menu

To the Wonder (2012)

mijn stem
2,93 (293)
293 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Romantiek
112 minuten

geregisseerd door Terrence Malick
met Ben Affleck, Rachel McAdams en Javier Bardem

Geliefden Neil (Ben Affleck) en Marina (Olga Kurylenko) hebben zich teruggetrokken op een Frans eiland waar ze genieten van elkaar en hun ongelukkige verleden achter zich proberen te laten. Neil denkt met Marina de vrouw van zijn dromen te hebben gevonden, en belooft haar eeuwige trouw. Als twee jaar later de liefde wat verwatert, ontmoet Neil zijn oude vlam Jane (Rachel McAdams). De twee worden hopeloos verliefd en dat brengt Neil in een lastige positie. Marina twijfelt ondertussen aan haar liefde voor Neil en vraagt priester Father Quintana (Javier Bardem) om advies. Father Quintana is zelf in conflict met zijn geloofsovertuiging, hij voelt niet meer de toewijding die hij in de begindagen had. Neil’s tweestrijd met de twee vrouwen en Father Quintana’s strubbelingen met het geloof zorgen ervoor dat beiden met verschillende vormen van liefde leven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=6Uq8av7FMVQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van wendyvortex
5,0
Eerst even een kleine opmerking over de plotomschrijving op de DVD van A-film, het is maar hoe je het interpreteert, maar denk niet dat de film zich afspeelt op een Frans eiland, dat zou althans een vreemde omschrijving zijn voor de Verenigde Staten. Weliswaar komen we even op een Frans eiland, maar grotendeels de VS dus.
Terrence Malick gaat in deze wonderschone film weer door in de losse verteltrant van "The Tree of Life", maar waar deze een giga-publiek wist te bereiken ging "To the Wonder" tamelijk geruisloos voorbij.
Voor het grote publiek dat op een fijn Libelle-drama zit te wachten zal de film ook een flinke kluif worden, Malick vertelt met sfeer, met grootse cinematografie en door de relevante fragmenten uit de relatie tussen Affleck en Kurylenko te laten zien. Dat levert op een film die we zo morgen weer op kunnen zetten en die misschien nog groeipotentieel zou kunnen hebben.
Voorlopig houden we het op een top-Malick-film, net als alle andere films die we van hem zagen.

avatar van wibro
4,5
Kon "The Tree of Life" na herziening bij mij niet in waardering (3,0*) stijgen, deze "To the Wonder" kon dat wel. De existentiële thema's waar de mens in het leven doorgaans mee worstelen komen in deze film ruimschoots aan bod. Voor mij kwam het in ieder geval allemaal zeer herkenbaar over. Ook in de personages kon ik mij uitstekend inleven. Dat had ik in de verste verte niet met de personages in "The Tree of Life", waar ik mij constant ergerde aan het macho gedrag van die vader (Brat Pitt) en die rotjongens. Ook die "National Geographic" beelden hadden hoe mooi ze er ook uitzagen voor mij geen enkele toegevoegde waarde. Gelukkig werd ik in "To the Wonder" hiervoor gespaard. Verder kan ik mij grotendeels vinden in de toelichting van Ik Doe Moeilijk in zijn bericht van 10 augustus 2013 met dat verschil dat ik bij existentiële vraagstukken liever te rade gaat bij de Deense filosoof Soeren Kierkegaerd, die voor mij een stuk helderder overkomt dan de Duitser Martin Heidegger, wiens boeken voor mij bijna onleesbaar zijn, hoewel ik wel duidelijk meen te weten wat hij nu eigenlijk bedoelt.

4,5* na herziening

avatar van HarmJanStegenga
3,0
Malick zweeft constant met zijn camera door huizen, velden, straten, water, noem het maar op. De prachtige beelden worden mooi verweven met de muziek en als kijker dwaal je door de werelden van personages die worstelen met liefde. Met weinig woorden en veel (plotselinge) verandering in de gevoelens van de personages. De voice-over is duidelijk aanwezig, veel meer dan de sporadisch aanwezige dialogen. Malick scoort op audio-visueel vlak weer eens pluspunten, maar het geheel voelt nogal afstandelijk en koud aan. Althans dat denk ik. Het greep me niet bij de strot bij deze 1e kijkbeurt. Maar genieten is het af en toe wel hoor. Hopelijk vindt Malick wat nieuws uit met z'n volgende prent 'Knight of Cups', anders begint-ie wat in herhaling te vallen ben ik bang. Deze 'To the Wonder' wordt misschien nog wel eens herzien.

avatar van Maxie Fields
2,0
Een film die zowel in Venetie als Toronto door een deel van publiek werd uitgefloten wilde ik wel eens zelf zien. Als je een romantisch drama verwacht met mooie dialogen dan snap ik wel waarom een deel van het publiek teleurgesteld voortijdig de zaal verlaat. Het plot is erg minimaal, de voice over zelfs irritant, maar visueel zit het goed in elkaar. Maar is een mooie cinematografie met een dun plot genoeg voor een film? Voor mij in ieder geval niet, heel saai in dit geval.

avatar van Pim1993
2,5
Prachtig visueel literair sferisch filmpje. Maar hij sloeg bij mij de plank mis. Ondanks de mooie muziek, de adembenemende Olga Kurylenko en de fraaie beelden begonnen vele aspecten me op m'n zenuwen te werken. Het werd saai, langdradig en het viel in de herhaling. Ben Affleck is totaal nutteloos in deze film, alle pijlen zijn gericht op Kurylenko. Rachel McAdams voegt ook geen fluit toe. De karakters zijn oninteressant weggezet vergeleken met de excentrieke hoofdrolspeelster, die overigens een nogal kinderlijke en speelse rol in de voeten geschoven kreeg.

Ja, ook ik miste de dialogen. Ik kan me de gigantische eenzaamheid indenken als het 99% van de tijd stil is. Helaas met de nodige moeite zo nu en dan toch het einde bereikt, maar ik blijf qua beoordeling in het midden zitten vanwege heel veel mooie, bijzondere en kwalitatief goede elementen in de film.

avatar van SanderPuntCom
3,0
Wat Pim1993 zegt is zo juist, dat er weinig aan toe te voegen is. Terrence Malick heeft er wederom iets prachtigs van gemaakt, alleen is hij vergeten het ook interessant te maken. De cinematografie laat je zweven, maar de talloze herhalingen van het prachtige camerawerk gecombineerd met mooie muziek worden op den duur eerder vervelend. Raar om te zeggen, maar het klopt.

Acteerwerk is goed van iedereen, al gaat dat hier meer over uitstraling dan echt acteren. Olga Kurylenko, waar de film zowat rond draait, wil ik wel nog eens écht zien acteren. Ze is alvast bijzonder knap. Met Knight of Cups heeft Terrence Malick opnieuw een paar acteurs in zijn cast zitten die over die nodige uitstraling beschikken. Heb de trailer er nog niet van gezien, ben ik ook niet van plan om te zien, maar hopelijk behoudt hij de schoonheid van To The Wonder en maakt hij er echt iets van.

avatar van Zwolle84
4,0
Wat nu precies Malicks bedoelingen zijn met deze film zal me voorlopig een raadsel blijven, maar wat oogt het allemaal weer prachtig. Bijna elk shot zou je zo aan de muur hangen. Dat had Days Of Heaven natuurlijk ook al, maar waar daar nog gezocht werd naar een duidelijk verhaal dat uiteindelijk veel te dun bleek, kijkt To The Wonder meer als een gedicht weg, met naast de schitterende beelden een rustgevende soundtrack en dialogen die eerder sferisch dan verhalend overkomen. De schoonheid van de personages werd ook schitterend in beeld gebracht én ze speelden stuk voor stuk erg goed.

Bij Malick weet ik achteraf nooit helemaal precies wat ik er nu van vind, maar gevoelsmatig plaats ik deze vooralsnog op dezelfde hoogte als Badlands, zij het om andere redenen.

avatar van Ferdydurke
4,5
Een ballet, een lyrische dans tussen hoop en wanhoop, culminerend in een gebed.

Met alleen flarden van dialogen, en de zinnelijke blik van een in het rond tastende camera (altijd weer terugkerend naar de vragende, ‘aandringende’, haast smekende, gezichten van Marina en Jane) wordt een wereld in scherven getoond, die weliswaar van grote schoonheid is, maar die weinig houvast biedt.

En zoals Neil het vragen van Marina en Jane niet kan beantwoorden, zo kan de priester de behoeftigen aan zijn deur niet beantwoorden. Omdat op hun beurt hun eigen vragen ook niet beantwoord worden.

Maar misschien is dat alles juist de adequate uitdrukking van een subjectieve gemoedstoestand, waardoor de film tegelijkertijd een zeldzaam expliciete meditatie kan worden over het aardse verlangen naar hemelse liefde, die, inderdaad zoals Redlop het hierboven ergens verwoordde, ‘schittert door afwezigheid’.

En wat To the Wonder betreft, kunnen we daaraan toevoegen: met de nadruk op ‘schitteren’.

Malick is een groot cineast.

avatar van 93.9
1,5
Vreselijke bijna new-age achtige kitch.
Aan elkaar geregen brei van beelden in de hoop dat mensen het nog diepzinnig vinden ook....
Missie geslaagd hier op MM...

avatar van Ferdydurke
4,5
Wat Malick hoopt, en wat hij als zijn ‘missie’ ziet (if any), weet ik niet. Als het is wat jij denkt, is het ‘slagen’ daarvan met deze film zeer relatief (gemiddelde waardering 2,88). Al kun je poneren dat er in ieder geval enkele sukkels zijn die er intrappen.

Maar misschien kun je je ‘kitch’-opmerking wat nader toelichten, als je wil?

avatar van John Milton
4,0
To the Wonder was de laatste film die Roger Ebert recenseerde voor zijn overlijden. En die laatste drie alinea's van zijn lange carrière, die tien regels, slaan wat de film betreft volgens mij de spijker precies op zijn kop.

Soms ongrijpbaar, maar altijd schitterend. Het is Malick ten top en zoals Ebert aangeeft zullen een hoop mensen het niet waarderen. En dat is prima. Binnenkort Knight of Cups even kijken en dan ben ik weer helemaal bij alvorens Voyage of Time uitkomt

Voorlopige 4*, herziening is bij zulks niet helemaal overbodig.

avatar van Verhoeven
5,0
Whether or not the silence is a product of the theological illiteracy and scriptural ignorance that typically prevails among overwhelmingly secular journalists, something essential about these remarkable films has been missed.
*KLIK*

avatar van John Milton
4,0
Heel interessant! Maar dit verdient een aandachtig oog en afgewogen reactie. Kijken of dat morgen lukt.

Al mis ik nog je eigen mening over dit artikel, en of het posten daarvan verband houd met die Ebert review. You feel he missed something?

avatar van Verhoeven
5,0
Als ik iets deel dan vind ik het op zijn minst interessant. Echter dit is een sterk / uitdagend / prikkelend geschreven stuk waar ik compleet achter sta.

4,0
Ik vind het een goed punt dat de schrijver onder de aandacht brengt, het christelijke gedachtegoed is zeer zeker onmiskenbaar in TtW. En inderdaad, christelijke elementen in films worden denk ik door veel 'seculiere' recensenten tamelijke systematisch ofwel gemist, ofwel afgekeurd.

Maar, aan de andere kant denk ik dat veel elementen die hij noemt al wel door recensenten (meer of minder impliciet) benoemd zijn (het zoeken naar hoegere zingeving, een hogere vorm van liefde), maar dat ze gewoon niet expliciet en systematisch als christelijk begrepen zijn.

Verder vind ik dat hij wat te ver gaat doorslaat om zijn punt te maken door de hele film te reduceren tot een uitsluitend christelijke filosofie (letterlijk: 'But please, recognize it for what it is: an ecstatic cinematic tribute to God'). Voor mij gaat de film meer algemeen over zoeken naar zingeving, ik denk niet dat de film als geheel een eenduidig christelijk kader daarvoor geeft. Met andere woorden, de ideeen van zelfopoffering, lijden, en naastenliefde mogen dan hun oorsprong hebben in de christelijke leer, ze kunnen ook daarbuiten betekenis hebben.

Ik ben geen Heidegger expert, maar voor de discussie lijkt het me interessant te bedenken hoe christelijk zijn filosofie dan wel is, of in welke mate het er tegenstrijdig mee is.

Ik moet nog wat langer nadenken over het idee van liefde als transfiguratie. Ik vind dat heel dichtbij mijn eigen idee ervan komen, en ik vind het interessant te bedenken dat ik daarin misschien meer christelijk ben dan ik besef (of wil erkennen). Niet geheel toevallig ben ik mede geinspireerd door christelijke mystieke denker Simone Weil.

5,0
Het heeft in de Europese geschiedenis geen enkele zin om iets te reduceren tot 1 stroming. Alles is enorm vervlochten. De stelling dat Malick's films door en door Heideggeriaans zijn kan net zo waar zijn als de stelling dat al z'n films juist vanuit Christelijk oogpunt zijn gemaakt. Heidense gebruiken, de Christelijke leer en veel natuurfilosofie/ontologie/existentialisme kennen enorm veel raakvlakken. Als je strikte vakjes wilt maken Malick daarin wilt stoppen, doe je denk ik geen recht aan de complexiteit van onze ideeengeschiedenis.

Overigens was Heidegger in z'n jeugd voorbestemd om een kerkelijke functie te bekleden. De kerk heeft z'n studie betaald, en hij is altijd enorm gefascineerd gebleven door religie (veel pantheïsme, maar zeer zeker ook veel christendom vind je terug in z'n werk. Daarnaast zag hij zichzelf als ontologisch denker, maar is hij primair begrepen als een existentialist....daar ga je al met de stromingen...).

Bélon
De minste Malick die ik heb gezien. Heb lang uitgesteld om hem te zien en dat was eigenlijk wel terecht.
Verder ben ik het wel eens met deze recensie:

Pim1993 schreef:
Prachtig visueel literair sferisch filmpje. Maar hij sloeg bij mij de plank mis. Ondanks de mooie muziek, de adembenemende Olga Kurylenko en de fraaie beelden begonnen vele aspecten me op m'n zenuwen te werken. Het werd saai, langdradig en het viel in de herhaling. Ben Affleck is totaal nutteloos in deze film, alle pijlen zijn gericht op Kurylenko. Rachel McAdams voegt ook geen fluit toe. De karakters zijn oninteressant weggezet vergeleken met de excentrieke hoofdrolspeelster, die overigens een nogal kinderlijke en speelse rol in de voeten geschoven kreeg.

Ja, ook ik miste de dialogen. Ik kan me de gigantische eenzaamheid indenken als het 99% van de tijd stil is. Helaas met de nodige moeite zo nu en dan toch het einde bereikt, maar ik blijf qua beoordeling in het midden zitten vanwege heel veel mooie, bijzondere en kwalitatief goede elementen in de film.


Deze film voelde vooral erg leeg aan -die lege kamers steeds brrrrr- aan terwijl ik Malick in betere doen eerder als "wijds" zou willen bestempelen.

PS: je kan beter niet zonder gids de oversteek te voet over de baai bij laag water naar Mont St. Michel maken: dat kan nogal gevaarlijk zijn. Hebt U ook iets praktisch geleerd van deze "recensie"

2,5*

avatar van DVD-T
4,5
Wonderschoon.

Echt een duidelijke verhaallijn hoeven we niet te verwachten van Terrence Malick. Meer dan houvast krijg je dan ook niet. Wat krijg je dan wel. Zeer veel gevoel en emotie's. Bijna alleen maar dat. De beelden spreken voor zich. Malick en Lubezki maken er weer iets fantastisch van. Prachtige, grootse en meeslepende beelden. Daarnaast is natuurlijk het geluid weer fraai vormgegeven en zijn de muziek keuzes weer briljant. Waar gaat het nu echt over? Liefde, pijn, het leven, mens zijn. Dat zijn de eerste dingen die me te binnenschieten na het zien van To the Wonder. De film is van een ongekende schoonheid en alles in de film wist me echt te raken. Op wat voor manier dan ook. De vertelling is weer heel erg poetisch. Er komen een aantal erg mooie teksten in de voice-overs voorbij.

Verliefd werd ik, op de dansende en springende Kurylenko. Een hekel kreeg ik aan haar op bepaalde momenten. Haar personage maakt zoveel verschillende veranderingen door. Wat een geweldige performace van Kurylenko. Affleck laat prima spel zien en ook McAdams laat hier goed zien dat ze meer in haar mars heeft. Maar het is hier vooral Kurylenko die de show steelt.

Iets anders wat de show hier steelt, zijn natuurlijk de mooie beelden. Lubezki laat zich weer helemaal gaan. In combinatie met wat Malick wil, zorgt dat weer voor visueel vuurwerk. De locaties worden op een erg mooie manier in beeld gebracht. We zweven als het ware met de personages mee. Ook geluid is erg belangrijk in Malick's films. Echt weer een mooie sounddesign waar zoveel in te ontdekken valt. Het ruisende gras, water, voetstappen. Erg mooi. De muziek maakt het helemaal af en helpt goed mee in de emotionele impact van bepaalde momenten.

Malick maakt het nooit makkelijk voor het publiek. Een Malick film kun je maar op één manier juist beoordelen. Puur op gevoel. Of je kunt er wat mee, of totaal niet. To the Wonder lijkt echt zo'n love it or hate it film. Ik zit in die eerste categorie.

avatar van Dying Rose
4,5
DVD-T schreef:
To the Wonder lijkt echt zo'n hate it or love it film. Ik zit in die eerste categorie

avatar van DVD-T
4,5


Haha, oeps. Meteen even aangepast natuurlijk. Ik was denk ik even iets te enthousiast

avatar van Dying Rose
4,5
Fijn, die users die zulke foutjes nog even benadrukken. Kon het niet laten.
Verder een hele mooie bespreking. Kurylenko = perfectie!

avatar van DVD-T
4,5
Dying Rose, absoluut. Meteen even wat andere foutjes eruit gefilterd

Thanks. En wat betreft Kurylenko, helemaal mee eens

avatar van tbouwh
3,5
Hier word ik wel stil van.

"Well," I asked myself, "why not?" Why must a film explain everything? Why must every motivation be spelled out? Aren't many films fundamentally the same film, with only the specifics changed? Aren't many of them telling the same story? Seeking perfection, we see what our dreams and hopes might look like. We realize they come as a gift through no power of our own, and if we lose them, isn't that almost worse than never having had them in the first place?

There will be many who find "To the Wonder" elusive and too effervescent. They'll be dissatisfied by a film that would rather evoke than supply. I understand that, and I think Terrence Malick does, too. But here he has attempted to reach more deeply than that: to reach beneath the surface, and find the soul in need.


Laatste review Roger Ebert


5,0
Blessed God, Israel’s God,
the one and only wonder-working God!
Blessed always his blazing glory!
All earth brims with his glory.
Yes and Yes and Yes. [Psalm 72. 18-20]


The Moviegoer: Terrence Malick's "To the Wonder" and Psalmic Yearning - Christ and Pop Culture - christandpopculture.com

5,0
De gesprekken die Bardem als priester had met de buurtbewoners en gevangenen verschijnen binnenkort als korte film: Thy Kingdom Come - Trailer (720p) - YouTube

The Americans Who Confessed Their Pain to Javier Bardem | The New Yorker - newyorker.com

avatar van Verhoeven
5,0
Terrence Malick: You Will Love, Whether You Like It Or Not:
In our own time, the release of Radegund will surely attract a whole new base of admirers. On an artistic level though, it is also likely to confirm Malick’s role as one of the major Catholic filmmakers of the 21st century. As I eagerly await its release, I have been reflecting more about Malick’s earlier work, especially the semi-autobiographical drama To the Wonder.

avatar van John Milton
4,0
Zolang ik er als atheïst maar van mag genieten.

Maar ik vind het label katholieke filmmaker even onzinnig als ‘vegetarische filmmaker’. Het is ook weer niet zo dat alles in dienst staat van, gelukkig maar.

avatar van maxcomthrilla
3,5
geplaatst:
Geen nieuw wonder!

Ik heb Malick hoog zitten voor zijn artistieke keuze om het verhaal vaak niet centraal te stellen en het bevlogen, frisse camerawerk in zijn films. Laat nou net het gebrek aan een verhaal de film in de tweede helft opbreken.

Personages zijn vreselijk onsympathiek, maken veel ruzie en kunnen niet verbloemen dat je na een uur wel wat bent uitgekeken op de mooie beelden, die dan ook steeds repetitiever lijken te worden. De hele verhaallijn van de priester vond ik er ook teveel aan.

De film koerste het eerste uur af op een 4* maar mag uiteindelijk blij zijn met een nipte 3,5*

avatar van eRCee
geplaatst:
John Milton schreef:
Maar ik vind het label katholieke filmmaker even onzinnig als ‘vegetarische filmmaker’. Het is ook weer niet zo dat alles in dienst staat van, gelukkig maar.

Dit lijkt me wat gemakzuchtig. De achterliggende ideeen van Malick staan me niet aan, dus ik negeer het gewoon. Feit is dat de man de religieuze thema's niet schuwt en dat hij daarbij in een lange traditie staat binnen de kunst, inclusief film.

avatar van John Milton
4,0
geplaatst:
eRCee schreef:
(quote)

Dit lijkt me wat gemakzuchtig. De achterliggende ideeen van Malick staan me niet aan, dus ik negeer het gewoon. Feit is dat de man de religieuze thema's niet schuwt en dat hij daarbij in een lange traditie staat binnen de kunst, inclusief film.
Uiteraard.

Als er een ding duidelijk wordt binnen de kunstgeschiedenis is het dat wel. Het gaat mij meer om dat het benadrukken van dat label 'deze filmmaker is katholiek', toch enigszins leidt tot het bezien van zijn werk in dat kader. Ik bedoelde meer dat we het werk van een kunstenaar niet moeten reduceren tot een directe exponent van een eventuele religie.

Ja, het zal gerust een rol spelen, en bij Malick hoeven we daar niet echt over te twijfelen. Ik hou alleen niet van dat te pas en te onpas gebruikte labeltjes. Was allesbehalve gemakzuchtig bedoeld

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.