• 9.370.370 stemmen

Geregisseerd door: Harve Foster en Wilfred Jackson

Met onder meer: Bobby Driscoll, James Baskett en Ruth Warrick

Releasedatum: 26 januari 1950

Plot Song of the South

"Here Comes the Zip-A-Dee-Doo-Dah Show!"

Vlak na de Amerikaanse burgeroorlog wordt de jonge Johnny naar de plantage van zijn oma gestuurd in het Zuiden. Zijn ouders gaan namelijk scheiden en Johnny is er nogal verdrietig over. De zwarte klusjesman Uncle Remus vrolijkt hem op met allerlei leuke verhalen over Broer Rabbit. Elk verhaaltje heeft een moraal dat op Johnny van toepassing is. Dan blijkt dat Johnny's moeder het maar niks vindt dat hij met Uncle Remus optrekt.

avatar van Baggerman

Baggerman

skinny_tie schreef:

Overigens zie ik een aantal berichten dat Baskett de eerste gekleurde oscarwinnaar zou zijn feweest, maar dat was toch echt Hattie McDaniel voor Gone With the Wind.

Maar zij was dan ook winnares. Dus Baskett was wel de eerste winnaar.

Onderhond schreef:

't Is in ieder geval nogal jammer voor James Baskett, die als allereerste zwarte Amerikaan een Oscar beeldje voor een (hoofd?)rol in ontvangst mocht nemen.

Hij kon hem niet in ontvangstnemen, want de ceremonie was in Atlanta en daar was het toen niet sociaal geaccepteerd als kleurlingen en niet-kleuringen op zo'n gala zouden mengen. Hij ging dus maar niet.

Ook meteen lid geworden van de Ku Klux Klan nadat je door deze film gebrainwashed ben, OH?

Baggerman schreef:

Nee, maar heb me wel meteen op de Donald Klux geabonneerd.

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Baggerman schreef:

Maar zij was dan ook winnares. Dus Baskett was wel de eerste winnaar.

Winnaar is mannelijk én vrouwelijk, dus McDaniel was wel degelijk een winnaar. Daarnaast: Baskett ontving een ere-Oscar, hij heeft 'm niet gewonnen.

avatar van The Oceanic Six

De enige reden dat ik dit eens wilde kijken is vanwege de ''ophef'' rondom de film. Racistisch enzo. Disney weigert dit ook op hun streamingdienst Disney + te zetten, politiek correct als ze tegenwoordig zijn. Tegenwoordig noemen we alles racistisch. Ik zie het niet zo in deze Song of the South. Hoogstens een tikje stigmatiserend, maar zelfs dat nauwelijks. Een vriendelijke donkere man raakt bevriend met een kind en vertelt verhaaltjes waarin we Donald Duck Weekblad personages Broer Konijn, Rein Vos en Meneer Beer ontmoeten. Grappig om hen eens in een tekenfilm te zien. Dat waren nog best leuke momenten, maar ze duurden me veel te kort. Al het andere in de film was flut. Moraliserend en saai. Het liedje Zip-a-Dee-Doo-Dah was verder nog wel geinig, klonk ieder geval even leuk aan. De enige goede reden waarom Disney deze film kan boycotten is gewoon omdat het kwalitatief gezien troep is.

Er zijn bootleg DVDs te koop van deze film. Disney kan kluizen maken wat ze willen, mensen kijken het toch wel als ze daar echt interesse in hebben.

avatar van Metalfist

Metalfist

Bovendien is die bij ons toch vrij makkelijk te vinden? Ik heb indertijd gewoon een officiële VHS gekocht alleszins dus ik zou het vreemd vinden dat dit nooit op DVD is geraakt in onze contreien.

avatar van Woland

Woland

Deze toch maar eens opgezet. Hoewel niet verboden is Song of the South door Disney wel in het verdomhoekje gezet, en ook al sinds de jaren '60 of zo. Het blijft natuurlijk Disney, dat niet echt bekend staat om hun gedurfde of controversiële repertoire en vooral voor familievriendelijkheid en onaanstootgevendheid gaat. Song of the South is verder allemaal niet zo racistisch en dubieus, maar ik denk dat Disney toch vooral problemen heeft met de vroeger-op-de-plantage-was-het-zo-gezellig setting.

Song of the South is verder vooral heel ouderwets en oubollig. Uncle Remus vertelt wat verhalen over Broer Konijn, Rein Vos en Bruin Beer die op zich nog wel vermakelijk zijn, maar dat is misschien een minuutje of twintig vermaak. Daarnaast zit je nog een goed uur te kijken naar een saaie live-actie familiefilm, waar Disney er zovele van gemaakt heeft maar nu nog eentje die nog tenenkrommender en ouderwetser is dan je van ze gewend bent. Wat meer controverse had de film wel kunnen gebruiken.

avatar van clubsport

clubsport

Ach het is gewoon een onschuldig feel good kinder verhaaltje , als dit de reden voor controverse zou zijn dan leven we toch wel in een zielige wereld waarin enkele zuurpruimen ons leven willen gaan bepalen .

Natuurlijk is dit niet de echte reden , het past gewoon niet in het rijtje plantage horror stories wat de norm moet zijn

en waarin deze film ( hoe fantasie ook) gewoon als zondebok moet dienen .

Identity politics maar meer kapot dan je lief is .

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Ik was wel benieuwd naar deze film en net op tijd gekeken ook, want naast disney+ die m niet meer heeft en wat andere streamingsites moeilijk te vinden. Oudbollig tuurlijk maar dat heeft juist de sfeer die zo goed past zo zie je hoe het destijds was, maar racisme serieus ik zie het niet hoor! ik zie vrije donkere mensen geen slaven zoals je veel ziet in films over die tijd, al is dit vast mogelijk na de periode van de ontbinding van de slavernij.

De film gaat op en neer met lach en triestheid waarbij de verhaaltjes t beste zijn de rest eromheen is te dun de film om alles staande te houden... de man is treurig omdat 1 kindje niks kan vertellen die pas net is aangekomen terwijl er zat andere zijn wat een onzin. Iedereen is nogal oppervlakkig en weinig in beeld.

Dit is eigenlijk een soort begin van marry poppins soort films en hoewel er weinig van zijn ben ik er dol op, sowieso altijd leuk om t begin van bepaald cartoon figuur te zien.

Schamen ze zich hiervoor? nee dan nu met de woke shit dat ze er doorheen duwen daar gaan ze pas de verkeerde kan mee op.