Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
AC1
"Te nadrukkelijk naar de kijker gebracht" is zelfs nog een understatement. De close-ups van Alfred, met tranen in z'n ogen en met die zoete violen op de achtergrond. Mijn mond viel open. Waarom moet dit zo stroperig en expliciet zijn? Het had een averechts effect. Gelukkig zijn dit maar enkele korte momenten. Er zitten wat mij betreft nog een paar schoonheidsfoutjes in zoals de manier waarop Tate haar laatste adem uitblaast. Wederom verbaast het me dat dit niet opnieuw of beter kon worden gedaan. Lang niet zo'n slechte sterfscène gezien! Nogmaals, het zijn kleine details maar ik vind het wel vreemd dat ze erin zitten.
En dan nog even dit, als Alfred op het einde van de film op dat terrasje zit en hij knikt ... Ik hoefde Wayne niet te zien zitten (met Catwoman dan nog wel). Het knikje alleen had perfect geweest. The End.
Karl van H.
Dat laatste ben ik in ieder geval met je eens. Compleet overbodig shot dat het romantische (bij gebrek aan een beter woord) uit het einde haalt.
JohnWilliams
Niet mee eens, dat laatste is juist goed. Hij had alleen maar moeten knikken en thats it? Nee, het einde zoals ze dat nu gedaan hadden is prima.
missl
Toch een kleine tegenvaller. De film ziet er gaaf uit, heel mooi gemaakt. Echter zie je sommige dingen al van mijlenver aankomen terwijl andere plottwists als een tang op een varken slaan. Al met al is het een gave film, fantastisch om dat allemaal op groot doek te zien, maar het verhaal laat toch wat steekjes vallen.
Martijnnn
Ja, dat komt doordat het wel lijkt of alles veel te veel voorgekauwd moet worden de laatste tijd in films.
Number23
NYSe
Hoezo? Ook ik vond dat alleen een knikje veel meer aan de fantasie van de kijker had overgelaten. Bovendien werd er al naar de overleving van Wayne gesuggereerd doordat Fox achter het bestaan van de automatische piloot komt.
Stijn B.
Straffe kost dit derde deel uit Nolan's Batmantrilogie: zwaarmoedig qua sfeerschepping, bij momenten echt aangrijpend. Kortom een Epische finale in al zijn grandeur. Beter dan "The Dark Knight" ? net niet, bepaalde plotwendingen zijn iets te voorspelbaar voor zijn eigen goed. Maar een beter blockbuster dan dit zal je deze zomer niet vinden. Christopher Nolan is absoluut één van de allerbeste regisseurs van de 21ste eeuw zoveel is wel duidelijk.
AC1
Ja, dan had je een einde waar heel de wereld zou over spreken omdat Nolan dan z'n film had beëindigd met een vraag. Nu heeft hij die vraag zelf beantwoord en dat is jammer. Is ook helemaal niks creatief aan. Een kind kan het verzinnen. Hij doet gewoon wat je al verwacht.
horizons
En aangezien ik liever een einde met een positieve dan negatieve noot zie vind ik het einde uitstekend.
blackcat13
Eens met Williams en Horizons, de film eindigde nu met een soort kick die je niet had gehad als het bij een knikje bleef. Deze film hoeft helemaal niet te eindigen met een vraag, het is het laatste afsluitende deel dus mag alles aan het eind wel helder zijn en daarnaast vond ik het gewoon een kick geven toen ik Bruce Wayne daar zag zitten met die coole smile van hem. Daarnaast lieten ze op deze manier ook zien dat hij met Selina is verder gegaan, en dat hij dus toch voor zijn eigen geluk met een vrouw heeft gekozen, zoals in Alfred's droom, dit had niet zo duidelijk geweest als het bij dat knikje was gebleven.
Wel echt een probleem aan de film vind ik de totaal overbodige Talia twist die Bane in 1 klap reduceert van een badass uberschurk naar een simpele handlanger, echt eeuwig zonde dat ze hiervoor gekozen hebben. Had van Bane gewoon lekker de grote nieuwe League of Shadows leider gemaakt die uit de put was geklommen en deze film kreeg van mij de volle mep. Ze hadden gewoon zoveel meer met Bane kunnen doen. Bane zou degeen zijn die is opgegroeid in die gevangenis, wat gebeurt er met zo'n iemand? Wat voor levensfilosofie zou hij hebben ontwikkeld... en eenmaal naar buiten gekropen, hoe zou hij denken over de buitenwereld? Allemaal dingen waar ze veel meer aandacht aan hadden kunnen besteden, en flashbacks waarin we Bane zien trainen onder Ra's al Ghul hadden geweldig geweest. Bane's levensfilosofie had een interessante verhaallijn op kunnen leveren, en ik had ook best willen zien hoe Bane van de League of Shadows een wat meer militaristische organisatie had gemaakt na Ra's dood en wat zijn motieven nu precies zouden zijn geweest. In plaats daarvan is zijn enige motief nu achter Talia aanlopen en haar orders uitvoeren, hij is immers haar "beschermer". Niets meer en minder, dat is zijn enige motief, Talia helpen. Zo zonde dat Nolan deze potentie heeft laten gaan, hij had na the joker de volgende uberschurk kunnen maken, maar omdat hij per se een twist wilde zitten we aan het eind nu met twee zeer matige schurken, een chick die haar vader wil wreken en haar bodyguard die alles voor haar doet Als die talia twist er per se inmoest, had dan van Talia gewoon Bane's hulpje gemaakt, met een mooie flashback waarin we Bane Ra's al Ghul's vervreemde dochter zien opzoeken, haar zien vertellen dat hij dood is en dat hij haar hulp wilt zijn werk voort te zetten. Had simpeler maar doeltreffender geweest. Oh ja, en Bane's dood had dan tenminste ook beter uitgevoerd kunnen worden want dit was echt schandalig (wel een perfecte comeback voor Catwoman)
Sja, waarom maak ik me er zo druk om en waarom toch een 4.5? Omdat de rest van de film zo verdomd goed is, anders had deze keuze mij ook weinig geboeit verder maar ik vind het zo zonde omdat de rest wel zo geweldig is en voor mij tegen perfectie grenst.. maar dit nu voor mij net niet kan bereiken.
AC1
Het is positief. Het 'knikje' zijn de liftdeuren die sluiten op het einde van Blade Runner. Nolan's einde is vergelijkbaar met het einde in de Theatrical Cut van Blade Runner waar je het koppel ziet rijden in het groene, zonnige landschap. In het eerste wordt er wat meer overgelaten aan de kijker. In het tweede wordt alles aangereikt op een zilveren dienblad.
Actief versus passief. De kijker beslist.
pethunia
Zeer prettig vervolg - vond'm prettiger wegkijken dan de vorige twee notabene! Prachtige plaatjes en een breed palet aan karakters. Opmerkingen dat Bane wel héél snel wat van zijn allure kwijtraakt wanneer duidelijk wordt dat Talia de kwade genius is, die volg ik wel.
Gotham City is in deze film meer New York dan ooit tevoren - beetje jammer als je (ik) terugdenk(t) aan Gotham City van de films uit '89 en '92, waar het meer 'gothic' is.
Dat de overgebleven politiemacht nog zo ongestoord hun gang kon gaan op straat was toch wel één van de meest storende elementen in de film.
..En (praat me bij!) wat nu met een vervolg met Batwoman en Robin??
JohnWilliams
Hij kan het ook nooit goed doen in veel mensen hun ogen...
Bij Inception was er al een open einde en nu doet hij het een keer niet...en is het weer niet goed.
Persoonlijk vind ik het allemaal wat over de top, geniet van de film en hou op met muggenziften.
JohnWilliams
Natuurlijk wel, maar het geeft toch veel meer een kick als je de persoon ook daadwerkelijk ziet samen met een geliefde...dat was ook hetgeen waar Alfred over sprak. Daar zitten met een vrouw. Had hij geknikt had je ook nooit geweten dat Catwoman ernaast zat.
Ohhh en wanneer dat was geweest had er weer gezeik geweest over het feit dat Catwoman was verdwenen.
(verwijderd)
Dat gesprek met Alfred in het begin was echt heel slap vond ik.
Alfred had altijd een fantasie (overdreven sentimenteel gebracht.) Terwijl hij die fantasie vertelt wordt het dan letterlijk verfilmd, (gewoon nergens voor nodig), en dan komt het aan het einde exact hetzelfde terug, exact dezelfde plaats, alleen nu met catwoman .
Jakkes. Hoewel het gesprek helemaal onnodig was geweest als het niet terugkwam .
blackcat13
Dat gesprek met Alfred in het begin was echt heel slap vond ik.
Alfred had altijd een fantasie (overdreven sentimenteel gebracht.) Terwijl hij die fantasie vertelt wordt het dan letterlijk verfilmt, (gewoon nergens voor nodig), en dan komt het aan het einde exact hetzelfde terug, exact dezelfde plaats, alleen nu met catwoman .
Overigens geen toeval dat het eind precies Alfred's droom realiseert he, dat weet je? Bruce Wayne ging juist expres naar dat cafe, omdat hij wist dat hij Alfred daar dan zou treffen. Dit deed hij juist bewust om Alfred's droom waar te maken, is geen toeval maar opzet door Bruce Wayne. Ben het wel met je eens dat de letterlijke verfilming tijdens het verhaal van Alfred niet echt nodig was geweest, maar ach daar kan ik mij niet aan storen. Voor sommige kijkers word het wel wat helderder op die moment, die zijn door alle overrompelende actie anders misschien Alfred's verhaal vergeten maar met beelden is het sneller herkenbaar. Het lijkt nu alleen wel een beetje alsof de film intellectueel en slim probeert te zijn, maar tegelijkertijd simpel gehouden moet worden voor de casual "snelle" kijkers die verder niet echt nadenken.
horizons
Dat laatste had stuk had niet gehoeven. Je hebt casual kijkers die heel erg goed kunnen nadenken maar bij films alleen maar vermaakt willen worden en verder niets.
Karl van H.
Serieus? Ik kan me niet herinneren dat Alfred zei: 'En ik heb me altijd voorgesteld dat ik je op DAT terrasje zou zien, in DIE EN DIE stad, op DAT moment van de dag. Even dat je het weet, Bruce.' Het was geen opzet; het is filmmagie.
disneystore
Op die dag misschien niet, maar hij heeft wel degelijk Firenze en de naam van het café genoemd.
Blijft absurd.
Nog een ander puntje is dat ik de Alfred van de oudere films veel leuker vind dan Michael Caine.
Hij heeft vind ik wat Morgan Freeman ook heeft, je kijkt gewoon naar Michael Caine en Morgan Freeman, niet naar een ander karakter.
(verwijderd)
Dit vind ik wel een mooi stukje, hoewel ik niet zo'n grote hater ben, http://thetfs.ca/2012/07/26/the-total-haters-guide-to-christopher-nolans-batman/
Quentin
Traag als stroop, infantiel scenario, vreselijke geluidsband (zowel de pompeuze soundtrack en geluidseffecten als de verschrikkelijke dub van Tom Hardy) en die schorre stem van Bale is een verschrikking. 1,75*
Karl van H.
Hm, dat kan ik me niet meer herinneren dan. Toch blijf ik van mening dat het geen opzet van Bruce was (had 'ie daar elke dag een wijntje moeten gaan drinken, net zo lang totdat 'ie Albert tegenkwam en eindelijk naar dat andere, veel leukere cafétje aan de overkant mocht verkassen?). Het is zo'n moment waarvan je kunt zeggen: 'Kom op nou, dat is wel érg toevallig!' en dat iemand erop antwoordt met: 'Hou je bek, kerel, 't is maar een film.'
blackcat13
Of ze het wel of niet KUNNEN heb ik dan ook nooit gezegd, dat verschilt per individu, heb enkel gezegd dat ze het bij dit soort films niet altijd ook daadwerkelijk DOEN. Je hebt uiteraard gelijk. Ik ken heel pientere mensen die bij een film als deze ook alles over hen heen laten komen en zichzelf puur en alleen laten vermaken.
maxroelofs
Zwakke Afsluiter.
Batman is toch wel een van de fantasiepersonages die me de afgelopen jaren het meest heeft weten te boeien. Zelf keek ik daarom ook met erg veel smacht uit naar dit laatste deel van de triologie. Dat Nolan de mogelijkheid had er iets moois van te maken heb ik geen moment aan getwijfeld. Waar het de film vooral aan ontbreekt is dat beetje diepgang en lef.
The Joker, de belangrijkste bad-guy uit de voorganger is een memorabel filmpersonage wat met veel aandacht in beeld werd gebracht. Het kat en muis spel tussen Batman en The Joker was fascinerend en zorgde ervoor dat de film veel indruk op mij achterliet. Bane daarentegen was een personage bij wie elke gelaatsuitdrukking werd weggenomen en hiermee de indruk ''eng'' achter te laten. Het lukt ook wel even alleen al snel heb je het wel gehad met dit zogenaamde enge personage. Het verhaal over zijn geschiedenis was dan wel weer iets wat mij wist te fascineren, de put droeg een luguber sfeertje met zich mee en zag er daarbij ook nog eens erg angstaanjagend uit. Als op het eind blijkt dat dit verhaal niet bij hem hoort maar bij iemand anders is het eerste wat ik me afvraag: Naar wie heb ik dan al die tijd gekeken? Het enige dat we van hem weten is dat hij dezelfde trainer heeft gehad als Batman alleen dan houdt het ook weer voor een heel eind op. Jammer, Bane's personage mislukt hierdoor volledig. De put zag er trouwens ook veel te makkelijk te beklimmen uit, de sprong had met een aanloop makkelijk gehaald kunnen worden en de stenen daaronder waren te groot.
De film had ook teveel Hollywood clichés in zich, het eerste uur/ 40 minuten wordt besteed aan de terugkeer van Batman, iets wat we natuurlijk al veel te vaak gezien hebben.
De actie was goed, al kun je natuurlijk niets anders verwachten met zo'n groot budget.
Acteerwerk was in orde, met name Bale speelde erg goed, Hattaway deed het dan weer wat minder.
Het einde met die atoombom die midden op zee ontploft slaat ook helemaal nergens op. Nou weet ik niet veel van het onderwerp maar ik kan je zo wel vertellen dat een atoombom die op zee ontploft niet meteen het hele probleem oplost, ten eerste zal er een gat ontstaan, iets wat vervolgens in een vloedgolf zal veroorzaken en ten tweede ontstaat er straling op zee, iets wat zeker een probleem is. De scène waarin Batman vervolgens in een restaurant zit te eten is veel te zoetsappig, ze hadden het lef moeten hebben Batman met de atoombom mee ten onder te laten gaan, maargoed het blijft Hollywood.
Jammer, ik had op zoveel meer gehoopt.
(verwijderd)
Wat ik trouwens ook echt dramatisch vond,
was 'call me' na dat gevecht met catwoman er in.
Dat was grappig bedoeld, ik was denk ik ongeveer de enige die lachte in de zaal, uit plaatsvervangende schaamte.
Ronn040
Net de film voor de tweede keer gezien. Heb veel meer details kunnen ontdekken, die ik de eerste keer niet heb gezien of waar ik niet echt bij heb nagedacht. Ik ben er sowieso van overtuigd dat Bruce de atoomexplosie heeft overleefd. De automatische piloot zou alleen kunnen worden gemaakt door een slim iemand, zo zei Fox. Op het einde werd ook gezegd dat de automatische piloot al 6 maanden gemaakt zou zijn. Wellicht dat hij The Bat op de automatische piloot heeft laten ontploffen, alleen vraag ik mij dan af hoe hij dat dan zou hebben overleefd. De bom had namelijk een ontploffingsstraal van 10 km. Ik vond het ook jammer dat Miranda uiteindelijk het kind bleek te zijn van Ra's Al Ghul. Daar vond ik haar helemaal niet geschikt voor qua sfeer. Bane leek mij prima daarvoor, maar uiteindelijk bleek hij niks meer te zijn dan een beschermer die verbannen was van de League of Shadows. Bane speelde goed, maar dat verpest het wel een beetje voor mij. Blake zijn rol zag ik de eerste keer niet goed. Naarmate de film vorderde, kon je wel veel meer zijn dat hij de Robin rol op zich had. Een vreemd einde waar ze met Robin afsloten in mijn ogen. Alsof Robin de rol van Batman over gaat nemen, hoe hij de Bat Cave binnen liep. Ik ben heel benieuwd of er nog een nieuw deel wordt gemaakt door een regisseur. Het is een open einde, maar het zou mij niks verbazen als we gewoon Robin te zien krijgen in het vervolg.

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile