Alligator (1980)
Geregisseerd door: Lewis Teague
Met onder meer: Robert Forster, Robin Riker en Michael V. Gazzo
Releasedatum: 27 mei 1981
Plot Alligator
"It lives 50 feet beneath the city. It's 36 feet long. It weighs 2,000 pounds...And it's about to break out!"
Een baby alligator wordt door de wc getrokken. In de riolering leeft hij van laboratorium dieren, die een hormonenbehandeling hebben gehad. Hierdoor groeit hij uit tot een verschrikkelijk monster dat dood en verderf zaait in een stad.
David
Kemp
Mad Bomber
boozebelly
- 1908 stemmen
Haha inderdaad. Mensen die werkelijk alle kanten uit kunnen maar dan juist blijven staan staren naar die aligator die gestaag naderbij kruipt
Dat zijn echt scenes die in een B-film thuis horen.
Vannacht tijdens de nachtdienst maar eens bekeken, de laatste tijd vind ik het wel leuk om de wat oudere films te bekijken die ik nog niet ken.
En ik moet zeggen dat ik het acteerwerk en de special effect's nog redelijk te pruimen vond, vooral als je bedenkt dat de film al uit 1980 is.
Maar het is natuurlijk allemaal verre van goed, ik raad dan ook aan om deze film te bekijken met een stevige borrel, want dan kun je nog wel eens lekker lachen om domme agenten en mensen die alle kanten oprennen, behalve de goeie. Ook die scene op dat feest was geweldig, rondvliegende en tegen elkaar botsende mensen en jawel, zelfs mensen die het zwembad inspringen als er een gemuteerde, kolosale alligator aan komt kruipen
Domheid ten top. De wegrennende mensen kwamen ook bijna altijd weer terug, soms zelfs meerdere keren. Blijkbaar kwamen ze graag in beeld of konden ze de uitgang niet vinden
Een krappe 2,5* van mijn kant, hij was niet best maar wel uit te kijken en dan vooral door het onbedoelde humor-gehalte.
movie acteurs
Geinig filmpje met weer een moordlustig beest. Niet echt spannend maar wel vermakelijk/leuk. De film had goede scene's zoals in het riool en wanneer een kind die in het zwembad wordt gegooid en wordt opgepeuzeld.Voor de rest best wel een leuke horror film uit de jaren 80. 3,0.
clockwork72
@Reinbo ik snap niet dat jij deze crappige film een 5* geeft. Hooguit 2* maar een 5*?.. Ik schoot om de 2 minuten in de lach toen die krokodil tevoorschijn kwam. Die mensen waren ook echt te dom voor woorden. In plaats dat ze nou een bazooka pakten en die krokodil naar de maan schoten gingen ze onbewapend het riool in. Hoe dom kun je zijn? Echt zo'n crappige B monsterfilm.
kirk douglas
Prachtige film.
De dvd uitgave heeft geen al te best beeld maar voor 1 euro kun je echt niet klagen.
Zoals vele films uit die tijd natuurlijk vele gelijkenissen met Jaws en natuurlijk veel minder, maar slecht is deze film zeker niet.
Alleen de locatie al een vies donker riool vol met ratten winkelwagentjes en halfopgegeten hondenkadavers.
De krokodil is niet al te echt toch zijn enkele stukjes nog best goed gedaan.
Daarbij komen er wat B-film sterren voorbij waarvan de meeste worden opgegeten.
Daarnaast krijg je ook het te verwachten open einde het vervolg hierop is echter waardeloos.
Ik heb 'm in 1981 in de bios gezien, jij ziet 'm zo'n 30 jaar later, en vermoedelijk op die hele slechte Nederlandse dvd (echt niet om aan te zien).
De scenes in de riool die juist erg spannend en sfeervol zijn komen daarop totaal niet tot hun recht. Daarnaast hou ik erg van crappy B Monstermovies en vind ik Robert Forster een held. Verder ben ik het oneens met je plan van die Bazooka, dat lijkt me erg gevarlijk gezien alle gassen die zich in de riool bevinden. Hoe dom kun je zijn?

Daarbij heeft de film een lekker vlot script van John (Piranha, Howling) Sayles.
dutchtuga
Daarnaast hou ik erg van crappy B Monstermovies

Minotaures

Ben deze wel grootendeels (gelukkig) vergeten. Totaal niet mijn steegje films. Dat geldt ook voor dat absurde Crocodile en Blood Surf.
Tonypulp
Crocodile
. Deze maar toch eens met spoed in m'n xbox gooien dan, staat al te lang stof te happen.
GuyB
YouTube - Giant alligator crashes party
Het staat er bij dat het uit Alligator (1980) komt, maar deze scène ziet er verdacht goed uit i.v.m. de score. Mensen die alle richtingen uit vliegen.
Ben wel benieuwd, ik zal waarschijnlijk stokoud zijn tegen dat ik deze film vind.
Komt idd uit Alligator, maar wel van een goede dvd. De NL dvd ziet er lang niet zo mooi uit, vandaar de veel te lage score hier..
Crocodile
Toch niet die afzichtelijke groene dvd. Die ziet er niet uit.
shrink
Vroeger was hij echt spannend. Jammer genoeg heeft hij de tand des tijds niet goed door staan. Daarnaast ben ik het einde nu al weer vergeten. Uit oogpunt van nostalgie gaat hij toch niet in de uitverkoopbak.
DVD-T
Heerlijke B-film.
Alligator is een erg leuke film. Je kunt duidelijk zien dat het project met plezier is gemaakt. Het druipt er werkelijk vanaf. Dat het niet zo'n hoog budget had zie je er toch wel vanaf, maar dat mag de pret niet drukken. Een leuk gegeven ook van een alligator die door de w.c. word gespeold en uitgroeid tot een monster met buitengewone proporties. Dit zorgt natuurlijk voor enkele erg leuke scènes waarin het beest wat mensen aanvalt. Toch is de film ook erg spannend, en zorgen de duistere riool tunnels er voor dat je op het puntje van je stoel zit. Forster is erg goed bezig, en speelt het ook erg leuk. Misscien wel de leukste rol die ik de man tot nu toe heb zien spelen. verder is het natuurlijk niet echt hoogstaand, maar dat staat nimmer in de weg van de hoge entertainment valeu die Alligator heeft.
Minotaures
Zulke horrors over gevaarlijke dieren die ergens vandaan komen of ergens uit zijn gesnapt zijn altijd lekker vermakelijk om naar te kijken. Meestal vanwege de bruutheid en gore.
Dit is niet echt een hele geweldige horror en scoort niet echt geweldig bij mij. Op de genre horror moet een horrorfilm ècht geweldig zijn en tot zover zijn er uitermate weinig horrors die geniaal zijn.
Als eerst is deze film over de 30 jaar en ik moet zeggen dat er weinig films van zo'n kwaliteit worden gemaakt (op heden niet, dus moet je nagaan hoe geweldig dit was in 1980). Er zijn goeie locatie's gekozen, met name het riool. Een donkere, nauwe doolhof waar een confrontatie met een gevaarlijke alligator je goed weet te schrikken. Er zitten een aantal leuke scènes bij, waaronder de 'alligator partycrasher' stukje. Aardig brute kills en een boeiend verhaal.
Een klassieker onder de alligatorfamilie.
FillumGek
Deze klassieke B-film toch maar een kansje gegeven en achteraf ben ik verbaasd waarom deze zo laag scoort. Ik had een heel lelijke film verwacht maar zo slecht ziet het er allemaal niet uit, integendeel.
Van kleins af aan word je geleerd om nooit dingen door te spoelen die daar niet voor bedoeld zijn. En zie hier wat er kan gebeuren! Een leuk idee wat meteen zorgt voor een perfecte locatie, namelijk het riool. Vele, donkere en vieze gangenstelsels zijn een ideale setting voor een reuzen alligator om zich schuil te houden en nietsvermoedende slachtoffers op te vreten. Alligator is dan ook regelmatig spannend, ook wanneer hij boven de grond komt te werk gaat.
Een animal/monster film valt of staat met het overtuigend brengen van het dier en daar is Teague in geslaagd. Doordat hij gebruik maakt van een mechanische alligator in enkele scenes en levende reptielen die door miniatuurgebieden kruipen in de andere scenes wekt hij de indruk dat je naar een aardig realistische film aan het kijken bent, in je achterhoofd houdende dat de film uit 1980 komt natuurlijk. Verschillende camerahoeken zoals achter het hoofd, in de bek of een compleet shot van de krokodil brengt de nodige variatie. Er vloeit ook wat bloed en er scheuren wat ledematen af, met als hoogtepunt de partycrash-scene, die was erg vermakelijk.
Maar wat me dan persoonlijk tegenviel waren alle scenes waar de alligator niet in voorkwam. De cast was erg saai en het verhaaltje dat ze vertelde was ook al niet boeiend. In die scenes heb ik me geen moment vermaakt, en dat is toch zeker de helft van de film. Het verbaasde me ook hoe laks de politie omging met zo'n 'tijdbom'. Maar wanneer de alligator er weer aan te pas kwam was het genieten, dus dat compenseert elkaar aardig.
De eindscene is natuurlijk een klassieke methode om een monster uit te roeien, zag er eveneens goed uit. Een vermakelijke film dus waarbij ik vooral verrast ben door de alligator zelf. Die zag er op zo'n manier uit dat ik nauwelijks het idee had naar een neppe film te kijken. Hedendaags zijn er producties die hier nog niet eens aan mogen ruiken.
Leland Palmer
Erg fout, maar wel leuk deze Alligator. Als je ook maar een beetje serieus na gaat denken bij deze film, lijkt dit al snel één onnozele, slechte zooi, maar het heeft z'n charmes wel in deze film en werkt prima. Heb in ieder geval een paar keer goed gelachen, of dat de bedoeling was denk ik niet, maar oké.
Sfeervol, komisch, zelfs sporadisch (een beetje) spannend, vooral wat duistere scénes in het riool dan natuurlijk, en de film is leuk gemaakt. Heerlijk hoe dat monster op een gegeven moment aan Henry Silva zit te vreten en 'm zowat in één keer naar binnen slokt.
Ja, vond dit wel leuk, voldoende dus ook.
Tuurlijk mocht je er om lachen. Je dacht toch werkelijk niet dat deze film zichzelf al te serieus nam...
RuudC
Viel me zeker niet tegen! thrillers/horrorfilms over dieren laat ik over het algemeen makkelijk links liggen, maar Alligator wist me aardig te verrassen. Het verhaal is gelukkig niet al te serieus; een gigantische alligator vanwege het eten van honden vol groeihormonen, ik vond het tegelijkertijd gaaf en grappig. Op een aantal vlakken is de film vrij voorspelbaar. Iedereen die het eerste uur domme dingen doet of naar het beest op zoek gaat, gaat uiteraard dood. Toch zaten er enkele toffe scenes in, zoals de aanvallen in het riool, maar ook het moment dat het beest zich naar de oppervlak graaft en vervolgens even de stad terroriseert. Overigens vond ik de nachtscenes mooi sfeervol belicht. Het toppunt is toch wel het einde waarin de alligator het feestje bederft. Lekker wat schreeuw- en (lichte) gore momenten. Ik vond de stukken geweldig waarin mensen door de lucht vlogen na een klap van de staart van het beest. Of het moment waarop die kinderen het pispaaltje recht in zijn muil gooien. Ondanks dat de film wat oubollig oogt, vond ik het visueel best geslaagd. De alligator zag er heel goed uit. Toch jammer dat er veel mensen zijn die blijkbaar de voorkeur geven aan lelijke CGI en de mensen reageerden toch vrij natuurlijk op de verschijning van het monster. Snap het geklaag niet wat dat betreft. Als mensen nuchter op dergelijke situaties zouden reageren, zouden dit soort films lang niet zo leuk zijn.
Mooie poster overigens.
Uzza_Sparta
gisterenavong nog op de duitse arte kanaal tegengekomen, in het engels met duitse ondertiteling. Is best een vermakelijk jaren 70/80 rampenachtige film. Niet super maar zeker niet slecht voor wat was een B-film
Knipogende krokodil.
Leuke pulp uit de jaren 80, volgens het ‘nature-strikes-back-principe’. Ditmaal handig inhakend op de successen van Jaws en diens volgelingen, met Forster als geschikte held met de terugtrekkende haarlijn. Een en ander kent gelukkig een kleine knipoog, want de scènes met de in het rufterige riool levende krokodil zijn nog wel een klein beetje spannend, maar zodra het beest in het volle licht loopt beginnen vanzelf de lachspieren te werken.
Goed.
Meneer Bungel
Mja. Gevaarlijke alligator of croc(k) of shit? Ergens daartussenin. Het begint lekker vlot allemaal, maar dan heb je de mislukte fx nog niet gezien... Het wordt dan nog wel best grappig af en toe, maar niets dat het naar een mooie voldoende trekt.
En hoe zit dat met H. Silva? Hier doet hij ook al van die dierengeluiden na, was dat stukje in Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999) hier toevallig een referentie naar? Of is het een running gag doorheen zijn carrière? Grappige man.
2,5*.
Glacius
Op sommige momenten ziet de lopende Alligator er niet eens zo slecht uit, zoals op de beelden van zo'n security cam en het laatste gedeelte in de riool. De rest zag er overigens gewoon bagger uit. Ik kan me voorstellen dat toendertijd dit de Jaws onder de croc/gator films werd beschouwd, maar hedendaags stelt het maar weinig voor. Gedateerd.
Alligator mag dan misschien een soort van klassieker in het B-film circuit zijn, dat wil nog niet gelijk zeggen dat we te maken hebben met een goede film.
Het is altijd wel leuk om te zien hoe dat soort monsterachtige wezens een enorme schade kunnen aanrichten en diverse doden teweeg brengen. Het beest hier doet dat duidelijk ook. Het grootste probleem van Alligator is, in mijn ogen, dat er totaal geen spanning inzit. De film moet het daardoor vooral hebben van de aanwezige humor. Die is er wel, maar voor mij niet in voldoende mate aanwezig om me er echt anderhalf uur lang mee te kunnen amuseren.
Op sommige momenten is het lichtelijk langdradig. Het acteerwerk is redelijk, al doet Robert Forster het verder wel goed. Sommige bijrolletjes zijn wel duidelijk minder. De leukste en beste scène is ongetwijfeld de aanval op het feest van de alligator. Geweldig die totale paniek die er daarna bij iedereen ontstaat. Helaas komen er verder niet van dit soort geweldige momenten in voor.
Aardig om dit een keertje gezien te hebben, maar daar blijft het ook wel bij.
Ramon K
Ik vind Forster leuk, Silva geinig en 't script is best vlot.... De sfeer in 't riool is ook nog wel aardig. Maar als je in 1980 aankomt met special effects die onderdoen voor de special effects in monsterfilms van 25 jaar daarvoor (Them!, Tarantula), dan wordt de film natuurlijk nooit echt leuk.
mikey
Dat is onjuist. Them niet gezien maar tarantula heeft geen betere effecten. Daarin zie je te allen tijde 2 beelden over elkaar: van een spin en de ander de omgeving. Jammer trouwens dat deze klassieker telkens zo makkelijk wordt weggezet.
Ik vind helemaal niks mis met de effecten. Daarbij ligt daar de nadruk ook helemaal niet op bij deze film. Gros van de killings zijn off screen en de slachtpartij op het eind is hilarisch.
Ramon K
En dat ziet er beter en angstaanjagender uit dan de alligator in deze film. Dus hoezo is dat 'onjuist'? Die spin 'werkt'! De mieren in Them! ook (mechanische constructies).
In 't riool en bij nacht kon ik nog een oogje dichtknijpen, maar de grote 'feestscène' is gewoon niet om aan te zien; zo'n kartonnen (?) ding dat op een kar door de menigte lijkt te worden getrokken. Mensen die dwars in 1 of andere papieren bek van een alligator liggen, terwijl de neptanden geen afdruk zetten in het slachtoffer en een beetje los hangen te bungelen.
Ik snap dat dit een jeugdliefde is van jullie maar het is gewoon echt ondermaats. Vergelijk de special effects eens met de horrorfilms van een jaar of twee later (Thing, Howling, American Werewolf)!? Gewoon prut.
Nogmaals het draait hier niet om de effecten. At films uit die tijd waar ze even campy zijn. En zo slecht als jij ze omschrijft vind ik ze niet.
mikey
Ach Howling (man in pak) en aWiL zijn op MM ook al zo vaak vertrapt wegens onbehoorlijke effecten. Ik vind de scene wanneer dat beest uit het riool komt en door de straat wandelt, echt heerlijk. Dat is precies wat je wilt zien.
Zo´n stukje van K. is ook wat gek: 1 negatief ding uitvergroten terwijl er ook in staat dat het acteerwerk leuk is net als script... richt je dan daar op.
Over die spin: dat is grappig te zien maar wel echt beneden pijl. Beelden kloppen niet bij elkaar. Dan is de spin zo groot als een huis en dan weer zo groot als een berg..

Alligator II: The Mutation
1991

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Mad God

The Fury
Horror / Thriller, 1978

The People under the Stairs
Horror / Komedie, 1991
jagermutationalligatorunderweartoxicschepselbriefs wetenschappersewerchild eatentimebombreptile psychotronicpetsanimal horrorfilm fanatic