The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
The Great Goblin
Fili
Kili
Dwalin
In de reviews zijn bij enkelingen wel kritieken te vinden maar dan staat er linksboven wel 5*. Waardoor die kritiek dus geen enkel gewicht heeft en je helemaal niet kritisch bent imho. Misschien nog wel erger, het zien en benoemen maar niet de rekening presenteren.
Niet lullig bedoeld, maar hier ben je zelf een meester in. Denk eens terug aan bv Sucker Punch.
En misschien valt The Hobbit beter in perspectief te zetten als deel 2 en 3 ook uit zijn.
Dat kan je elke vervolgreeks wel aanrekenen dan. Harry Potter, James Bond, Terminator, Rambo....verzin het maar.
De fans wilden niet liever dan dat dit op LOTR zou lijken en dat is dan ook gebeurd op veel manieren.
Het verhaal is overigens totaal anders, dus het is zeker geen herhaling.
En verhaal anders?
Paar dwergen gaan op pad door Nieuw Zeeland en worden aangevallen door Orcs en ander addergebroed en gered door een tovenaar en vogels. Op weg naar een berg meen ik. What's new? Gollem?
Welk verhaal? Dat lullige pliotje over een Hobbit die onverwachts en met een bont gezelschap naar een berg moet wandelen?
Het verhaal dat niet over een ring gaat. Je mag het matig vinden, maar het is geen identiek plotje.
Naomi Watts
Sucker Punch is een op zichzelfstaande bron, hoe ben ik in dat perspectief een fanboy?
Prudh
Mwah, valt in deze film nog amper over plot te spreken. Alles tussen begin en eind is in deze film compleet willekeurig.
Naomi Watts
Lijkt me op narratieve inhoud toch lastig hard te maken dat dit geen '"herhaling" zou zijn.
Het was het ultieme voorbeeld van hoezeer jij ook door kan slaan in je enthousiasme. Zo kan ik nog wel meer titels noemen. Piranha 3D bijvoorbeeld. En nu Spring Breakers. Dan ben je zo enthousiast over een titel dat je ook de kritieken wat in zal slikken en het positieve laat overheersen.
Je haalt plot en McGuffin door elkaar. LotR gaat ook niet over een ring, maar over een tocht van een clubje kleien mannekes naar een berg. 110% identiek.
Naomi Watts
Daar draait het om in cinema. Beleving.
Bovendien kijk ik totaal anders naar cinema dan jij dat doet en door mijn enorme liefde voor het medium is enthousiasme mijn drijfveer. Vind ik juist de kracht van mijn beleving. Dat sommige films na de vele herzieningen hun "kracht" niet weten te behouden is jammer maar part of the game.
Daar draait het om in cinema. Beleving.
En dat kan niet voor andere users gelden? Ik denk dat de meeste mensen die The Hobbit nu hebben gezien gewoon ook enthousiaste LOTR fans zijn. Ik kijk overigens ook op jouw manier cinema. Technische aspecten boeien mij minder aan een film. Ik kijk vooral of ik mij vermaakt heb.
disneystore
Wat een geruststelling om in te loggen en al deze reactie's en sterren te zien! Morgen eindelijk naar het hopelijk langverwachte cinema hoogtepunt van 2012.
Prudh
Dat is het hele punt. Veel mensen hebben door hun overenthousiasme niet eens door dat deze film bol staat van (narratieve) tekortkomingen. edit-- M.a.w. Fans zijn nogal snel tevreden.
Naomi Watts
En dat kan niet voor andere users gelden?
Als je kritiekpunten ziet, en ze niet in je beoordeling meeneemt vind ik vreemd. Zie je ze niet is een compleet ander verhaal natuurlijk.
Niets mis mee, al moet je wel verder kunnen kijken dan je voorliefde.
Hier spreek je jezelf tegen
. Jij bent van de (narratieve) inhoud, ik ben meer van de vorm. Ook niet erg, integendeel. Houd de discussies interessant.
Mhow. Als je de recensies leest, dan komt er toch vrij veel kritiek naar boven. Maar omdat de film op een hoop aspecten wel erg wordt gewaardeerd (sfeer, beeld, geluid, nostalgie naar 10 jaar terug) krijgt de film nog wel aardige beoordelingen.
JohnWilliams
Maar had je verwacht dat dit laag zou scoren dan?
Nee, dat zeker niet. Maar absoluut niet hoger dan de LOTR-triologie had ik wel verwacht.
Naomi Watts
Hier ook, vooral omdat het boek veel "lichter" is dan LOTR. Al zal het wel nog zakken, al zie je tegenwoordig toch extreme gemiddelden bij blockbusters.
10 jaar terug al nostalghie?
Moet niet veel gekker worden....
cordiacovens
Het gemiddelde daalt nog wel, ik vind het een krappe 4 sterren film..mensen die de film dan "maar" 3 sterren geven kan ik begrijpen..het is maar net een kwestie van smaak, maar objectief gezien lijkt dit me absoluut geen 5 sterren film
10 jaar terug al nostalghie?
Moet niet veel gekker worden....
Je snapt me wel. Dankzij The Hobbit zie je weer veel karakters, omgevingen, muziek etc terug van de trilogie die 10 jaar terug zoveel indruk maakte. Ik zat ook met een gevoel van nostalgie te kijken, genietend om alles weer terug te zien. Aan de term nostalgie zit niet perse een jaartal vast.
cordiacovens
Het roept inderdaad fijne "vertrouwde" gevoelens op die je hebt wanneer je LOTR goed vond
Naomi Watts
Sentiment lijkt me de lading beter dekken.
Voor Nostalgie moet je wel verder terug dan 2001.
horned_reaper
Het eerste deel van de LotR stond op deze website in 2003 en 2004 na de eerste paar honderd stemmen op gemiddeld 4,55 sterren. Al een stuk hoger dan deze dus.
Uiteindelijk zal deze film na 5000 stemmen op iets van 3,95 uitkomen verwacht ik
Nee ik snap het niet 10 jaar geleden was het nieuw, 8 jaar geleden kregen we een extra kennismaking, 6 jaar geleden weer een, die ook nog eens heel lang na het eind doorzeurde. Dus hoe dit deel vier nu zo ontvangen wordt is mij een raadsel. Less of the same, kan het niets anders noemen, ondanks hfr3d.
Maar ok, ik raakte er sl bij Return of the king op uitgekeken, terwijl juist die het best beoordeeld wordt. De meeste mensen houden nu eenmaal erg van herkenbaarheid. Eten elke dag hetzelfde, elke vakantie naar hetzelfe oord en ook soaps zijn nu eenmaal populair.
astonm
Wat een verbijsterend hoge scores. hebben jullie na 10 uur LotR nog niet genoeg van die dwergen? ben groot Peter Jackson fan, maar vond dit echt zwaar teleurstellend. Totaal geen vernieuwing.
Nimmer.
astonm
Ik vraag me echt af waarom je zo snel naar de Hobbit bent geweest want je bent duidelijk geen fan.
horned_reaper
Maar met klasse heeft het niks te maken.
Kun je niet accepteren dat sommige mensen niet naar films kijken om met iets nieuws geconfronteerd te worden? Sommige mensen kijken films omdat ze juist iets specifieks willen meemaken.... bijvoorbeeld middle earth.
Er zijn talloze LotR achtige films geproduceerd de afgelopen 10 jaar waarvan er geen één de schoonheid kon laten zien zoals de LotR dat kan. Dus na 10 jaar tijd neemt peter jackson het heft weer in eigen hand en doet waar hij goed in is.... ons iets moois laten zien!
Een leuk avontuur in een omgeving waar veel mensen van houden met karakters waar ook veel mensen van houden. De muziek is top, de beelden zijn top, de spanning is top! Wat mij betreft maken ze er een serie van.
Maar met klasse heeft het niks te maken.
Je weet dat deel 3 uit 2003 stamt he. Bijna 10 jaar terug dus. Geen 6.
Het is een vertrouwd gevoel om Gandalf, Smeagol en Bilbo (wel een andere acteur, maar toch..) terug te zien. Nostalgie of sentiment, geef het een naam. Dat jij de trilogie minder boeiend vond kan, vele anderen denken daar nu eenmaal anders over.
Jij zal ook wel geen seriekijker zijn, gok ik.
Prudh
elke vakantie naar hetzelfe oord
En dan gaat het vooral om de reis hè? Met drie dwergjes van kinderen op de achterbank richting de Pyreneeën rijden in een reis die maar langzaam op gang wil komen, onderweg de heks van het tankstation trotseren en papa die als een ware tovenaar alle binnenweggetjes kent. Hé. Klinkt bekend...
Ben idd geen serie kijker.
Wist ik ook wel, lees ook niks van je over series op het forum. Maar het past dan wel bij je smaak. Jij zoekt meer verandering, anderen hechten waarde aan het vertrouwde. Ik kijk bv wel weer graag series, juist voor het herkenbare. Zolang het maar wel kwalitatief goed uitgevoerd wordt. Ook series gaan natuurlijk ooit vervelend.
Als The Hobbit in 2005, 2 jaar na LOTR 3 uitgebracht was had je misschien een punt gehad. Maar nu hebben we het bijna 10 jaar zonder Middle-Earth gedaan.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Actie / Western, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit