• 9.377.371 stemmen

Das Boot (1981)

Oorlog / Drama | 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 1 april 1982

Plot Das Boot

"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Captain Lieutenant 'Der Alte'

Johann 'Das Gespenst'

avatar van cornelis

cornelis

U-96 schreef:

De Engelse blijkt zelf ingesproken te zijn door de Duitse akteurs

Agony probeerde je waarschijnlijk duidelijk te maken dat je het woord 'gedubte' verkeerd spelde. Zelfs in je reply dus...

speedy23

Dat 'bubben' komt van de luchtbellen van die duikboot denk ik...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

cornelis schreef:

idd Cor

tovenaar schreef:

Das Boot Theme rocks natuurlijk!

Heeft iemand de officiele klip van U96-Das Boot Techno Version uit 1992 weleens gezien? Het enige wat dat nummer nogal 'verziekt' is die stem met 'Das Boot, Techno, Emergengy, Maximum Velocity, Attention all Waterpumps, Get on board and join the crew' enzovoort; de Engelse woorden verkeerd uitgesproken door Alex.

De klip van Das Boot 2001 is bagger. Iemand weleens gezien?

avatar van tovenaar

tovenaar

Maximum Velocity

Dat was toch heerlijk joh. Stond je daar op de dansvloer en dan... Maximum Velocity!!! , nou, dan ging je mooi uit je dak hoor!

tovenaar schreef:

Tja, toen was ik nog jong, maar dat is toch het nummer waarmee ik 'opgegroeid' was. Die goede oude tijd he?

U-96 schreef:

Dan ben ik uit de pre-historie zeker???

• 2081 stemmen

Wie heeft thuis de DVD van de Director's Cut? En wat vinden jullie van de 6 minuten lang durige Making Of die erop staat, en van de trailer?

• 2070 berichten

De 'making of' is veel te kort en de trailer die representief is voor de film waarvoor hij bedoeld is moet nog gemaakt worden.

avatar van De Knip

De Knip

U-96 schreef:

Ik heb de cd-single nog wel ergens met een stuk of wat remixes erop.

avatar van JayLunar

JayLunar

U-96 schreef:

Die heb ik gezien ja. Destijds vond ik dat de coolste clip die ik ooit had gezien. Het nummer zelf vond ik ook cool. (bear in mind: ik was erg jong)

blabla schreef:

De making of van de DVD is inderdaad te kort. Ik heb thuis een VHS met 3 kwartier echte making of, met daarin veel meer dingen. Ook een gesprek met Wolfgang en de akteurs, en enkele oefenscenes. Het mooiste is nog wel hoe ze die stormscenes hebben gemaakt; vanaf een klein bootje filmden ze het 10 meter lange model, waarop een camera bevestigd zit. Na zoveel keer de film te hebben gezien is zoiets echt super op naar te kijken.

JayLunar schreef:

Ik heb hem op de computer staan. Het blijft natuurlijk een mooie klip, maar jammer is dat ze het nummer verkort hebben van 5.15 minuten naar 3.25 minuten.

Toen dat nummer zo'n hit was, heb ik de klip nooit gezien (wist niet dat het bestond), maar het nummer heel vaak gehoord. Na een dik jaar zoeken, heb ik de klip 2 jaar geleden gevonden.

avatar van JayLunar

JayLunar

U-96 schreef:

Serieus? Toen je 4 jaar oud was?

JayLunar schreef:

Serieus? Toen je 4 jaar oud was?

Mijn oom bracht dat nummer naar mij broer, en mijn broer weer naar mij. Ik heb dat nummer echt heel vaak geluisterd. Toen wist ik niet eens dat er een boek of film was die 'Das Boot' heette.

• 2081 stemmen

Heeft iemand deze fout weleens opgemerkt? Ik zelf niet.

In one scene just before the attack on a big Hunter the young captain (Jürgen Prochnow) is sitting with his maps. Beside him he has got a glass of beer standing. The sub lurches heavily right and left in the hard weather, but the surface of the liquid stays the same.

Trouwens, nummer 57 in de top begint nu wel errrrgggg laag te worden.

• 2081 stemmen

Van Top100-plaats 52 gezakt naar 60... Hier klopt iets gewoon niet.

avatar van Jordy

Jordy

We gaan toch niet nu bij elke verplaatsing in de top 100 een bericht krijgen?

• 2081 stemmen

Ik hoop zo graag dat er een DVD-uitgever is die de originele versie van Das Boot eens op DVD uitbrengt, met daarbij ook de originele Making-Off, en interviews met de W. Petersen, en enkele akteurs, en vooral Lothar-Günther Buchheim. Wat de DVD dan nog helemaal compleet zou maken is dat de klip van U96 (Alex Christensen) erbij komt.

Wie is het hiermee eens?

Wie is het hiermee eens?

Wat versta jij onder het origineel ?

Ik zou dolgraag de tv versie (serie dus) op DVD willen hebben, echter niet de versie die origineel in de bioskoop uit kwam want daar vond ik geen reet aan (veel te kort en oppervlakkig).

blabla schreef:

Wat versta jij onder het origineel ?

Het origineel is inderdaad best kort, maar absoluut niet saai. Ik denk dat door de Director's Cut de film zo laag staat in de Top100; elke dag zakt het gemiddelde weer, omdat mensen de film saai en eentonig vinden.

Maar de serie op DVD: Das mijn abolute droom, maar dan met héél véél extra's. Over een tijdje heb ik waarschijnlijk de serie op VHS, maar daar zit geen Nederlandse ondertiteling bij helaas.

Ik ga z.s.m. een e-mail sturen naar SBS6 (serie-recht) of ze die nog een keer willen uitzenden. Het is immers al 4.5 jaar geleden dat ze die voor het laatst hebben laten zien...

Herinner je die scene nog dat iemand bij de eerste duik een touwtje spant, en naarmate de boot steeds dieper afdaalt dat het touwtje dan slap komt te hangen? Helaas komt die prachtscene niet voor in de DC. Ook de Meesterlijk BarRoyal-scene is uitgebreider in de serie.

PS. Blabla, waarom heb je hem eigenlijk niet in je Top10 staan, als ik vragen mag?

U-96 schreef:

Omdat ik andere films beter vind.

• 2081 stemmen

Ik ben nu voor de 3e keer bezig met het boek van Das Boot (1973)Helaas is dit boek gigantisch onbekend onder veel mensen. Mensen die de film goed vinden moeten dit boek echt een keer lezen. De film laat goed zien wat voor een hel het was op u-boten, maar het boek is in dat opzicht véél beter dan de film; elk personage word zo goed beschreven, en als je eenmaal aan het lezen ben, dan heb je echt het gevoel dat je meeleeft in de u-boot. Het is verteld vanuit de 'ik-persoon'; dat maakt het ook zo realistisch. De personages van de boek/film hebben dezelfde naam, maar in het boek staan ze anders beschreven dan in de film; vooral de kommandant. Als je hem een vraag stelt, dan kun je rekenen op ruim 5 minuten wachttijd; hij zegt nog minder dan Rambo.

Wat wel jammer van de film is, is dat het niet goed laat zien wat voor een hel het is. In de storm waarin de u-boot komt zie je in de film niet hoe erg zoiets voor de bemanningen is, maar in het boek staat het zo uitgebreid en realistisch beschreven.

Ik vind het een gigantische appel/peer vergelijking om de film met het boek te vergelijken, maar in sommige opzichten is het boek beter dan de film. Maar als je echt wil zien hoe een u-boot er van binnen uit ziet, dat kun je weer goed zien in de film.

Lothar-Günther Buchheim (schrijver) heeft in de Tweede Wereldoorlog gevaren op u-boten, en van al zijn ervaringen en gebeurtenissen heeft hij dit boek geschreven

Voor de DasBoot-fans hier op MovieMeter raadt ik echt het boek aan. (Het was trouwens ook een 'bestseller')

avatar van Quido

Quido

Nu we het er toch over hebben. Kan dat niet beter in het forum? Mensen die iets over de film willen lezen moeten nu tig-pagina's doorbladeren voordat ze iets vinden. Praten over film en boek mag hier wel, maar aan stellingen hebben de lezers niet veel. Niet dat ik er last van heb.

speedy23

Ik heb eindelijk van mijn echtgenote de DVD gekregen voor mijn nieuwjaar. De Director's Cut nog wel. 216 minuten puur plezier, met inbegrepen meer dan één uur extra's zoals commentaar van regisseur Wolfgang Petersen, the making of en natuurlijk de bioscooptrailer. Nu nog even tijd vinden om dit in één ruk uit te kunnen kijken...

avatar van Yak

Yak

speedy23 schreef:

216 minuten puur plezier

Ja man, een lol dat ze me hebben daar op die boot!

speedy23

Mijn pret nu niet vergallen zeg...

• 2081 stemmen

Veel DVD's hebben audio-commentaar, net zoals Das Boot. Ik heb deze nog nooit gezien, en zal dat waarschijnlijk ook niet al te gauw doen.

Weet iemand misschien of de audio-commentaar van deze film de volle 3.5 uur is, of alleen maar gedeeltes ?

• 2070 berichten

Volle 3,5 uur, Petersen zit gewoon lekker te kleppen over hoe hij de film heeft gemaakt en wat er zo al allemaal is gebeurd tijdens het filmen.

• 2081 stemmen

Zoiets kunnen ze beter uitgeven op een CD. Ik zou eerlijk gezegd niet graag de audio-commentaar-modus zien, want dan kijk ik de film niet met volledige aandacht.

Blabla, weet je misschien ook of die audio-commentaar ondertiteld kan worden ?