Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
Arnhemmer
Ik meen dat dat een versie is waarbij alle extra`s gestript zijn, om zo meer bits over te houden om het beeld en geluid beter uit te laten komen. Klopt dat? Waar is deze versie te koop?
Nomak
Maar die superbit versie is ook de director's cut.
Misschien ga jij als liefhebber sowieso liever voor de uncut versie.
Arnhemmer
Dan ga ik inderdaad liever voor de `uncut` versie.
Evengoed bedankt voor de info, Nomak en U-96.
U-96
- 2081 stemmen
De Superbit is geloof ik moeilijk te krijgen. Is inderdaad de Director's Cut.
Uncut blijft toch wel 't beste, maar voor een kortere avond is de DC weer ideaal. Ik heb de Uncut nog maar ongeveer 10 keer gezien, en dat wil ik voorlopig wel houden. Moet immers toch een beetje speciaal blijven.
De echte versie van 2,5 uur is nooit op DVD uitgebracht helaas.
EveroN
Is de film dezelfde als de mini-serie?
Deze prent word meestal op TV uitgezonden in enkele delen, maar het is de zelfde. Je kunt dus gewwoon je stem uitbrengen als je deze hebt gezien.
Minotaures
Kan me nog vaag herinneren dat we een aantal spannende stukken om verveling in ons klas te voorkomen te bekijken. Het was de videoband tijd, dus scene skippen kon niet. Het enige wat ik mij herinner hiervan is dat ze om de aantal minuten vooruitspoelen lekker zaten te lunchen, met al het eten heen en weer op de tafel geslingerd.
Zijn de Dvd's hiervan allemaal bios-versie's?
Ja !!!!!!!!!!!! (Zelfs in de Directors Cut version)
Zou zeggen kopen die hap, en niet meer vooruit skippen.Dat verdiend een prent als deze niet !!!!
Minotaures
Mijn bedoeling is ook om het te kopen. Ik weet alleen niet welke van de 3 versie ik ga kopen. Achja, dat zie ik dan wel...
ThaMovieVoter
Verder vond ik de soundtrack nogal eentonig en mak, visueel had het zijn momenten.
Daar kan ik mij zeker in vinden. Vooral dat simpele romantische gitaar deuntje bij de scène over die Duitse soldaat met dat Franse meisje stoorde mij erg. Veels te cliché.
U-96
- 2081 stemmen
Ja !!!!!!!!!!!! (Zelfs in de Directors Cut version) [/quote]
jordandejong
In mijn televisie gids staat dat deze deze week op tv kwam?
Bij jullie ook of niet?Ik had me er al op verheugd
Fabian123
Net de Director's Cut gezien, wat een film. 3,5 uur, maar geen moment saai en vaak erg beklemmend. Sterk spel ook, trouwens. Deze mag in het kleine straatje van mijn 5-sterren films
AnthonyG.
Zonet de dirrectors cut bekeken, echt een dijk van een film, zelfs na al die jaren is de film nog geen greintje verouderd.
Ook mooi filmwerk, hoe de cameraman altijd in dezelfde krappe ruimtes als de bemanning loopt en zich overal tussen wurmt.
had wel een beetje een dubbel gevoel over het feit dat je naar Duitse troepen in WWII zit te kijken. Aan de ene kant vond ik dat erg goed (niet zo standaard good guys-bad guys), maar aan de andere kant vond ik het daardoor iets minder spannend... maar goed dat zoveel Duitse boten toen zonken, anders had deze site nu kinomesser.de geheten ofzo..
En nu noemt de site MOVIE meter, beetje dubbelzinnig niet?
jipt
Nee Nee dat is het niet
Ik ben van plan de Mini-Serie te kopen, oftewel deze "Das Boot" (1985) - imdb.com
Maar ik wil graag weten of dat dezelfde is als de film, deze dus:
Tomson_
Die zijn volgens mij hetzelfde als ik het zo zie. De miniserie is dan de uncut versie in 6 stukken geknipt denk ik.
Nee Nee dat is het niet
Maar ik wil graag weten of dat dezelfde is als de film, deze dus:
Ja, het is de zelfde alleen de mini-serie is volgens mij uncut.
djeebee
De Superbit is geloof ik moeilijk te krijgen. Is inderdaad de Director's Cut.
De echte versie van 2,5 uur is nooit op DVD uitgebracht helaas.
Die uncut versie heb ik ook minimaal 10 keer gezien.....jetzt wirds psychologisch !
of ein U-Boot special coctail !! Grandioos
VilmExpert
Meesterwerk van Petersen de beklemmende sfeer van de U-boot word zeer indrukwekkend in beeld gebracht , ook de details van de U-boot zijn uiterst goed nagemaakt ik ben ooit in Kiel in een echte U-boot uit WO2 geweest en alles klopte wat ik in deze film heb gezien.
AnthonyG.
Ja !!!!!!!!!!!! (Zelfs in de Directors Cut version)
Nee, dat klopt niet. Alleen de kortste versie kan je aanduiden als bioscoopversie. Deze is overigens niet op DVD te verkrijgen, enkele tweedehands op VHS. [/quote]
Ik heb een dvd waar de volledige versie gerestaureerd(beter geluid) op staat....
Awake78
Gister toch maar even tijd vrij gemaakt om de Director's Cut te kijken. Gelukkig was het iedere minuut waard, anders was het ook zo zonde geweest.
Gelukkig sloeg de verveling alleen bij de mannen aan boord toe, maar zeer zeker niet bij mij. Geweldig kijkplezier gehad en de 3,5 uur waren zo voorbij. Ik had zelfs het idee dat de film net goed en wel was begonnen en ze kwamen weer aan land. Fantastische camerabeelden, je waant je gewoon een medepassagier aan boord. Je voelt het broeierige, de verlaagde CO2 waarden, de stank....brrrrrr. Uitstekend gesimuleerd, een ware lijdensweg rauw in beeld.
Acteerprestaties waren heel aardig, vooral de psychologische 'oorlogsvoering' tussen die crew en die journalist was fantastisch, vooral in het begin.
Toch was niet alles perfect. De soundtrack kwam soms een beetje knullig over. Niet het beroemde 'Das Boot' tunetje natuurlijk, maar met name de stukken als de actie begon en de U-96 weer even boven water kwam.
Ook haalden sommige Special Effects (als de mannen op het dek stonden) mij enigszins uit de film. Geef ik geen minpunten voor omdat het een ietwat verouderde film is en het met andere Special Effects weer goed werd gemaakt. De miniaturen van de boot, de ontploffingen en de eindscene bijvoorbeeld.
Ook het plotje van de jongen met het Franse meisje had er wel tussenuit gemogen, had weinig toegevoegde waarde achteraf gezien.
Zoals ik ook al eerder las bij de meningen, vond ik ook dat de diepgang van de verschillende mannen te weinig werd uitgediept. Je kreeg evengoed wel feeling met ze, maar het hoe en waarom op de boot en misschien nog wat meer privé-omstandigheden hadden de film bijkans toch wat interessanter gemaakt. De gesprekken gaan ook alleen maar over het strategische, de vijand of de boot zelf. Jammer, vond ik althans. Het verhaal is ook niet van dusdanig epische proporties dat dat weer alle 'diepgang' (
) goedmaakt.
Verder een ijzingwekkende film natuurlijk, zo mogelijk nog spannender dan een goede horror.....die geluiden van die torpedojagers, het kraken van de boot op diepte en die radar - Super gedaan.
Een kijkje in de keuken van een onderzeeboot, je moet het maar bedenken. Gelukkig voor ons heeft iemand anders dat al gedaan.
Een dik verdiende 4,5 ster!
Minotaures
Sjesus, ik had vandaag de DC gekocht en dacht dat dat de lange versie is, blijkt er een andere te zijn met nog 80 minuten. Iemand enig idee waar ik de ongeknipte versie kan kopen?
boozebelly
- 1908 stemmen
In de ongeknipte dvd-versies winkel.
Die bestaat echt, kijk maar op: www.dvdsmetfilmswaarniksuitisgeknipt.nl
En anders moet je het hier proberen:
www.moviesondvdwerenothingiscutoutofthefilm.com
Ff serieus, ik heb werkelijk geen flauw idee mienjong
Peter Ho
In de ongeknipte dvd-versies winkel.
Die bestaat echt, kijk maar op: www.dvdsmetfilmswaarniksuitisgeknipt.nl
En anders moet je het hier proberen:
www.moviesondvdwerenothingiscutoutofthefilm.com
Ff serieus, ik heb werkelijk geen flauw idee mienjong
Waarvoor deze sarcastische opmerkingen?
boozebelly
- 1908 stemmen
Beetje ouwehoeren moet kunnen toch?
Beter zo'n antwoord dan helemaal niks. Maar goed, op Wikipedia staat het volgende:
"In Duitsland werd een zesdelige mini-televisieserie uitgebracht, en een 145 minuten durende film. De film werd in 1982 in de Verenigde Staten uitgebracht. In 1997 kwam een 282 minuten durende directors cut versie uit."
En op de Duitse Wikipedia staat dat er de volgende 3 versies zijn uitgebracht:
"Kinoversion: 143 Minuten,
Director's Cut: 199 Min.,
TV-Fassung: 282 Minuten"
Als je dus die 282 minuten durende versie zoekt, dan wens ik je succes. Want ik kan hem tot op heden nergens vinden
Morgen zoek ik wel verder want ik wil hem zelf ook hebben en als ik hem vind dan PM ik wel.
Zo beter peter Ho?

judgepaddy
Die heb ik sinds 7 jaar.
Gekocht bij de FRS. Al wil ik daar geen reclame voor maken. (Tenzij ik daarvoor betaald word.)
Ceeda7
Oh My God, wat een heerlijk einde.
Meer heb ik niet te zeggen
edit: een versie van 282 zou ik niet echt kunnen volhouden. Komen er misschien plas en eetscènes in voor?

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Drama / Oorlog, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic