• 9.374.784 stemmen

Das Boot (1981)

Oorlog / Drama | 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 1 april 1982

• Bioscoop 30 januari in één bioscoop (Tiel)

Plot Das Boot

"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Captain Lieutenant 'Der Alte'

Lieutenant Werner

Chief Engineer

First Watch Officer

Second Watch Officer

Kriechbaum

Johann 'Das Gespenst'

Indrukwekkende film met een beklemmende sfeer.

Je moet er niet aan denken dat je zelf in die onderzeeër zit!

avatar van mister blonde

mister blonde

ik heb de film weleens beschreven horen worden als poezie onder hoge druk. meer treffend had ie niet beschreven kunnen worden.

Door geluidseffecten, cameratechnieken en de spanning blijft deze film boeien. had ik nooit gedacht van een duitse film die bijna 3 uur duurt (orginele versie) en zich grotendeels op een locatie afspeelt.

avatar van speedy23

speedy23

Tijdens WO II werden Duitse U-boten ingezet om in de onderzeese strijd tegen de Engelse vloot in wat men noemde 'The Battle of the Atlantic'. Doel van de Duitse marine was vermijden dat mannen en wapens vanuit Amerika Groot-Brittanië bereikten. Das Boot volgt de Duitse onderzeeër U-96 die einde '41 het zeeruim kiest. In de chaos van de aanval, afweer en onmogelijke missies trachten de manschappen moedig overeind te blijven. Das Boot wordt vaak gezien als één van de beste oorlogsfilms aller tijden. Het is een claustrofobische oorlogsthriller die je vanaf de overdonderende openingsscène geen moment uit de greep laat. Bovendien is het realiteitsgehalte hoog, zodat je als kijker een accuraat beeld krijgt van de oorlogsbeleving op 200 meter onder de zeespiegel. Origineel aan deze film was dat de oorlog werd bekeken vanuit het oogpunt van de Duitsers, de 'vijand' dus. Toch is identificatie geen probleem, ook de Duitsers zijn mensen van vlees en bloed die op een zo goed mogelijke manier proberen te overleven. Bovendien wist regisseur Wolfgang Petersen er een niet mis te verstane vredesboodschap in te verwerken. Enkele jaren nadat Das Boot de grootste Europese kaskraker werd onder de niet-Amerikaanse films, ging Petersen bij de top van Hollywood behoren. Films als in The Line of Fire, Outbreak en Airforce One volgden... 5*

avatar van starbright boy

En ook ik heb 'm eindelijk gezien en het viel zeker niet tegen.

Sterkste aan de film vind ik de sfeer.

De claustrofobie van de onderzeeboot is wat me het meest zal bijblijven en overal dat water. Alles is ranzig. Iedereen zit op elkaar, smalle gangetjes (die scenes waarin ze in paniek raken en iedereen door zo'n schip rent, heel sterk). En dan constant ook nog de vijand die ergens om je heen zit en je weet amper waar en hoe ver. Ik zou als ik in zo'n boot zou zitten behoefte hebben aan een tijdje in een woestijn, als je het al overleefde. Droog en ruimte. Heel erg goed getroffen.

Nadeel vind ik dat de personen wat beperkt werden uitgewerkt. Af en toe waren en mooie scenes tussen de actie door waarbij je wat zag over de mensen op de boot. Dat gebeurde wat te weinig. daardoor kreeg ik niet echt een band met de personen op de boot.

(ik zag de directors cut)

avatar van stinissen

Een klassieker om letterlijk U tegen te zeggen : één van de meest intense oorlogsfilms ooit, over het leven aan boord van een Duitse U-96 duikboot. Deze The Original Uncut Version SE levert zes uur spanning en claustrofobie!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

phhieuuw!!! Schrok wel even van je eerste 4 regels hoor

Want dit is en blijft inderdaad een ijzersterke film, ook bij de tweede kijkbeurt blijft deze staan als een... uh... duiboot. Ben het helemaal met je eens over je beschrijving van deze film. De enige film die qua intense claustrofobische spanning hier enigzins in de buurt komt is voor mij Alien. Verschil is natuurlijk dat Alien pure fantasie is en dat Das Boot een rauwe, gruwlijke realiteit verbeeld.

Geen heldendom of glamour voor de bemanning. Nee zwetende, stinkende kerels met zijn 50e opeengepakt in een drijvende ijzere buis. Vechtend tegen verveling en anders wel tegen de elementen, angst, paniek en een anonieme vijand. Tegen beter weten in de orders van bovenaf blijven uitvoren. Alle acteurs zetten hier met volle overtuiging een opgejaagde duikbootbemanning neer. De emoties op de gezichten spreken voor zich. Hulde hiervoor.

Das Boot heeft zijn 4,5* opnieuw dik verdient. Na de DC en de versie van gisteravond ben nu wel erg nieuwsgierig naar de 5 uurs versie. Dat wordt vast weer genieten.

Wat me wel opviel was trouwens dat de duitse bemanning hun teksten in het engels opschreven, beetje vreemd. Foutje van de regisseur misschien??

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Hij viel me een beetje tegen

Allereerst vond ik het begin oppervlakkig en leeg. Het enige dat je tijdens dat feest te weten komt is dat er een journalist mee de boot ingaat, en dat sommige bemanningsleden zich nogal veel moed indrinken

Daarnaast kom je sowieso weinig te weten over de bemanning. Door de donkerte zie je de gezichten slecht. En de bemanningsleden gaan erg weinig dialogen aan. Naast wat pesterijtjes is het enige relevante wat je te horen krijgt dat die ene een Franse vriendin heeft die zwanger van hem is. En in het dagboek van de journalist staat dat hij het leven inde boto een ramp vind. Daarbij was de ondertiteling overigens onmisbaar, want anders had ik die kleine letters niet kunnen lezen

Verder heb je best veel technische kennis nodig voor deze film. Zo weet ik nog steeds niet precies wat bloweren is. En vond ik het verwarrend hoe de duikboot de Engelse schepen raakte. Ze schoten, maar pas na enige tijd was er sprake van inslag. Ik als onwetende weet niet dat duikbombommen langzaam gaan. Ook begreep ik niet waarom de eerste torpedobootjager de U96 zo snel liet lopen, na de eerste paar bommen. Ook vond ik het ongeloofwaardig dat de U96 daarna, na een hele serie aanvallen, amper aan schade had.

Dat de U96 alsnog boven kon komen vind ik ook erg onrealitisch over komen. De situatie was hopeloos tot de meester opeens zegt dat hij alles wel kan repareren, wat hem vervolgens ook wel erg snel lukt. Nadat de boot de eerste 20 meter gestegen is zie je hem vervolgens uit het water aan de oppervlakte komen... Gaat dat zomaar zonder zucht of steun?

Ook miste ik het waarom van de aanleg in Spanje en het vervolg van de tocht richting La Spezia. Ik had daar graag meer achtergrondinformatie over gehad.

Wat ik eentonig vond was de uitbeelding van het leven in de duikboot. Als je zolang in het schip zit ben je niet alleen maar bezig met varen en de boel varende gehouden. Ik had graag gezien hoe de bemanning bevoorbeeld at en wat meer gesprekken onderling.

2,5 sterren

avatar van otherfool

otherfool

Rauw, grauw, spannend, claustrofobisch en gewoon heel erg goed. 4*.

Ook maar eens een keertje gekeken dan.

Weer zo'n typische lange film die weet te boeien maar niet meer dan dat. Na de saaiere stukjes gebeurt er steeds weer wat interessants, waarna het weer wat saaier wordt ... ad infinitum. Althans, toch bijna.

Vond vooral het begin het indrukwekkendst. De loodsen waar die U boots gestationeerd lagen zagen er indrukwekkend uit. Daarna is het claustrofobisch sfeertje in de boot wel aardig, maar voor even. Na 3 uur (director's cut) heb je het wel gezien. Ook zo bij dat duiken. De eerste keer met het gekraak is het tense genoeg. De 6de keer vooral gaapverwekkend. En ook zo bij die dieptebommen. Eerste keer fijn, volgende keren hoop je met de kapitein mee dat ze zich een beetje haasten.

Tweede deel lijkt er ook wat aan vast geknipt. Voelt vooral aan als twee verschillende duikbootfilms met dezelfde crew. Het Gibraltar gedeelte is eigenlijk Das Boot 2, met nieuwe gevaren.

Het einde gaf op zich nog enige voldoening, al vrees ik dat het dramatisch bedoeld was allemaal. Ik had eerder iets van "good riddance". Niet zozeer omdat het om Duitsers gaat, maar behalve de kapitein zijn het toch vooral een bende varkens bij elkaar.

Paar keer een aardig sfeertje, de rest van de film is een herhaling die leidt tot vervlakking. Maar het entertaint 3 uur lang. 1.5* dus.

avatar van Knisper

Knisper

Briljante film. Er wordt ruim drie uur de tijd genomen om het leven van de Duitsers in een onderzeeboot in de Tweede Wereldoorlog te laten zien. Het is zo gedaan, dat je gaat meevoelen, sympathie krijgt voor de personages, terwijl dit toch onze Duitse vijanden waren. Het beeld dat ze met oorlog bezig zijn, verdwijnt na een tijd; het is gewoon een tocht voor overleving. Het einde is mijn favoriete filmeinde. Na een nauwe ontsnapping, worden ze als helden binnengehaald. En dan wordt alles kapot gebombardeerd en sterven ze na drie uur lang strijden alsnog. Het laat nog maar eens zien dat er in een oorlog geen winnaar is. Wat mij betreft dan ook de beste oorlogsfilm.

avatar van Tommeh

Tommeh

Wat een schande dat ik deze prachtige film nu pas gezien heb. Wát een beklemmende sfeer wordt er neergezet. Vond (in tegenstelling tot vele anderen hier) dat ie geen minuut te lang duurde, de 195 minuten vlogen voorbij!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De film probeert een claustrofobisch sfeertje te creëeren. Nou, moet ik zeggen dat dit wel gelukt is. Het camerawerk droeg sterk bij aan het sfeertje. Zo werden ons de kleine faciliteiten van de onderzeeër getoond en werd de centrale gang veelvuldig in beeld gebracht. Dat vaste patroontje van mensen die vluchtig na elkaar de gang doorliepen met achter hun aan de camera, kon ik wel waarderen. Verder zou ik er ook niet aan moeten denken om op 280 meter onder zeewater vast te zitten, wachtend op een bijna zekere verdrinkingsdood .

Een ander vast patroon: telkens het luik openen om te worden besproeid door zeewater, had wat slapstick achtigs over zich. Goedkope humor of niet, ik vond het wel wat hebben. Datzelfde gold voor de rest van de humor in de film. Misschien flauw, maar in de context van de film toch wel leuk. Mariniers die op hun laatste avond even los gaan en op zijn Duits even de bloemetjes buiten zetten.

Naast een claustrofobische sfeer creëeren probeert de film ons ook mee te laten leven met de hoofdpersonen. Daarin slaagt de film beduidend minder. Wat er met de hoofdpersonen gebeurde liet me volledig koud. Dat kwam vooral door de nogal doorzichtige manier van emoties op wekken. Van het type: we praten over het thuisfront, we proberen ze te bereiken maar helaas.....Had geen toegevoegde waarde en hield de boel op.

De muziek daarentegen was vaak zeer sterk. En dan vooral dat nummer dat speelde als de onderzeeër bovenkwam en richting de finale in Gibraltar.

Wat ik in de muziek wel miste, was wat vuurwerk. Nou, heb ik goede ervaringen met het technonummer van U - 96. Het deuntje hier was zeker herkenbaar, maar werd telkens afgebroken. Behoorlijk frustrerend, en ik maar denken dat hij nog een keertje helemaal los zou gaan. Maar daarvoor moet ik toch in de discotheek zijn, zo bleek.

Niet gedacht maar de film heeft me eigenlijk toch constant weten te boeien. Met name doordat de film een fijne claustrofobische sfeer weet uit te stralen. Kleine 4*

avatar van 606

ik heb de miniserie versie en het is subliem gemaakt.

en bekeken vanuit het oog van de slechterikken zeg maar.

zeer indrukwekkend.

avatar van Mat_

Mat_

Ik had de Directors cut al een tijdje liggen maar de lange speelduur schrikte me een beetje af. Vandaag toch eindelijk eens de tijd genomen om hem te zien. Zeer sterke film. Het claustrofobische sfeertje en de chaos worden erg goed getoond, mede door het uitstekende camerawerk.

Toch ook wel enkele minpuntjes. De film duurt erg lang en blijft jammer genoeg niet altijd volledig boeien. Het eerste uur en het laatste anderhalfuur zijn zeer goed, maar daartussen werd het wel wat langdradiger. Het constante "Verdammt" van de commandant begon me na verloop van tijd ook wel te ergeren.

De ondertiteling was trouwens erg ondermaats. Sommige dingen werden gewoon totaal verkeerd vertaald, soms wel erg vrije interpretaties en soms komt er ondertiteling als er gewoon niks wordt gezegd.

Zeker één van de beste oorlogsfilms die ik al heb gezien. 4*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg sterke film van Wolfgang Petersen. Het is een lange zit, maar opzich is die lange zit wel de moeite waard. Ik heb zelf de directors cut gezien, maar ben wel benieuwd naar het origineel. Vond de film misschien toch wel iets te lang. De sfeer is ongelovelijk. Geweldig beklemmend en claustrofobische sfeer bevat deze film. Het voelt op sommige momenten gewoon dat je zelf in de onderzeeër zit. De spanning is om te snijden op sommige momenten en alle acteurs doen hun werk prima wat mij betreft.

De film weet niet altijd te boeien, maar dat is opzich geen schrikbarend iets als je nagaat dat de gehele film zich bijna in dezelfde onderzeeër afspeelt. Ook weer eens leuk om een film in het Duits te zien. Die taal brengt toch wel weer een aantal lachwekkende momenten met zich mee. ''Das verdammtes wannsin!'' Veel van dit soort uitspraken hoor je in de film. Petersen zet met Das Boot een klasse film neer wat mij betreft. Dikke voldoende dus!

* * * *

avatar van DeCol

DeCol

Indrukwekkende film met ijzersterke acteerprestaties! In het begin dacht ik van: 'speelt deze film zich alleen af in een duikboot? Dan ben ik benieuwd of ik er iets aan vind.' Maar dit is me dus heel veel meegevallen. Dat de films duits is vind ik ook niet erg, terwijl ik normaal gezien niet zo van de duitse taal hou. In een oorlogsfilm zie ik graag actie en vuurgevechten. Bij deze film ontbrak dat maar dat was ook de kracht van de film. Het ging niet om het oorlog voeren, maar hoe het in zo'n duikboot eraan toe ging. Dat is bij mij heel positief overgekomen.

Ik heb ook nog een dvd van Der Untergang, dus ben ik ook heel benieuwd naar.

avatar van Spetie

Puike oorlogsfilm, die op een goede manier laat zien hoe het er bij de Duitsers aan toe ging. Het acteerwerk is dik in orde en zorgt er mede voor dat je op een gegeven moment met de bemanning mee gaat leven. Ook qua spanningsopbouw zit het goed met deze film. De sfeer die als kijker thuis mee krijgt is indrukwekkend. Het oogt allemaal enorm claustrofobisch en ik kan me voorstellen dat als je hier in werkelijkheid last van hebt je helemaal gek wordt op 100 meter diepte in zo'n duikboot. maar niet alleen de angst wordt mooi getoond. Ook de durf en moed die getoond worden komen mooi en vooral ook realistisch over. Ook de muziek geeft je als kijker een extra beklemmend gevoel, waardoor het allemaal nog wat echter wordt. Prima fim dus!

avatar van Theunissen

In 1 woord "geweldig". Prima verfilming over een Duitse onderzeeboot en zijn bemanning in de 2e wereld oorlog. Het verhaal is prima en zeer spannend (je leeft met ze mee) en de beelden zijn prachtig. Ook wordt er uitstekend in geacteerd. Het einde is best wel dramatisch te noemen, zeker als je ziet wat ze allemaal eerder hebben meegemaakt.

De Duitsers hebben de oorlog verloren maar ze zijn wel sterk in het maken van films over de 2e wereldoorlog. Das Boot, Der Untergang en Stalingrad zijn allemaal top films.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Een lange zit, ook de director's cut al.

Maar het zitten meer dan waard. Beklemmend. Prachtig.

Wat heb ik genoten van deze film. Voor 209 minuten lang wil je niets anders meer, geen telefoontjes, geen msn, ik vergat iets te eten en te drinken te pakken.

Één van die weinige films waarbij je totaal vergeet dat dit alles geacteerd (!) wordt.

Ik heb zo'n respect voor Jürgen Prochnow. Het niet te bedwingen trillen van het gezicht van Herbert Grönemeyer. Fantastisch.

Op een haar na 5 sterren.

avatar van Zinema

Prima klassieker die claustrofobisch spannend is. De film had echter iets korter gekund.

avatar van Movsin

Movsin

Zekerlijk een film die je niet onverschillig laat.

Een aspect van meedogenloosheid van de oorlog wordt filmisch knap verhaald en de acteurs leveren een uitstekende prestatie.

Sommige scènes zijn indrukwekkend en zo goed gebracht dat de kijker zich bijwijlen binnenin het gebeuren waant.

avatar van Halcyon

Halcyon

Zonet de onversneden versie achter de kiezen en ik vond het een magnifieke film. Filmtechnisch uitmuntend: heel efficiënt camerawerk, grauwe beelden die het authentieke oorlogsgevoel kracht bijzetten en een erg sfeervolle soundtrack. De manier waarop het claustrofobische leven in de onderzeeër op film werd vastgelegd is kwalitatief hoogstaand en kent amper een gelijke.

Maar nog meer dan het vakmanschap van de filmmakers en de acteurs was ik geïntrigeerd door de het aandoenlijke verhaal. Anti-oorlogspropaganda van de zuiverste soort, maar uit een hoek waarvan je het niet gauw verwacht. Vijf uur lang volg je "de vijand", een groep Duitse mariniers die in de strijd worden gegooid om de vloot van de geallieerden te doen kelderen. Hun missie beslaat slechts een piepklein fragment van een grootschalige oorlog, hun situatie wordt als het ware losgerukt uit de grote context en net daarom krijg je van meet af aan sympathie voor de ganse bemanning.

De dagelijkse routine van de bemanning wordt tot in de kleinste details op film gebrand. De zwetende voorhoofden, de vuile kleren, de zure lucht, de verveling, de angst, de wanhoop, de onderlinge spanningen, de hunkering naar actie. Maar vooral ook de zinloosheid van de oorlog waaraan ze gedurende de missie meermaals herinnerd worden. Een schitterend voorbeeld hiervan is de climax die eigenlijk een anti-climax is: het bombarderen van de Britse vloot waarna enkele overlevenden met hun brandende lichamen de zee in springen. Het hartverscheurende, de ontreddering in deze scène benadrukt de uitzichtloze situatie van de bemanning. Niet alleen zitten ze muurvast in die donkere onderzeeër, maar des te meer zijn ze slaaf van een regime dat hen als quasi onbeduidende pionnen op het grote spelbord heen en weer schuift.

Deze mooie boodschap zorgt samen met de feilloze uitwerking voor een fascinerende oorlogsfilm die zijn plaatsje in de top 250 niet gestolen heeft.

avatar van ®Tc

®Tc

Een film van 216 minuten op 1 locatie: Een klein duikbootje.

De speelduur vond ik alvast een probleem ook omdat er weinig interessant gebeurd. Een bootje passeert hier, een bootje passeert daar, je ziet de boot eens zinken. Ik kan wel goed begrijpen dat de regisseur de verveling op de boot wil laten zien maar de kijker vervelen is toch geen doel denk ik.

Op de dvd-cover lees ik dat de claustrofobische reis met vele doodsangsten verbazingwekkend realistisch is weergegeven, echt akkoord ben ik daar niet mee. In het begin ziet het er allemaal wel leuk uit maar dan komt de speelduur weer opduiken zodat er van dat indrukwekkends niks meer overblijft en meer en meer een déjà-vu gevoel komt opsteken.

De doodsangsten waren opzich wel ok, enkel jammer dat ik praktisch niet kon meeleven met de personages. Het zijn Duitsers, laat ze daar toch aan een vreselijke dood sterven die paljassen. Zo zat ik meer te denken dan medeleven te hebben. Ligt voor het grootste deel aan mij maar toch wat tekortkomingen van de film ook. Ook de acteurs brachten het niet goed genoeg over om me te raken.

De soundtrack vond ik zowat het enige van topniveau. Onder elk beeld het perfecte deuntje, chapeau.

Btw: Ik vond de film maar raar eindigen.

Tegenvaller.

***

avatar van OlafK

OlafK

Nadat hij al enige tijd in de kast stond, heb ik vandaag dan toch eindelijk Das Boot (Director's Cut) gezien. Kort maar krachtig: absoluut een zeer indrukwekkende film.

Na een wat matige eerste 10 minuten, trapt de film dan echt af om vervolgens tot het einde vrijwel continu spannend te blijven. Één grote claustrofobische trip op, en onder!, water. Grootste heikelpunt van te voren, was dat ik verwacht had weinig mee te leven met de hoofdpersonages. Dat dit uiteindelijk wel gebeurde, was verrassend maar meer nog dan dat, enorm geweldig! Een heerlijke trip van dik drie uur lang. De beste rol vond ik toch echt van de kapitein, gespeeld door Jürgen Prochnow, en die van Johann, gespeeld door Erwin Leder. De rest van de cast zette daarnaast ook een prima prestatie neer door een, voor zover ik dat kan beoordelen, zeer natuurgetrouwe reactie te tonen op hetgeen hen overkwam.

Tel daarbij de zenuwslopende scènes, het geweldige camerawerk (ik heb me echt nergens aan gestoord!) en de sublieme soundtrack op, en ik kan niet anders concluderen dan dat Das Boot zijn top-250 positie méér dan verdiend.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik heb de Director's Cut gezien. Zeer goede film die toch wel een indruk op me achterliet. Erg goede sfeer in de onderzeeër. Ook krijg je sympathie voor de mannen aan boord die niets te doen hebben behalve doodsangsten uitstaan en vechten voor hun levens. De soundtrack is ook geweldig. Het acteerwerk was ook erg goed.

avatar van Film Pegasus

Een film die het vooral moet hebben van sfeerzetting. Verhaal is niet bijster origineel en met de personages krijg je amper feeling. Maar de muziek en het opgesloten gevoel in de 'kleine' duikboot straalt heel veel uit. Knap gedaan en iets wat veel minder te voelen is in andere duikbootfilms.

De film is niet per se langdradig, maar zorgt juist voor een gespannen sfeer. Lang wachten in de hoop dat het goed komt, waarbij je op den duur bij elke plotse gebeurtenis opschrikt. Heel intense.

Het einde was wat twijfelachtig. Enerzijds dacht ik dat het bewust gedaan was om toch maar geen sympathie te laten opwekken met nazi's (al krijg je ook geen echte binding met de personages). Anderzijds is het wel een plotse wending die toch voor een mooi einde zorgt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Das Boot verloopt precies zoals je verwacht, misschien op het einde na, maar de uitwerking is uitstekend.

Ik heb de langste Uncut versie gezien van bijna 5 voor, en de eerlijkheid gebied te zeggen dat dat misschien wel een klein beetje te veel van het goede is om op één avond achter elkaar te kijken. Die verveling van de bemanning sloeg in de eerste 2 uur een beetje op mij over. Niet dat de film verder bijzonder saai was, integendeel, maar de vaart zat er niet altijd even goed achter. Niet zozeer een verwijt van de film overigens, een juiste keuze, maar het werkt denk ik beter in een wat kortere versie.

De bemanning slaat fantastisch om haverwege van verveling naar eenzaamheid en weemoed. De gezichtsuitdrukkingen spreken ook boekdelen daarbij. Verhaal is simpel maar efficient, de spanning bij het duiken is erg goed gedaan en daar leef je nog het meeste bij mee.

Verder vond ik de soundtrack nogal eentonig en mak, visueel had het zijn momenten. De film draait uiteindelijk om de claustrofobische setting en daar slaagt hij prima in.

dikke 3.5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een drie uur durende film over het wel en wee in een Duitse onderzeeër: de doel- en kansloosheid werden erg goed in beeld gebracht. De lange speelduur is geheel gerechtvaardigd. Het is na een tijdje net alsof je zelf in die U-boot zit en de claustrofobische sfeer voelt. Daarbij was Herbert Grönemeyer als bevreesde oorlogscorrespondent erg, erg oke. Lekker tragisch einde ook.

avatar van The Oceanic Six

Zo, eindelijk heb ik Das Boot eens volledig gekeken. Ik had de directors cut van ruim 3 uur gekeken dus het was behoorlijk avondvullend. Uiteraard wel Duits gesproken gekeken. De film stond standaard op Engels maar ik kijk hem graag zoals ie was bedoeld.

De film is kwalitatief echt geweldig sterk. Alles klopt, alles ziet er realistisch uit en je waant je echt aanwezig in de tijd van toen.
Je merkt echt dat hier gewoon met veel aandacht en liefde is aan gewerkt. De sfeer in de film is beklemmend en de acteurs zetten ook een geweldige rol neer. Eigenlijk klopt alles aan deze film.
Complimenten aan Wolfgang Petersen voor het verrichte werk. Sowieso een zeer behoorlijk regisseur waar ik al een aantal prima films van zag. Maar kwalitatief bekeken is dit zeker zijn beste.

Ik ga wel nu meteen al vermelden dat ik de film wel bijzonder lang vind, eigenlijk veel te lang. Met 3 uur en een kwartier nam de film wel heel veel tijd in beslag en daardoor was de film niet continue even boeiend en indrukwekkend. Op een gegeven moment werd het toch af en toe wat herhalend met weer een dieptebommenaanval of lucht scheppen aan de oppervlakte. Ik denk persoonlijk dat ik liever de kortere versie van ruim 2 uur had moeten zien.

Maar goed, uiteindelijk klaag ik niet want het niveau was gewoon erg goed. Het leven in zon U-Boot werd fraai weergegeven en laat zien hoe vreselijk zon periode op zon onderzeeer was. Ik moet zeggen dat ik er al het 1 en ander van wist dankzij documantaires, andere films (U-571 bijvoorbeeld) en een boek dat ik vroeger eens heb gelezen (''Redding uit de diepte'' uit de oorlogsboeken reeks ''De Jonge Geuzen''). De film gaf veel weer wat het boek ook beschreef. Interessant om dit eens goed op film te zien. Ook opvallend dat de film met succes enige symphatie kweekte bij me voor de bemanning. Ondanks dat ik enige symphatie had voor de bemanning bleven het wel de vijandelijke Duitsers en waren ze toch zelf verantwoordelijk voor hun vervelende periode op zee.

Tot slot nog 2 dingen: complimenten aan de zeer fraaie soundtracks die passend en mooi waren en aan het aparte einde. Ik had gehoopt en verwacht dat de U-Boot op het einde dramatisch ten onder zou gaan. Leek me ook wel aardig om te zien maar de film eindigde dus op de thuishaven met een dramatisch slot van een dodelijk bombardement.
Oorlog kent geen winnaars wil de film denk ik zeggen met dat slot en dat is op zich een sterke boodschap.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Net zoals Ajax&Litmanen1 heb ik de director's cut gezien.

De sfeer die wordt gecreëerd in de duikboot lijkt me zeer realistisch te zijn, dit is uiteraard ook te danken aan de acteurs die het zeer goed doen. Ik vond het wel een zeer lange film om in 1 keer uit te kijken, waardoor mijn aandacht soms wel verslapte.

Samenvattend kan ik toch wel zeggen dat dit een echte topfilm is, Wolfgang Petersen heeft hier goed werk geleverd. Ik vermeld ook nog even het einde van de film, wat ik erg geslaagd vond.