Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
MizKriz
Een zeer indrukwekkende, aangrijpende film die ik ooit zag (op gebied van oorlog films)
Een ware held dat hier speelt,
Ik heb er geen woorden voor. (toch geen slechte)
Een grote aanrader om zeker te bekijken.
Prachtig verhaal, spannende emotie ook.
moviestar61
Films met als waar gebeurd drama, doet mij altijd iets, geeft mijn gevoel meer impact, zo ook;
Schindler's List , en dan ook nog van Steven Spielberg.
Scenes: dat grafstenen worden gebruikt als wegdek, en als Liam Neeson aan het einde aangeeft dat HIJ meer mensen had kunnen redden, brengt hij de kijkers wel in : ver roer ing...!!!
Daarom voor mij: een zeer uniek drama over een held die toch 1100 mensen van de dood hadden gered.
Totale beeld van de film: 4,5 sterren.
Tarkus
Het was al enkele jaren geleden dat ik de film nog eens had gezien.
Ik was er de eerste keer sterk van onder de indruk, de 2de maal ook.. de derde keer idem.. en nu.. de film heeft nog steeds die overtuigingskracht net als bij de eerste keer.
In één woord... Indrukwekkend !!!
Alle vertolkingen, zeker van Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes, maar ook alle andere acteurs, Joodse en niet-Joodse personages, verdienen alle lof voor hun bijdrage aan dit meesterwerk.
Er bestaat nog steeds geen betere film over dit onderwerp, namelijk de vervolging van de Joden tijdens het nazi-regime en de barbaarsheid van dat regime.
Een film van meer dan 3 uur, maar een van topklasse, die dan ook, terecht, met Oscars werd overladen.
Voor diegenen die het niet moesten weten, de film is in zwart-wit, dit om de grauwe sfeer van die dagen nog eens te benadrukken.
Pure klassefilm !!
Na 6 jaar, op de 20ste verjaardag van het verschijnen van de film nog eens opnieuw bekeken, en dit keer in de blu-ray versie.
Onder toezicht van regisseur Steven Spielberg heeft de prent een schoonmaakbeurt gekregen als het ware. De beelden zijn op blu-ray werkelijk prachtig en het zwart-wit komt nog meer tot zijn recht.
Ook het geluid is stukken beter, alle lof dus voor de restaurateurs en Spielberg.
Het verhaal dan.. net zoals ik al eerder zei, het is indrukwekkend en dat is het nu nog steeds, het is en blijft een film die je moet gezien hebben alleen maar om niet te vergeten dat zulke dingen zich niet meer zouden mogen herhalen.. al vrees ik dat dat een utopie is...
Sommige beelden zullen velen onder ons choqueren, maar dat is ook de bedoeling, hoe goed en mooi de film ook is gemaakt, hij is er niet om ons te amuseren, maar om ons duidelijk te maken tot wat de mensheid in staat was, en is....
Elke keer ik de film opnieuw zie ontdek ik nieuwe dingen, zoals nu ook weer... de vioolsolo's die je in bepaalde muziekstukken hoort zijn uitgevoerd door een Schindler-Jood, namelijk Jitzak Perlman die ook in het verhaal aan bod komt.
En let op de personen die op het einde van de film een groet brengen aan Schindler's graf, het zijn de acteurs vergezeld (als ze nog in leven zijn) door hun echte personages.
Ik hoop dat deze film nog door veel mensen wordt gezien, vooral beleidsmensen... ze kunnen er nog steeds lessen uit trekken...
AANRADER !!!
Stephan
Hierin moet ik je helaas teleurstellen. Itzhak Perlman is geboren in 1945 en zijn ouders, weliswaar Poolse Joden, zijn al in de dertiger jaren naar Israël geëmigreerd.
Neemt niet weg dat het leed dat in zijn familie waarschijnlijk erg dichtbij gekomen is, uiteraard in de emotie van zijn spel terug te horen is.
panax
schitterende indrukwekkende film,dit mag nooit vergeten worden waar de mens toe in staat is !!!
Ste*
- 2072 berichten
Heb hem jaren uitgesteld, en blijkbaar heeft m'n intuitie me niet in de steek gelaten, want laaiend enthousiast ben ik niet. Vond het wat te droog, en dat voor een Spielberg. Ik kan best zien dat het objectief gezien een goede film is, maar persoonlijk vond ik lang niet alles even interessant.
Eigenlijk is het een drie uur lange afwisseling van gruwelijkheden en wat drogere scenes. Wellicht ben ik al wat gewend wat betreft oorlogsfilms, waardoor ik het allemaal wat gelaten aanzag (hoewel ik de gruwelijkheid uiteraard niet ontken).
Ik prijs de film voor zijn ambitie, en zijn grootse opzet. Veel shots en decors zijn natuurlijk subliem.
Toch heeft de film wat te weinig hart en karakter voor me. Ik zat nou nergens echt op het puntje van m'n stoel. Het einde was bovendien nog een fikse tegenvaller. Ineens heeft hij spijt, 'I could have had one more person'. Ik keek die scene toch wat met lede ogen aan, komt nogal uit de lucht vallen.
Mja. Goede film, voor mij persoonlijk niet echt een succes.
roooz12
ik wilde hem gaan kijken maar hij is in zwart wit, klopt dit of ligt dat aan mijn film?
Kakihara
- 1964 stemmen
Ja deze is zwart wit.
Stephan
Waarom vind ik dat woord "maar" zo raar in deze?
Flipman
Ja, maar je zou het niet zeggen. 'Oeh, zwart-wit, kan ik niet kijken, ik ben toch niet bejaard of zo...?!'
Dk2008
Zwart-wit is een goed argument om van de film af te zien, net als de lengte trouwens.
Hoezo? Dan ben je gewoon bekrompen als je films op voorhand al afknalt. Je zegt immers zelf ook dat de film technisch goed in elkaar zit.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Dat zijn nou net twee dingen die voor mij een vrij kleine rol spelen in het beoordelen van een film. Maar wat is dit nu eigenlijk voor een discussie? roooz12 vroeg zich af of de film zwart-wit hoort te zijn. Het zou immers helemaal jammer zijn om een film die eigenlijk in kleur is in zwart-wit te kijken, waarvoor hij/zij waarschijnlijk bang was.
Dk2008
Dat komt omdat Stephan begint over "maar"
En waarom zouden ze sommige oude films hebben ingekleurd ...
Ik vind het niet raar, als jullie dat vinden prima. Oude films die in kleur zijn geschoten hebben voor mij toch een meerwaarde. Iets technisch goed in beeld brengen is iets anders dan kleur of zwart wit.
Stephan
En waarom zouden ze sommige oude films hebben ingekleurd ...
Omdat het 'kon'.
Overigens... ingekleurde Laurel & Hardy films is het ergste dat er is.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Volgens mij moeten we het woordje "maar" hier zien als in:
'...maar ik wilde eerst zeker weten of dat wel zo hoort.'
Dk2008
Het lijkt me beste dat hij zelf even reageert. Maar hieruit maak ik op.
Dat hij eraan is begonnen maar al snel heeft afgehaakt.
Alsof er iets mis is met de dvd/blu-ray en hij/zij hem inderdaad heeft uitgezet.
BBarbie
Net als in de fotografie is er niks mis met zwart-wit films. Kleur heeft niet altijd toegevoegde waarde. Bij films als The Artist, Raging Bull, Good Night and Good Luck, e.a. heeft het ontbreken van kleur zelfs een meerwaarde omdat het verhaal daarmee authentieker overkomt.
Nomak
Dan ben je gewoon bekrompen als je films op voorhand al afknalt.
Ik kan de quotes uit het Welke film(s) heb je als laatst aangeschaft topic zo terughalen.
Boneka
Ooit had ik deze film wel eens gezien, maar ja 20 jaar oud zou dat best eens kunnen. Hij is nu uit op blu ray en dit ziet er verbluffend uit. Geen vlekje te zien! De film heeft weinig woorden nodig. Na Argo die ik pasgeleden heb bekeken is dit natuurlijk weer een echte geschiedenisfilm. Maar het verbaast me wel dat Her Schindler het zo voor elkaar heeft gekregen. De film raakt je emotioneert je en geeft een duidelijk beeld van deze zware tijd. Hoewel ik de extra's van deze film nog niet heb gezien, wist ik wel dat het concentratiekamp het moeilijkste was om te filmen. Vind maar eens broodmagere mensen. Ik denk dat Steven Spielberg het beste in deze film heeft gemaakt.
De enige maar is de taal. Hoewel uitstekend vertolkt een neergezet blijft het natuurlijk erg jammer dat er Engels wordt gesproken. Dat verdient deze film niet. Hier en daar komt er toch nog wat Duits te voorschijn. Dan is gelijk ook de vraag hoe makkelijk Schindler eigenlijk met iedereen communiceert. Vanuit moedertaal Tsjechisch, Duits en Pools. Niettemin blijft het een ijzersterke film die iedereen moet raken. De eentjes hier of zelf een half is voor mij totaal onbegrijpelijk.
Het eind is mooi in beeld gebracht al denk ik dat daar maar weinig meer van over is. We hebben het tenslotte over 1993. Wat vliegt de tijd toch snel.
gabadoeba
Ik schrijf bijna nooit een reactie na een film, maar dit wordt toch even een uitzondering. Heb de film net afgekeken, en ben er een beetje stil van geworden. Prachtige, ontroerende film. Ik wordt niet snel geraakt door een film, maar deze slaat wel een snaar aan. Ik ga verder ook geen recensie erover schrijven zoals ik bij sommige films doe, ik kan er niet meer over zeggen.
Geweldig.
JvB Lucas
Schindler's List.
Aangrijpende film en een echte klassieker.
De film is gebaseerd op het verhaal van Oskar Schindler die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde door ze te laten werken in zijn fabriek. Ik lees graag boeken over thema's zoals de oorlog maar eerlijk gezegd was ik niet zo bekend met Schindler's verhaal. Deze film hielp daar wel eventjes mee.
Spielberg doet er goed aan om de film in het zwartwit te laten opnemen want ik vind dat het de sfeer bij oorlogsfilms eigenlijk altijd wel verbeterd, geweldig dan ook die scène wanneer ze dat Joodse meisje met dat rode jasje laten zien. Het valt op, en ja als je haar dan een uur later in de film tussen de gebraden lichamen ziet liggen... Ja dat kwam ff hard aan bij mij. Damn, wat is dat een geweldige trucje!
Verder doet die Liam Neeson het ook verdommes goed; wat betreft de rol spelen van Oskar Schindler. Ik vind hem altijd erg sympathiek overkomen op mij (eerder als mens) en zie hem graag spelen. Maar op het begin is zijn personage ook geen lieverdje: hij lijkt nogal zo'n charmante, zakelijke eikel. Maar dat vond ik wel goed werken: dan wordt hij in ieder geval niet neergezet als zo'n overdreven iemand die alleen het goede voor heeft met de Joden: want ik denk dat Schindler in werkelijkheid ook echt niet zo in elkaar zat.
Het einde vond ik ook erg mooi: al de Joodse overlevenden en hun familie bezoeken het graf van Schindler en laten een steentje achter.
Meesterlijke klassieker van Spielberg.
*5,0
insaniyet
Engels sprekende Nazis. Ok, het kan zijn dat ze in Duitsland goede Engelse cursussen geven, maar nee..vind het niet overtuigend overkomen.
Dat zorgt er ook gelijk voor dat ik me niet 100 procent kan concentreren. Sowieso duurde het allemaal te lang, dus daar gaat het ook al mis.
Niet echt mijn film, maar meneer Spielberg maakt vaker films die niet werken, althans in mijn ogen.
AmazingPP
Net, na 10 jaar, weer gekeken vanaf Blu Ray. Je kunt wel zien dat de film een opknapbeurt heeft gehad!! Prachtig haarscherp beeld en wat nu duidelijk naar voren kwam voor mij was de belichting! Wat heeft Spielberg dat mooi gedaan! Dit is werkelijk een meesterwerk wat mij betreft. In alles: in tempo, in acteerwerk, in script, in muziek. Ik blijf dan ook bij mijn score van de volle vijf sterren!
JvB Lucas
Moet nog een goede film van hem zien.
Welke films van hem werken dan niet volgens jou?
moviemafketel
- 19752 berichten
Moet nog een goede film van hem zien.
Schindler's List vorige week op de Duitse zender gezien en moet zeggen dat het idd een nog veel betere film is wanneer iedereen Duits spreekt. Aanrader dus om deze film gewoon eens ergens op een Duitse zender te gaan zien.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair