhaal an sich.

Dingt niet mee voor Oscar voor Best foreign language film of the year

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

laundromat schreef:

Dingt niet mee voor Oscar voor Best foreign language film of the year

Was ook niet de inzending namens Denemarken, dat is namelijk En Kongelig Affære (2012) - en die heeft wél een nominatie.

laundromat

Jammer. Ja dat zag ik al ook al...ook met Mads - dat scheelt.