Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Vrijdag 30 januari in één bioscoop (Tiel)
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
otherfool
Rauw, grauw, spannend, claustrofobisch en gewoon heel erg goed. 4*.
Nomak
Wanneer de U-96 bijna als een soort sadist terug naar het wateroppervlak gaat om te kijken welke schade ze op het konvooi hebben aangericht, en ze zien dat er nog mensen leven, die in brand staan en machteloos in het water springen: Herr Commandant besluit dat hij ze niet kan meenemen (omdat, zo heb ik begrepen, daar eenvoudigweg geen ruimte voor is), zijn onderofficieren hebben daar (begrijpelijk) alle moeite mee, sommigen barsten zelfs in huilen uit. De overlevenden proberen naar das boot te zwemmen en Herr Commandant besluit om héél langzaam achteruit te varen...
In het boek "de tweede wereldoorlog, dag na dag" las ik het volgende:
12 september 1942
Het lijnschip Laconia, met 1800 Italiaanse gevangenen en families van militairen, wordt door de U-156 tot zinken gebracht. Een Amerikaanse bommenwerper valt de onderzeeër aan die overlevenden probeert op te pikken. Admiraal Dönitz, bevelhebber van de Duitse marine, beveelt de duikboot daarop om met de reddingsactie te stoppen. In de toekomst doen Duitse onderzeeërs na een aanval geen poging meer om overlevenden te redden.
Stephan
Zo zijn er wel meer vervelende feitjes. De bommenregen op Dresden kwam in twee golven. De tijd tussen golf 1 en golf 2 hadden ze zo uitgerekend dat vlak voor golf twee de schuilkelders gelucht moesten worden en de mensen naar buiten moesten.
Dat 50 jaar na dato in Engeland alsnog een beeld voor Bomber Harris werd opgericht heeft terecht veel commotie veroorzaakt. Eigenlijk zijn die Britten ziek...
FisherKing
Je ooit verdiept in de bombardementen op Engeland ?
Ik bedoel alles heeft 2 kanten. Zij waren destijds de enige die niet gezwicht zijn voor het intense geweld dat op hen uitgeoefend werd. Oog om oog principe.
Bovendien hadden die bombardementen op Duitsland nog een heel ander principe. Het demoraliseren van de nog vechtende tegenstanders. (Dat het verder onmenselijk is, dat weet ik ook wel)
Stephan
Mijn kritische laatste noot betrof het feit dat ze 50 jaar na dato deze gruweldaden nog willen belonen. Wat ik ook maar wil aangeven is dat in ons collectieve geheugen de Britten 'fier door de bombardementen heen worstelden', en de Duitse bevolking min of meer 'hun verdiende loon kregen'. Dat het uiteindelijk nutteloos was en het moraal van de duitsers niet te breken bleek is triest, maar dat maakt de strategie niet minder kwalijk. Het is een vorm van volkerenmoord en het is eigenlijk in dat licht bizar dat Bomber Harris (de architect van de bombardementen op Duitsland) niet mede werd veroordeeld in Nüremberg.
FisherKing
1 Cruciale opmerking. Hoe kan een natie als de VS, die net 2 atoombommen heeft afgeworpen (volkerenmoord), en die Neurenberg organiseerde, in hemelsnaam Harris als slachter gaan oproepen. (Was het niet zijn tacktiek die de Japanners op de knieën dwong) Tijdens de oorlog werd er continue aan beide zijden volkerenmoord gepleegd.
Overigens is de stelling dat de bombardementen geen effect hadden, in feite onbewijsbaar. Maar dat ze een tegengesteld effect hebben wisten de Britten natuurlijk als geen ander.
Maar er is een andere kant natuurlijk, wie was de superieur van Harris. Wie gaf hem Carte Blanche. ? Die is natuurlijk verantwoordelijk. Churchill in Neurenberg, kun je je dat voorstellen ?
Madecineman (moderator films)
Tja, oorlogsgeschiedenis wordt natuurlijk altijd door de winnaars bepaald. Dat beidde kampen behoorlijke verschrikkingen tegen de burgerbevolking hebben begaan lijkt me toch wel duidelijk.
Ghola
Typisch zo'n film die zó lang duurt en zo vaak op tv wordt uitgezonden, dat je 'm alleen nog maar in delen hebt gezien. Vandaag de DC maar eens gehuurd en in één keer gekeken, wat eigenlijk heel erg goed te doen is. Ik moet zeggen dat ik wel een beetje kick op duikboten. Zo'n gevecht met een torpedojager is ook eigenlijk een soort verstoppertje, maar dan voor grote jongens. Er zat dan ook wel een soort heroiek in de film, maar toch anders dan in veel Amerikaanse producties. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het einde. Hier eens geen happy end, maar toch opvallend dat de regisseur de kapitein laat sterven precies nadat hij zijn boot alsnog heeft zien zinken.
Tarkus
Het is wellicht de 10de maal dat ik deze film zie. Maar wel de eerste keer dat ik deze, bijna 5 uur, lange versie zie. En ondanks die lange duur, heeft de film en verhaal niets aan spanning ingeboet. Integendeel zelfs. Je krijgt het gevoel er nog nader bij betrokken te worden, ook de details komen beter tot zijn recht in deze versie. Het is en blijft een meesterwerk. En een pluim voor de digitale sound op deze DVD, het komt het realiteitsgevoel helemaal ten goede. Kortom, deze film blijft een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Klasse !!
markiemark1981
Dit is een van de geweldigste Oorlogsfilms ooit, heb de film zelf en de mini serie, de laatste moet ik nog gaan kijken maar het verhaal en hoe alles gefilms is geweldig gewoon. 4.5*
Big_bazznizz
Ik vind het werkelijk zo knap dat je een film zo kan maken dat je gewoon gaat meeleven met de vijand. Misschien zijn sommige scènes ietwat aan de lange kant, maar goed.
kijkert
Volgens mij ga je bij deze film niet meeleven met de vijand. Je gaat meeleven met je kameraden.
En en passent stel je je idee over 'vrienden' en 'vijanden' wat bij.
- 2062 stemmen
Het mooie van Das Boot is dat de film geen beeld geeft van "Dit zijn de goede en dat is de vijand." Gewoon de beste oorlogsfilm ooit dit.
narva77 (crew films)
Dat komt volgens mij ook doordat de hoofdpersonen zelf ook geen al te grote pet op hebben van Hitler, zou het niet?
Muzikant
Echt een goede regisseur die Wolfgang Petersen, die de kijkers echt vaak weet te boeien en te vermaken, zoals in deze film. Zeker de beste duikbootfilm ooit gemaakt, en absoluut een must voor de echte duikbootliefhebbers zoals ik. Een realistisch en pakkend verhaal met natuurlijk de bemanningsleden van de Duitse U boot, waarbij je hun momenten van spanning, verveling, angst en overwinning intens meebeleeft, en wat fantastisch beklemmend en meeslepend in beeld is gebracht (wordt steeds verder opgebouwd). De eerste helft van de film is nog niet zo bijzonder, maar vervolgens wordt de film gewoon ijzersterk, waar na de film tot het einde geen moment verveelde. Verder uitstekend en eerlijk acteerwerk. 5*
Kortom een absolute aanrader!!

Ik blijf ze gewoon fantastisch vinden die duikbootfilms (altijd zo'n beklemmerend en benauwd sfeertje).
Ook maar eens een keertje gekeken dan.
Weer zo'n typische lange film die weet te boeien maar niet meer dan dat. Na de saaiere stukjes gebeurt er steeds weer wat interessants, waarna het weer wat saaier wordt ... ad infinitum. Althans, toch bijna.
Vond vooral het begin het indrukwekkendst. De loodsen waar die U boots gestationeerd lagen zagen er indrukwekkend uit. Daarna is het claustrofobisch sfeertje in de boot wel aardig, maar voor even. Na 3 uur (director's cut) heb je het wel gezien. Ook zo bij dat duiken. De eerste keer met het gekraak is het tense genoeg. De 6de keer vooral gaapverwekkend. En ook zo bij die dieptebommen. Eerste keer fijn, volgende keren hoop je met de kapitein mee dat ze zich een beetje haasten.
Tweede deel lijkt er ook wat aan vast geknipt. Voelt vooral aan als twee verschillende duikbootfilms met dezelfde crew. Het Gibraltar gedeelte is eigenlijk Das Boot 2, met nieuwe gevaren.
Het einde gaf op zich nog enige voldoening, al vrees ik dat het dramatisch bedoeld was allemaal. Ik had eerder iets van "good riddance". Niet zozeer omdat het om Duitsers gaat, maar behalve de kapitein zijn het toch vooral een bende varkens bij elkaar.
Paar keer een aardig sfeertje, de rest van de film is een herhaling die leidt tot vervlakking. Maar het entertaint 3 uur lang. 1.5* dus.
The One Ring
Maar het entertaint 3 uur lang. 1.5* dus.
Ik zou zeggen dat het al een hele prestatie voor een 3 uur durende oorlogsfilm is als hij jou de volle tijd weet te entertainen
1,5 * voor das boot...
Onderhonds lijstje van 0,5 is geloof ik de top 100 bij de IMDB. Nuff said
Maken verschillen toch, hé Stephan
U-96. De muziek was aardig, voor die themesong dan. Al vind ik het technohitje gewoon veel leuker. Werd ook redelijk veel gebruikt, dus na een tijdje was het effect wel weg (zoals wel meer in de film).
- 2062 stemmen
Dat technohitje staat verder helemaal los van de film. Gewoon een Duitse DJ (U96) die het DB-melodietje gebruikte, maar inderdaad op een goede manier. Zeer tof nummer dat onderdeel van m'n jeugd is geworden.
Tweede melodie van DB is minstens even goed. Je weet wel, met die lage basdreunen. Jammer dat U96 daar geen variant op heeft gemaakt...
Goodfella_90
Ik had dat nummer laatst ook geluisterd, maar ik vond het maar een freak. De hele tijd als een zombie 'das boot' er doorheen roepen.
Voor de rest wel aardig nummer trouwens, maar hoor liever het origineel.
Maar goed, nu maar weer on-topic.
Goodfella_90
Nou ja, wat ik zei iig niet echt; ik ging door over dat nummer van die U96.
- 2062 stemmen
Klinkt wat suf vergeleken met de techno versie, maar is toch wel erg gaaf.
Klaus Doldinger - Das Boot Main Theme
Klinkt erg mooi en laag, maar de melodie kreeg je in de film op mooiere manieren te horen.
Knisper
Briljante film. Er wordt ruim drie uur de tijd genomen om het leven van de Duitsers in een onderzeeboot in de Tweede Wereldoorlog te laten zien. Het is zo gedaan, dat je gaat meevoelen, sympathie krijgt voor de personages, terwijl dit toch onze Duitse vijanden waren. Het beeld dat ze met oorlog bezig zijn, verdwijnt na een tijd; het is gewoon een tocht voor overleving. Het einde is mijn favoriete filmeinde. Na een nauwe ontsnapping, worden ze als helden binnengehaald. En dan wordt alles kapot gebombardeerd en sterven ze na drie uur lang strijden alsnog. Het laat nog maar eens zien dat er in een oorlog geen winnaar is. Wat mij betreft dan ook de beste oorlogsfilm.
- 2062 stemmen
Drie uur lang voor de kijkers ja.
Voor de bemanning was het echter tig weken.
. Versie van 5 uur weleens gezien? Erg aanraadbaar.
Knisper
Haha, ik zal er naar uitkijken. Ik heb deze film gekeken omdat ik voor Duits 5 uur naar tv of film moest kijken, dan kom je met deze film een aardig eind (en met die 5 uur al helemaal). Ik verstond er door al die accenten echter geen woord van, maar gelukkig mocht ik met Duitse ondertitels erbij kijken, dat was als het ware ook een vertaling van al die dialecten.
lionel messi
echt bij momenten naar adem liggen happen. ongelooflijk claustrofobische film. Amerikaanse copycats (U 2..., hoeveel was het?) komen nog niet tot aan de enkels.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic