• 9.377.473 stemmen

Das Boot (1981)

Oorlog / Drama | 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 1 april 1982

Plot Das Boot

"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Captain Lieutenant 'Der Alte'

Johann 'Das Gespenst'

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Lastig om deze film te beoordelen, enerzijds was ik verbaasd dat ik de volledige director's cut in één keer uitgekeken had zonder pauzes te nemen om de simpele reden dat ik me goed vermaakt heb. Anderzijds was de film toch ook weer niet helemaal perfect.

Na het zien van de eerste scènes (auto over landweggetje) viel het me op dat de acteurs Engels spraken wat ik nogal vreemd vond voor een film uit West-Duitsland. Pas na 5 minuten viel het me op dat de stemmen gedubt waren. Uiteindelijk toch maar veranderd naar Duits want ik heb het niet zo met Engels-sprekende Nazi's, wel vreemd dat de standaard audio ingesteld stond op Engels.

Wat ik het meest jammer vind is het gebrek aan diepgang bij de personages, zo kom je bitter weinig te weten over de achtergrond van de meeste personages. Wel jammer want met zijn 3,5 uur zou je toch verwachten dat Wolfgang Petersen de focus niet de hele tijd op actie zou leggen maar toch ook op gesprekken tussen personages. Toch wist de film mijn aandacht erbij te houden doordat er gewoon een schitterende spanningsopbouw was bij sommige scènes, dan denk ik bijvoorbeeld aan de momenten dat de onderzeeër aan het dalen was onder het wateroppervlak, de dieptemeter die steeds verder en verder in het rood te staan kwam.

Zo waren er nog wel enkele momenten waarop de spanning te snijden was. Verder was de waanzin die de bemanning onderging ook knap in beeld gebracht, zo zie je hoe iemand zijn verstand verloor en hoe slordig de duikboot er vanbinnen uit begon te zien. Ook begon het overleven steeds belangrijker te worden voor de bemanning, belangrijker zelfs dan sterven voor het vaderland. Het einde maakt het dan ook helemaal af...

De settings van de duikboot zagen er realistisch uit, zo speelt bijna de hele film zich af in de kleine, benauwde ruimtes van de onderzeeër en de soundtrack was ook wel aangenaam zoals wel vaker bij films van Wolfgang Petersen..

4.0 sterren

avatar van Awake78

Awake78

Gister toch maar even tijd vrij gemaakt om de Director's Cut te kijken. Gelukkig was het iedere minuut waard, anders was het ook zo zonde geweest.

Gelukkig sloeg de verveling alleen bij de mannen aan boord toe, maar zeer zeker niet bij mij. Geweldig kijkplezier gehad en de 3,5 uur waren zo voorbij. Ik had zelfs het idee dat de film net goed en wel was begonnen en ze kwamen weer aan land. Fantastische camerabeelden, je waant je gewoon een medepassagier aan boord. Je voelt het broeierige, de verlaagde CO2 waarden, de stank....brrrrrr. Uitstekend gesimuleerd, een ware lijdensweg rauw in beeld.

Acteerprestaties waren heel aardig, vooral de psychologische 'oorlogsvoering' tussen die crew en die journalist was fantastisch, vooral in het begin.

Toch was niet alles perfect. De soundtrack kwam soms een beetje knullig over. Niet het beroemde 'Das Boot' tunetje natuurlijk, maar met name de stukken als de actie begon en de U-96 weer even boven water kwam.
Ook haalden sommige Special Effects (als de mannen op het dek stonden) mij enigszins uit de film. Geef ik geen minpunten voor omdat het een ietwat verouderde film is en het met andere Special Effects weer goed werd gemaakt. De miniaturen van de boot, de ontploffingen en de eindscene bijvoorbeeld.

Ook het plotje van de jongen met het Franse meisje had er wel tussenuit gemogen, had weinig toegevoegde waarde achteraf gezien.

Zoals ik ook al eerder las bij de meningen, vond ik ook dat de diepgang van de verschillende mannen te weinig werd uitgediept. Je kreeg evengoed wel feeling met ze, maar het hoe en waarom op de boot en misschien nog wat meer privé-omstandigheden hadden de film bijkans toch wat interessanter gemaakt. De gesprekken gaan ook alleen maar over het strategische, de vijand of de boot zelf. Jammer, vond ik althans. Het verhaal is ook niet van dusdanig epische proporties dat dat weer alle 'diepgang' ( ) goedmaakt.

Verder een ijzingwekkende film natuurlijk, zo mogelijk nog spannender dan een goede horror.....die geluiden van die torpedojagers, het kraken van de boot op diepte en die radar - Super gedaan.

Een kijkje in de keuken van een onderzeeboot, je moet het maar bedenken. Gelukkig voor ons heeft iemand anders dat al gedaan.
Een dik verdiende 4,5 ster!

avatar van Minotaures

Minotaures

De DC heb ik afgekeken en ik moet zeggen dat het beter was dan mijn verwachtingen waren.

Het blijft een prachtige film, die bijna 30 jaar oud is. Ik verveelde me bijna geen moment. Er zat genoeg spanning in en zelfs meebeleving met de verveling van de zeelieden. Ook had ik het idee dat ik niet naar slechtgezinde Duitsers keek die voor de lol moorden, maar naar een groep helden die ook met de vijand meeleefden.

Toch jammer dat het een droevige einde was met de commandant zijn einde bij dat mijlpaal en een hoop andere, waaronder Johann, die de dood vonden.

Toch blijven een paar dingen ongevraagd open:
- Waarom eten de mannen veel citroen?
- Hoeveel schepen liet het duikboot zinken? Ik telde er 3, namelijk.
Misschien dat iemand dit weet.

Samen vormt Das Boot met de Amerikaanse duikbootfilm U-571 een supercombinatie onder schepenoorlogen tijden de 2de WO.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Erg goeie film ondanks de lange zit (uncut). Film blijft tot het trieste eind boeiend door het ongelofelijke gevoel wat gecreeerd wordt en natuurlijk het spannende verhaal.

Na lange tijd in huis te hebben eindelijk gekeken en heb nu spijt dit niet eerder gedaan te hebben. Pracht film.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Das Boot, een van de spannendste en beste films uit de Duitse film historie.

Erg intense film. De muziek is ook al geweldig. De scènes zijn echt in de benauwde omgeving van een duikboot geschoten. Terechte klassieker wat een Must see is. Deze film krijgt van mij een 4,5.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Had deze voor het eerst gezien toen ik 11 was en toen was het natuurlijk vermoeiend om door te komen. Lange tijd geleden op dvd gekocht en vorige week gezien. En nu pas begrijp je der wat meer van. Das Boot is gewoon een schitterende realistische oorlogsfilm die ook gewoon echt op de persoonlijke feiten doelt. Het is van begin tot het eind gewoon nagelbijten. Het begint allemaal met dat de bemanning voor hun vaart hun eigen naar de klote zuipen in de kroeg en uit gekheid ook alles kort en klein slaan. En dat natuurlijk allemaal uit angst omdat ze wel het besef hebben dat het overlevingskans midden op de oceaan tussen allerlij slagschepen zeer klein is. Dan komen de scenes in de U boot zelf en dan begint alles pas echt: De bemanning is gekweld van angst en verveling en kunnen ook niks anders dan elkaar maar het leven zuur te maken of gewoon de clown uit te hangen. Je kan ook heel vaak gewoon de emoties van de bemanning voelen waneer ze angstig in de kombuis zitten en horen dat er boven hun de propellors van een Engelse slagschip die zeemijnen dreigt te gooien, de spanning is in deze film regelmatig te snijden. Ook het moment dat ze zinken en als ratten in de val zitten is zenuwslopend.

Aan het einde lijkt het ook wel een Eind goed, al goed te zijn omdat iedereen het uiteindelijk overleefd heeft. Maar helaas, de bommenwerpers komen nog even overvliegen over de haven.

Gewoon een zeer pakkende, spannende oorlogsfilm die je zelf ook ervaart alsof je er zelf bij bent. Met een uitstekende cast ook die de intense emoties ook heel goed kunnen uiten en ook verder subliem spelen. Uitstekend.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Eindelijk, na jaren weer eens gezien en ondanks dat de director's cut zo'n 3,5 uur duurde, heb ik mij geen moment verveeld.
Wat een heerlijke spanning zit er in deze film. Er zijn in de loop der jaren meerdere "duik-boot-films" voorbij gekomen en volgens mij heb ik ze allemaal wel gezien, maar geen van allen is in staat gebleken om dit pronkstuk te evenaren.

Er wordt eerst de tijd genomen om de hoofdrolspelers een beetje te leren kennen, maar dit duurt niet te lang, want al vrij vroeg in de film komt de U-96 in zicht en gaat de tocht beginnen. En tsja, dan zit je vrijwel de rest van de film als kijker in die onderzeeër. Dat lijkt misschien lang, maar er is spanning & vermaak genoeg waardoor je je absoluut niet gaat vervelen. En bovendien, juist doordat ze de tijd hebben genomen voor deze film ga je je zelf aan boord wanen en word je gegrepen door het angstige, claustrofobische gevoel wat zo'n U-boot bemanning moet hebben gevoeld. Althans, je mag er goed van proeven. De angst spat op bepaalde momenten van de gezichten van de bemanning af en van je scherm. Druppend water, krakende metalen, springende bouten, draaiende schroeven van de torpedojagers....en maar wachten op de dieptebommen....
Zoals ik in een eerder bericht al aangaf, die scene waarin ze uitzichtloos op de bodem liggen en die oude gek de rotzooi weer aan de praat weet te krijgen. KIP-PEN-VEL-!!! Vooral als die diesels tot opluchting beginnen te pompen. Als ik daarbij was geweest dan had niks, maar dan ook NIKS in de rest van mijn leven mij meer een kick kunnen geven.
Ook durf ik best te zeggen dat de tranen mij soms in de ogen sprongen, zowel van ellende als van machtige, hoopvolle momenten. Zoals wanneer die afgetakelde schuit met alle kracht boven het water uit komt en neerslaat op de golven. Echt een machtig gevoel, vooral in combinatie met die uitstekende muziek. Brrrrr, wederom kippenvel (jaja, ik heb wat afgerilt bij deze film) Dit zijn de films!

Ondanks dat de film al een beetje op leeftijd is, valt dat qua effecten nog best mee. Op enkele momenten ziet het er wel een beetje nep uit, maar echt, daar stoor je je geen enkel moment aan omdat dat gecompenseerd wordt door andere, uitmuntende eigenschappen van de film. "Das Boot" kan het hebben.

Ik keek hem samen met mijn vriendin, die deze film nog niet kende en er vooraf ook totaal geen zin in had om bijna 3,5 uur in een duikboot te zitten. Maar ze was muisstil en werd ook heerlijk de film ingezogen. Man, man...wat was ik jaloers op haar
Ze heeft mij toegezegd om hem ook met 4,5* te beoordelen.

Kortom, dit mag best een tijdloze film genoemd worden die bol staat van de spanning, vooral als je hem nog nooit hebt gezien.
Ik ga hem verhogen naar de volle mep, omdat ik de film in alle opzichten geslaagd vind en ik het begrip "spanning" maar zelden zo goed in beeld gebracht heb zien worden.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Waanzinnig goede film, Das Boot.

Je ruikt bijna de omstandigheden. De ingevette torpedo's, de pompende drijfstangen van de diesels, de loeihete machinekamer, de Tiefenmesser die de diepte onverbiddelijk weergeeft, het zenuwslopende echogeluid, de krapte waarin die kerels zich begeven, en passant is er natuurlijk nog een oorlogje uit te vechten.

De degelijkheid en technische kunde druipen er dan ook vanaf. Tja Duitsers heh.. Prachtige shots ook van het dok en de haven in het begin en aan het einde.

En wat een genot om nergens heroïek te behappen (zoals in dat aftrekseltje U-571) of eenzijdigheid; gewoon een stel vakkundige mannen die zich op een van de gevaarlijkste plekken ter wereld begeven, met constante dreiging van de vijand, overdruk, zuurstofgebrek, inzinkingen, ziektes.

Slim gedaan ook door werkelijk alles vanuit het perspectief van de mannen weer te geven; je weet net zo weinig als de commandant, afhankelijk van de boot en de skills van z'n personeel. Hoe vaak zie je de vijand nu eigenlijk, niet meer dan een paar keer, maar het is genoeg.

Het acteerwerk steekt er nog het meest bovenuit, geweldige gezichtsuitdrukkingen van angst en hoop. De scene van het diner is wat dat betreft nog het mooist; de ontmoeting van de officieren met de hoge pief uit de ivoren toren, twee werelden mijlenver uit elkaar.

Eigenlijk heb ik niets aan te merken behalve de ietwat eentonige muziek (hoe mooi die ook is). Verder is het een oorlogsfilm die op alle vlakken slaagt met een sterk einde. Net aan 5*.

Kein geloel, Das Boot.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Het blijft een klassieker met een stemmige ondertoon die voelbaar is en ook herkenbaar is.

De muziek en met name de movietheme van Klaus Doldinger draagt daar ook zeker aan bij weergaloos.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Lange zit, had hem al stiekem in tweeën gesplitst, the director cut, maar dat maakt niet uit. Halverwege kwam ik erachter hoe raar het was dat ik deze film in het Engels keek. Helemaal geen erg in gehad, terwijl het toch duidelijk DAS boot is. Tweede helft maar in Duits bekeken en dat beviel beter, toch iets echter als ze over de Engelse vijand bijvoorbeeld praten.
Op de een of andere manier verwachtte ik een hele andere film. De film vond ik vrij groots en duur overkomen terwijl ik een soort arthouse-avontuur had verwacht, totale misplaatsing. Ik zal nog eens blinds iets aanzetten (zonder originele taal op te zoeken ), naja het is alsnog een hele goede film. Had geen last van clausterfobische gevoelens, de film is natuurlijk op z'n best binnen de boot, met name de actie scènes en de scène wanneer de boot dreigt te zinken op het einde waren perfect neer gezet, erg spannend en meelevend. Hoewel de film een vrij heftige periode weergeeft vond ik hem niet bijzonder emotioneel of hard aankomen. Het pakt je meer als avonturier dan dat je echt kijkt naar op historische feitelijke geschiedenis. Beetje een mix of je dit nou wel of niet vermakelijk moet vinden.
Al met al een meer dan goede film, door het sterke regie spel en het prachtige camerawerk een dikke 8 en een ware klassieker die iedereen toch wel moet gezien hebben! Ondanks de speelduur verveelt de film geen enkel moment, het heeft zelfs enig tempo dat weet te boeien. Jammer dat we zo in een tijd-tijdperk zitten dat je zo snel op de klok kijkt, maar hiervoor zou ik zeker tijd vrij maken en niet wegleggen door de speel duur.

avatar van Fortune

Fortune

Zo, genoeg onderzeeboot gezien voor de rest van mijn leven.

Het is geen verkeerde film maar de director's cut was bij voorbaat een verkeerde keuze geweest voor mij. Want het duurde en het duurde en het duurde veel te lang allemaal. Nu heb ik geen problemen met lange films maar wel met films waarin veel te veel herhaald wordt.

Ik bedoel het is een onderzeeër en telkens als de onderzeeër onder water ging bij gevechten dan wordt het spannend en claustrofobisch. op zich was dat wel redelijk goed gelukt maar hoeveel onder water bommen en granaten kan zo'n boot nou aan? Telkens wordt de bemanning van de ene naar de andere kant geslingerd maar is er nooit sprake van schade of dergelijke. De schade die er was was meestal een aantal moertjes aandraaien en ze kunnen weer verder. Ik dacht altijd bij dit soort gevechten het is of de ene of de andere. Maar toen dacht ik ow ja natuurlijk de bommen kunnen ook in de buurt ontploffen en krijgen ze alleen een goede rake klap. Maar na een stuk of 10 van dit soort bommen waarbij ze hun op een haar na missen begon het gewoon vervelend te worden. Gelukkig zit de film ook vol aardige scenes waarbij ze goed gebruik maken van blauwe of rode verlichting in de onderzeeër wat zeer aangenaam voor het oog is. Goed camerawerk ook in zo'n drukke kleine ruimte. De personages zijn allemaal stuk voor stuk irritante ellendelingen waar ik geen greintje sympathie voor heb.

Dan heb je het einde wat wel een erg goed stuk is als ze op de bodem van de oceaan liggen, dat is eigenlijk Das Boot, heb je wel 2.5 uur voor op moeten wachten. En dan krijg je het ironische einde wat me eigenlijk ook helemaal niks deed en wat wel erg snel ging in vergelijking met de rest van de film.

Nee, Das Boot is aardig maar echt niet voor mij.

2.5

avatar van MaartenF

MaartenF

Gisterenavond gezien, en dat was een lange zit (de director's cut). De film heeft een vrij traag verloop en er zitten een hoop scenes in waarin vrij weinig gebeurd, waardoor het niet allemaal even boeiend is. Aan de andere kant wordt in de film op een goede en realistische manier getoond hoe het leven is in een duikboot, en er zitten een paar spannende, memorabele scenes in. Das Boot krijgt van mij daarom toch een voldoende.

avatar van DVD-T

DVD-T

De muziek van Doldinger .

Het bewijs dat muziek veel kan bijdragen aan een film. Dat geld niet alleen voor de schitterende score, maar ook de soundtrack is mooi vormgegeven en een belangrijk aspect van de film, en voor duikboot films in het algemeen. Jammer dat enkel de Engelse en Franse versie in 5.1 geluid is en er voor de Duitse versie nog steeds de 2.1 track is. een film als Das Boot hoort gewoon in de originele taal bekeken te worden. De Engelse versie wel even geprobeerd, maar die kon me niet bekoren.

De film is erg claustrofobisch, zeker als ze onder water zijn geeft het echt een benauwd gevoel. Daarnaast is ook de cinematografie van Vacano essentieel voor de film. Prachtig geschoten door ale kleine ruimtes van het schip. Ook erg veel details in de sets. Eten wat overal hangt omdfat er geen ruimte is, overal is er vocht en rook, lampen die bewegen op de deining. Zulke details doen het hem gewoon. Verhaal is best boeiend, er wordt veel weergegeven over de strijd tegen de vijand. Hoewel er toch niet wordt gesproken over vriend en vijand. Je ziet de matrozen gewoon als mensen die op een missie worden gestuurd, en dat is om de oorlog te winnen. Diezelfde missie hadden ook de gealieerden. Daarnaast is het gegeven van het schoppen tegen het Nazi regime erg leuk om te zien. Ook eens iets in een film dat sommigen het helemaal niet eens waren met Hitler en zijn opvattingen en regime.

Je leeft erg mee met de bemanning. Het feesten voor ze aan boord moeten, de evrveling en het vele wachten, en tot slot als de actie dan begint voor de bemanning zit je zelf ook in stilte en in spanning te wachten wat er gaat gebeuren. Wat dat betreft is de film erg meeslepend. Zeker de Directors cut voegt veel toe. Eindelijk een keer een editie waar uitmelken een keer niet van belang was.

De effecten zagen er goed uit, en zeker voor die tijd en het budget wat voor handen was. Acteerwerk is van een hoog niveau, en de spanninge is echt voelbaar. Das Boot mag zich met recht de beste duikboot film ooit noemen. Maar de film is meer dan een standard duikboot film. Het is een pure film over een bemanning aan boord van een Nazi U-boot die in soms uitzichtsloze situaties het beste in zichzelf naar boven halen, en vooral erg menselijk worden neergezet en een keer niet als vijand. Dat is wat Das Boot zo goed maakt en boven de rest van de duikboten films uitstijgt. Zeker een die bij herziening nog kan groeien. Ook weer een film die ik te lang om verkeerde redenen heb uitgesteld.

avatar van rep_robert

Hehe, ik word haast verlegen. Heb hem ook gewoon in het Duits gekeken hoor. Maar hier komt ie:

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik dit een meesterwerk vind. De 3 uur en een kwartier lijken op papier misschien lang, maar de tijd vloog echt voorbij. Vanaf minuut 1 wordt je in de film gezogen, het begint allemaal vrolijk met een feestje vooraf, maar al snel zitten we in de U-96.
Dit levert vanaf minuut 1 prachtige beelden op, van vrolijk en opgewekt tot aan claustrofobisch en bloedstollend. Heerlijk die minutenlange scenes waarbij je met een ingehouden adem zit te wachten tot de volgende torpedojager over de U-96 komt varen. Het voelt alsof je zelf in de duikboot zit, wat mede dankzij het fenomenale (en dynamische) camerawerk komt. Die trekt je letterlijk in de duikboot en maakt je 1 van de bemanningsleden.

De bemanningsleden die mij qua naam overigens niks zeggen, maar een knap staaltje acteerwerk dat ze afleveren is eigenlijk bijzonder te noemen. Lekker naturel met van die kroezelige baarden. Dat levert ook nog meer realisme op, vooral omdat de rit steeds zwaarder wordt voor de bemanning.

Ook de muziek is angstaanjagend goed, heb de laatste tijd eigenlijk zelden van een soundtrack kunnen genieten als in Das Boot, vooral het zenuwslopende riedeltje wanneer de actie begint lijkt erg zorgvuldig gekozen. Het einde heeft vooral een diepe indruk gemaakt. Je denkt dat alles koek en ei is, maar wanneer de bemanning eindelijk terug is van hun extreem zware reis begint de ellende helemaal overnieuw met het bombardement van de Geallieerden. Iets wat mij murw heeft geslagen en net even dat ene beetje extra's geeft.

Het enige waar ik van baal is eigenlijk de speelduur, die is namelijk veel te kort met haar ruim drie uur(het is maar wat je balen noemt). Ik ben nu toch benieuwd naar de 282 minuten durende versie(kunnen jullie misschien zeggen wat er aan extra's in zit t.o.v. de Director's Cut?), want als daar nog meer bloedstollende momenten in het schip in zitten dan ben ik verkocht!

Twijfel tussen de 4,5 en de volle mep. Moet daar nog eventjes over beraden. Het enige wat ik eigenlijk niet snap is waarom ik deze film zo lang heb laten liggen. De film is met zoveel liefde en aandacht gemaakt en dat straalt er van af.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

IJzersterke film die ik veel te lang links heb laten liggen!

Wat was dit toch een heerlijke kijkbeurt.. Zelden me zo ingeleefd in de situatie van de acteurs als in deze film.
Laat ik maar meteen beginnen met het opnoemen van de sterke punten.

Allereerst het goede camerawerk. Je zit natuurlijk in zo'n krappe onderzeeboot met ontzettend veel mensen. Nergens lijkt dat een hinder want de camera beweegt net zo soepel mee als dat iemand loopt. Realistisch dus!
Ook de soundtrack is heerlijk. Eén van de mooiste ooit. Jammer dat ie zo weinig voorkomt in de film, al is dat misschien wel het sterke ervan.
De cast is meesterlijk. Geen één bekende voor mij, maar het acteerwerk is, werkelijk van iedereen, heel goed te noemen.
Wat me opviel en verwonderde eigenlijk is dat de personages in de film eigenlijk heel cliché zijn..
Zo heb je natuurlijk de ruwe en overschrokken commandant met z'n baardje, de grapjurk, de man die het allemaal voor het eerst meemaakt en vaak bang is enzovoort.
Het heeft me totaal niet gestoord en daaruit blijkt wel dat je het allemaal heel realistisch voorgeschoteld krijgt.
Nog zo'n sterk punt is dat je niet meer weet, hoort en ziet dan de mannen in de onderzeeër. Je ziet evenals de mannen ook geen torpedobootjager en je moet het ook met het geluid alleen doen.
Dat levert benauwde momenten op en ik betrapte me er zelf op dat ik soms ook met ingehouden adem zat te kijken..

De film kent weinig minpunten. Reden voor de niet volle score is vooral dat het soms iets inkakt en dreigt saai te worden.
Gelukkig wordt het nergens echt saai waardoor de ruime speelduur snel voorbij gaat.
Ook de verhaallijn met de jongen die een Amerikaans/Engels meisje zwanger heeft gemaakt komt niet echt uit de verf.

Maar ach, dat zijn maar kleine dingen. Ik heb genoten van deze topper en geef dan ook maar meteen bijna het volle pond.
Dik verdiende 4,5 ster!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

De director's cut gezien.

Behoorlijk indrukwekkend, en dan vooral het camerawerk in de duikboot is fenomenaal. Hoe die camera van voor naar achter beweegt, door de verschillende compartimenten, langs de bemanningsleden heen is erg mooi gedaan. Op de langen duur waan je jezelf ook daadwerkelijk onder water, in een soort sardineblik.

Helaas duurt deze film mij toch net iets te lang. Hier en daar werd het soms zelfs een beetje saai (wellicht zal dit ook wel een goede weerspiegeling van de werkelijkheid zijn). Ja, het leven in zo'n onderzeeër moet geen pretje geweest zijn. De schaduw van verdrinking kijkt steeds over je schouder mee. En dat voel je als kijker ook.

avatar van wibro

wibro

Deze film herzien en wel de versie van 293 minuten. Ondanks dat deze film bijna 5 uur duurde heeft deze film mij geen minuut verveeld. Nog nooit heb ik met mensen, in dit geval de bemanning van de duikboot, zo meegeleefd. Het dramatische einde kwam voor mij daarom ook opnieuw als een mokerslag. Toch, zou deze film een happy end gehad hebben, dan zou mijn waardering toch anders geweest zijn, deze film zou dan minder bij mij blijven hangen. Het zou dan minder drama geweest zijn. Het einde vond ik magistraal, de kapitein die zijn boot alsnog ten onder zag gaan maar dan wel definitief en vervolgens stierf.
Voor mij is Das Boot zonder meer de beste oorlogsfilm die ik gezien heb. Geen enkel zwak moment heb ik kunnen ontdekken. Uitstekende cast. Voorts is dit ook een uitstekende psychologische film. "Jetzt wird es psychologisch" zegt de kapitein in het begin als de duikboot nog maar net op zee is. Inderdaad komt het daar ook op aan. Koelbloedigheid, ijzeren discipline, kameraadschap maar ook de nodige verstrooiing. Geen pretje om bijn twee maanden onafgebroken in zo'n boot te zitten, waarbij het ergste misschien de verveling is.

En wat de soundtrack betreft;
Het chanson waar de kapitein zo dol op was "J' Attendrai" van Rina Kelly was destijds immens populair, ook bij de vijand, de Duitsers dus. Ook ik vind dit chanson nu nog steeds erg mooi.

5,00* na herziening en een plaats in mijn top 10.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Niet bepaald een roeibootje met enkel twee peddels. Het is een groot vaartuig, dat de nodige bescherming bied voor een groep bemanningsleven waarvan de kans groot is dat zij het niet zullen overleven. Ik heb de Director's Cut gezien en ik zou graag nog eens de Uncut version aanschouwen. De cast is erg overtuigend en het kostte me geen enkele moeite om me in te leven in de nare situatie waarin de personages verkeerden terwijl ik nog nooit een oorlog of iets dergelijks hebt meegemaakt. Uitgeput en beangstigd worden zij opgejaagd, opgespoord en gebombardeerd. Niet bepaald een pretje en dat is uiterst subtiel weergegeven door Wolfgang Petersen. Toch frapant dat de spanning enorm opgevoerd kan worden door slechts zo'n dieptemeter-wijzertje dat naar beneden uitslaat, je weet stiekem als kijker wel dat deze U-96 bestand is tegen zo'n enorme druk maar als je je verplaatst in de situatie van de kapitein en zijn crew wordt het onmiddelijk een stuk aangrijpender. Verder is er veel aandacht besteed aan alle details en wanneer iemand een mandarijn naar binnen werkte of royaal een fles appelsap benuttigde wist je direct hoe de zaken ervoor stonden. Totaal andere situaties dan de comfortabele etentjes aan de tafel waarbij de Eerste Luitenant uitgebreid de tijd nam om zijn 'ongeschoren' maaltijd in stukjes te snijden. Ik hoopte dat er op het einde nog iets mis zou gaan omdat er anders een groot gedeelte van de speelduur overbodig was geweest. Dat gebeurde ook, en die keuze kan ik enkel toejuichen, ondanks dat kort daarvoor de Duitse gezinnen aan de kant ook nog toe stonden te juichen. Ik moet wel zeggen dat ik het laatste shot, als definitieve einde, iets langer in beeld had willen zien.
Het leek aanvankelijk geen abnormale kijkbeurt te zijn maar het is een bijzondere boottocht geworden met een flinke dosis sfeer en spanning die binnen dit thema eigenlijk gewoon foutloos is.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eindelijk toch eens bekeken (direct de meer dan 3uur! durende versie) en het is inderdaad totaal wat anders dan Crimson Tide. Das Boot had een erg claustrofobisch gevoel en echt het gevoel dat je in zo'n duikboot zat. De aanvallen waren dan ook erg spannend.

Eigenlijk was het einde wel het verrassendst en 'k had dit totaal niet verwacht Wel erg gedurfd, maar het past natuurlijk wel bij de film/thema. Ook de muziek kon 'k wel smaken.

Blij dat 'k deze toch eens heb gezien, ondanks dat hij erg lang duurt. Het einde vond 'k echt een pluspunt

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin we de bemanning van een Duitse onderzeeboot volgen ten tijde van de tweede wereldoorlog. Technisch gezien is de film indrukwekkend. De camera beweegt prachtig door de kleine ruimtes van de boot en de geluidseffecten zijn ook goed. Een realistische indruk van het leven op een onderzeeër. De film bevat genoeg spannende momenten, maar is wel erg lang (ik heb de director's cut gezien).

avatar van jipt

jipt

Geweldige intense claustrofobische film. Conceptueel heel simpel maar qua uitwerking heel spannend en beklemmend. Perfect gefilmd, met shots van de staart tot de romp van de duikbuit, veel rook, water, zweet en chaos. De mannen zagen er ook echt compleet afgestompt uit.

dikke 4,5* / 5*

Blu-Ray uitgave is erg mooi

avatar van Insignificance

Insignificance

Meeslepend en zenuwslopend. De krappe ruimtes en verlepte gezichten van de bemanning spreken boekdelen (Johann!) en als dan het geluid aan het werk wordt gezet, is er helemaal geen houden meer aan. Leuke tune, daar niet van, maar het is toch vooral het ritmische gebeuk van de motoren, het krakende staal als de dieptemeter uitslaat, de bloednerveuze sonar tijdens de sluipvaarten en de felle ontploffingen van de dieptebommen die hier het geluidspalet vorm geven. De Director's Cut gezien en die heeft ondanks z'n forse speelduur toch vrij weinig vet om het lijf.

Weinig rompslomp om personages op te pompen, het blijft bij een korte en luchtige introductie en hier en daar enkele korte sfeerimpressies aan boord. Schalke verloor dus, met 5-0 maar liefst. Petersen gaat daarbij ook nog eens opvallend beheerst om met z'n Duitse perspectief. Vragen om sympathie of begrip is er niet bij, de menselijke toon is ruim voldoende om dat voor elkaar te krijgen, terwijl hij ondertussen hun positie binnen de oorlog feilloos vastlegt. De finale liet ooit een verpletterende indruk op mij achter en ook nu is het nog steeds om stil van te worden.

avatar van TMP

TMP

Ik heb de director's cut van Das Boot gezien. Helaas viel de film behoorlijk tegen. Ik had een meeslepende film verwacht, maar het was ronduit saai. Nu zal het leven in een onderzeeër waarschijnlijk ook vrij saai zijn, dat maakt de film echter niet veel beter. Voor een dusdanig lange film hadden de personages verrassend weinig diepgang. Na meer dan drie uur weet je nog steeds nauwelijks iets over de bemanning. Het acteerwerk is degelijk en het leven in een onderzeeër wordt goed uitgewerkt. Verhaaltechnisch is het echter weinig boeiend, er gebeurt gewoon te weinig, al kent de film af en toe een (vaak korte) opleving. Daarnaast zit de director's cut vol met overbodige shots van de onderzeeër, ik hoef niet oneindig vaak te zien hoe deze boven water komt. De eindscene was dan wel weer erg sterk, maar die laat wel meer dan drie uur op zich wachten. Al met al een veel te lange zit, al zal de kortere bioscoopversie misschien iets beter bevallen...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Zit ik hier gewoon naar een engels gesynchroniseerde versie te kijken en dat is echt geen aanrader. Gelukkig heb ik hem vroeger wel gewoon in de oorspronkelijke staat gezien en ik moet zeggen dat dat toch veel indrukwekkender is.

Wat ik heel sterk aan deze film vind is dat het benauwende en opgekropte sfeertje op zo'n onderzeeduiker heel sterk naar boven komt. Vooral in de tijd waarin het zich afspeelt zou dat natuurlijk extra zijn. Dat vind ik echt heel goed gedaan.

Maar verder moet ik er wel bij zeggen dat ik het gewoon veel te lang vind duren allemaal. Misschien moet het je gewoon liggen maar ik heb het na een anderhalf uurtje echt wel gezien op zo'n onderzeeboot.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

FunkStarr schreef:

Zoals al gezegd, duurt wel wat te lang, maar bouwt constant een geweldige spanning op. Helaas heb ik ook de Engels gesynchroniseerde versie gezien en ik denk dat dat toch een nadeel is. 4*

Dat is zeker een nadeel, het maakte het er voor mij een stuk ongeloofwaardiger op. Je hebt de hele tijd het idee dat je met een film te maken hebt, terwijl dat juist naar mijn mening niet zou moeten.

Een aparte film, unlike others, in de duikboot. Mooi om te zien hoe het er toen aan toe ging en hoe het leven daar was. Intressant en goede acteerprestaties. Goede film dus.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Het is wellicht de 10de maal dat ik deze film zie. Maar wel de eerste keer dat ik deze, bijna 5 uur, lange versie zie. En ondanks die lange duur, heeft de film en verhaal niets aan spanning ingeboet. Integendeel zelfs. Je krijgt het gevoel er nog nader bij betrokken te worden, ook de details komen beter tot zijn recht in deze versie. Het is en blijft een meesterwerk. En een pluim voor de digitale sound op deze DVD, het komt het realiteitsgevoel helemaal ten goede. Kortom, deze film blijft een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Klasse !!

Nog maar eens bekeken.

Opnieuw de lange, bijna 5 uur durende versie, en na zovele malen is deze prent nog steeds een topper die ik steeds opnieuw kan bekijken.

Prachtige film en een aanrader tot en met !!!

avatar van Lona

Lona

Das Boot is een topfilm die de tijd neemt om het nodige weer te geven. Ik vond de film zeer reëel overkomen en dat waardeer ik. Je ziet als kijker een enthousiaste groep zeemannen die vol overtuiging de strijd ingaan. Dit geldt niet helemaal voor de kapitein overigens die niet altijd met de orders mee eens is. Gaandeweg leer je ze iets wat beter kennen en komt de ellende wat oorlog heet meer naar de voorgrond. De director's cut van meer dan drie uur vond ik eerlijk gezegd een klein beetje te lang, maar dat stoorde niet zo heel erg. De eindscène was zeer sterk en maakte de film compleet. Een reële en originele oorlogsfilm die het kijken waard is. 4*

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

TMP schreef:

Ik sluit me hier volledig bij aan. Ik had nu veel liever de originele versie gekeken in plaats van de langdradige directors cut.

avatar van blurp194

blurp194

Alweer drie-en-dertig jaar geleden.

Over die tijd heb ik Das Boot toch zeker een keer of tien gezien, in alle verschillende versie - zelfs de serie die ervan gemaakt is. Maar de laatste keer was ook alweer een paar jaartjes geleden. Misschien wel in de vorige eeuw zelfs.

Dus toen ik van de week de film weer eens ging zien was het aan de ene kant wel een soort feest van herkenning, maar ook wel ietwat teleurstellend. Niet dat het een slechte film is ineens - verre van, maar de haast mythische proporties die het geheel in mijn herinnering had was toch niet helemaal in overeenstemming.

De claustrofobische setting in de boot vond ik vooral minder sterk dan ik in mijn hoofd had. Zat me nog even af te vragen of er daarbij misschien een verschil is omdat ik tegenwoordig een hd-tv heb, in plaats van een oude beeldbuis ter grootte van een postzegel. Toch was dat indertijd wel een van de meest indrukwekkende onderdelen van de film - naast de waanzin van de oorlog, de anonieme vijand die haast minder bedreigend is dan de eigen leiding en de landrotten op de sleepboot, de verveling in de lange perioden tussen de actie.

Toch met alle lichte teleurstelling nog steeds een erg fijne film, en het nog steeds onverminderd sterke einde maakt dan weer veel goed. Wir bauen fur den Sieg, dat soort details maakt het wel helemaal af. Evengoed na de film maar even wat zitten neuzen in de extra's op de DVD, en het stukje waarin kritiek gegeven wordt op Petersen's dramatisering - het knappen van meerdere bouten in de boot op grote diepte - deel ik eigenlijk wel. Subtieler was toch net een tikje beter geweest nog.

avatar van VincentL

VincentL

Das Boot

Een echte Duitse klassieker. Natuurlijk moest ik die ooit eens gezien hebben, alleen de speelduur is zo lang. Uiteindelijk toch een gaatje gevonden - het moest er van komen - en rustig de tijd genomen om hem af te kijken. De Directors Cut wel te verstaan, de Uncut versie was me net wat te lang.

Eigenlijk stelt het verhaal niet zo heel veel voor. Het is een zeer rustig opbouwend verhaal wat zeer langzaam tot zijn climax komt. Daarnaast zijn er zeer veel nevenscènes die niet van cruciaal belang voor de film zijn, maar wel leuk om te bekijken. De actiescènes zijn wel degelijk goed. Ondanks dat bekruipt je het gevoel dat de zeelieden in de U-Boot continu Destroyers over zich heen kregen. Het geeft een beetje een vertekend beeld vind ik. U-Boten waren vele malen destructiever dan dat Destroyers hen klein kregen. Een detail slechts, van het is alles behalve slecht. Als de climax dan eindelijk daar is stelt die toch een klein beetje teleur. De finale had in mijn ogen grootser gemogen dan dat het hier was. Je kan niet echt spreken van een anticlimax, maar een lichte teleurstelling is niet te onderdrukken.

Jürgen Prochnow speelt een zeer goede rol. Met eigenlijk een vrij beperkt script weet je toch alles over zijn personage te weten te komen. Zijn mimiek is geweldig, ondanks de gezichtsbeharing die je het zicht wel eens ontneemt. Prachtige rol!

Herbert Grönemeyer heeft wel is waar een rol van een heel ander kaliber, maar weet naarmate de film vordert goed op te drogen. In het begin is zijn naïviteit wat storend, maar dit maakt snel plaats voor een realistische rol waarin een fantastische acteur schuil gaat.

De overige bemanningsleden zijn stuk voor stuk op orde. Geen van hen weet echt te imponeren.

Visueel gezien wordt er van een kleine ruimte optimaal gebruik gemaakt. Met slechts twee primaire locaties - de U-Boot en de zee - wordt een krachtig staaltje visualiteit op je overgebracht. Beiden locaties schitteren. Daarnaast zijn de secundaire locaties ook dik op orde en zeker een aanwinst voor de film. De onderwater-scènes zijn misschien nog wel het mooist. De luguber groene kleur is indrukwekkend en prachtig om te zien.

Das Boot is zeker een klassieker. Het einde doet net wat van de film af. Dat had groter gemogen voor een film als deze. Toch een ruime 7.