Dredd (2012)
Met onder meer: Karl Urban, Olivia Thirlby en Lena Headey
Releasedatum: 11 oktober 2012
Plot Dredd
"Judgement is coming"
Dredd neemt ons mee naar de ruige straten van Mega City One, een eenzame oase van quasi-beschaving op de vervloekte Aarde. Judge Dredd (Karl Urban) is de meest gevreesde rechter van de Straatrechters, met de macht om de wet te handhaven, overtreders te bestraffen en hen – indien nodig – ter plekke te executeren. Hij neemt het samen met de aspirant-rechter Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), die paranormale krachten bezit, op tegen Ma-Ma (Lena Headey), het hoofd van een drugsbende die handelt in een nieuwe drug die de realiteitszin aantast en zich schuilhoudt in een enorm flatgebouw genaamd Peach Trees.
Judge Dredd
Amos
Freel
brabusRUS
Kort en grof
Lekker vlot en simpel filmpje vol met actie. Het grove aspect in de film was vet. Had ik niet verwacht. Voor de rest, prima acteerprestaties, en interessante personages.
Jammer genoeg niet in 3D gezien, maar wil ik zeker nog een keer doen.
Niet zo zeer beter dan de vorige, maar wel anders en vooral grover. De vorige had een beter decor met al die moderne auto's etc.
Confusie
Ja leuk. Deed een beetje denken aan de Nolan Batman in de zin dat de eerste een meer stripachtig voorkomen had en deze een stuk rauwer en donkerder overkomt.
Stijlvol in beeld gebrachte interpretatie met een sterke presentatie van Urban. Tel daar ook nog eens het zeker niet onappetijtelijk en nogal aandoenlijke vrouwelijke personage bij op en je hebt in mijn beleving toch wel wat je noemt een behoorlijk vermakelijk stukje kijkvoer.
Number23
Gisteren herzien op Blu-Ray HD blablabla en hij beviel stukken beter, gaat ook halfje omhoog. De film ziet er mooi uit, Dredd is lekker bot en kortaf, Thirlby speelt eigenlijk best goed en de actie is heerlijk.
willemfilm
Leuk spektakel. Niks mis mee.mooie special effects. Slow motion waarop de film draait, ook goed.acteren best aardig.
Filmkriebel
Een futuristische en ultra-gewelddadige nachtmerrie, met prachtige slowmotions, stijlvolle actiescènes en rechters die even gemeen zijn als het uitschot die ze moeten inrekenen of neerhalen. Alleen al die mond van Urban, één en al woede. De mensenjacht in een hermetisch afgesloten woontoren deed me net als anderen direct aan Serbuan Maut denken en het voelt soms wel als een kopie van deze Indonesische actiefilm aan. Toch vond ik Dredd beter dan Serbuan Maut door de beter in beeld gebrachte actie. De film doet niet aan psychologie en schaamt zich daar totaal niet over, dus aan de personages stoorde ik me weinig. Jaja, van mij een 4* want what's there not to like?
AC1
Inderdaad, mooi en hard. En toch voelt het niet aan als een spectaculair doch dom ritje op de kermis zoals Star Trek: Into Darkness. Je voelt gewoon dat Alex - 28 Days Later - Garland hier achter zit. Ik hoop dat ik ooit een de Blu-ray tegenkom voor een prikkie.
frolunda
Een film die veel dichter bij de originele comics staat dan die met Stallone en dat bevalt me prima.Urban is uitstekend als de rechtlijnige Judge met gelukkig niet al te veel tekst.Verder is de actie dik in orde (enkele kills zijn zelfs memorabel) en kent het scenario enkele leuke vondsten,al was de overeenkomst met Serbuan maut me ook opgevallen.Goede actie/sciencefiction film die precies bracht waar ik vooraf op hoopte en zelfs nog een beetje meer.
TomPSV
Leuk popcornvermaak. Vette actie, hoog tempo, prima acteerwerk en een fijne speelduur. En dan is het verhaal ook nog eens best aardig, hoewel het toch ook wel de nodige clichés kent. Maar ik heb me er erg goed mee vermaakt. De futuristische wereld zag er goed uit. Zo'n flatgebouw is zeker geschikt als locatie. Het werd visueel ook mooi in beeld gebracht.
Dikke 3,5*
ikkegoemikke
How the fuck are we gonna stop this guy?
"Call 911."
Kenners van de gelijknamige comic weten dat Dredd staat voor ruwe,rauwe en genadeloze geweldscene's in een grauwe en donkere maatschappij waar er geen toekomst is voor de doorsnee mens en waar de criminaliteit schrikwekkend hoog ligt. Judge Dredd regeert in deze armtierige en agressieve maatschappij met strenge en meedogenloze hardhandige hand. De figuur Dredd kan gezien worden als een Robocop-achtige door anabolica opgepompte spiermassa waarvan het gelaat steeds bedekt is door zijn helm en alleen een verbeten grimas te zien is met vervaarlijk soms ietwat vlijmscherp-lijkende tanden.Doorgaans is hij kortaf,bot en is er geen ruimte voor onderhandelingen en valt er een vlijmscherp oordeel naar zijn goeddunken. Dat is zowat mijn visie over de comic.
En deze film volgt dit beeld accuraat op. Vergeleken met deze film is Judge Dredd uit 1995 met Sly de Walt-Disney versie m.a.w vreselijk braaf,bloedeloos en geschikt voor een gezamelijke gezinsuitstap. Deze versie daarentegen staat bol van de actie en straight-in-your-face geweld met de bijhorende gore beelden en bloedvergieten. Toegegeven het verhaal is niet echt het toonbeeld van spitsvondigheid en ver doorgedreven inspiratie. Stuur Dredd samen met een mutant als rookie (trouwens enigste vermeldenswaardige acteerprestatie) naar een misdaadoord met 3 verdachte zelfdodingen. Blijkt dat het eigenlijk een doodgewone afrekening is in het drugsmilieu waar een zekere Ma-ma de plak zwaait. Deze zorgt , met medewerking van een andere mutant , voor een lock-down van de megagrote wolkenkrabber Peach Trees om te voorkomen dat een bendelid meegenomen zou worden voor verhoor. Wat volgt is een wedloop naar de bovenste verdieping, waarbij er confrontaties zijn met alle lokale bendes (waarvan ik dacht dat die niet meer bestonden) en uiteindelijk eindigt in een confrontatie met de opper-baas Ma-ma. Niks wereldschokkends maar de gehele film is doordrenkt met actie en ultra-hardcore geweld. De slowmotion beelden zien er "stunning" uit en geven een duidelijk beeld van de invloed van het nieuwe "Slow-mo" drug.
De enigste minpuntjes waren :
- het feit dat de corrupte judges wisten dat ze achter de befaamde Judge Dredd zaten , zou toch moeten betekenen dat ze ook wisten deze op pad was met de rookie Anderson die beschikte over bepaalde psychische krachten. Die Judge die achter Anderson aanging had toch moeten weten dat Anderson onmiddelijk wist wat haar plan was. Dom wicht.
- Het einde van Ma-ma kon wel beter in beeld gebracht worden. Een Slow-Mo vrijeval met een spetterend einde. Paste beter in het totale plaatje van deze film
Over de acteerprestatie van Karl Urban valt eigen weinig te zeggen. Elke nitwit met een goed postuur en een verbeten trek op de mond kon deze rol aan. Dat was ook het enige wat er in beeld kwam. Je moet geen groot licht zijn om dit te kunnen vertolken.
Vermakelijke vrijdagavondfilm met bloederige no-nonsense censuurloze actie.
Thumbs up van mij in ieder geval
paul83
Herzien.
Wat een klasbak van een film zeg. Ik kan geen betere Dredd bedenken dan Karl Urban.
Captain Pervert
Best aardig. Gisteren gekeken met een 3D brilletje op de neus.
Bij Dredd doen ze heel veel dingen goed. Af en toe lijkt het een beetje style over substance, met die slowmo's, maar dat ziet er heel gaaf uit in 3D. Dus dat is goed. Ik kende ook die hele Karl Urban niet, dus voor mij was het dit keer niet Stallone in een Dredd-pak, maar dit was Dredd. Ook geniaal dat hij - in tegenstelling tot de film van 18 jaar geleden met Stallone - de hele film zijn masker geen moment afzet. Tot slot is de film onverwacht grof en doet men niet moeilijk om een litertje bloed meer of minder. Dat past er goed bij.
Toch is het verhaaltje ietwat simpel en veel shootouts tonen ook maar weinig inventiviteit. Sommige schietpartijen verschillen qua opzet en cinematografie nauwelijks van een actiekomedie uit de jaren 80. Behalve dan dat hier een geweer met voice-command en een bijna onuitputtelijke hoeveelheid kogels en bommen wordt gebruikt. En net als je dat denkt, word je weer getrakteerd op 1 of ander slowmo-shot wat eigenlijk niets toevoegt maar er wel gaaf uitziet.
De near-future setting en de sfeer is erg cool. Ik zou hier graag een vervolg op zien!
3,5 sterren
AC1
De slow motion heeft ook een functie in het verhaal want het geeft het effect weer van de drugs.
Captain Pervert
Ik snap wat je bedoelt, maar daar geloof ik niks van. Ik denk die drugs die werking heeft gekregen als "excuus" voor de special effects en niet andersom. Want het komt verder ook niet in het verhaal voor, immers.
Ik had namelijk verwacht dat Dredd op een gegeven moment die zooi zou moeten gebruiken en dan een soort Matrix / Max Payne bullet-time zou gaan doen.
I
Heh? Hoezo het komt niet voor in het verhaal?! De hele bevolking is zowat verslaafd. Ik vind de uitwerking die de drugs zouden hebben een geweldige vondst. Een orgasme duurt zo een uur maar zo ook de angst van voor de dood.
Lennert
Ik ben een voorstander van hoe actiefilms de laatste jaren evolueren, helaas zijn dit ook meteen de films die het financieel niet heel erg succesvol hebben gehad. Films als Gamer, Universal Soldier: Day Of Reckoning en nu ook Dredd verbreden het kader van de actiefilm door naast bruut en over the top geweld ook nog eens in de regie trucjes aan te brengen waardoor de films zichzelf meteen al verheffen boven de saai geregisseerde klassiekers uit de jaren '80 en '90. Ik denk dat we Zack Snyder hier met zijn 300 maar dankbaar voor moeten zijn, helaas was dit ook een van de weinige keren dat over the top gefilmd en bloederig geweld echt succesvol was.
Bon, ik heb altijd een zwak gehad voor de Dredd variant van Stallone, maar heb mezelf ook meerdere malen moeten onderwerpen aan de haatspeeches van vrienden van me die me keer op keer op het hart drukten dat Dredd zijn helm niet afzet en dat de film veel te cartoonesque was om een goede weergave te zijn van wat de Dredd comics precies moeten voorstellen: bruut geweld. En jawel, ik moet ook toegeven dat deze meer serieuze weergave mij ook meer bevalt. Het script doet dan wel heel erg aan The Raid denken, de fantastische regie en cinematografie (ik vond die kitscherige slow motion en dito kleuren juist fantastisch!) zorgen ervoor dat het hier qua vergelijking ook bij blijft. Urban is daarnaast ultiem badass en doet Stallone met gemak vergeten.
Het meest enthousiast ben ik echter niet over Urban, maar over Thirlby. Het is alweer een tijdje geleden dat een vrouwelijk personage in een brute film als deze goed is geschreven en ook de kans krijgt te schijnen. Thirlby's personage Cassandra ondergaat namelijk een goede karakterontwikkeling, staat haar mannetje (een damsel in distress die zichzelf er uit redt is altijd een verademing en ze redt Dredd bovendien ook nog) en is goed geacteerd. Zo mogen vrouwelijke personages in films als deze vaker geschreven en neergezet worden.
Verder is het een ultiem genot om te zien hoe het geweld in een film als deze zo mooi neergezet wordt. Verpest dit ons als publiek niet te erg dat we geweld als mooi gaan opvatten? Onzin, al die 12 jaar en ouder actiefilms die geweld laten zien, maar de impact hiervan skippen zijn wat mij betreft vele malen erger, omdat zij de impact van geweld missen, hierdoor ontstaat er veel eerder een vervreemding van de werkelijkheid als het op actie aankomt.
Dredd heeft met uitzondering van Cassandra's personage niet heel veel diepgang, maar is in al zijn bruutheid en kunstzinnigheid (qua regie dan) een fantastisch product te noemen. Tegelijkertijd begrijp ik extra goed waarom dit soort films niet heel populair zijn, te gewelddadig en kunstzinnig voor het grote publiek, en het mist een bepaalde funfactor die Stallone's versie wel had. Desalniettemin ben ik uitzonderlijk enthousiast.
Fryce
Heerlijk! Zet je hersens uit en geniet van de actie en oneliners zoals het hoort in een film in dit genre!
jippie2010
Dat zat dus ook de hele tijd in mijn hoofd!
Zonder de drugs als "excuus" was deze film niet veel bijzonders geweest.
Leuke invalshoek, mooie beelden, maar meer ook niet *3.0
AC1
Gekocht op Blu-ray en dat is heel uitzonderlijk want ik ben geen grote fan van actiefilms.
supersnoop
Als je ander half uur naar schieten bloed killen murders wilt kijken is dit de geschikte film.
Leno
Sterke actiefilm zonder al te veel poespas of onnodige uitleg of subplotjes. Het draait om de actie en dat zit wel goed. De setting is sterk maar vooral visueel gezien is het mooi gemaakt. Gewoon gemaakt voor actiefans en geen compromissen om voor ieder wat wils te bieden, bijna een uitzondering. Wellicht ook daarom hier niet in de bios geweest..
AC1
Een tweede kijkbeurt levert niks nieuw op maar het blijft toch een goeie comic book film met een volwassen toon. Sommige donkere scènes bevatten wel te veel 'noise' of 'grain'.
RuudC
Het lijkt er op dat de klassieke actiefilm de weg terug heeft gevonden. Na de roemrijke jaren negentig, kwam er nog sporadisch een goede knalprent uit, maar sinds The Expendables lijkt er een positieve trend in gang gezet te zijn. Echte verschillen zijn er niet met vroeger, behalve dat ook dit genre met z’n tijd meegaat en de special effects beduidend (of moderner) zijn en dat er soms verbluffend goede verhalen in verwerkt worden. Eindelijk krijgen we een degelijk alternatief van zogenaamde actiefilms met zogenaamde actiehelden, kucheMattDamonkuchekucheAngelinaJoliekuche. Karl Urban is niet de meest in het oog springende naam. Voorlopig gaat de meeste aandacht uit naar Dwayne Johnson en Gerard Butler. Urban neemt daarbij wel een risico door de hele film gemaskerd rond te lopen. Het siert hem dat hij in tegenstelling tot Stallone de comic in ere houdt, maar zonder herkenning van zijn gezicht zal het moeilijker worden een status verder op te bouwen. Al zou het me niks verbazen dat hij sinds zijn rol in The Lord Of The Rings financieel wel rond zit.
Dredd toont ons een bekend plaatje in het sci-fiwereldje: een gigantische ordeloze stad in een post-apocalyptisch landschap en het korps van judges dat nog voor enige gerechtigheid zorgt. Dredd moet het niet echt van het verhaal hebben, maar vooral de aankleding en de actie. Visueel is het allemaal erg overtuigend. De stad ziet er fantastisch uit en de actie is om te smullen. Enerzijds kan je de opmerking plaatsen dat het over de top is, maar anderzijds zie ik niet in waarom je niet zulk lomp wapentuig mag gebruiken. Dat het hele verhaal zich praktisch in een (groot) gebouw afspeelt, bakent het mooi af en zorgt voor een goede spanning. Je kan het zien als een simpele actiefilm of als een gave, onmogelijke queeste. De keuze is aan de kijker en ik ga vol overtuiging voor het laatste.
Dredd heeft coole personages, leuke wendingen en interessante elementen, zoals de slo-mo drug. De gave van Anderson geeft een leuke twist aan het verhaal. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe gaaf de actie is. Zet dit nu eens naast een film als The Dark Knight. Dan zul je zien dat Dredd sowieso op dat vlak overduidelijk de winnaar is. Dredd is vlot en hard. Ik kan me niet voorstellen dat er actie en/of SF-liefhebbers zijn die hier echt niets mee kunnen.
Filmkriebel
Helemaal erop.
mister blonde
Leuke film. Lekker bloederig, zoals het hoort. Behoorlijk goed tempo al had het nog wat hoger gemogen. Er zijn enkele actiescènes die echt erg goed zijn, waarvan die met die allesvernietigende guns het meest in het oog springt. Wat visuele trucjes leuken de film verder op, al werkt lang niet alles.
Vind het claustrofobische concept in al zijn eenvoud wel werken.De vergelijkingen met the Raid zijn nogal logisch; het lijkt wel heel erg op elkaar. Het zal toeval zijn, maar toch is het opvallend. Een vergelijking met Judge Dredd ligt wat minder voor de hand aangezien het twee verschillende films zijn geworden. Deze is veel beter. 3,5 sterren. Leuk tussendoortje.
Metalfist
Welcome to the inside of your head. It's kind of empty in here
Er zijn zo van die guilty pleasures in het leven en Judge Dredd uit 1995 is er daar één van. De film wordt weliswaar zowat unaniem verguisd maar het is één van mijn favoriete rollen van Stallone waardoor ik de film met plezier kan blijven zien. Stond er dan eerlijk gezegd ook niet om te springen dat er weer een reboot, remake of hoe je het ook wilt noemen aan kwam maar sinds mijn broer deze een tijd geleden had aangeschaft, was ik er toch benieuwd naar geworden.
En ik heb er een dubbel gevoel aan over gehouden. Dredd, van het 3D effect is trouwens werkelijk niets te bekennen, lijdt vooral onder een wat zwak script. Scenarist Alex Garland begon al in 2006 met het schrijven van een scenario maar liet verschillende verhaallijnen (Dark Judges en Cursed Earth onder andere) vallen omdat hij het gevoel kreeg dat ze te onduidelijk gingen zijn voor de niet-lezers van de comics. Om daar aan tegemoet te komen besloot hij zich meer te concentreren op een kortverhaal en hiermee was de uiteindelijke verhaallijn van start gegaan. Ergens begrijp ik de beweegredenen van Garland wel, hij kreeg het gevoel dat hij eerder met een slotstuk van een trilogie bezig was, maar toch valt het op dat Dredd en Anderson hier niet veel om handen hebben. Hoewel de film maar een speelduur heeft van een dik halfuur (iets wat toch wel zeldzamer is voor de action movies van de laatste jaren), begint de film op den duur toch wel wat te slepen. Dredd en Anderson komen terecht in een vicieus cirkeltje waar ze continu worden beschoten en van verdieping wisselen en het gevoel overheerst toch wel dat hier meer mee gedaan had kunnen worden.
Karl Urban had al van in het begin gezegd dat hij Dredd nooit zijn helm ging laten afzetten zoals dat bij Stallone wel het geval was en dat kan ik enkel toejuichen. Alleen wat zonde dat Urban niet altijd genoeg uitstraling heeft om het personage over de gehele lijn imposant te maken. Hier en daar missen zijn one-liners dan ook wat pit. Voor karakterontwikkeling moet je bij Dredd zelf niet zijn, en gelukkig maar, dus Anderson krijgt genoeg mogelijkheid om de evolutie van rookie naar volwaardige Judge te volmaken. Olivia Thirlby slaagt hier goed in en is aangenaam om naar te kijken. Leuke bijrol trouwens van Lena Headey die zich eens lekker kan laten gaan als Ma-Ma. Deze keer ook geen Rob Schneider die er meer niet dan wel bijpast dus dat is ook mooi meegenomen.
Een sequel moeten we blijkbaar niet meer verwachten en ergens vind ik dat toch zonde. Nu zit je met twee films opgescheept die het reilen en zeilen van de Judges op poten zet maar waar nadien niets meer mee gedaan wordt. Ik blijf geloven in de potentie van de personages/verhaallijnen en het is te hopen dat Hollywood zich toch nog zal bedenken.
EVIL '84
Goede actiefilm!
Gelukkig geen remake van de Stallone Dredd maar een op zichzelf staand verhaal.
Actie, bloed en geweld was er genoeg, Lekker duister sfeertje, heb me er een avondje prima mee weten te vermaken!
De Judge was goed neergezet; streng maar rechtvaardig
Decec
Een goede actiefilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Goede gemaakt SF film...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Prima kwaliteit HD breedbeeld, maar behalve
donker, te veel geruis...
Matige film waarin een nieuw soort agent meteen als rechter fungeert. De film speelt zich af in een futuristische wereld waarin de criminaliteit de overhand heeft. Deze stripverfilming heeft een nogal mager verhaaltje met redelijk brute actie-scenes. De look van de film stond me wat tegen en op een gegeven moment heb je het kat-en-muis-spelletje wel gezien.
dave
Schitterende film met Karl Urban als ultieme badass die het recht letterlijk in je bek komt proppen. Het is bijzonder moeilijk om negatieve punten onder ogen te zien, omdat de algemene stemming zo geweldig aanvoelt. Ik hou van bruut geweld, anti-helden die mathematisch gezien geen schijn van een kans maken, een karrenvracht aan flauwe one-liners en veel te theatrale monologen. Dredd scoort zodoende op elk vlak en krijgt zelfs een extra duwtje in de rug omwille van een erg pittige soundtrack.
4.00

'Dredd' vanavond (29 september) op televisie: 'Karl Urban zet na Stallone weer een serieuze bad-ass neer'

Raiders of the Lost Ark
Actie / Avontuur, 1981