• 9.379.591 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.232)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Wat vond je van de muziek Thunderball? Verder wel een mooie recensie van je...enige minpuntje vond ik ook dat Bane te snel afscheid nam + Alfred niet in actie kwam.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat de muziek mij al snel na een uur tegenstak. Gewoon quasi NET hetzelfde als TDK. Niets vernieuwend en achterhaald, zoals de hele film eigenlijk.

avatar van Justinw

Justinw

Mixed feelings.

Ik ga met een paar verwachtingen plus feiten de film in. Daarmee doel ik op de cliché's die elke blockbuster regelmatig aan doet. Maar toch hoopte ik op een groots meesterwerk. Dit werd het voor mij niet. Wel een oerdegelijke film, en beter gaat het voorlopig niet worden in Bid Budget Blockbuster Hollywoodland. Als ik daaroverheen kijk is het wel gewoon een sterke film.

Waar de Batman films sterk in zijn, is onder het label superhelden film uitkomen. Door het "realisme" wat Nolan neerzet in zijn films voelt het toch gewoon heel anders dan bijvoorbeeld een Avengers. Toch vond ik dit wel meer een "superhelden film" dan zijn voorganger. Dit komt vooral omdat TDK met een heist begint en de villian niet buitenaards sterk is. TDKR begint echter met een James Bond opening en een villian die al meer in een comic thuis past.

De film duurt naar normale maatstaven lang maar heeft te weinig tijd om alles met impact te vullen. Ze willen namelijk een standalone film maken rondom een nieuwe dreiging jegens Gotham city met een nieuwe villian. Maar ze willen ook de puzzelstukjes van de vorige films in elkaar schijven. Dit en het toch wel aardig aantal nieuwe personages dat zijn intrede doet, zorgt er bij mij voor dat veel scenes impact missen. Alleen scenes tussen Wayne en Alfred(die trouwens veel te weinig voorkomt in de film) en scenes met Gordon dragen gewicht. Scenes met Miranda maakten geen impact evenals scenes met Selina. Wel clever dat ze geeneens het label Catwomen in de film opgedrukt krijgt.

Over de daadwerkelijke villian gesproken, Bane pakt erg goed uit. Hardy ziet er bruut uit evenals zijn masker. De stem is ook briljant een soort cynische Darth Vader voice. De twist tussen Talia en Bane werkt gek genoeg vanaf zijn kant wel maar vind ik vanaf Talia haar kant minder goed uitpakken.

Er word weer met plottwisten gegooid, wat op zich niet erg is maar doordat er soms te weinig aandacht word besteed aan bepaalde dingen misten ze bij mij effect.

Je kunt buiten deze punten en cliché's niet ontkennen dat dit momenteel het beste is wat Hollywood op dit moment kan brengen. Ze riskeren niet zoveel geld om iets controversieel of anders te doen. Het overleven van Wayne is hier het beste voorbeeld van. 3.5*

avatar van horizons

horizons

thunderball schreef:

Die twee films zijn natuurlijk wel van een andere orde dan deze film, Nolan zou willen dat hij dat niveau zou kunnen halen.

En een Batmanfilm hoort vooral te gaan over Batman en niet over heel veel meer....

Andere uitstekende films, zeker, maar wel langzaam in vertelling. En dan kun je tdkr amper traag noemen.

Daarnaast: sinds Batman Begins was het wel duidelijk dat de Nolan films meer dan Batman alleen waren.

avatar van sinner84

sinner84

Fantastische film. Een heel goed en passend einde van de trilogie. Voordat ik de film ging kijken, heb ik diverse geluiden opgevangen dat de film 'geen batmanfilm' is.

Volstrekte onzin en nergens op gebasseerd. Voor mij 5*.

avatar van GuyB

GuyB

Wow. Excuseer mij voor m'n voorbarige understatement dat dit geen "straffe" film zou zijn. Top 250-materiaal vind ik de Batman-reeks van Nolan echter nog lang niet.

Het verhaal is een waardige afsluiter dat één iets mist maar waar niets aan te doen is: The Joker. Ze doen er alles aan om die 'Bane' zo badass mogelijk te maken maar dat stemvervormertje van Batman vind ik al bloedirritant en dan komt die Bane er nog eens bij met een stemmetje dat me absoluut géén vibe geeft.

Op gebied van beelden en muziek is dit een opmerkelijk kwalitatieve film. Maar de locaties waar ze filmden was natuurlijk misplaatst. In 'The Dark Knight' slagen ze erin om Gotham te maken terwijl deze film lijkt op propaganda voor New York. Jammer.

Wat voor mij de film maakte is de Catwoman in haar gestroomlijnd lichaam... of pak betergezegd. Bale brengt het - ondanks dat ik aanneem dat hij het nu ook welletjes vindt -. De actie, muziek en special effects maken alles goed!

PS: dikke pluim voor Michael Caine!

avatar van Pkunk

Pkunk

Prima film. Het zit allemaal netjes in elkaar en is goed gespeeld. Lekker sfeer en goede soundtrack. Het viel me wel op dat ik de eerste helft beduidend beter vond dat de laatste helft. De eerste helft wekt bij mij de pretentie dat het een film is waar het script uiterst solide is en overal tot over de puntjes is nagedacht en een reden achter zit. Maar bij de tweede helft kreeg ik het idee dat ze niet genoeg tijd hadden om het verhaal goed uit te werken en daardoor teveel gebeurtenissen plaatsvinden in te korte tijd. Voelt een beetje afgeraffeld en daardoor wat pretentieus. En da's na zo'n sterk begin toch best wel jammer.

horizons schreef:

Die twee films zijn vol verbeeldingskracht, intrigerend en van een heel ander niveau, deze Batman zit vol saaie nevenpersonages, overbodige scene's en tenenkrommende plotwendingen.

Plus alles ook nog standaard verfilmd en in beeld gebracht, iets wat je van Once upon... West niet bepaald kunt zeggen, dat is trouwens mijn favoriete film.

JohnWilliams schreef:

Muziek, hoewel hier en daar herhaling van zetten, was wel weer goed. Heb de cd gisteren besteld en zal vandaag op mijn deurmat liggen.

disneystore

Ik vindt de muziek wel inderdaad veel herhalen, hoorde niet veel verschil. Bane's theme mocht er ook wel wat meer inkomen. Maar ik let misschien niet altijd op de muziek, wordt eigenlijk gewoon geabsorbeerd door mijn brein zonder erop te letten zeg maar. Wat me wel opviel in The Dark Knight was de muziek die steeds een hogere toon aannam bij het stukje tussen The Joker en Rachel. Prachtig gebruik van muziek of gewoon opzwepende sequences.

avatar van jipt

jipt

Gezien in IMAX, prima actiefilm. Problemen zijn dat het te veel personages kent waardoor het met al z'n sidestorys veel te lang duurt in de opbouw. De actie tussendoor en zeker op het eind is erg lekker. Verhaal is dan weer zo zo, neemt gewoon te veel hooi op z'n vork, net als het vorige deel. Je kan gewoon niet zes verhalen in één film vertellen, skip er dan gewoon een paar. Daarbij was het geheel niet minder of slechter dan de gemiddeld blockbuster, hierbij is het natuurlijk fijn dat er een bonk herrie uit de IMAX speakers komt waardoor het 10x zo vet lijkt.

Pluspuntje was Bane, vond hem een toffe badguy, kan zo meedoen in Expendables 3.

dikke 3,5*

avatar van cor1946

cor1946

Mr.Horizon heeft er verstand van zeker. Sommige scenes waren veels te lang met dialogen.En die andere films die je op noemt slaat nergens op films van 40 jaar oud toen waren alle films sloom toen wis je niet beter.

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1924 stemmen

Ik blijf het verrassend vinden hoe Joseph Gordon-Levitt gegroeid is als actuer is gegroeid over de laatste jaren.

avatar van horizons

horizons

cor1946 schreef:

?

Once en the Godfather mogen mijn inziens beide 5 sterren hebben.

Toen wist je niet beter. Maakt dat uit? Die films zijn als ik ze nu kijk nog steeds goed, langzaam of niet.

cor1946 schreef:

The Silence of the Lambs is 30 jaar oud, heeft ook een aantal lange dialogen met Hannibal en geef je 5 sterren..... Of was die film toen ook sloom en wist je niet beter?

disneystore

Net zoals Hans Zimma heb ik ook een nummer geschreven en gecomposeerd ter ere aan The Dark Knight Rises shootings in Aurora, Colorado. Iedere opbrengst gaat naar het benefiet natuurlijk.

Geniet er van.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Hmm niet echt mijn muziek dus weet ook niet echt wat ik er van moet denken/vinden, maar respect dat je het gedaan hebt!

disneystore

Ja, ik heb er echt uren tijd in gestoken. Duizend keer gemixt en al die shit, dus was wel een werkje Ondertussen heb ik er ook al zo'n 3000 euro mee verzameld dusja. Mijn werk wordt beloond

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

Dit derde deel is het minste deel van de trilogy. De verouderde batman kan een stuk moeilijker tegenstand bieden tegen zijn vijanden. Ook is batman een stuk minder te zien dan in de twee vorige delen.

Bane heeft mij (ondanks dat de Joker de beste tegenstander blijft) toch verrast. Naast zijn brute kracht brengt hij toch iets extras.

Catwoman viel mij tegen, deze character had niet echt een duidelijke rol in de film.

Kortom; de beelden zijn mooi, uitstekende acteurs (vooral Hardy en Bale), verhaal minder dan de vorige delen, Batman komt minder voor in de film (dit heeft vooral te maken met de leeftijd van batman).

The dark knight rises kan the dark knight en batman begins niet overtreffen, maar is toch een waardige afsluiter.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Voor mij was het eindelijk zover gisteravond: de laatste Batman-film van Nolan. Enorm hooggespannen verwachtingen, eigenlijk zoals bijna iedereen. De film kon eigenlijk alleen maar tegenvallen, zeker na het uitstekende tweede deel. Achteraf kan ik concluderen dat de film erg goed is, maar inderdaad het hoge niveau van het tweede deel nergens haalt.

Hoofdreden daarvoor is vooral het ontbreken van de sfeer die in voorgaande delen beter vertegenwoordigt was. Vooral de stad Gotham leek in het niets op wat we eerder gezien hadden.
Maar ook Batman zelf was veel minder indrukwekkend. Zijn grootse daden bleven wel erg lang uit, al is dat natuurlijk logisch omdat hij stukken ouder is en zo'n beetje alles gebroken heeft/had wat een mens kan breken.

Toch heeft de film me ook zeer zeker erg goed vermaakt. Zo vond ik de schurk Bane creepy genoeg voor een schurk uit deze reeks. In tegenstelling tot veel anderen heb ik me niet geërgerd aan zijn rare stem, maar was ik vooral onder de indruk van zijn performance. Wat een uitstraling heeft Tom Hardy zeg. Moest weer even aan de film 'Warrior' denken, waar hij ook een 'beest' is.

Hans Zimmer is nog steeds van fenomenale klasse. De hele film dendert en dondert de muziek overal dwars doorheen, maar het komt allemaal uitstekend tot zijn recht. Vooral het moment dat Batman zijn geslaagde poging onderneemt om uit de put te klimmen is, op het gebied van de muziek, kippenvel.
Dat levert de film een half punt extra op, want als film op zich is dit wel de minste van de drie, maar toch zeker een geslaagde afsluiter!

avatar van Eazy

Eazy

martijn011 schreef:

Ik vond het vorige deel juist geen sfeer hebben, en hier leek het weer een beetje Gotham City.

avatar van trannel

trannel

Ik ga vanavond, maar ik heb het gevoel dat veel meningen hier toch gekleurd zijn door de algemene opinie. Ik zelf vind bijvoorbeeld Batman Begins over de hele film een hoger niveau halen dan The Dark Knight, die enkele zeer sterke scenes afwisselt met langere stukken van lager niveau.(Zonder dat ik meteen kan uitleggen waar dat hem in zit). De mythe vorming rondom the joker, maakt volgens mij dat de middelste uit de trilogie de voorkeur geniet bij veel mensen.

Kijk ernaar uit, ik denk dat deze film niet zal misstaan tussen de andere twee en daarom gewoon tof is.

avatar van martijn011

avatar van Karl van H.

Karl van H.

martijn011 schreef:

Meningen verschillen hè

Zeker als jullie allebei totaal geen argumenten geven om jullie mening te onderbouwen

avatar van wimnoot

wimnoot

Minste van de drie delen. Op de productionvalue na is eigenlijk alles net een voldoende. En dat valt tegen voor een film die zo gehyped is als deze. Niet dat het als een verassing kwam voor me, maar had misschien toch gehoopt op een positieve surprise. Was erg hoopvol dat Bane meer uit de verf zou komen dan hij nu deed. In het begin van de film bij het uitvoeren van zijn plannen was hij wel erg goed, maar naar het einde toe deed hij niet veel meer dan een beetje rondwandelen. Zijn stem vond ik wel tof, maar daar is ook weer niet genoeg mee gedaan. Ik had ook geen moeite met Celina Kyle, Hathaway past precies bij die rol. Verder laat de film meer van het zelfde zien van wat we al vele malen gezien hebben. Kom op zeg! Een tijdbom ???? Dat had DR Evil in Austin Powers ook al drie keer verzonnen. Verder vond ik de battles tussen Bane en Batman ook niet episch genoeg, veel klappen zonder impact en resultaat.

Het is nu wel duidelijk dat Nolan veel succes behaald heeft door een bepaalde gimmick te gebruiken in iedere film, maar dat het nu uitgewerkt is. We kennen zijn trucjes te goed nu, en de realiteit Batman kan wat mij betreft weer de kast in voor een jaar of 10.

Ik kan er op dit moment niet meer dan een 3 van maken. Misschien na herziening nog een halfje meer.

avatar van ibendb

ibendb

Nooit gedacht dat een Batmanfilm me zo goed zou bevallen.
Toen ik de eerste keer de trailer zag dacht ik van: Neen, hé. Niet weer een deel?! Maar naarmate de tijd vorderde, werd ik steeds benieuwder. Batman Begins vond ik best goed en TDK wat minder. Maar dit laatste deel vond ik erg goed.

Het verhaal zat goed in elkaar. De terrorist Bane vind ik een betere bad guy dan The Joker. Het einde was ook erg goed en hierdoor krijgt 'ie ook een halfje meer. Anne Hathaway vond ik geknipt als Catwoman. Beter als Michelle Pfeiffer, alleszins. En ja, Christian Bale als Batman was goed, maar niks speciaals.

De special effects waren echt uitstekend. Bij de ontploffing van het footballstadion zat ik met open mond te kijken. Erg mooi. Het hele "Gotham ligt in de handen van de bewoners-gegeven" vond ik echt goed. Je had nog een dreiging erbij. Wel vond ik dat met die bom erg cliché.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Weinig van verwacht, nog minder gekregen. Een regisseur die normaal de kijker dwingt om stevig bij de les te blijven, legt hier elk miniscuul subplotje uit.

Wat er allemaal jammer was:

* Bane's Alan Rickman-stem
* De (twee!) compleet ongeloofwaardige romances
* Robin, het lulligste personage sinds Sharkboy & Lavagirl
* Het Italiaanse terrasje
* The Bat, ik weet nog steeds niet wat het was
* Al die kut-oneliners
* Het ene moment uit een Arabische grot krabbelen zonder geld, en daarna gelijk in Gotham zijn
* Een kreupele die in een paar dagen van kreupel naar heerlijk afgetraind gaat
* Waarom was Bane zo goed bevriend met Cottilard? Als Bane toen al verliefd was, was dat akelig pedofiel
* Het duurde zoo akelig lang
* De muziek, die twee volumes had: episch, en heel episch
* Een tikkende tijdbom is wel een heel groot cliché
* Gered worden door de slechterik waarvan iedereen weet dat er eigenlijk wel ergens een goed hartje in zit is een nog groter cliché

Wat ik dan weer wel kon waarderen:
* Christian Bale is een groot acteur
* De sfeer was lekker duister
* Ondanks haar belachelijke leren kattenoortjes was Catwoman bijzonder fijn om naar te kijken

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Geen plan om naar de bios te gaan. Maar ben afgelopen donderdag dan toch maar gegaan.
Wel aardig.
Nolan heeft denk ik wel bereikt wat hij nu wilde bereiken. Het verhaal stijgt naar een grote finale slag. Hoewel ik de scene van bijvoorbeeld Bane die uit de gevangenis is ontsnapt niet heel interessant in beeld vond komen. Maar goed, de side stories horen er gewoon bij. Alhoewel ik dat stuk met Miranda en Bane op 't laatst bijzonder flauw vond . Het duistere Gotham City is ook weer iets moois. Alhoewel ik de vorige film toch wel wat donkerder vond, ook qua het hele verhaal. Wat betreft de cast. Bale is ok. Anne Hathaway als Catwoman ? Nee die weet echt niet te overtuigen. Tom Hardy als Bane is wel goed. Joseph Gordon-Levitt als sullig rechercheurtje, die "de buurjongen van hiernaast" had kunnen zijn, nee hem vond ik ook echt niet geschikt. De rest is wel goed.

Over de special effects heb ik dan niet te klagen. Want als je ziet hoe groots alles is opgezet. Want het was zeker het beste van de film. Hoe het verhaal stijgt naar de finale is wel redelijk goed, alhoewel sommige dingen met als voorbeeld dat gebeuren in die gevangenis sneller had gemogen.
Het einde was wel goed maar dat Gotham op 't nippertje wordt gered is wel een voorspelbare climax voor mij.

Niet dat alles in de film tegenvalt. Grote teleurstellingen bij mij liggen in de casting en de nogal voorspelbare scene's. Batman dreigt gedood te worden door Bane, maar wordt natuurlijk weer gered door een Catwoman die net op tijd is. De cliche's zijn aanwezig. Maar ondanks wat stomme aspecten toch wel aardig.
3,0 maar dan op 't nippertje

thunderball

Tja, dan is het niet zo gek dat het een puinhoop wordt, hoe kun je nu goed iets vertalen wanneer je de beelden er niet bij mag zien, dan mis je nog al eens de gehele context, waarin iets wordt gezegd.

Ik ben hem zelf in Belgie gaan zien en daar heb je een andere vertaling (een regel in het Frans en er onder een regel in het Nederlands) en heb daar verder op een enkele keer na niets gemerkt van een slechte vertaling.