• 9.379.100 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.062)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van AC1

AC1

Omdat het hier eindelijk weer over Batman gaat, het verhaal eenvoudig en overzichtelijk is, de regisseur/schrijver de ballen hebben gehad om een oude, 'out of shape' Batman te belichten en dat er een aantal knappe, memorabele beelden vallen te bespeuren, denk ik dat TDKR misschien voor mij wel eens beter zou kunnen zijn dan TDK.

Een aangename verrassing is dat TDKR niet het informatie/tempo snelheidstrein van Nolan's vorige films (Inception, TDK) kopieert.

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

AlexvanRiel schreef:

* Robin, het lulligste personage sinds Sharkboy & Lavagirl
* Het ene moment uit een Arabische grot krabbelen zonder geld, en daarna gelijk in Gotham zijn
* Een kreupele die in een paar dagen van kreupel naar heerlijk afgetraind gaat

Weerlegging:
Ik weet niet of je wel eens naar meer batman films hebt gekeken , maar Robin staat ook niet bekend als een zeer sterk personage, hij is een hulpje van Batman.
De tijd dat Batman in die grot/gevangenis zit opgesloten, heeft een tijdsbestek van enkele maanden. Dus hij is en niet in een paar dagen afgetraind en ook niet in een paar dagen naar Gotham afgereisd.

avatar van thunderball

thunderball

Dat laatste wordt natuurlijk wel gesuggereerd, sterker nog: in een paar uur.

wimnoot

Het rammelt aan alle kanten net als bij Inception maar daar werd nog iets origineels gebracht, maar een tijdbom om Gotham te vernietigen is wat anders dan een droom in een droom. En BB had ook iets soortgelijks met die Waterverdamper. Met een villain als Bane had je er veel meer uit kunnen halen, lees maar op wiki wat zijn powers and abilities zijn.

avatar van catdog

catdog

• 2026 stemmen

Degene die de aanval uitvoeren met de waterverdamper zijn dan ook dezelfde groep die ditmaal een bom op Gotham loslaten. League of Shadows als ik het goed heb. Dat het een soortgelijk plan is is dan niet zo verwonderlijk.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Als Bane verbannen is uit de League of Shadows, waarom is hij nu dan de leider van die groep?

avatar van thunderball

thunderball

Was ie ook niet, dat bleek immers iemand anders te zijn op het eind van de film, remember?
En omdat haar vader in BB door Batman werd gedood kon Bane haar gewoon ongehinderd helpen

catdog schreef:

wikipedia Bane_(comics)
Bane is highly intelligent; in Bane of the Demon, Ra's al Ghul says that Bane "has a mind equal to the greatest he has known" (although Talia dismisses Bane's intellect as the cunning of an animal rather than the cultured, trained intellect of Batman).[11] In prison, he taught himself various scientific disciplines equal to the level of understanding of leading experts in those fields.

Volgens mij had hij gezien het bronmateriaal wel wat beters kunnen verzinnen dan een atoombom die je gewoon op kan pakken met een helicopter, en een eindje verder tot ontploffing kan laten komen.

En verder vind ik dat je ook niet meerdere keren in een trilogie hetzelfde kan toe passen.

Ik had een plot waarbij het weeshuis meer betrokken zou zijn, beter gevonden, ook om Gordon-Levitt meer te betrekken bij het verhaal. Want zijn personage is er ook een beetje bij de haren bijgesleept. Een wees net als Wayne die ogenblikkelijk weet dat Wayne Batman is.En hem dan gaat helpen. Hmmm, nee niet erg sterk.

avatar van mnrk

mnrk

This is a stock exchange. There's no money for you to steal!....Really? Then why are you people here?

Een waardige afsluiter van de Batman reeks door Christopher Nolan....

Ik vond het verhaal zeker de moeite waard en net zoals bij de vorige 2 Batman films was ook de sfeer weer aanwezig wat bij deze films past. Dit komt ook natuurlijk door de setting en aankleding.

De actie was ook zeker dik in orde , het zag er allemaal zeer mooi uit ( het moment dat Bane de explosies in werk zet tijdens de American Football wedstrijd is echt super)...en natuurlijk weer de voertuigen van Batman !!

Christian Bale is weer prima als Bruce Wayne/Batman, Tom Hardy zet een uistekende Bane neer (zijn stem past er helemaal bij) en Anne Hathaway is niet alleen aangenaam om naar te kijken maar ook nog eens een prima Selina Kyle. En natuurlijk wordt de cast weer perfect aangevuld door Morgan Freeman, Michael Cain, Gary Oldman, Marion Cotillard en toch wel de verrassende Joseph Gordon-Levitt....

Op het einde van de film werd alles mooi in beeld gebracht door Christopher Nolan, de verwijzing naar Robin, het weer ontdekken van de Batman Cave, Alfred die Bruce en Selina ziet zitten...een zeer mooie afsluiter !!

En dit werd allemaal weer voorzien van een prima soundtrack door Hans Zimmer
Hans Zimmer - The Dark Knight Rises (2012) - MusicMeter.nl

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

The Dark Knight Rises

Wat kan ik er nog over zeggen dat nog niet gezegd is? Niet veel eigenlijk. Niet zo goed als zijn voorganger schijnt de algemene teneur te zijn en daar kan ik me wel in vinden. Verhaalsgewijs inderdaad niet altijd bijster sterk en ook wat de actie betreft kan deze niet tippen aan TDK.

Wat ik dan weer wel beter vond is de schurk van dienst Bane. Over zijn stem is al veel gezegd, vond dat een prima toevoeging, maar goed, ieder zijn smaak. Verder met afstand de meest dreigende vilain in de trilogie. Zowel fysiek als mentaal niet kapot te krijgen. Sterk. Beetje jammer dat het einde hem als een soort van loopjongen van Miranda Tate maakt. Had sowieso een beter afscheid verdiend.

Bale als Batman is wederom solide, maar sowieso niet de trekpleister (althans voor mij niet) in deze trilogie.

Had vooraf wat schrik voor Catwoman/Selina Kyle. Vind vrouwen in superheldenfilms altijd zo duf, maar vrees bleek onterecht. Hathaway geeft een sterke performance.

Al bij al een meer dan geslaagde afsluiter voor de trilogie.

avatar van md853

md853

Onlangs gezien en misschien mede door de verwachtingen ietwat tegengevallen. De actie zat goed in elkaar maar ik vond het verhaal op sommige plaatsen maar moeilijk te geloven. Duizenden agenten een riool insturen. De vrouw die het plan van Raz al Ghul wil uitvoeren, ook al was ze eerst met haar vader gebrouilleerd, etc.. Al met al een vermakelijke film, maar ik vond de eerste 2 delen beter. Die gevangenis vond ik trouwens wel erg vet.

avatar van Pixel-blue

Pixel-blue

Ik verwachten er eigenlijk niks van.Juist omdat iedereen er zo over te praten was.Maar hij is mij goed bevalen.Mooi effecten en een leuk verhaal zeker een aanrader

Ik vond de plotholes meevallen. Dat zoek ik ook niet in zo'n film. Net alsof het dom is je te ergeren aan het slechte verhaal bij the expendables. Who cares, leuke snelle popcorn flick met geinige actie scenes.

wimnoot

De lat lag na zijn twee voorgangers wel hoger dan een snelle popcornfilm. En daar staat Nolan ook niet om bekend.

avatar van blackcat13

blackcat13

Hoe goed ik de film ook vind, de twist met Talia blijf ik jammer vinden. De film had wat mij betreft zoveel beter geweest als het gewoon BANE was die was ontsnapt uit de put, op die manier had je Bruce en Bane, de enige twee die ooit ontsnapten uit de put, wat zou leiden tot een veel intensievere band tussen de twee titanen. Het eindgevecht zou zo ook veel meer impact hebben, en sowieso zou dit eindgevecht zo ontzettend veel sterker geweest kunnen zijn. Bane's geschiedenis had gewoon moeten zijn dat hij is opgegroeid in de put, uiteindelijk wist te ontsnappen en een beruchte en belangrijke huurling werd met een code en een psychologische visie die matched met Ra's al Ghul's motieven, die uiteindelijk dan ook terecht komt bij de League. Dit had simpeler maar doeltreffender geweest, hadden ze mooie flashback scenes van kunnen maken met een maskerloze Tom Hardy als keiharde huurling die criminelen afmaakt en tegen dictators vecht ofzo, en ook flashbacks van Bane die trained bij de League. Op die manier zou Bane veel meer badass en sterk aanvoelen dan nu, de beschermer van Talia... dat ontkrachtigd al hetgeen dat het personage zo sterk maakte. En wanneer Bane een soort "bruce wayne gone bad" was geweest had hun connectie dus ook veel sterker geweest. Als ze per se de twist erin wilden hebben van Bruce's geliefde die slecht blijkt te zijn, had van Miranda Tate dan gewoon een spion gemaakt die werkte voor Bane

Ik twijfel nog over een sterrenaantal maar door deze misstap neig ik toch naar de 4 sterren. Maar word waarschijnlijk wel 4,5 omdat de film verder wel gewoon heel goed was en meeslepend was.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

blackcat13 schreef:

Aha, oké. Vandaar de 5 sterren. Logisch.

avatar van blackcat13

blackcat13

Yep, dat was na een eerste kijkbeurt en daaruit opkomende enthousiasme. Maar die beoordeling was bij nader inzien niet erg realistisch, na enige bezinking kijk ik vaak toch weer wat anders tegen een film aan dan vlak na zo'n overdonderende eerste kijkbeurt in de bios.

avatar van jespertje13

jespertje13

een van beste films ooit

avatar van Moenish

Moenish

Vandaag gezien

Super vervolg op The Dark Knight

Echte aanrader

met een echte verhaallijn!

Top Film!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Een echte verhaallijn! 't moet niet gekker worden!

avatar van horizons

horizons

Tja, in ieder geval veel meer verhaal dan the Dark Knight had.

avatar van NYSe

NYSe

Oh boy, you are in for a show tonight, son!

Nolan neemt even de tijd met het zoeken naar een beetje tempo, maar wanneer hij eenmaal zijn ritme gevonden heeft en de film op gang komt als een episch actiespektakel, is de film werkelijk een adrenalinerush van begin tot eind. De bombastische muziek van Zimmer helpt hier zoals meestal goed bij.

Het is daarentegen jammer dat de actie meteen het beste aspect van de film is geworden. Het is dan ook wel héél goed neergezet, maar leidt af van interessante personages als slechterik Bane, fenomenaal neergezet door Tom Hardy, die alleen maar lichaamstaal en stemgeluid tot zijn beschikking (en blijkbaar nodig) had om te kunnen imponeren. Wanneer het plot tegen het einde aan in hoog tempo vordert, komen we erachter dat Bane nooit leider van The League of Shadows was en binnen een paar minuten wordt hij maar meteen tegen de muur geknald, met een flauwe oneliner van Selina Kyle volgend. Het werpt een enorme schaduw over het voorheen beangstigende personage heen, die hiermee voor de rest van de film vergeten wordt en er alleen een imago als henchman aan over gehouden heeft.

Het is de grootste zonde van de film, die na bezinking de vorige film toch niet heeft weten te overtreffen: waar The Dark Knight iets nieuws aan het genre toevoegde door van de superheldenfilm een rauwe misdaadthriller te maken, is The Dark Knight Rises toch wel "gewoon" een superheldenfilm. Vakkundig gemaakt, maar met spectaculaire actie die vooral de teleurstellende eenvoud van het spanningsmechanisme moet verbloemen: zo origineel is een tikkende tijdbom al decennia niet meer. Daarentegen heeft TDKR hiermee wel iets dat in The Dark Knight mistte: een concrete opbouw.

Die verbloeming werkt daarentegen aardig, en er staan gelukkig tal van verbluffende scènes tegenover, met als hoogtepunten de vliegtuigkaping in het begin en de scène in het stadion. Bovendien leveren alle acteurs een prestatie van formaat, in het ergste geval tegengehouden door een ietwat middelmatige uitdieping in Nolan's script.
Het einde zal ongetwijfeld voor een brede glimlach zorgen, al moet ik zeggen dat ik op iets veel grimmigers gehoopt had.

Wat misschien wel de grootste troef van de film is, is hoe het er in slaagt het verhaal daadwerkelijk af te ronden en een mooie link weet te vinden tussen de twee eerste films, die toch redelijk los van elkaar stonden. Het maakt de film een mooie afsluiter en een zeldzaam goed derde deel.

wimnoot

Mooie review NYSe, kritisch maar ook positief zonder gelijk met het hoogste of laagste cijfer te gaan strooien.

avatar van NYSe

NYSe

Dankje. Leuk om te horen

avatar van AC1

AC1

NYSe schreef:

Het is een saaie reactie geworden maar voor mij was de actie (de grote spektakelmomenten) en de preken van Michael Caine (die vioolmuziek!) het minst interessante van TDKR. Inderdaad, het leidde af van de kern. Komt er nog orde na de val van ons huidig financieel systeem?

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Michael Caine's inbreng (die van Alfred ) vind ik juist erg goed in TDKR.

avatar van Number23

Number23

JohnWilliams schreef:
Michael Caine's inbreng (die van Alfred ) vind ik juist erg goed in TDKR.
Ik vind juist het feit dat hij het geweten is in deze film te nadrukkelijk wordt gebracht. Te 'in your face'

avatar van Nosje

Nosje

Niet slecht maar had er toch wat meer van verwacht. Het had mijns inzien ook wel wat harder en grimmiger mogen zijn. Maar dan was het geen film geweest voor 12+ en dat wilden ze natuurlijk ook niet. Het gevecht tusse de politiemannen en de schurken vond ik veel te soft. De sterke Bane had ineens niets in te brengen tegen batman, net iets te makkelijk naar mijn mening. Had batman trouwens geen last van dat mes tussen zijn ribben!! Maar goed, toch heel knap gemaakt

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Number23 schreef:

Dat heeft Bruce Wayne ook echt nodig, hij heeft dat soms nodig.

avatar van Number23

Number23

JohnWilliams schreef:

Dat heeft Bruce Wayne ook echt nodig, hij heeft dat soms nodig.

Zeker mee eens. Bruce heeft die spiegel zeker nodig, alleen jammer dat het zo duidelijk naar publiek wordt gebracht. Voelde geforceerd aan, al heb ik niet gelijk de oplossing over hoe dit beter gebracht had kunnen worden.