Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
Nick Kang
Meestal is audio-commentaar gewoon nederlands ondertiteld. Maar dan moet je dat wel ff instellen bij de de Setup van de DVD.
blabla
- 2070 berichten
Zoiets kunnen ze beter uitgeven op een CD.
Tuurlijk niet, hoort bij de film.
De bedoeling van het audio-commentaar is ook niet dat je de film je volledige aandacht geeft, maar meer te weten komt over hoe de film tot stand is gekomen.
Bij de DVD die ik heb in ieder geval niet (UK versie).
Nick Kang
Die van U-96 heeft dat wel. Ik weet dat omdat hij dezelfde als mij heeft.
Quido
Valt me dan van je tegen U-96
. Dit is toch altijd een leuke extra waardoor je ook meer over de film te weten komt
Tukker87
Zeer indrukwekkende verfilming van het lot van de Duitse bemanning in een onderzeeër gedurende WO2. De film verveelt geen minuut en laat je meeleven zodat je sympahtie krijgt voor de mannen. Zij doen wat er van hun wordt gevraagd en proberen te overleven.
Uniek in zijn soort (5 sterren)
Purmerend
Ze hebben een hele mooie sfeer gecreeerd. Maar ik vond hem erg langdradig. Ondanks dat een 4.
Van Amazon.com:
DVD Features:
1. Commentary by director Wolfgang Petersen
2. Making-of documentary
3. Behind-the-scenes footage
4. Widescreen anamorphic format
De DVD (niet de Superbit) die in o.a. Nederland wordt verkocht heeft niet punt 3, maar (in plaats daarvan) een korte trailer.
Ik vraag me af of iemand weet hoe die Behind-the-scenes footage eruit ziet?
Blabla, jij hebt de UK-versie. Heeft die dat toevallig ook?
blabla
- 2070 berichten
Blabla, jij hebt de UK-versie. Heeft die dat toevallig ook?
ff nagekeken, heb me vergist, ik heb niet de UK versie maar de Duitse versie en daar staat helaas geen behind the scenes op.
Kan je dus niet verder helpen.
Absoluut meesterwerk!!!
Een spannende trip van begin tot eind.
Heb gelukkig de Duitse versie gezien, is idd belachelijk om deze na te synchroniseren in een andere taal (of zouden de Britten en Fransen ervan overtuigd zijn dat de Duitsers hun taal spraken in wo2??).
Klaus Doldinger krijgt van mij een 10+ voor de muziek!
- 2081 stemmen
Klaus Doldinger krijgt van mij een 10+ voor de muziek!
Je bent de eerste die over Klaus Doldinger begint
Heb je 'Das Boot Original Filmmuzik' van Klaus Doldinger in je bezit? Zoniet, koop hem!
Het is trouwens ook terecht dat deze film prijzen heeft ontvangen voor beste muziek. Ik zou hem ook een 10+ geven, zonder enige twijfel.
Hoi U-96,
Ben al sinds begin jaren 80 een groot liefhebber van electronische muziek (nuja, niet wat NU em is, maar toen, kosmische stromungen enzo, dus Schulze, TD etc.).
Klaus Doldinger met z'n meesterwerkje mag zeker niet in mijn collectie ontbreken, en doet dat dan ook niet, maar wel via mp3 (geen cd dus
Overigens zie ik de naam Hans Zimmer als uitvoerend artiest van Das Boot ook opduiken, is er enige link met Doldinger (wellicht is doldinger een alias)?
Hoi yodek,
Volgens mij is er geen verband tussen Hans Zimmer en Klaus Doldinger. Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht, maar op zowel mijn cd/lp als op internet staat er geen verband met Zimmer-Das Boot.
Heb je de volledige cd op mp3? (30 nummers)
yodek
Hmmz is de muziek dan niet gerelateerd aan de film volgens jou?
Is toch leuk om ins en outs van films te bespreken, lijkt me ook enigszins de opzet van deze site? Of heb ik iets gemist?
Uit het LEIDSCH DAGBLAD van 7 februari 2004:
Een interview met Hans van Dam:
SP-raadslid in Leiden en ex-directeur van de Leidse Schouwburg.
Aan hem werd o.a. gevraagd wat zijn beste film is.
"Das Boot. Die complete angst, de vreselijke opgeslotenheid, de complete afzondering, de onzekerheid. En het nutteloze waarmee de bemanning bezig is. De film gaat eigenlijk over verveling. De boot is maanden onderweg en er gebeurt niets. Die beelden komen nog steeds bij me terug, ze hebben diepe indruk op mij gemaakt. Het is een soort schrikbeeld. Ik heb ook het boek gelezen en dat riep bij mij dezelfde beelden op. De film zag ik voor het eerst in de DDR, in Chemnitz wat toen nog Karlmarxstadt heette. Ik zat in het bestuur van de Vereniging Nederland-DDR en deed de culturele contacten. Ik kwam daar toevallig de schrijver van het boek tegen en die zei dat de film draaide. In een bioscoop met een anderhalf peertje en een krakende projector. Ook daarom al maakte de film indruk."
Freud
Ik heb de DVD blind gekocht voor 9.95 euro (en dan nog de Director's cut!) omdat iedereen hier de film zo goed vindt; ik hoop voor jullie dat dit nu geen rotzooi is. Maar ik heb er precies wel een goed oog in.
Volgens het boekje dat ik er ongevraagd bijkreeg heeft de hoofdrolspeler, Jurgen Prochnow, ook meegespeeld in Twin Peaks: Fire walk with me. Weet er iemand welke rol, daar ben ik wel benieuwd naar...
Mijn moeder wilt voor haar klas een filmnacht met Duitse films organiseren, kan ik haar zeggen dat ze deze erbij moet doen of denken jullie dat dat niet lukt in een klas? (ik heb nog geen tijd om hem te zien eigenlijk)
Freud
Oke, nog één vraag: die film is toch Duits gesproken, of niet? Want hij staat standaard op engels. Als ik genoeg kan liplezen, dan lijkt het mij echter eerder Duits, de titel is ook Das Boot natuurlijk... Maar de inleiding is wel in het Engels... Ik weet het eigenlijk echt niet, maar ik wil hem wel graag in de echte taal zien!
IMDB zegt Duits, dus daar hou ik het maar op.
Duits is de orginele taal in dit pareltje.
Agony
- 1985 berichten
Yak
Heh, dat wist ik niet. Hij staat op IMDB als 'Woodsman', maar ik kan me hem zo gauw niet in FWWM voor de geest halen.
Freud
Het is in het laatste jaar, dus ze zijn al wel tamelijk volwassen (oke, zo oud als ik dus eigenlijk...)
Freud.
Zet de taal in het DUITS. Het is een Duitse film, en komt in die taal pas tot zijn volledige recht.
Ik weet niet hoe oud de leerlingen van jouw moeder zijn, maar deze film komt alleen tot zijn recht met kijkers die zich concentreren op de film, en niet op andere dingen.
Wat Agony zegt (dat de film saaie stukken bevat), dat hoeft niet voor iedereen te zijn.. Er zijn tevens maar weinig mensen die dat van Das Boot zeggen..
Freud
Ik had gedacht dat ik de quotering van de film vandaag zou verlagen, maar hij blijft weldegelijk impact hebben. Een reden temeer om hem vijf sterren te geven natuurlijk.
Duikbootfilms behoren tot de meest bizarre films die er bestaan: er gebeurt absoluut niets in, behalve een hoop mannen die onbegrijpelijke bevelen fluisteren en dan herhalen, en voor de rest met geconcentreerde blik of bevend staan te luisteren, en voor de rest stilte, afgewisseld met gekraak of een piepje. En toch zijn er weinig films zo spannend. De enige emotie komt van vergeelde foto's en krakende platen, en toch krijg je een ongelooflijk sterke band met de personages. De tegenstander krijg je nooit te zien, en toch haat je hem hartstochtelijk. En het grootste deel van de tijd kun je niet volgen wat er nu eigenlijk gebeurt, omdat (ik toch) je niet weet of ze nu zijn aan het aanvallen, of juist aan het wegvluchten.
Deze film is geniaal, temeer omdat men erin slaagt om behalve een duikbootfilm ineens ook een compleet en genuanceerd beeld van de hele oorlog te geven, de personages behoorlijk wat diepgang krijgen, en zelfs de vijand op een eerlijke manier (niet) wordt in beeld gebracht.
Mooie tekst Freud.
Je hebt hem toch wel in het Duits gekeken he?
En wat vond je van de Making Of, als je die gekeken hebt ?
Freud
Making of is voor woensdag, audiocommentaar voor volgende week of zo. Een mens moet met mate consumeren... En natuurlijk heb ik hem in het Duits gezien, ik versta beter Duits dan Engels dus dat is altijd leuker. Maar ik denk wel dat de ondertitels bij het Engels waren geschreven, want die waren een beetje bizar soms.
SPOILER:
Freud, zag jij de bombardementen op het laatst al aankomen, of dacht je dat alles goed af zou lopen? En wat vond je van het einde?

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic