• 9.374.560 stemmen

Met onder meer: Sean Astin, Josh Brolin en Corey Feldman

Gesproken taal: Engels, Italiaans, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 19 december 1985

Plot The Goonies

"Take the Oath. Join the Adventure."

De Goonies, een stel jonge tieners, vinden de plattegrond van de piraat One-Eyed Willy en ze gaan meteen op jacht. Deze plattegrond leidt namelijk naar een schat. Al snel komen ze in een kilometerslang gangenstelsel terecht en beleven de gekste avonturen. Een Spaans galjoen en de gemene familie Fratelli zijn maar een paar voorbeelden van de dingen die ze tegenkomen.

Mikey Walsh

Jake Fratelli

Francis Fratelli

avatar van mnrk

mnrk

Nog steeds een heerlijke kinder/avonturen film...

Het verhaal is in orde net zoals de gehele aankleding/setting dat is in deze film, dit zorgt voor een heerlijk sfeertje in de film...ook niet te vergeten is natuurlijk de groep acteurs die er mee doen ( Josh Brolin, Sean Austin en Corey Feldman ) ze spelen hun rol allemaal goed en leuk.

Ook de muziek in de film is een goede keuze ( good old Cyndi Lauper )...

YouTube - ‪Cyndi Lauper - The Goonies 'R' Good Enough‬‏

avatar van Donnie_Darko

Donnie_Darko

The Goonies, heerlijke film

Op en top jeugdsentiment, maar houdt ook nu nog stand.

De film zit vol clichés, maar is toch spannend.

De humor is volledig outdaded, maar toch is het grappig

Ach ja, het blijft gewoon een topfilm. Kan me geen betere film in dit genre voorstellen

avatar van 606

Mooi gemaakte en spannende film met goed acteerwerk.

3,5 ster

avatar van Zeriel

Zeriel

Na alle referenties naar de Goonies op Super 8 deze film ook maar bekeken. Ik vond het in één woord verschrikkelijk.Een hoofdpijnfilm, door het voortdurende geschreeuw van die kutkinderen, adhd-ertjes avant la lettre.

Het deed me vooral denken aan de avonturen van Bassie en Adriaan met een dik budget, vooral die boeven. Misschien een inspiratiebron voor Donner & co.?

jipt

Wel leuk. Stand by me en Indiana in één. Sets zijn mooi, dat Karbonkel figuur de lelijkste creature design ooit. De rest nogal kinderachtig en een uitgerekt einde.

avatar van rep_robert

Moet Sloth dan een mooi creature design voorstellen? Hij is gewoon lelijk

jipt

Je hebt goede lelijke designs en slechte lelijke designs, dit was duidelijk de tweede. Een echte conehead.

avatar van rep_robert

Ik vind het wel zijn charmes hebben binnen deze film, lekker dat ouderwetse knullige.

jipt

Ja ik beoordeel de film er niet minder op, maar viel me wel op dat het een super lelijk design is. De beesten in Troll 2 zijn nog mooier.

avatar van aburex

aburex

Nog een jeugd avonturenfilm uit de oude doos, die me toen al wist te bekoren en nu nog niets van zijn waarde heeft ingeboet.

avatar van K. V.

K. V.

Na meer dan 10 jaar nog eens deze jeugdfilm her bekeken. Oké, het is een jeugdfilm, dus weet je dat het geen moeilijk of enge film zal zijn.

De film viel toch nog goed mee, al zal de sentimentele waarde ook wel meespelen. Alleen begon het mollige ventje me nu wel wat op de zenuwen te werken met z'n eindeloos gebabbel.

Maar desondanks is het een leuke jeugdfilm die heel wat jongeren zal aanspreken; zo bevat de film een heuse schattentocht, een piratenschip, een heus skelettenorgel, een waterglijbaan, uitvindingen, ...

Heel goed voor jongeren tot ongeveer 12 jaar, al is de film voor volwassenen toch ook nog aangenaam om naar te kijken.

avatar van jazzzz

jazzzz

Wat een prutfilm.. Die kinderen kunnen totaal niet acteren, en de gebeurtenissen zijn zo voorspelbaar.

avatar van komerad

komerad

Voor mij is dit een en al, misschien louter sentiment. Heb deze destijds als kind nog in de cinema gezien. Telkens bij heftig zomers regenweer krijg ik nog altijd dat sfeervol goonie gevoel.

Is het overacting? Zeker weten. Is de interactie met de badguys overdreven belachelijk? Zeker weten.

Is dat niet zo bij het gros van de kinderfilms? Zeker weten, want dat is en blijft deze : een kinderfilm

avatar van Phantasm

Phantasm

Goede acteerprestaties, leuk gemaakt en spannend.

avatar van comthil

comthil

Top film! Nog steeds na al die jaren! Spannende jeugd film maar ook geschikt voor "oudere".

avatar van nightbreed

nightbreed

De tijd is niet vriendelijk geweest voor deze film.

avatar van The One Ring

The One Ring

The Goonies is voor velen het toppunt van jeugdsentiment, maar ik zag hem als kind nooit en dan is het altijd afwachten hoe het bevalt. De beste kinderfilms weten een kindergevoel in je op te wekken, maar als dit niet leuk zijn ze vaak gewoon irritant. The Goonies heb ik lang uitgesteld, ook een beetje omdat hij vaak in één adem genoemd wordt met The Neverending Story (kennelijk jeugdsentiment voor dezelfde mensen die The Goonies in hun hart hebben gesloten). Die film zag ik ook pas op latere leeftijd, al kon ik hem toen net niet helemaal af zien. Laten we het erop houden dat het boekdelen spreekt dat ik de laatste paar scènes nooit meer bekeken heb; ik was blij het nooit eindigende verhaal zelf te kunnen beëindigen.

The Goonies beviel me echter een stuk beter. Dat kinderlijke gevoel kwam sterk naar voren en ik weet zeker dat dit van 10 tot 12 jaar waarschijnlijk een grote favoriet van me zou zijn geweest. Dat is het nu niet meteen, maar het meeste beviel me wel. Het is ook wel het type avontuur waar ik van hou, met schatzoeken, valstrikken en zo. Ben ik eerlijk gezegd ook nooit helemaal ontgroeid en waarom zou ik ook? De vlotte eerste scènes bevielen erg goed, met die achtervolging aan het begin en de introductiescène in het huis waar alle Goonies (minus de meisjes, die vreemd genoeg veel later pas te voorschijn worden gehaald) mooi naar voren komen. De kindacteurs zijn niet allemaal even goed, maar ze weten wel allemaal echt over te komen als kinderen van hun leeftijd, met een typische stoerdoenerij die je eigenlijk weinig in films ziet. De film zakt wat in na de uitgebreide introductie door wat rommelige scènes in en rond de schuilplaats van de dieven, maar herpakt zich weer zodra de helden in de grot belanden.

Het is dan ook gewoon een leuk avontuur geworden. Verrassingen zitten er niet in en origineel is het niet, maar het tempo ligt hoog, er gebeurt veel, de humor is op een kinderlijke manier aanstekelijk en iedereen lijkt het naar zijn of haar zin te hebben. Duidelijk een film die met plezier gemaakt is en dat maakt het ook weer wat plezieriger om naar te kijken. De filmstijl is iets te jaren '80 soms naar mijn smaak, maar de sets mochten er zijn. Van de acteurs schoten Corey Feldman (bij vlagen hilarisch, jammer dat hij later in de film wat naar de achtergrond verdwijnt), Josh Brolin en Martha Plimpton eruit, maar Jeff Cohen (het dikke jongetje) kon ik dan weer niet uitstaan. Grootste minpunt vond ik dat de kinderen constant door elkaar schreeuwde. Het is misschien enigszins toepasselijk en geeft wat spontaniteit aan het filmpje, maar het werd me op een gegeven moment wat teveel en gewoon irritant. Dat ik het zonder enige vorm van ondertiteling keek hielp niet mee en ik had iets te vaak geen idee wat de kids tegen elkaar schreeuwden. Ik vroeg me af of dit voor mensen met Engels als moedertaal beter te volgen was, maar het duurde niet lang om erachter te komen dat ook zij er kennelijk soms moeite mee hadden.

Oh wel, het mag de pret ook niet al teveel drukken. Raiders of the Lost Ark is het misschien niet. Ook geen The Wizard of Oz. Maar The Goonies mogen er best zijn.

avatar van Thampon

Thampon

Als je 20 jaar of jonger bent moet je deze film zeker niet kijken.

Goonies was a way of life, waar ik als kind ben mee opgegroeid en er dus super goede

herineringen aan heb over gehouden en dat maakt de film ook voor 30% beter.

Zeg nu zelf welke 12 jarige knaap wou in 1985 zelf geen Goonie zijn

avatar van Nelusje

Nelusje

Jeugdsentiment

avatar van komerad

komerad

@Thampon

Zeg nu zelf welke 12 jarige knaap wou in 1985 zelf geen Goonie zijn

Tuurlijk, bij elke zomerse oneweersbui krijg ik nog steeds dat goonie gevoel

avatar van ILDIB

ILDIB

Ouwtje maar zeker vermakelijk. Helaas kan ie de tand des tijds niet helemaal doorstaan. Te braaf nu.. Maar destijds een toppertje..

avatar van Askikker

Askikker

Op het moment dat ik de naam van Spielberg voorbij zag komen had ik natuurlijk meteen de boel al uit moeten zetten, maar toch de gok genomen.

Maar inderdaad; wat een kinderachtige zemelzooi. Ik heb niks tegen kinderfilms, maar wel tegen die kinderlijke shit van Spielberg, in al zn fims moet weer zo'n ***kind zitten.

Deze film zit dus helemaal vol met die irritant blerende kinderen, geen moment rust, hier gaat een mens van hyperventileren.

Toch geef ik deze film nog een hoger cijfer dan de gemiddelde Spielberg, want deze film is echt voor kinderen bedoeld, in tegenstelling tot de rest van zn infantiele repertoire.

avatar van booyo

booyo

Ik denk dat je deze niet moet kijken als er enkel jeugdsentiment ontbreekt. Zoals bij mij dus. Ik zag niks anders dan schreeuwende, ontzettend irritante kinderen. Vooral de 'Bolle' was tenenkrommend. Maar goed het is dan ook niet bedoelt voor 24-jarigen die het voor het eerst kijken.

avatar van Crook

Crook

Best. Movie. Ever.

avatar van namingway24

namingway24

Leuke avonturenfilm, duidelijk ontsproten uit het brein van Steven Spielberg.

Die kinderen zijn allemaal leuk, maar wat een chaotisch zooitje is het. Maar het voelt wel aan als een echt vrienden-clubje met dat gekakel door elkaar heen. De vaart zit er de hele tijd goed in, maar een rustpunt ergens in het midden was wel prettig geweest. Verder is het gewoon een leuke Indiana Jones voor kinderen met een grappig 'mysterie' en wat spannende situaties. Alles wordt op het laatst wel wel mierzoet en afgerond met een grote strik eromheen.

Je moet je wel een beetje kind voelen om het leuk te vinden, maar gelukkig ben ik dat nog steeds niet verloren.

avatar van DBTim

DBTim

Uitstekende komedie/adventure film. Chineesje met de boobytraps vond ik het leukste! Dat kleine dikke ventje deed me denken aan Luke uit Modern Family. Grappig verhaaltje die spannend/leuk blijft en nergens verslapt. Zitten een paar geweldige one-liners in! Heerlijk filmpje

avatar van soom

soom

Ik dacht dat the Neverending Story de schattigste en liefste familie/jeugdfilm ooit was. Maar na/tijdens het zien van deze film, stelde ik mijn mening 100 graden bij. Heerlijk vermaak, meesterlijk gefilmd, mooi verhaal, schitterend. Genieten, meeleven, dromen.. Alles deed ik, tegelijkertijd. Mikey is cool, lief, leuk, Brand is tof, Andy is schattig... Het is mooi, heel mooi! Ik kan geen minpunten opnoemen, alles sleepte me zo mee dat ik na het uitzetten van de dvd met een waanzinnig gevoel van uiterste wauw achterbleef. Dit soort avonturenfiilms is leuk! Absolute 5* waard. Pareltje, enig in zijn soort. Machtig interessant en heel tof.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Druk.

Vooral het eerste uur van deze Indiana Jones-voor-kinderen is moeilijk door te komen. De verschillende intro's zijn nog leuk, maar daarna begint een hoop geschreeuw en gegil.

Na een tijdje mindert dat een beetje, maar het is vooral het verhaal dat eindelijk wat tempo kan oppikken. Veel heeft het allemaal niet om het lijf - de kinders gaan van punt A naar punt B naar punt C ... -, maar ik kan me voorstellen dat het als kindervermaak best geslaagd is.

The Goonies is vooral leuk omwille van de cast. Mannen als Sean Astin en Josh Brolin ken ik alleen maar als volwassene, dus is het een keertje leuk om hen in hun vroege rollen bezig te zien.

Voor een jaren 80-film ziet The Goonies er eigenlijk nog best goed uit qua regie. Het is allemaal lekker dynamisch en vlot. Misschien dat dat ook wel nodig was om de neppe decors te camoufleren.

Nipte 2,5

avatar van Quido

Quido

Wat een druk, irritant gedoe. Niet om door te komen.

avatar van the new guy

the new guy

De kindjes zijn inderdaad druk en kunnen geen moment normaal met mekaar praten. Maar dit is toch een fantastische film. Alles waar je vroeger van droomde en bang voor was in 1 film. Je leeft mee met de kinderen, ookal ben je 20 jaar ouder. Ik heb me iig kostelijk vermaakt.