Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 6 februari 2003
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
16 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Cidade de Deus
"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."
Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.
Buscapé
Alicate
Angélica
Berenice
Goof
goede film, mooi om eens iets te zien wat niet uit hollywood kwam en toch een mooie sfeer wist neer te zetten.
Sander88
Leuk gefilmd, had deze nog niet eerder gezien.. maar wat een film !!!
4,5
XZtephan
Leuke film, en ook zeer goed, maar voldeed niet helemaal aan de verwachting die ik had bij een nummer 17 film uit de top 250.
Wel goed geacteerd, en het camerawerk maakt het er niet minder op, en gaf een beetje de hectische sfeer weer.
3,5 *
jayytjee
Weer eens gezien en wat is dit toch een enorm sterke film zeg... Het einde is zo mooi en eigelijk is de hele film gewoon mooi, hij komt een plaatsje hoger in mn top 10
Movie_fan#
Ik wil deze ook nog heel graag een keertje zien
brymj
Ik ga hem nu eindelijk kijken
ik ben benieuwd
zal morgen even mijn mening loslaten op dit forum
brymj
indrukwekkende film, prima acteurs, en echt kippenvel bij die scene dat dat ene joch die kleine jongentjes moet neerknallen, nadat ze in hun voet zijn geschoten
niet heel veel maar toch wel een aantal memorabele personen, waaronder Z'etje
cocolamar
Ben het eens dat het een zeer sterke film is met een paar confronterende scene's die het leven in het ghetto moeten weergeven. Kreeg wel door de montage, waarbij steeds opnieuw een verhaal verteld werd, het gevoel dat ik de hele tijd opnieuw geintroduceerd werd in weer een nieuwe verhaallijn. Uiteindelijk komt het allemaal wel samen maar daardoor vond ik het wel onrustig kijken. Heel mooi gefilmd met passende effects en de jaren zeventig sfeer kwam ook echt over. 3.5*
christophel
ben het er wel mee eens , maar voor mij is deze film niet bestemd...dan toch ook 3.5
my style
Een snoeiharde film over het uitzichtloze leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro.
Cidade de Deus is erg hard, heeft een boeiende thematiek en ziet er fantastisch uit. Een film die je weet vast te kluisteren aan de beeldbuis: één van de betere films van de afgelopen jaren wat mij betreft!
zeker mee eens! vond deze film echt super.van de acteer prestaties tot de prachtige beelden. En natuurlijk een geweldig verhaal!
Real_Movie
Het is zeker een goeie film.
Het is een harde film die over de straat gaat mensen die aan de top zijn en willen komen kortom het is een goed verhaal met goeie acteurs dikke 5
Ché Cliché
Ik heb deze film eens meegekregen van een oud-collega. "Deze moet je zien, is een goede film." Ik hem maar meegenomen als dankbaarheid. Ik heb namelijk een verrotte smaak en vind heel weinig echt goed (behalve films die anderen echt bagger vinden).
Toen het puntje bij paaltje kwam bleek dit een sensationeel goede film te zijn. Dit is pas werkelijkheid, dit is pas echt. Dit is Brazilië. Dit is een topfilm. 5 sterren, omdat ik niet meer kan geven.
Knisper
Dit is Brazilië.
Dit is de ghetto, toevalligerwijs in Brazilië. Films als Abril Despedaçado (Behind the Sun), Homem Que Copiava, O (The Man Who Copied) en Central do Brasil laten veel meer zien van het land.
Spastrick
Waanzinnig goede film. Heb echt genoten van deze film. Daarom 4.5 *
donemans
Ik vond dit een hele goede film! 4,5 en dat geef ik niet snel, het camerawerk was van een ontzettend hoog niveau en het verhaal was ook ongelovelijk goed. Dit is gewoon echt. terecht dat deze film nummer 17 staat.
beginscene met die kip is ook ontzettend sterk
Queto Yurlunyur
Ik begrijp de topnotering niet zo; ik heb vooral een grote verzameling misdaadclichés gezien, niet eens omlijst in een fatsoenlijke structuur. De film slaat de ene na de andere zijweg in, maar de personages blijven allemaal even ééndimensionaal, waardoor de wisselingen tussen de verhaallijnen nogal willekeurig aandoen. Als sfeerbeeld slaagt het aanvankelijk aardig, maar na een half uurtje is dat al meer dan afdoende overgebracht.
Natuurlijk is het allemaal heel erg in de favela's, en is er veel armoede en veel drugsverslaving en veel geweld, maar dat wisten we allemaal al lang, en de film biedt niet direct een verheffende kijk op deze bekende problematiek. Doordat de personages allemaal van die vlakke karikaturen blijven, komt het geheel dramaturgisch niet van de grond, en vervalt de film in een herhaling van zetten. 1,5 *
Waarschijnlijk scoort de film zo hoog nét op de punten die je aanhaalt.
Wat de één fatsoenlijk noemt, noemt de ander stoffig.
Queto Yurlunyur
... waarmee je wil suggereren dat het gebrek aan structuur als originaliteit gezien moet worden?
Er was zeker geen gebrek aan structuur. Dat de structuur wat losser en vrijer is, is wat anders. Veel fijner dan de zoveelste Godfather of Goodfellas.
FisherKing
Goed verwoordt. Ik had hetzelfde.
cornelis
Ik zie dat gebrek aan structuur niet zo. eigenlijk. Het is een groots verhaal, met een helder vertelperspectief. Weliswaar veel personages, maar dat hebben wel meer films. De vergelijking met The Godfather en Goodfellas komt mij niet vreemd voor, waar het om structuur gaat.
Queto Yurlunyur
Deze film maakt zich schuldig aan dezelfde clichés als de Godfather- en Goodfellas-klonen die de Amerikaanse markt over ons uitstort. Dat deze film een 'lossere en vrijere' structuur heeft, zie ik daarbij niet als meerwaarde of compenserende factor.
Dat wil niet zeggen dat alle films van mij een klassieke plotstructuur moet hebben ('stoffig' zoals jij het noemt), want dat wordt net zo goed afgezaagd. Ik ben helemaal voorstander van originaliteit in films, maar originaliteit is in Cidade de Deus ver te zoeken.
Wat betreft dit soort misdaadfilms zit de originaliteit hem in het type personages dat gevolgd wordt in combinatie met wat hippere montage dan we gewend zijn van dat soort filmpjes. Daarnaast is er de wat lossere structuur die de film wat speelser maakt.
Het brengt wat anders dan de zoveelste stoere mafiosi die door het ouwe wereldje heenploetert om eindelijk groot te worden en naast z'n schoenen gaat lopen.
FisherKing
Maar je krijgt geen emotionele band met de hoofdpersonen, dat is toch wel noodzakelijk voor 't slagen van een film (vind ik altijd). Bij de zoveelste moord denk ik dan, 't zal wel... (+dito irritatie daarover)
Het indrukwekkende aan de film zit 'm wat mij betreft juist in de terloopsheid van de doden die vallen. Door ze vaak weinig nadruk te geven (en zelfs meestal erg weinig nadrukkelijk in beeld te nemen) maakt het de geringe waarde van een mensenleven goed voelbaar. Een film die bij herziening goed overeind bleef trouwens. ik vond 'm duidelijk beter dan de eerste keer.
Juist wel, juist door de lossere en vrijere structuur wordt de warmbloedige Brazilliaanse leefwijze (waar ze ook losser en vrijer in zijn dan de Europeanen en Noord Amerikanen) perfect weer gegeven.
Had ik geen last van, ik leefde weldegelijk mee met onze fotograaf. Alle overige typetjes vond ik versder erg amusant.
Mee eens.
Ik sluit me aan bij starbright boy en Reinbo.
djelle
Ik niet. Ik kan me heel goed vinden in de 'herhaling van zetten' ervaring van Queto.
Ramon K
Dat heb ik dus ook. Ik vind het eerder een vermakelijk misdaadverhaaltje dan een gevoelig portret van geweld. Ik kreeg ook bij de herziening geen binding met de personages.
Vervolgserie van iconische misdaadfilm 'Cidade de Deus' wordt momenteel veel bekeken op HBO Max

Legendarische misdaadfilm 'Cidade de Deus' krijgt na twintig jaar een vervolgserie

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

Deze vijf films sterke films zie je nu op Cinetree

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002