The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.203)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 101 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Tarkus
Prachtige film is dit, met een grandioos spelende Jack Nicholson.
Alleen al het gezicht van de man is angstaanjagend zonder dat ie verder iets hoeft te doen.
Deze prent behoort tot de beste films die Kubrick ooit heeft gemaakt.
Een topper !!!
Exploitation
Jep, samen met ACO en 2001
Volledig mee eens!
Dat zijn absoluut zonder twijfel de 3 beste Kubrick films!
AddictedToMovies
Daar ben ik het niet mee eens. ACO is zonder twijfel de beste, maar daarna ga ik denk ik voor Barry Lyndon of Paths of Glory. Maar ik moet 2001 nog zien...
clockwork72
Ik vindt 2001 zijn 4e beste film. Teminstte ik heb nog maar 4 films van Kubrick gezien. En daarvan beschouw ik pas een film als een meesterwerk en dat is ACO
AddictedToMovies
Je stemt deze anders ook 5*. Dat lijkt me dan toch ook een meesterwerk? En wat zijn je andere Kubricks dan? 2001 en...?
Nomak
Als je een film 5* geeft, dan moet dat in jouw ogen toch een meesterwerk zijn?
clockwork72
Tot nu toe heb ik deze Kubricks gezien:
A Clockwork Orange
The Shining
Full Metal Jacket
2001: A Space Oddesy
clockwork72
Als je een film 5* geeft, dan moet dat in jouw ogen toch een meesterwerk zijn?
Hoeft niet per se. Je kan een film 5 sterren vinden en hem héél erg goed vinden maar dan hoeft dat nog niet meteen een meesterwerk te zijn.
Pastichio Rocker
All work and no play makes Jack a dull boy.
1980 belde, ze willen hun grap terug.
Baldur
Waarom dan de keuze voor 5* ipv 4.5* of lager? Dat lijkt me beter de scheiding aangeven tussen films die je echt als een meesterwerk beschouwt en films die gewoon heel goed zijn.
fappie
- 2005 stemmen
Valt wel mee hoor... een 5 geven kan eigenlijk helemaal niet... geen enkele film is perfect
er zit altijd wel iets in dat je niet helemaal bevalt.. Ik doe het zelf ook wel eens, dus ik ben behoorlijk hypocriet.
Het is maar hoe je het bekijkt. Is een klein puntje van kritiek in een film gelijk een halve ster aftrek waard? (Misschien dat ie dan van een tien naar een 9,9 of 9,8 gaat, maar afgerond is dat hier alsnog 5*)
Met een aantal films heb ik dat dus niet en in een aantal films zie ik zelf wel gewoon perfectie.
Dat is gewoon per persoon verschillend, in mijn ogen zijn er dus wel perfecte films!
fappie
- 2005 stemmen
Ja, het is idd per persoon verschillend . Als jij deze film perfect vindt, dan mag dat
powerman
Jack Nicholson heeft nooit meer een betere rol gespeeld dan deze. Al is de film al oud, nog steeds lopen de rillingen over je lijf. Als je deze film kijkt voor je gaat slapen, dan denk ik niet dat je lekker droomt.
clockwork72
Net weer eens gekeken en het blijft toch echt een waar meesterwerk.
Ik had echt de hele film weer kippenvel! Persoonlijk vindt ik dat Jack Nicholson hier en van de beste acteerprestaties ooit neerzet.
De Doolhofscene, de badkamerscene alles is briljant aan deze film.
Die Shelley Duvall acteerde soms wel erg overdreven maar daar heb ik me niet zo aan gestoord. Een waar meesterwerk!
Little Pigs, Little Pigs, Let me come in.Not by the hair on your chinny, chin - chin.Then I'll huff, and I'll puff, and I'll blow your house in!
Heeeeeere's Johnny!
Whatswithandy
Jammer dat er zo weinig details uit het boek naar voren zijn gekomen in de film ik heb het idee dat ik naar iets ander kjik dan naar the shining of ligt dat aan mij? en ik vind de wendy en danny in de film niet bij het boek passen!! En waar sloegen die 2 meisjes op, haha (jaja uit die twee die vermoord waren eerder door hun vader) maarja Ik vond hem niet echt super eng , is er iets mis met me :O
misterwhite
Terjuist weer eens herbekeken:
Ik heb hem al 4 keer geizen en het verveeld echt nooit een moment. Jack wordt echt door de juiste acteur gespeeld waardoor de film absoluut ook een topper is geworden.
De kleine danny speelde eigenlijk geweldig voor die leeftijd, helaas heeft hij zijn acteercariëre opgegeven
Hij is zeker het beste kind acteur wat ik ooit heb zien spelen.
De sfeer in de film is zeker 1 van de grote pluspunten, de sfeer komt grootste deel door de griezelige achtergrond muziek waardoor het ook spannend wordt.
Ik ben op dit moment alle stanley kubrick films aan het bekijken en tot nu toe vind ik ze allemaal goed die ik bekeken heb ( 2001: space odyssey, a clockwork orange, eyes wide shut)
Ik ben benieuwd naar de volgende film die ik ga kijken van Kurbrick:
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
AddictedToMovies
Hij is zeker het beste kind acteur wat ik ooit heb zien spelen.
Zelf vond ik hem niet zo goed acteren (maar dat is natuurlijk begrijpelijk op zijn leeftijd). De beste kind acteur? Volgens mij dat oscarwinnend jochie van The Sixth Sense.
misterwhite
Ik heb de sixth sense nog niet gezien dus daar kan ik nog nie over oordelen
Pastichio Rocker
Dat is ondertussen ook geen jochie meer.
Bottleneck
Geniale film, geen woorden aan vuil maken
Alles klopt: spanningsopbouw, muziek, bloedstollende scenes, langzaamaan gek worden van Nicholson. 5 sterren
Kevin Floor
Hmm laten we deze film toch maar eens een keer gaan bekijken dan
Max en Joep
wat wordt de rol van Shelley Duvall hier trouwens altijd onderschat.
Nicholson raast er heerlijk op los zoals hij altijd doet maar ik vind hem niet een buitengewoon goede rol neerzetten.
gewoon, Nicholson as usual: sardonische grijns en schmieren maar.
zoals Duval echter een kwetsbare, onzekere ietwat trieste verslagen vrouw neerzet die eigenkijk baalt van haar agressieve alcohol zuchtige man maar hem ook niet los kan laten.... GROTE klasse hoor.
sommige mensen vinden haar irritant in de film.
ja, ZEER goed geacteerd dus zou ik zeggen.
ik heb de USA versie van 146 gezien en daarin komen haar en Danny's karakter eigenlijk veel meer naar voren, wat de film een extra (trieste) laag geeft.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic