Genre: Drama / Fantasy
Met onder meer: Sergei Dreiden, Mariya Kuznetsova en Leonid Mozgovoy
Gesproken taal: Perzisch, Russisch en Frans
Releasedatum: 3 april 2003
Plot Russkiy Kovcheg
"2000 cast members, 3 orchestras, 33 rooms, 300 years, ALL IN ONE TAKE"
Een man wordt op één of ander magische wijze in het Rusland van de vroege 18de eeuw wakker. In de Hermitage in Sint-Petersburg, één van de belangrijkste musea ter wereld, botst hij tegen een Franse cynische aristocraat uit de 19de eeuw op. Samen struinen ze door 300 jaar Russische geschiedenis.
The Stranger (The Marquis de Custine)
Catherine The Great
The Spy
Zichzelf (Hermitage Director)
Orbeli
Boris Piotrovsky
Talented Boy
John Doe
Zo, mijn ouders bleken het gelukkig opgenomen te hebben en daar ben ik erg blij mee. Heb ongeveer hetzelfde ervaren als Ramon hierboven imo mooi heeft gezegd. Wat een camerawerk ook zeg, vaak heel gepast. Soms wat foutjes, vermoedens daartot en slechter acteerwerk dan nodig, bijvoorbeeld die violisten in het begin speelden niet wat erover gedubbed was. Maarja die ene take maakt het wel zo interessant. 4*
Yak
Vandaag weer gezien. Hoewel de film over de gehele linie zeer aangenaam is (de dansende meisjes, de voorthollende Catharina de Grote, de markies en cameraman die tussen de soldaten door zigzaggen, de meedansende camera bij het bal), is het toch vooral dat laatste 'shot', waar de cameraman zich na afloop van het bal met de mensenmassa mee naar buiten wurmt, wat me lang zal bijblijven. Zoals de mensen stuurs langs de camera heenkijken alsof Sokurov daadwerkelijk niet bestaat, hoe de camera na even één gast volgt, met hem langzaam omkeert om de mensenmassa daarna van voren te filmen, met die grote barokke zaal van de Hermitage op de achtergrond. En dan die schitterende muziek op de daarbij. Duizelingwekkend mooi.
Macmanus
Had erger verwacht, het camerawerk is BRILJANT.
Prachtig hoe de camera lijkt te zweven (PT Anderson doet dat ook wel eens).
Maar na een uur ongeveer vond ik het wel welletjes en boeide het me niet meer zo. Had het verhaal iets boeiender gemaakt dan had deze film zeker een dikke voldoende gekregen maar helaas.
Maar toch een film die je moet hebben gezien.
zit nog te twijfelen tussen 2.5 of 3 sterren.
Voor nu 2.5 sterren maar als hij nog door mijn hoofd blijft spoken de komende dagen, dan kunnen het er nog 3 worden.
Wolverine
Heb het een uur volgehouden afgelopen zondag. Knap en prachtig gedaan, maar wat vreselijk saai.
Ben hier niet voor in de wieg gelegd, geen beoordeling dan maar.
Het was voor mij ook anderhalf uur afzien, ik dacht ik moet die 0,5 ster verdomme met recht kunnen uitdelen
Phoenix
Best knap allemaal maar ik vond er geen reet aan. 2* voor de moeite.
BoordAppel
...of omdat het gewoon een enorm saaie film is. Ik heb hem ook met extreem zware oogleden uitgekeken en dat gebeurd bij mij niet vaak.
hugohei
Pas na het bekijken van de making off (van een half uur) begreep ik de impact van een aantal scenes... maar ook nu zijn me vrij veel dingen niet duidelijk : de scene van de drie heren met de antieke stoel bijvoorbeeld. Vergis ik me of speelde de echte directeur van de Hermitage (die ook in de making off meedeed) een vroegere directeur ?
Nee, ik ben niet in slaap gevallen. En ja, ik weet redelijk veel van de Russische cultuur - al lijkt het soms of Russen het niet nodig vinden (of onbegonnen werk) om aan een geinteresseerde Europeaan uit te leggen wat bijvoorbeeld de befaamde 'Russische ziel' is.
Dat valt me al jaren op. Ik hou van Poesjkin (Evgeni Onegin e.a.) en van Russische opera... maar altijd als je aan een Rus vraagt waarom men Poesjkin zo'n groot schrijver acht, begint zo iemand steevast te mompelen dat hij de ziel van Rusland vertegenwoordigt, en als je doorvraagt begint hij met z'n ogen te draaien en uit het hoofd een gedicht van Poesjkin te prevelen.
Mooi hoor. En ik wil best geloven dat P. een groot dichter is. Maar het schiet niet op.
Sokurov goochelt in de making off ook zo handig met begrippen als Kunst, Cultuur en Leven. Zoiets maakt je als gretige kijker monddood.
Wie is het er niet mee eens dat de Kunst de Basis is van het Leven en dat de Cultuur een brug slaat naar de Eeuwigheid ?
Wat ik verdomme wil is ontroerd worden. Die 897 acteurs met pruiken op interesseeren me geen flikker. Bij wijze van spreken. Zelf is Sokurov slim genoeg om te zeggen dat de (zeer knappe) truc van een verhaal vertellen in 1 take, en de giga-organisatie voor hem volstrekt niet belangrijk is !
Mag ik dan asjeblieft een onsje meer emotie beleven ? Ik raak niet geroerd als er een figurant langskomt (2 seconden) die als Poesjkin is geschminkt. Ook weet ik niet onmiddellijk waar elke scene thuishoort in de drie eeuwen geschiedenis die de film bestrijkt. Een rijke familie aan tafel, met veel meisjes, stelt vast de laatste tsarenfamilie voor. Jaja, die zijn vermoord. En die linkse zal wel Anastasia zijn. Maar grijpt me dat naar de strot ? Nee.
Ik heb natuurlijk geen Russische ziel, godver.
Die hollende koningin in de tuin deed me iets. De elfachtige meisjes huppelend in de gang...
Maar verder ?
Leuk om Valeri Gergiev in een film te zien dirigeren, en es niet in het Concertgebouw of in Rotterdam. En grappig om in het interview van de baas van de Hermitage een foto van Willem Alexander te zien, achter zijn rechterschouder, naast een kiekje van Beatrix en Claus.
Twee sterren.
Redlop
Erg knap natuurlijk...de enorme voorbereiding om alles in 1x erop te krijgen. Daarom 1,5* voor die klus en vooral voor de cameraman die momenteel met ernstige rsi-klachten thuis zit.
Ik viel in slaap op IFFR tijdens deze film Gotti, vandaar.
Je bent niet de enige denk ik...zelfs regisseur Sokurov lijkt in slaap te zijn gelazerd en zo de cameraman niet op de hoogte stelde dat hij niet eindeloos hoefde door te gaan met het achtervolgen van die irritante klier.

homerjay
Ik had wel het gevoel dat ik naar een mooie film zat te kijken, maar het gevoel dat ik naar iets zat te kijken waar ik maar niks van kon begrijpen overheerste. Ik ben best geinteresseerd in de Russische geschiedenis, maar dat wil niet zeggen dat ik er alles van weet (in tegendeel zelfs). Ik moet denk ik wachten op een Jip en Janneke versie van deze film die mij uit gaat leggen wat (en wie) er allemaal ten tonele verschijnt.
Vanwege het feit dat ik vermoed dat het allemaal aan mij ligt en de schitterende slotscene toch nog 3 sterren.
FisherKing
Wat klinkt dit looserig, zeg toch gewoon dat het een klotefilm is !
Paalhaas
Dit kon mij ook niet bepaald boeien. En waarom dit nou in 1 lange take moest, begrijp ik ook niet helemaal. Sommigen zeggen dat dat het een stuk interessanter maakt, maar volgens mij draagt het niks bij aan de ervaring. 2,5/5
BoordAppel
Dat vind ik wel. Zonder dat heb je gewoon een saaie film, nu heb je in ieder geval nog een knap gemaakte saaie film.
FisherKing
Wel knap dat het dan nog saai wordt
rickjans
Dit is op het moment mijn favoriete film allertijden.een een meeslepend shot word je als volger van de camera via het interieur van Het Hermitage in St.Petersburg door de geschiedenis van Rusland geleid.creatief tot op het bot.en erg mooi gefilmd.vooral de 'balscene'aan het eind ,gekostumeerd dansfeest doet me echt geloven dat ik erbij ben.Een Meesterwerk!
motherspot
erg mooie sequence in het Hermitage.een ware reis.grandiose film !
otherfool
Oandanks alle goede bedoelingen en een prachtig uitgewerkt basisidee ook een dodelijk vermoeiende film. De eerste keer heb ik hem na een half uur afgezet (en dat doe ik werkelijk nooit), een maand later weer geprobeerd. Het einde gehaald, maar daar is ook alles mee gezegd. Een kunstwerkje in alle opzichten, maar een goede film? Nou nee...
2*.

Novecento
Drama / Historisch, 1976

Sibiriada
Drama, 1979
ruslandmuseumst. petersburg, russiatijdreizenrussian history one take