Alligator (1980)
Geregisseerd door: Lewis Teague
Met onder meer: Robert Forster, Robin Riker en Michael V. Gazzo
Releasedatum: 27 mei 1981
Plot Alligator
"It lives 50 feet beneath the city. It's 36 feet long. It weighs 2,000 pounds...And it's about to break out!"
Een baby alligator wordt door de wc getrokken. In de riolering leeft hij van laboratorium dieren, die een hormonenbehandeling hebben gehad. Hierdoor groeit hij uit tot een verschrikkelijk monster dat dood en verderf zaait in een stad.
David
Brock
Kemp
Mad Bomber
Lennert
Ik dacht een gigantische slechte film te hebben gekocht (ja daar hou ik van) maar was aangenaam verrast.
De film heeft dan wel net niet het niveau van Jaws maar ligt wel in hetzelfde straatje. De acteurs zijn zelfs goed te noemen, er zit aardig wat spanning in en de krokodil is een verademing als je het vergelijkt met de CGI effecten van tegenwoordig. Ik geef hem ****
Omdat hierin een 15 meter lange krokodil de aanklacht tegen de bioindustrie/genetische manupilatie symboliseerd.
De westerse Godzilla dus

Alligator is één van die spinoffs van Jaws zeg maar. Vervang de haai door een ander monster en je hebt een nieuwe horrorfilm, zoals er veel waren in de jaren '70 en '80. En eigenlijk is deze film zelfs beter dan de bekendere naäper Piranha's. Ok, het is geen topkwaliteit, maar ik kreeg zeker wat ik verwachte: een onderhoudende 'thriller' met een alligator die mensen afslacht en uiteindelijk het toch moet afleggen. Gewoonweg een leuke film voor liefhebbers van dit genre. 3*
sinterklaas
Een heerlijk standaard jaren 80 monstermovie. Met dit keer met een enorme krokodil van wel 15 meter. Robert Foster deed het steengoed. Die Krokodil zag er ook echt uit (maarja, computers hadden ze in die tijd nog niet) en zijn sommige scenes (vooral in het riool) erg spannend. Ook leuk als die reuzekrokodil even een bruiloft op zijn kop zet
Je zit gewoon soms te kijken met een glimlach op je gezicht. Gewoon heerlijk over the top allemaal. Wat wel een beetje sneu was was dat die kleuter door die krokodil word opgegeten.
Een zeer vermakelijk filmpje.
PS: Deze film ligt in de 5 voor 5 bak bij Bart Smit. Gewoon eens proberen.
Chainsaw
Leuker dan verwacht, zeker één van de betere in zijn genre. Alligator weet met zijn geestige momenten hier en daar, zijn erg aardige sfeertje en een uitstekende Forster in de hoofdrol, erg goed te amuseren. Minpunt voor mij was dat de film nergens spannend of eng weet te worden, enkel de humoristische momenten en het vermaak weten de plank niet mis te slaan.
Dit had als gevolg dat bepaalde clichematige momenten, als de ietwat langdradige scènes in het riool, me bijzonder weinig deden. Maar goed, als je in ruil voor zulke voorspelbare momenten een schitterende scène als de aanval op het feestje terugkrijgt, dan hoor je mij absoluut niet klagen. Geweldig moment in een over het algemeen erg amusant tussendoortje.
Een ruime 3 sterren. En misschien in de toekomst nog wel een verhoging.
jordandejong
redelijk tot goede krokodillenfilm. Voor 1980 is de alligator redelijk gemaakt. Soms is de film wat langdradig, en de rioolscenes vond ik het minst.
Toch is het einde erg vet.
movie acteurs
Geinig filmpje met weer een moordlustig beest. Niet echt spannend maar wel vermakelijk/leuk. De film had goede scene's zoals in het riool en wanneer een kind die in het zwembad wordt gegooid en wordt opgepeuzeld.Voor de rest best wel een leuke horror film uit de jaren 80. 3,0.
DVD-T
Heerlijke B-film.
Alligator is een erg leuke film. Je kunt duidelijk zien dat het project met plezier is gemaakt. Het druipt er werkelijk vanaf. Dat het niet zo'n hoog budget had zie je er toch wel vanaf, maar dat mag de pret niet drukken. Een leuk gegeven ook van een alligator die door de w.c. word gespeold en uitgroeid tot een monster met buitengewone proporties. Dit zorgt natuurlijk voor enkele erg leuke scènes waarin het beest wat mensen aanvalt. Toch is de film ook erg spannend, en zorgen de duistere riool tunnels er voor dat je op het puntje van je stoel zit. Forster is erg goed bezig, en speelt het ook erg leuk. Misscien wel de leukste rol die ik de man tot nu toe heb zien spelen. verder is het natuurlijk niet echt hoogstaand, maar dat staat nimmer in de weg van de hoge entertainment valeu die Alligator heeft.
Minotaures
Zulke horrors over gevaarlijke dieren die ergens vandaan komen of ergens uit zijn gesnapt zijn altijd lekker vermakelijk om naar te kijken. Meestal vanwege de bruutheid en gore.
Dit is niet echt een hele geweldige horror en scoort niet echt geweldig bij mij. Op de genre horror moet een horrorfilm ècht geweldig zijn en tot zover zijn er uitermate weinig horrors die geniaal zijn.
Als eerst is deze film over de 30 jaar en ik moet zeggen dat er weinig films van zo'n kwaliteit worden gemaakt (op heden niet, dus moet je nagaan hoe geweldig dit was in 1980). Er zijn goeie locatie's gekozen, met name het riool. Een donkere, nauwe doolhof waar een confrontatie met een gevaarlijke alligator je goed weet te schrikken. Er zitten een aantal leuke scènes bij, waaronder de 'alligator partycrasher' stukje. Aardig brute kills en een boeiend verhaal.
Een klassieker onder de alligatorfamilie.
FillumGek
Deze klassieke B-film toch maar een kansje gegeven en achteraf ben ik verbaasd waarom deze zo laag scoort. Ik had een heel lelijke film verwacht maar zo slecht ziet het er allemaal niet uit, integendeel.
Van kleins af aan word je geleerd om nooit dingen door te spoelen die daar niet voor bedoeld zijn. En zie hier wat er kan gebeuren! Een leuk idee wat meteen zorgt voor een perfecte locatie, namelijk het riool. Vele, donkere en vieze gangenstelsels zijn een ideale setting voor een reuzen alligator om zich schuil te houden en nietsvermoedende slachtoffers op te vreten. Alligator is dan ook regelmatig spannend, ook wanneer hij boven de grond komt te werk gaat.
Een animal/monster film valt of staat met het overtuigend brengen van het dier en daar is Teague in geslaagd. Doordat hij gebruik maakt van een mechanische alligator in enkele scenes en levende reptielen die door miniatuurgebieden kruipen in de andere scenes wekt hij de indruk dat je naar een aardig realistische film aan het kijken bent, in je achterhoofd houdende dat de film uit 1980 komt natuurlijk. Verschillende camerahoeken zoals achter het hoofd, in de bek of een compleet shot van de krokodil brengt de nodige variatie. Er vloeit ook wat bloed en er scheuren wat ledematen af, met als hoogtepunt de partycrash-scene, die was erg vermakelijk.
Maar wat me dan persoonlijk tegenviel waren alle scenes waar de alligator niet in voorkwam. De cast was erg saai en het verhaaltje dat ze vertelde was ook al niet boeiend. In die scenes heb ik me geen moment vermaakt, en dat is toch zeker de helft van de film. Het verbaasde me ook hoe laks de politie omging met zo'n 'tijdbom'. Maar wanneer de alligator er weer aan te pas kwam was het genieten, dus dat compenseert elkaar aardig.
De eindscene is natuurlijk een klassieke methode om een monster uit te roeien, zag er eveneens goed uit. Een vermakelijke film dus waarbij ik vooral verrast ben door de alligator zelf. Die zag er op zo'n manier uit dat ik nauwelijks het idee had naar een neppe film te kijken. Hedendaags zijn er producties die hier nog niet eens aan mogen ruiken.
Leland Palmer
Erg fout, maar wel leuk deze Alligator. Als je ook maar een beetje serieus na gaat denken bij deze film, lijkt dit al snel één onnozele, slechte zooi, maar het heeft z'n charmes wel in deze film en werkt prima. Heb in ieder geval een paar keer goed gelachen, of dat de bedoeling was denk ik niet, maar oké.
Sfeervol, komisch, zelfs sporadisch (een beetje) spannend, vooral wat duistere scénes in het riool dan natuurlijk, en de film is leuk gemaakt. Heerlijk hoe dat monster op een gegeven moment aan Henry Silva zit te vreten en 'm zowat in één keer naar binnen slokt.
Ja, vond dit wel leuk, voldoende dus ook.
Knipogende krokodil.
Leuke pulp uit de jaren 80, volgens het ‘nature-strikes-back-principe’. Ditmaal handig inhakend op de successen van Jaws en diens volgelingen, met Forster als geschikte held met de terugtrekkende haarlijn. Een en ander kent gelukkig een kleine knipoog, want de scènes met de in het rufterige riool levende krokodil zijn nog wel een klein beetje spannend, maar zodra het beest in het volle licht loopt beginnen vanzelf de lachspieren te werken.
Goed.
Alligator mag dan misschien een soort van klassieker in het B-film circuit zijn, dat wil nog niet gelijk zeggen dat we te maken hebben met een goede film.
Het is altijd wel leuk om te zien hoe dat soort monsterachtige wezens een enorme schade kunnen aanrichten en diverse doden teweeg brengen. Het beest hier doet dat duidelijk ook. Het grootste probleem van Alligator is, in mijn ogen, dat er totaal geen spanning inzit. De film moet het daardoor vooral hebben van de aanwezige humor. Die is er wel, maar voor mij niet in voldoende mate aanwezig om me er echt anderhalf uur lang mee te kunnen amuseren.
Op sommige momenten is het lichtelijk langdradig. Het acteerwerk is redelijk, al doet Robert Forster het verder wel goed. Sommige bijrolletjes zijn wel duidelijk minder. De leukste en beste scène is ongetwijfeld de aanval op het feest van de alligator. Geweldig die totale paniek die er daarna bij iedereen ontstaat. Helaas komen er verder niet van dit soort geweldige momenten in voor.
Aardig om dit een keertje gezien te hebben, maar daar blijft het ook wel bij.
Beertje45
Origineel is het niet bepaald, teveel jatwerk uit het 5 jaar eerder verschenen Jaws, inclusief bepaalde karakters. Toch is het, momenteel?, het beste dat ik tot nu toe heb gezien met een alligator of Krokodil als hoofdfiguur. De scene's in de riolen zijn erg sfeervol en spannend, de cast lijkt er veel zin in te hebben, vooral Robert forster doet echt zijn best, jammer van Silva's té korte optreden. Het verhaal rond het ontstaan van zulke reuze alligator is ook leuk verzonnen. Het einde was wel te verwachten én hopeloos cliché in monsterfilms.
Donkerwoud
Zo inwisselbaar als de recht voor z'n raap titel al suggereert: een moordlustige alligator komt wraak nemen op het menselijke ras, maar hij vindt een stoere diender op zijn pad die geblokkeerd wordt door de autoriteiten. Eerlijk gezegd ontgaat de cult-status me een beetje, want Alligator is niet vermakelijk slecht. Tegelijkertijd is het óók niet een obscuur werkje wat (ondergewaardeerde) kwaliteiten heeft onder het pulp-laagje. Bijt beter ergens anders in om je lust tot dronkenmanscinema te plezieren: het barslechte 'Night of the Lepus' (1972) bijvoorbeeld. Of de Troma-onzin 'Poultrygeist: Night of the Chicken Dead' (2006)
N. S.
Simpel filmpje met een makkelijk verhaaltje, vader spoelt kleine alligator door toilet, alligator eet hond met groei hormonen en wordt groter dan normaal.
Het zat goed in elkaar moet ik zeggen. De alligator zag er prima uit vergeleken met de CGI van nu. De aanvallen waren ook leuk. Dat kindje die in het water werd gegooid waar de alligator in zat, maar ook op dat feestje. Weinig gore, maar wat verwacht je voor een film uit 1980, geen probleem dus. Aardig acteerwerk, vooral van Robert. Al met al heb ik me prima vermaakt.
Woland
Matige creature feature over, rara, een reuzenalligator die vanuit het riool een stad terroriseert. In het begin heeft het nog wel wat, als de alligator nog rondspookt in het donkere riool en er tijdens de politiezoektocht nog wel wat claustrofobische scenes oplevert. Maar echt veel gebeurt er ook dan niet, en het moment waarop de alligator door de stoep heenbreekt was door de belachelijkheid van de scene toch ook wel een beetje sneu. Gelukkig duikt de alligator al snel het water weer in, waar pas tegen het einde nog wat leuke scenes opduiken (de zwembadscene bijvoorbeeld, al is er geen spatje gore te vinden). Voor een film als dit is het qua acteerwerk en filmwerk prima uit te houden, en dat maakt de film ook makkelijk kijkbaar (doch weinig verrassend), helaas is het bij voor het genre belangrijke elementen als spanning of gore niet zo bijzonder.
Metalfist
How about cats? I got plenty of cats. I also got a parrot I'd like to get rid of
Een aantal jaar geleden gaven ze in Cinema Zuid een thema rond Creature Features, films waar een beest verantwoordelijk is voor (heel) veel doden. Voorbeelden zijn er genoeg en ik nam me voor om eens wat meer van dit soort films te gaan zien. Blijkbaar niet altijd even makkelijk te vinden (en laat ons eerlijk zijn, voor dit soort films wil je nu ook niet teveel geld neerleggen) dus aangenaam verrast dat ik dit een tijd geleden in de Kringloopwinkel tegenkwam. Niets zo heerlijk om laat op een vrijdagavond wat te griezelen dus gisteren het schijfje maar eens in de DVD speler gestoken.
Oorspronkelijk was James Horner - die onder andere de soundtrack van Titanic schreef - aan de film gelinkt en volgens regisseur Lewis Teague zou die zelfs een volledige score hebben neergepend, maar om de een of andere reden is dat niet doorgegaan. Het was hopen dat Alligator van The Grateful Dead nog ergens zijn intrede zou doen, maar dat is niet het geval. Dat had bij nader inzien ook niet echt goed in de film gepast volgens mij en de soundtrack die er nu is, is op zich goed genoeg. In ieder geval een film die goed is gaan spieken bij andere klassiekers zoals Jaws. De manier waarop sommige scènes worden opgebouwd (inclusief dreigende Jaws muziek) zijn bijna een exacte kopie en zelfs naast de camera ging Alligator dezelfde toer op als Jaws. De productie had namelijk ook erg te lijden onder een slecht functionerende bad-beast waardoor Teague genoodzaakt was om een aantal scènes wat meer subtiel te houden. Een goede zaak eigenlijk, want hierdoor zitten er een aantal leuke scènes tussen. Een van mijn favoriete momenten is een flits van de alligator op de achtergrond wanneer Kelly en David in het riool zitten, geslaagd in al zijn eenvoud.
Qua sfeer en ook qua effecten is dit dus eigenlijk best nog wel een leuke zit. Hier en daar zie je iets te hard dat het maquettes zijn, maar over het algemeen blijf ik enorme fan van dit soort handwerk. Alleen jammer dat de cast niet wat beter is. Robert Forster is als David een gigantische kwal die nooit weet te overtuigen (niet in de mopjes rond zijn terugtrekkende haarlijn noch in zijn relatie met Marisa) en ook zo'n kleine bijrol van Henry Silva als Brock is tenenkrommend. Robin Riker probeert er als Marisa nog wel wat van te maken, maar heeft totaal geen chemie met Forster. Compleet van de put gerukte dialogen ook met David die opeens de tieten van Mariso complimenteert.. Geleden van Shark Attack 3 dat ik nog zo gegrinnikt heb.
Fijn filmpje. Er is blijkbaar nog een sequel gemaakt, maar dat is meer dan 10 jaar later en dat lijkt me vijgen na Pasen te zijn. In ieder geval tof om eens gezien te hebben en één van de betere 'genetisch gemanipuleerd beest zaait dood en vernieling in een klein stadje' films die ik al heb gezien. Alleen jammer van Forster, één van zijn zwakste rollen tot nu toe.
joolstein
Regisseur Lewis Teague, een voormalig protegé van Roger Corman, keert met deze uitstekende actie-horror terug naar de monsterfilmformule van de uit de kluiten gewassen wezens uit de jaren '50 en de latere 'Nature Gone Amuck' uit de jaren '70. John Sayles (Piranha ,The Howling, Battle beyond the Stars), een andere Corman compagnon, baseerde het script op een stedelijke legende uit 1935 en een kortstondige rage om babyalligators als huisdier te houden. Zijn scenario is doorspekte hij met verschillende spitsvondigheden. Een monsterfilm met alle facetten van het sub-genre; illegaal in het riool gedumpte honden vol met hormonen laten het groeien tot een reusachtig formaat en militairen, politie en wetenschappers die de bevolking proberen te beschermen. De tweede helft doet dan ook erg denken aan eveneens fijne Them! (1954) De claustrofobische rioolstelsels met het altijd aanwezige geluid van druipend water voegen daarnaast veel sfeer toe. Robert Forster is perfect in de rol van rechercheur David Madison. Heerlijk naturel en ongedwongen (gaaf was de terugkerende grap over het haaruitval) Het bloed is niet extreem, maar het is er in overvloed. Er is een groot aantal scènes waarin slachtoffers verschillende ledematen verliezen, of in stukken worden gekauwd. Twee scènes sprongen er voor mij bovenuit; de eerste keer dat de krokodil verschijnt in de achtergrond en de jongen op de duikplank terwijl de lichten aangaan. Met een enorme hoeveelheid aan entertainmentwaarde; goede uitvoeringen, geestige script, en prima spanning en schrik momenten, is dit voor mij tot nu de beste krokodillenfilm die ik heb gezien (misschien zelfs wel de allerbeste die er tot nu toe bestaat!)
Shadowed
Oké.
Horrorfilm met een redelijk budget en daar ook zijn voordeel mee uit weet te trekken, maar verder een groot gebrek aan creativiteit kent. Dat is dan ook het voornaamste kritiekpunt, want zonder creativiteit of vernieuwende elementen zal een horrorfilm zoals deze niet snel vervolgdelen krijgen. Logisch dan ook dat Alligator niet heel bekend is gebleven.
Niettemin komt de film snel opgang en begint direct met een legende die we wel vaker in spookverhalen horen. De rioolalligator is zeker geen onbekend verhaaltje en deze film maakt er goed gebruik van. Niet dat de film voor de volledige speelduur aanvoelt als een legende, maar waar het zijn inhoud vandaan heeft gehaald mag duidelijk zijn. Altijd leuk natuurlijk.
Acteerwerk is verder van hoger niveau in vergelijking met andere horrorfilms. Alhoewel ieder personage alles behalve goed uitgewerkt is bereikt het nergens een dramatisch niveau wat veelvoorkomende irritaties uit de weg gaat. Niet iedereen speelt overigens goed, enkele leden acteren nog steeds als zoutzakken, maar het algemene niveau ligt best hoog.
Effecten zien er ook goed uit en de krokodil mag er best wezen. Zodra de film groots uitpakt zegeviert de actie met volle macht. De meer intiemere scenes werken iets minder goed, maar de rioleringen weten alsnog een sfeervolle locatie te zijn. De wat meer alledaagse locaties zijn van wat lager niveau, maar ook dit is nergens echt storend.
Wel is het verhaal een storende factor vanwege heel weinig vernieuwende scenes. Wat monsteractie en "spannende" scenes, maar nergens vernieuwende technieken of bijzondere elementen die deze film een extra tikje kunnen meegeven. De sfeer die deze film hanteert is bekend en de formule van het verhaal is dat ook. Alligator krijgt nergens echt een kans om te shinen en dat is jammer.
Het blijft allemaal relatief vermakelijk en de anderhalve miljoen aan budget weet veel goed te maken. Mocht dit een kleinere horrorfilm zijn geweest dan was het allemaal uiteraard minder geslaagd geweest. Een korte, niet al te vervelende horrorfilm die de middelmaat helaas nooit weet te overstijgen. Genoeg voor een voldoende, maar geen hoge voldoende.
Matige film waarin een uit de kluiten gewassen krokodil een aantal slachtoffers maakt in de stad. Een simpele opzet voor deze voorspelbare monsterfilm. Echt spannend of eng wil het niet worden, maar het bij vlagen wel gewoon een vermakelijke jaren 80 horrorfilm waarbij de riolen een prima decor vormen. Net geen 3.0 sterren.
Basto
- 11938 berichten
Alligator in 4K: De riool heeft er nog nooit zo aantrekkelijk uitgezien!
Meer dan 15 jaar heb ik gewacht op een blu ray van Alligator. Toen eind vorig jaar eindelijk de aankondiging daar was, bleek Scream Factory zelfs een 4k uitgave te bevatten.
Gister kwam de film eindelijk binnen, vanavond was het moment daar en schoof ik het schijfje in mijn speler.
Alligator is voor mij de film waarmee mijn liefde voor film begon. Zag m als 14 jarige samen met mijn vader in de bioscoop. Zeer toepasselijk in het Lijnbaantheater onder de grond.
De film had (hier op moviemeter) lang een slechte naam, omdat de VHS en dvd (van Dutch Filmworks) niet om aan te zien waren. Te donker en 4:3. Echt een van de allerslechtste presentaties. Vandaar ook die veel te lage rating.
Nu kun je je afvragen hoeveel een low budget horrorfilm erop vooruitgaat met zo’n 4k uitgave. Het antwoord is simpel. Erg veel. Allereerst omdat en groot deel zich in de riool afspeelt. Daar komt het extra contrast goed tot z’n recht, maar ook is er meer kleur en detail. Daarnaast zijn de kleuren in het shirt van de eigenaar van de dierenwinkel de upgrade alleen al waard.
Enfin, tot zover de loftrompet over de release. Nu de film zelf.
Daar kunnen we kort over zijn, die blijft fantastisch!
Geïnspireerd door het succes van Jaws, maar mans genoeg om volledig op eigen benen te staan.
Het is een vlotte vertelling van 90 minuten schoon aan de haak, waarbij elke plot punt binnen een a twee scenes wordt gescoord. Je verveelt je geen moment.
Het scenario van John Sayles is geestig, de personages kleurrijk, een glansrol van Robert Forster, en het hele idee van een reuze alligator in de riool natuurlijk briljant. Net als het subplot waardoor het zover heeft kunnen komen en de oorsprong van het monster. Alles valt moeiteloos in elkaar.
Zo dendert het verhaal zonder een grammetje vet voort. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de casting van Henry Silva als big game hunter, een heerlijke macho die de woorden ‘grensoverschrijdend gedrag’ op z’n voorhoofd heeft staan.
En dan is er natuurlijk het monster zelf. Dat blijft gewoon stevig overeind, ook in 4k. Het ziet er gewoon supercool uit en hapt er heerlijk op los. De film kent dan ook een fijne bodycount. En net als in Jaws worden er ook kinderen geslachtofferd in misschien wel de leukste scene van de film.
Zo staat Alligator ook 40 jaar oud nog steeds fier overeind als monster movie. Jaws mag dan misschien beter zijn gemaakt, Alligator is meer fun!
Zag toevallig deze week The Third Man, die andere film in het riool. Ook daar brengt Alligator nog een leuke ode aan. Maakt ook wel een leuke double bill.
mrkos
Alligator
Jaws meets Police Academy
Leuke jaren 80 film geïnspireerd door Jaws en die agenten en hun acties deden me soms denken aan Police Academy. De special effects waren nog niet eens zo heel beroerd. Het verhaal was leuk en hij keek lekker weg. Precies wat je van zo'n film hoopt.
3 sterren.
Corcicus
Wanneer ledematen uit het riool stromen, krijgt een politie-inspecteur de opdracht om dit uit te klaren. Dat is zowat het uitgangspunt van deze cult classic uit 1980. De meeste kills gebeuren helaas buiten beeld of in de duisternis van het riool. Het is pas wanneer de met proefdieren volgevreten alligator uit het riool kruipt, dat het feest echt kan beginnen. Hij zwelgt hele mensengroepen naar binnen terwijl de bloedfonteinen in het rond spuiten.
Al bij al heeft deze film de tand des tijds goed doorstaan, maar echt hoogstaande televisie is dit natuurlijk niet.
teigertje
- 2076 stemmen
Vroeger was dit een hele goede film, in dit genre.
Inmiddels een film met cult status.
Met een spannend en griezelig sfeertje.
Met een prima spelende cast, vooral Robert Forster speelt heel goed in deze film.
Geen fantastische film meer, zoals vroeger.
Maar wel is het nog steeds een prima film.
80&90’s Nostalgia
Imagine, clicking away with your camera while that’s coming at you.
Well, he’ll make the front page anyway.
Herzien op 4K met Dolby Vision van de 101BlackLabel set, waar deel 2 ook bij zit. Dezelfde schitterende transfer als Scream Factory. Tevens heb ik de bluray tv cut gezien van 98min die op disc 3 staat. Leuk om een keer gezien te hebben, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de vlottere bioscoopversie.
Een babyalligator wordt in Chicago door het toilet gespoeld en belandt in de riolen van de stad. Fast forward 12 jaar later: de alligator heeft het overleefd door zich te voeden met laboratorium honden die in het riool zijn gegooid en die als proefkonijnen werden gebruikt voor een experimenteel groeihormoon en anabole formules. Door de effecten van de hormonen is de alligator enorm groot geworden, met een dikke huid en een onverzadigbare eetlust, en begint hij rioolwerkers te verslinden die hij in het riool tegenkomt. Als hij eenmaal uit het riool breekt proberen een detective en een herpetoloog de mutant te stoppen.
Heerlijke creature feature met een geweldig script van John Sayles (Piranha en The Howling), die werd ontdekt door Frances Doel, die op de script afdeling van Roger Corman's New World Pictures werkte. Uitstekende hoofdrol van Forster die de detective vertolkt en een uitvallende haarlijn heeft, waar meerdere malen grappen over worden gemaakt. Hij krijgt hulp van Riker, zij is het meisje wiens babyalligator door het toilet werd gespoeld en nu herpetoloog is en samen een romance ontwikkelen. Verder zien we Michael Gazzo (Godfather part 2) als commissaris, Henry Silva als de grensoverschrijdende colonel Brock en Dean Jagger in zijn laatste filmrol als het brein achter de bioindustrie/genetische manipulatie.
Qua sets zijn de smerige donkere gangen in het riool het meest sfeervol, met ratten, winkelwagentjes, blikjes, oude laarzen en half aangevreten hondenkadavers.
De graffiti op de rioolwanden, "Harry Lime Lives", is een knipoog naar het personage van Orson Welles in de film The Third Man uit 1949.
Kleine minpuntjes zijn dat er niet bij elke scene rekening wordt gehouden met rioolgas en hier en daar wat miniatuur zichtbaar is. Desondanks blijft dit één van de betere in het genre, omdat de film zich niet alleen op de creature, maar ook op character development focust.

Alligator II: The Mutation

The Fury
Horror / Thriller, 1978

The People under the Stairs
Horror / Komedie, 1991
jagermutationalligatorunderweartoxicschepselbriefs wetenschappersewerchild eatentimebombreptile psychotronicpetsanimal horrorfilm fanatic