• 9.376.713 stemmen

Met onder meer: Gina Carano, Ewan McGregor en Michael Fassbender

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 29 maart 2012

Plot Haywire

"They left her no choice"

De mooie freelance geheim agente Mallory Kane wordt door verschillende globale organisaties gevraagd om klussen uit te voeren die regeringen niet zelf kunnen en mogen goedkeuren. Na een gijzelaar bevrijd te hebben in Barcelona, wordt Mallory snel op een missie gestuurd in Dublin. Als die missie fout gaat, ontdekt ze dat ze bedrogen is en moet ze al haar vaardigheden, trucs en mogelijkheden aanwenden om een internationale klopjacht te ontlopen en terug te keren naar Amerika.

Naomi Watts

Frank Mir is lovend, en geen enkele MMA-er die er negatief tegenover staat. Alles wat ik moet weten.

Martijnnn schreef:

Ook gewoon 80% op Rotten Tomatoes

DiDa schreef:

Het is gewoon heel simpel. Haywire is volgens mij geen film voor het mainstream publiek. Een beetje vergelijkbaar met Hanna. Het draait meer om stijl dan om inhoud...

Critics op Rottem Tomatoes: 80%, Publiek op Rotten Tomatoes: 42%. Niet echt een mainstreamfilm zo lijkt het inderdaad. Bij een Michael Bay is het meestal andersom trouwens

DiDa

Voor degenen die hem al in de bios hebben gezien:

Welke trailers werden er voorafgaand aan de film vertoond? Ik hoop Safe van Jason Statham...

Prudh

Zou het trouwens niet cool zijn als Soderbergh een actiefilm met Statham maakt? Die man doet ook al zijn stunts zelf.

DiDa

Deze film wordt wel degelijk gewaardeerd:

Haywire (2012) recensies, filmrecensies - Popcornmeter

Prudh

De enige negatieve review op Popcornmeter heeft gewoon 3* en is helemaal niet negatief. Heb al ff correctie ingediend via Twitter Op The Cult Corner staat trouwens een fijn stukje tekst:

Haywire | The Cult Corner

DiDa

Klopt, heb ik ook gelezen. Ga er vanavond heen. Ben benieuwd? Heb jij hem nu ook al gezien?

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

DiDa schreef:

Heb jij hem nu ook al gezien?

Hij heeft gestemd...dus gok van wel.

avatar van beavis

beavis

typisch een Soderbergh film... deze zit qua stijl ergens tussen art-house en softcore in, maar is iig niet iets wat de casual actie-thriller fan goed zal waarderen (zeker aan de reacties uit de zaal te horen zojuist ) Ik mag regisseurs die hun eigen ding doen wel, en hij doet het nog goed ook.

avatar van Wilke

Wilke

Waardeloze film.

avatar van Number23

Number23

Gewaagd, maar op sommige momenten ook heel intrigerend en interessant om te zien. Soderbergh heeft duidelijk zijn stempel op deze bij vlagen spannende spionage-actie/thriller. De hoofdrol wordt wellicht door een vechtsport-expert(MMA) gespeeld, ik vond de gevechten iets minder spectaculair dan de (rauwere en moeizamere) gevechten in Salt. Al heeft het iets dat jongens als Michael Fassbender, Ewan McGregor en Channing Tatum in elkaar worden getrapt door een stoer wijf. De (op papier) spectaculaire topcast valt sowieso eigenlijk beetje tegen, geen van de 'big boys' onderscheidt zich. Ook weinig charisma zit er in mevrouw Carano. Al met al is dit na Contagion weer geen echt overtuigende film van genre-kameleon Soderbergh.

DiDa

Steven Soderbergh is een eigenzinnige regisseur die bekend is geworden met films als Traffic, Erin Brockovich en de Ocean’s trilogy. Vaak begeeft hij zich in allerlei genres. Er was een genre waarmee Soderbergh zich nog niet mee in had gelaten. De recht-toe-rechtaan actiefilm. Enter Haywire….

Zoals wel vaker weet Soderbergh een cast te verzamelen met daarin veel bekende gezichten. Zo ook in Haywire. Michael Douglas, Michael Fassbender, Bill Paxton, Ewan McGregor, Antonio Banderas en Channing Tatum zijn de grote namen die op de filmposter pronken. Het is overduidelijk dat voor al deze acteurs Haywire een tussendoortje was. Een soort vriendendienst voor Soderbergh, want heel veel krijgt deze cast niet te doen. Het plezier spat er echter wel vanaf. Nee, degene waar het allemaal om draait is nieuwkomer Gina Carano. Gina Carano is de bekendste MMA fighter onder de vrouwen. Soderbergh heeft haar gecast na het zien van een vechtwedstrijd op tv. Wel gedurfd, maar heej, dat is Soderbergh. Gelukkig pakt de casting van Carano als hoofdrolspeelster zeer goed uit.

Gina speelt de rol van Mallory Kane. Ze werkt voor haar ex-vriend (McGregor) die een bedrijf runt dat allerlei “dirty” klusjes aanneemt in opdracht van de regering. Bij een van de klusjes in Barcelona blijkt Kane verraden te zijn en moet ze uit zien te zoeken waarom. Ze zal niet rusten tot de onderste steen boven is. Dit gaat gepaard met een aantal keiharde gevechten die prachtig zijn om naar te kijken. Carano is echt een bad-ass chick waar niet mee te sollen valt. Daarnaast is het fijn dat Carano ook gewoon goed acteert. Het was niet te zien aan haar dat dit haar eerste echte rol was.

Zoals je kunt lezen lijkt het verhaal zo uit een dtv actiefilm met Steven Seagal te komen. En inderdaad, het verhaal heeft helemaal niets om het lijf. Maar Soderbergh weet het verhaal dusdanig te brengen dat je constant goed op moet letten. Hij speelt graag met het heden en verleden en weet zodoende het verhaal dusdanig te construeren dat je pas de allerlaatste minuut weet hoe de vork in de steel zit. Ook is het fijn dat het personage Mallory dat dan ook pas weet. Dat zorgt ervoor dat je met haar meeleeft tijdens haar zoektocht naar de waarheid.

Maar waar het allemaal om draait in deze film is stijl. Soderbergh weet op een eigenzinnige manier een actiefilm te maken die zich erg onderscheidt van de mainstream actiefilm. Het mainstream publiek zal deze film dan ook minder kunnen waarderen, omdat men (uitgaande van de trailer) waarschijnlijk een soort Jason Bourne-achtige knokfilm verwacht. Dat is Haywire absoluut niet. Haywire is een soort throwback naar de jaren 70 actiefilms met bv Charles Bronson in de hoofdrol. Trage scènes zonder dialoog werken naar een spannende confrontatie toe. De spanning is vaak om te snijden. Het creeren van spanning wordt door Soderbergh ook bereikt door het juiste gebruik van muziek. Of beter gezegd soms geen muziek. Tijdens de vechtscènes is alleen het schoppen, slaan en breken van botten te horen, wat de gevechten een realistische, harde sfeer meegeeft.

Ook weet Soderbergh de camera heel vaak het werk te laten doen. Neem bijvoorbeeld de achtervolgingsscene in Dublin, waar er vaak van bovenaf wordt gefilmd. Ook is de actie zeer goed te volgen doordat de camera afstand neemt en je de gevechten zeer goed kunt volgen. Heel veel scènes (waaronder de achtervolgingsscene in Dublin en de auto-achtervolging) bestaan ook uit lange shots zonder edit. Zeer sterk gedaan en dit komt alleen maar ten goede aan de spanning.

Alles draait om de eigenzinnige stijl van Soderbergh. Zijn actiefilm is gelukt, omdat hij de film op een zeer originele manier brengt. Gina Carano kicks ass, de ster-acteurs hebben plezier in hun rollen en Soderbergh weet het verhaal tot leven te brengen met zijn aparte visuele stijl en vertelstructuur.

Haywire is niet voor het mainstream publiek, maar is zeker wel een topper!

Naomi Watts

Prima review dida. Erg zin om dit te gaan zien en je haalt precies aan wat ik verwacht van de film. Nu alleen nog wachten op details wat betreft het BJJ gehalte.

Naomi Watts schreef:

Details van het BJJ gehalte?

Naomi Watts

Ja, iemand die kan aantonen of de vecht choreo enorm veel BJJ invloeden heeft.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Toch een beetje een tegenvaller. Ben zeker fan van Soderbergh, maar hier teert hij wel heel erg op z'n oude truukjes. Mooie fotografie, intrigerende cast en een vette soundtrack van David Holmes. Helaas is de hoofdrolspeelster volstrekt ongeloofwaardig en mist de hele film emotionele impact en de intrige die bij een spionageverhaal hoort. Het plot is kinderlijk simpel maar wordt ook nog eens tot in den treure uitgelegd.

avatar van the new guy

the new guy

4* in Veronica Magazine: "Actiespektakel"

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Op een aparte manier gefilmd wat mooie beelden oplevert, apart gebruik van prachtige muziek die zorgt voor een geweldige sfeer, vette actie.

Een aparte ervaring, maar wat een vette film. Snap dat een hoop mensen het niks vinden, die verwachten gewoon een simpel actiefilmpje. Maar ik vond het geweldig!

avatar van jason_statham

jason_statham

Ik zou er niet naar toe gaan in de bios!

leuke gevechten wel, maar ook dat was niet heel erg boeiend

je kan beter een andere film uitkiezen

avatar van guylopez93

guylopez93

the new guy schreef:

4* in Veronica Magazine: "Actiespektakel"

Die gasten die die recensie hebben geschreven, hebben naar de verkeerde film gekeken. 4* ammehoela

avatar van De GeuS

De GeuS

Oninteressant niemandsdalletje wat meer leek op een aflevering van een Nikita dan op een speelfilm; 2*

avatar van Biosguru

Biosguru

Een realistische actiefilm. Zo zal dat ongeveer gaan als je probeert te ontsnappen aan achtervolgers of je vecht. Eindelijk weer eens een film zonder die idiote strobo editing.

Jammer dat een groot deel van het publiek denkt dat er altijd iets moet ontploffen bij een botsing en dat actiehelden met hun klappen harde luid hoorbare "THUDS" maken.

Fijne ode aan de 70er jaren actiefilms.

avatar van KillahHillah

KillahHillah

Aangenaam gefilmd met een paar leuke vechtscenes, maar het verhaal is erg mager. Hetgeen ik storend vond was dat er niks uitgelegd werd en je het idee hebt "waar kijk ik eigenlijk naar". Dit kan prima werken als het einde dan maar de inmiddels gecreëerde hoge verwachting waarmaakt en dat is waar Haywire jammerlijk faalt. 2*

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Wow kijk dat gemiddelde

avatar van systemworks

systemworks

Ik heb spijt dat ik naar deze film was gegaan. Ik had hoge verwachtigingen omdat "michael Douglas" en " Antonio Banderas" mee speelden maar die konden de film ook niet redden.

De film had gewoon geen drive, wat hier iemand al heeft gezegd "op een gegeven moment had ik iets van waar kijk ik eigenlijk naar". Tijdens de film zag ik tot mijn verbazing dat de meeste wordfeud aan doen waren op hun telefoons.

avatar van henrygreenways

henrygreenways

Vreemde niet kloppende film, waar haalt men deze film-vorm vandaan?

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Hectometerpaal schreef:

Wow kijk dat gemiddelde

Mwah uit de reacties bij ons in de zaal af te lijden is deze film te 'anders'. Vooral het einde kon op veel negatieve reacties rekenen, ik vond het zelf eigenlijk best wel cool, hou wel van zulke dingen

avatar van yKriistian

yKriistian

Hmm, aan deze vooral tegenstrijdige argumentatie hier te lezen, ben ik erg benieuwd.

avatar van andrehoek

andrehoek

Wat een TROEP!!!

Alles aan deze film is slecht. En met een regisseur als Soderbergh achter de knoppen maakt het geheel nog droeviger.

Het constante Oceans Eleven deuntje achter bijna elke scene. Achtervolging in een slop, op een trap, dak, over een hek met hier en daar een klapje of een kickje. Een belachelijke grove fout op een hotel trap. Actie-scenes zijn monteer-scenes en die prachtige strandscene met uit 1980 voetstappen audio.

Werkelijk opmerkelijk dat met zoveel bekende namen met staat van dienst er helemaal niks van over blijft. Beschamend...

DiDa

Volgens mij snap je de bedoeling van Soderbergh achter deze film niet helemaal...maar goed ieder zijn mening..