Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
Flipman
Snap ik, was ook maar een geintje
. Hoewel, ik KEN je niet, dus...
BBarbie
In werkelijk alle opzichten een indrukwekkende film over gitzwarte bladzijden uit onze recente geschiedenis. Een geweldig scenario, magnifiek camerawerk en dito regie. Veel aangrijpender kun je volgens mij een film niet maken.
Ik heb 'm nu voor de derde keer gezien en dat zal zeker niet voor het laatst zijn.
Een meesterwerk van grootmeester Spielberg.
Dh PING
Ik hoor net dat er, buiten de soundtrack van John Williams, ook muziek in zit van Iztak Perlman en Yo Yo Mama.
ankiepankie1
Uhm, ik denk dat Itzhak Perlman de muziek van John Williams speelt...
woutorrmusic
Mooie film, dat moge duidelijk zijn. Bedankt RTL(8), voor het uitzenden van deze film zonder reclame om de tien minuten.
93.9
Idd, alleen noodzakelijk om het op het scherm te krijgen. Niet om er aan te verdienen.
Vandaar 2 reclameblokjes.
De film, goed.
Maar Duitsers die Engels praten....
GrobbekuikenXL
Muziek is prachtig. Film voor vierde keer gezien,was wel tien jaar terug. Bij vlagen meeslepend maar ook stukken die mij helemaal niet raken. Het einde is voor mij te sentimenteel. Zou het echt zo zijn dat Schindler zo emotioneel was omdat hij nog een mens had kunnen redden? Kwam erg overdreven over maar misschien is het gewoon de waarheid. En was het echt zo makkelijk om Stern uit de trein te krijgen? Kwam ongeloofwaardig over maar is misschien ook gewoon waar. In de tv serie Holocaust volg je een familie van het begin tot het eind van de oorlog en ook de holocaust zelf komt daar veel duidelijker in tot uiting ( serie duurt wel 8 uur of zo) en daar ben je meer bij betrokken dan bij de personen in Spielberg's film. Maar nog steeds indrukwekkend document.
Vandaar 2 reclameblokjes.
...
Komop zeg, deze film op commerciele zender kijken.. met een roze rtl 8 logo over de expres zwartwit gefilmde beelden. Afschuwelijk gewoon..
93.9
Kom op zeg, dit is een commerciele film dus prima dat ie op een commerciele zender uitgezonden wordt.
Bovendien iedere zender die dit uitzendt is er een.
woutorrmusic
Ach, kom op. Voor een student, met kenmerkend klein budget, is het fijn als je een film niet hoeft te kopen, omdat-ie, wellicht met een miniem roze logo in de hoek, uitgezonden wordt. 'Commerciele zender', alsjeblieft zeg.
Nomak
Klagen over een klein roze logo in de hoek van het beeldscherm, typisch eerste wereldprobleem.
Flipman
Ik kan me enigszins voorstellen dat het stoort maar ik kijk sowieso nauwelijks ooit een film op TV.
woutorrmusic
Ik ben het helemaal met je eens, maar het punt dat je deze film geeft laat me aan mezelf twijfelen...
Stephan
Dat is volgens mij ook een protest stem. Die hebben veel mensen zo hier en daar.
Uiteraard. Zoals elk geneuzel over films.
LeveninLiefde
En een van de belangrijkste dingen ben ik nog vergeten: deze film toont aan dat lang niet alle Duitsers en zelfs niet alle nazi's zo wreed zijn als vaak wordt veronderstelt.
Dit wordt nog wel eens vergeten. Wij zien graag alle duitsers als ''monsters'' in de oorlog, maar deze film laat inderdaad ook zien dat niet alles zo zwart/wit was.
Dk2008
Wij? wie zijn wij.
Er zijn overigens wel meer films over goede Duitsers, bijvoorbeeld Stauffenberg (2004)
Die ligt voor de hand.
Wat een veel helderdere uitspraak is, is van de Joodse kamp secretaris van Amon Goeth, die ooit in een interview vertelde dat er relatief weinig SS-'beulen' waren, maar die stonden wel bij elk klusje met hun snufferd vooraan, terwijl hun maten om de hoek tegen de muur stonden te kotsen.
Dk2008
Die ligt voor de hand.
tomzorz
Schindlers verhaal is zonder twijfel hartverscheurend. Alle respect voor Spielberg en alsmede de film om dit waargebeurde verhaal aan de wereld te tonen. Heroïek als deze toont menselijke schoonheid waarvan we wel eens zouden kunnen vergeten dat ze nog bestaat, zeker in smartelijke toestanden als deze.
Dat de film in zwart-wit getoond wordt vind ik een goeie keuze, fotografisch valt er weinig of niets te verwijten. Edoch vind ik iets in de uitvoering tekortschieten aan het verhaal; het einde van de film bracht mij totaal niet de ontroering die ik bij zulk een verhaal zou willen en eigenlijk verwachtte. Ik heb het gevoel dat de focus te weinig op de innerlijke dramatiek ligt, en te viel de richting in gaat van het sentimentele en flauw humoristische. Regelmatig vond ik zelfs dat er een soort 'Disney-gehalte' aanwezig was...
Een mooie film, maar net te veel van het commerciële meegkregen.
Nomak
Dat vindt ik nou ook.... Klopt niet helemaal
Stephan
Ach... soms is een film op andere plekken zo overweldigend dat dit geen "echt" issue is. Een 4,8 ipv een 5. Blijft nóg 5.
Flipman
Het kan toch gewoon je ding niet zijn? Neem Nomak. Ik ken hem niet, maar ik ga er bij voorhand niet vanuit dat hij, ondanks dat hij blijkbaar Schindler's List enorm slecht vindt, het bniet afschuwelijk vindt wat er in de jaren veertig allemaal is gebeurd. Sterker nog:
Ik kom hier ook met plezier een woordje uitleg geven over mijn 0,5 voor Schindler's List. Het sprak me totaal niet aan. 2 keer geprobeerd en ik kreeg er echt geen gevoel bij. Het liet me totaal koud. En in zo een geval ben ik verplicht om er de laagste score aan te geven omdat ik gewoon geen pluspunten heb gevonden. Het is natuurlijk gewoon een persoonlijke mening. Maar ik baseer me heel vaak op het gevoel dat ik bij het kijken van een film ervaar.
En ik neem hem als voorbeeld omdat hij zijn mening staaft en bovendien recent gereageerd heeft, mede op de argumentatie van Revengeyo. Als je nou wil dat iemand zich om zijn of haar waardering, die jij onbegrijpelijk vindt, verantwoordt, soit. Maar ga mensen niet op voorhand voor randdebiel uitmaken.
Om bovendien te reageren op het feit dat 'Duitsers Engels praten'; aanvankelijk had ik daar vrede mee maar het liefst had ik dat ook anders gezien. Ook al zitten er in Saving Private Ryan bijvoorbeeld veel meer Amerikaanse personages, de talen die ze spreken kloppen weer wel. Tevens in Inglourious Basterds; een zeer goeie vriendin die ik redelijk recentelijk heb leren kennen was aangenaam verrast dat laatstgenoemde meertalig was, in plaats van alleen Engels.
En ja, ook hier zou dat voor mij toegevoegde waarde hebben. Had eventueel de cast hetzelfde gelaten maar de acteurs klaargestoomd om vloeiend Duits, Pools en/of Yiddisch/Hebreeuws te spreken. Dan was het geheel nóg beter uit de verf gekomen. En anders recasten met spelers die de specifieke talen beheersen. Ik ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat Tarantino vloeiend is in zowel Spaans, Japans, Duits en Frans, welke in Kill Bill: Vol. 1 & 2 en Inglourious Basterds gesproken worden.
BBarbie
Dat doe ik toch niet. Hij komt zelf met een mogelijke typering van zichzelf.
Flipman
Ik heb het niet over jou, BBarbie
. Los van de reden van Nomak's vraagstelling heb je daar namelijk wel gelijk in, ook met betrekking tot mezelf, uiteraard
Flipman
Ja, zoiets weet je mee te krijgen of niet, het kan alleen al aan het genre liggen of wat ik al eerder zei -'t heeft niet veel zin om in herhaling te vallen
Hoewel ik toegeef dat, als jouw lage waardering voor Schindler's List een reden zou zijn voor mij om je Top-10 te onderzoeken, ik wellicht ook effe heel raar tegen Flodder aan zou kijken, maar ik zou je er niet om veroordelen. Zeker niet openlijk.
En nee, ik speel geen politie over mensen door de Top-10 te onderzoeken van mensen met wie ik het niet eens ben, maar het helpt mij wel soms om een beetje extra inzicht te krijgen in de bevindingen van zo iemand
Terug naar de film zelf. Het is één van die weinige waarin deze niet zozeer door de hoofdpersoon wordt gedragen, naar mijn mening; ook al draait ie bij en zet ie zich in voor 'zijn' Joden, als persoon bevindt hij zich in een grijs gebied. Als in, amicaal maar doortrapt, oprecht maar niet onbaatzuchtig. Kortom, hij wordt niet al teveel verheerlijkt; tegen het slot wel, zo heb ik uit meerdere bronnen vernomen. Wat ik maar wil zeggen is dat ik het fantastisch vind wat ie heeft gedaan, maar dat het wel een soort anti-held was. En dat vind ik wel de kracht van de film, het is het lot va de joden dat Schindler's List draagt voor mij, niet de primaire figuur. Daar moest iets aan gedaan worden en dat gebeurde ook, door een zeer onwaarschijnlijk figuur. Punt.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair