Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 692021)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
doctari
Ridley Scott kan het nog steeds..
"Prometheus" is een vaardig gemaakte prequel op de Alien films. En hoewel er puur objectief gezien wel een aantal dingen op aan te merken zijn is het toch een prima film geworden.
De film ziet er prachtig uit en weet al meteen vanaf het begin de spanning er goed in te brengen. Je vraagt je continu af wat er aan de hand is en wat er verder gaat gebeuren. De uitstekende cast en een aantal prima oneliners en dialogen weten daarnaast de sfeer er goed in te houden.
Uiteraard zitten er ook een aantal leuke knipogen naar de originele film in maar het wordt nooit te. En verder is nog positief dat de film je niet om de oren slaat met wat er nou precies aan de hand is maar nog genoeg ruimte voor interpretatie overlaat.
Dat gezegd zijnde valt de uiteindelijke ontknoping van het verhaal toch een beetje tegen en worden er aantal zaken bijvoorbeeld waarom Holloway nou zo per se besmet moest worden wel erg makkelijk aan de kant geschoven.
Maar uiteindelijk mag dit de pret niet drukken. "Prometheus" is prima vermaak, een geslaagd eerbetoon, en een film waar nog heel wat over gediscussieerd kan worden.
thysum
Blijkbaar ben je m niet vergeten anders had je dit niet geschreven.
Verdorie, zit wat in! Maar ik vond de film echt niet zo geweldig..teveel domme acties die je zelf nooit zou doen in die situaties. Onlogisch en daarom al snel niet serieus te nemen...
Wel jammer eigenlijk want opzich ziet t er best wel ok uit allemaal..daarom 2,5.
Mac Hammer Fan
Het oogt als een prequel van het meesterlijk "Alien" uit 1979, maar het is zeker geen klassieker. Symboliek is er wel, als je bedenkt dat volgens de Griekse mythologie Prometheus het vuur stal van de goden en het aan de mensen gaf. Het vuur dat de mensen de beschaving bijbracht en aldus op een hoger niveau tilde, dichter bij de goden. De film behandelt het thema van het ontstaan van de mensheid en haalt de Darwin-theorie overhoop. Er is ook een religieuze ondertoon aanwezig. Het blijft al bij al een prent die stof biedt voor discussies.
"Prometheus" mag dan nog met een veel groter budget gemaakt zijn dan "Alien", door het déja-vu effect wordt de mysterieuze spanning en de angstsfeer van het origineel nooit gehaald. De horror is ook minder nadrukkelijk aanwezig dan in de drie decennia oudere klassieker. Toch ben ik blij van die prequel eens gezien te hebben. Het tweede deel vond ik het sterkst. Ik denk echter dat er nooit meer een SF- film uitgebracht zal worden die "Alien" overtreft (althans in mijn ogen
) .
Over het beeld en geluid van de Blu-Ray valt uiteraard niets aan te merken. Over de decors en de speciale effecten evenmin. Maar ik mis de originaliteit en de beklemmende klimaat van "Alien".
Al bij al toch een goede film.
markel66
plezier om naar te kijken, goed verhaal mooie SF en een goed eind
wat wil je nog meer
zxstyle
Brrrr... wat een creepy film dit.
De filmposter en beschrijving deden mij niet vermoeden dat het hier om een horror ging.
In elk geval, wie A zegt moet ook B zeggen en heb de film toch maar afgekeken, ondanks dat dit niet mijn genre is.
Wat ik in elk geval goed vind van de makers is dat de film voor mij onvoorspelbaar was.
Ik had een aantal dingen niet aan zien komen, zoals die besmetting van de vriend van elly. ik verwachtte dat david het druppeltje bloed ging gebruiken om zelf toch een ziel te krijgen.
Ook vond ik de hele sfeer van de film erg goed consistent doorgevoerd, namelijk grauw en kil.
Een groot minpunt voor mij persoonlijk is dat het verhaal eigenlijk zeer weinig zijsprongetjes maakt. Dat maakt de film nogal saai-ig worden.
Loepsaal
Visueel hoogstandje, de betere SF horror, duurt alleen veel te kort.
blurp194
Mooie film, met genoeg te griezelen, een goed script en heel erg mooie beelden. Maar de spanning van Alien ontbreekt wel een beetje - net als het originele van die film. Shaw kan ook niet echt op tegen Ripley. Maar wie kan dat wel?
Voornaamste om voor te gaan is toch wel de mooie beelden. Qua design vind ik een paar dingen wel wat tegenvallen, ik heb het niet erg met de Engineer bijvoorbeeld. En wat ook nogal aankomt is de opmerking dat er teveel van de oude Aliens gerecycled wordt - misschien een beetje mooier, maar niet meer dan dat.
Stijn B.
Prachtig ogende sf-film van Ridley Scott maar haalt wel nergens het niveau van "Alien". Zo is de finale er een van voorspelbare sf-clichés en is Noomi Rapace niet een tweede Sigourney Weaver.
Ik had ook wel een gevoel van Alien-recycling. Maar dat neemt niet weg dat het een visueel knap en zeer onderhoudende sf-film is geworden
GroovyDrummer
Onbegrijpelijk die hoge scores hier. Voor mij geen moment spanning en zeker geen horror! ieder zijn ding.
Loepsaal
oh ja, Theron gilgromt als ze naar haar moduletje rent, verrukkelijk..
rotkerels.
nou klaar met deze.
Daan258
Gister in 3D gekeken, en heeft me redelijk goed vermaakt.
Het verhaal zelf vond ik nou niet zo geweldig, maar de setting en de special effects zeggen er toch behoorlijk goed uit. en de 3D effecten is dan ook een plus puntje.
Maar toch door alle heel erg positiefe reactie's had ik er eigenlijk wel wat meer van verwacht.
ZaKaRo
Ik heb ook de film gezien en bleef net als ieder ander met vragen zitten.
Maar heb toch een aantal vragen beantwoord gekregen nadat ik de deleted scenes heb gezien en een soort log van de bemanning.(stiekem gedownd stttt
) Je ziet ook de crew trainen voor de reis en worden ze geïnterviewd.En een je ziet een hele lange scene van een jonge weyland die een toespraak houdt over de Titaan Prometheus.En nog een paar beelden waar k geen snars van begrijp,maar goed!
jacobine_rodijk
Audiocommentaar van Spaihts and Lindelof (beschikbaar op de Bluray) is overigens een must voor mensen die met tig onbeantwoorde vragen zitten; er wordt een hoop behandeld. Erg boeiend i.t.t. Scott's commentaar die enkel de technische aspecten bespreekt.
dammit
Vandaag gekeken.
En ik vond het begin zeer sterk bij die waterval, daarna werd het even onduidelijk aangezien ze van een grot ineens in een ruimteschip zaten. Later werd dit me wel duidelijk.
Het duurde daarna ook even om te kijken wie welke rol had.
Buiten dat om zat ik lekker in film, het was erg spannend en mooi gemaakt.
Ik kon alleen het verhaal niet linken met de alien films, alleen dat de alien dus ontstaan is door een mix van die octopusding en die witte alien ofoz?? dat dacht ik teminste.
Al bij al zeker goede film(horror is het zeker niet scifi wel) als je van de alien films houd en prometheus vraagt en krijgt ook zeker een tweede deel. 4*
dammit
Maar 1 ding snap ik niet deze film speelt zich af in 2093 en toen werd de eerste alien "geboren".
Hoe kan het dan dat bijv aliens vs predator zich afspeelt in 2004 ofzo en het begin filmpje staat er zelfs 1900 ofzo en toen leefde die aliens ookal terwijl ze volgens prometheus pas in 2093 ontstonden. Haha????? Nouja ik probeer er wel niet zoveel aan te denken.

mar007
vanavond naar deze film gekeken en ik moet zeggen dat ik deze film
lastig te beoordelen vind.
visueel gezien een plaatje echt schitterend.
het begon best boeiend maar op een gegeven moment zwakte het af en vond
ik het langdradig worden.
de personages pakte mij niet echt en ik miste spanning in deze film.
dus ergens ben ik toch teleurgesteld...
ook lang niet alles heb ik goed begrepen daar zal ik het nog een keer voor moeten zien.
ik zou zeggen visueel briljant maar ik miste teveel andere aspecten om 4 sterren te geven.
voor nu 3,5.
Joek
Joek
Ik ontken het alsnog.
Ik ook liever, wát een afbreuk aan de alienreeks.
Alien vs Predator is even goed als Prometheus. Meer entertainment dan deze film hier. Geen topper, maar op zich zeker niet slecht.
Atoom
Best wel naar uitgekeken naar deze film.
Het is een film die het best tot zijn recht komt als je hem bekijkt in Blue-ray.
Dit vanwege de geweldige sound-effecten van bijvoorbeeld het ruimteschip dat dendert door de ruimte vliegt. Of de sound-effecten tijdens het begin van de film,heel erg sfeervol.En het ruimteschip,wat een landing! .Ik weet nog, dat ik dacht; dit belooft veel goeds.
Er zijn minpunten,en zeker als je er van te voren een hoge verwachting van hebt.
De crew van het ruimteschip dat bestaat uit een groep huurlingen door een rijke zakenman met plannen voor onsterfelijkheid,bereidt om zijn eigen werknemers op te offeren is leuk gevonden,maar had liever een groep wetenschappers bij elkaar gezien die er op uitgaan om meer van onze Engineers te weten willen komen,en dat ook laten zien in deze film.
Meer wetenschap over de materie zo gezegd;)
Ik denk dat de film vele malen hoger had gescoord als er meer bekend zou zijn gemaakt over hoe en wat de Engineers zijn,waar zij vandaan komen,thuis planeet etc.
En waarom is een ras, dat zo enorm intelligent moet zijn zo gewelddadig?
Het zou voor mij weel beter overgekomen zijn als de Engineer zich niet gewelddadig opgesteld had,maar zijn creatie had toegesproken met uitleg over hoe en waarom.
*Thijs*
Als liefhebber van dit gene en gezien de beoordeling van de film, had ik aardige verwachtingen.
Helaas viel dit allemaal bijzonder tegen.
De SFX zijn in orde, maar qua spanning en verhaal had er toch wel een tandje (lees: heel tandwiel) bij gemogen hoor! Had zo lang naar deze film uitgekeken en uiteindelijk valt het allemaal erg tegen en gebeurt er veel te weinig.
Wellicht dat een bioscoopbezoekje me tot een magere voldoende had kunnen brengen, maar ik kan er nu niet meer voor geven dan 2,5*
Ressiv
Spannend, boeiend, I LOVE ALIEN!
Ben benieuwd naar het volgende deel.
Had wel iets meer uit gehaald kunnen worden m.i. 4 sterren lijkt me voldoende.
merijn82
- 1931 berichten
Heerlijke film. Visueel een pareltje, goede cast, lekker sfeertje, waardoor ik er goed in zat.
FullMoon
De film is best wel teleurstellend en hier zijn de redenen waarom:
Pas op! Niet klikken als je de film nog niet hebt gezien!
wimnoot
De film is best wel teleurstellend en hier zijn de redenen waarom:
Pas op! Niet klikken als je de film nog niet hebt gezien!
Honest Trailer - Prometheus
Heb je zelf ook nog een mening, of baseer je die altijd op een (best wel grappige) nep trailer?
Was het zelf alleen eens met Charlize Theron die alleen maar vooruit kan rennen.
astonm
Ik denk dat de helft van de mensen hier ook rechtuit zou rennen.
Als je nu zegt wat je zou doen als er een inbreker in je huis staat zou je ook wellicht heel anders handelen in het echt. En zo nog honderden voorbeelden. Onder spanning/angst/stress/adrenaline en andere factoren handel je mogelijk heel anders dan nuchter achter je tv schermpje. Mensen vergeten dat wel eens.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated