Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito
8,6 (1.149.339)
Releasedatum: 15 april 1976
Vanaf woensdag 11 februari in 2 bioscopen (re-release)
Plot One Flew over the Cuckoo's Nest
"If he's crazy, what does that make you?"
McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.
Randle Patrick McMurphy
Chief Bromden
Dr. John Spivey
Ellis
clockwork72
Ik krijg alweer zin in de film!
Nou inderdaad ik ook ookal heb ik hem een maand geleden gezien
biosmovie
Dit blijft een topper! Nicholson op zijn best wat mij betreft. 5,0**
- 19752 berichten
niet te vergelijken die 2 films. Beiden extreem goed neergezet door hem. Hij speelt nooit slecht eigenlijk.
chevy93
Beide Jack Nicholson en ik vind dat ik ze dus kan vergelijken.
Hij komt beter in zijn rol in the Departed
- 19752 berichten
En ik zeg dat beide films niet te vergelijken zijn en dus ook meteen beide rollen. Jij vindt the Departed leuker, meer jouw ding dus dan koppel je er zelf aan dat die beter in zijn rol zit. In OFOTCN speelt die man fenomenaal. Echt een dragende rol. Departed speelt die een goede rol in een film met acteurs die (bijna) allemaal goed spelen. Departed zonder JN had prima gekund met een andere acteur. OFOTCN kan ik even niet op een andere betere acteur komen.
chevy93
Nu kan hij niet in deze film spelen.
Destijds had hij niet in een film als the Departed kunnen spelen.
Karakter van zijn rol in deze 2 films is heel verschillend.
En het is daar wel degelijk een dragende rol
. Ik bedoel.. hij is de leider van de bende waar het allemaal om draait!
- 19752 berichten
Nu kan hij niet in deze film spelen.
Destijds had hij niet in een film als the Departed kunnen spelen.
Karakter van zijn rol in deze 2 films is heel verschillend.
En het is daar wel degelijk een dragende rol
. Ik bedoel.. hij is de leider van de bende waar het allemaal om draait!
Ik bedoelde dus dat in the Departed deze leidende rol zoals jij het noemt door andere acteurs had kunnen worden gespeeld en de film dan niet minder goed was geworden.
OFOTCN zie ik even niet wie dat beter had gekund als hij.
Nomak
Beide Jack Nicholson en ik vind dat ik ze dus kan vergelijken.
Hij komt beter in zijn rol in the Departed
Zullen er niet veel zijn die je mening delen. Jack Nicholson zet hier een memorabel personage neer dat je niet meer vergeet.
Ach ja..
Als iedereen maar hetzelfde zou denken, zou het maar saai zijn
Hier heeft hij de hoofdrol. In the Departed heeft hij één van de hoofdrollen.
Ik denk dat het personage van TD mij ook meer aanspreekt.
Niets daarvan dat dit ook gewoon een goede film is
Kevin13
Na ongeveer 20 minuten had ik het gevoel dat deze film veel te hoog genoteerd stond in de Top 250. Achteraf bleek dat dit een waar meesterwerk is.
Zelden heb ik zo meegeleefd met alle personages, buiten die zuster natuurlijk. Dat komt mede door het fantastische acteerwerk van iedereen waar er natuurlijk 1 uitblinker is: Jack Nicholson. Deze man speelde werkelijk fantastisch zijn rol als McMurphy. Het enige spijtige was dat het af en toe voorspelbaar werd, Billy die met Candy zou rampetampen. Chief die niet doof bleek te zijn. Maar dat stoorde mij natuurlijk niet.
Deze film riep wel verschillende emoties in mij op. De scene dat Billy met Candy betrapt werd, en de bootscene zorgden ervoor dat er een grote glimlach op mijn gezicht tevoorschijn kwam. Ik leefde zo mee met elk van deze mannen die daar 'gevangen' zaten. Maar blijkbaar zaten de meeste daar vrijwillig...
Toen de film op zijn einde liep had ik een happy end verwacht. McMurphy die ofwel met Chief zou vluchten naar Canada. Of dat ze zouden blijven bij hun nieuwe vrienden. Maar dat kwam niet. De laatste beelden van McMurphy blijven maar in mijn hoofd spoken. En toch kwam er weer een glimlach tevoorschijn toen ik Chief zag ontsnappen.
Om even kort samen te vatten: Een fantastische film die mij nog lang zal bijblijven en die nog lang in mijn Top 10 zal staan.
aliesrail
Briljante film.
Volgensmij werd Jack Nicholson hier ook ontdekt voor The shining of niet?
Vraag ik me af =).
AddictedToMovies
The Shining is vijf jaar later, dus...
aliesrail
Ja, daarom juist. Kubrick nam altijd heel veel tijd voor zijn films.
Roel Bogers
Met One flew over a Cuckoo's Nest heb ik de 1e 25 van de top 250 gezien, en ook deze film heeft zijn plek daar dik verdiend.
Deze film wordt vooral gemaakt door de acteurs, want ze zijn werkelijk geweldig! De hier nog jonge Nicholson is uiteraard een fenomenaal acteur, dat weten we allemaal, maar zijn vele medespelers doen zeker niet voor hem onder.
De personages zijn uitermate interessant door de leuke gekkenhuis-setting. Heb erg vaak kunnen lachen en dat houdt de film heerlijk luchtig en bovenal boeiend.
Veruit het beste van de film vond ik het samenspel tussen de acteurs. Die magische chemie is er! En dat doet de film zoveel goed! Dat ultieme, natuurlijke spel tussen de acteurs, zo ontzettend knap. Een hele dikke pluim voor de casting!
Die chemie mis ik zo erg in de hedendaagse films. Lost in Translation is het meest recente voorbeeld dat ik kan bedenken die ook die chemie heeft. En ook mede daardoor is het mijn no.1 film geworden. Dat zie ik hier ook in terug.
Met het acteren zit het meer dan goed, de cinematografie vond ik ook goed maar viel in het niets tegenover de acteerprestaties. Daar had meer in gezeten ben ik bang.
Nou is Forman een uitstekende regisseur, maar ik had deze acteurs liever in de handen van bijv. een Kubrick gezien. Ik vind deze film namelijk best wel in zijn straatje passen.
Popeye Doyle
Prachtige film die veel kritiek uit naar de moderne wetenschap uit de jaren '70. Fantastisch verhaal met een flink moraal wat je bezig blijft houden. Toen ik de film voor het eerst zag vond ik het verschrikkelijk te moeten geloven dat Murphy er niet meer was.Briljant einde van een briljante film.
5 ***** Top 10 nr. 10
barns
Magnifieke film, ben nu het boek aan het lezen om toch maar te kijken of daar een concreter slot wordt gegeven, of om de bevestiging te krijgen dat je het zelf moet invullen
Hemelbewoner
wel oke, af en toe saai, nooit echt grappig, gelukkig onderhoudt het acteerwerk.
decicco
wel oke, af en toe saai,
Oké het is je mening, maar dan mag jij me toch even uitleggen wat saai aan deze film is
- 19752 berichten
nooit echt grappig, gelukkig onderhoudt het acteerwerk.
Het is dan ook een drama geen Bassie en Adriaan.
simonvinkie
Geweldige film met een geweldige Jack nickelson.
zeker een van de betere films die ik ooit heb gezien en wat een hekel ga je aan die verpleegster krijgen zeg.
Ook de soundtrack is goed en het einde is
prachtig
Hakunamatafaka
Wel leuke film, goed acteerwerk , maar ik vind hem wel wat overschat hier... kan me niet echt klassieke scenes herinneren, die me altijd zijn bijgebleven.
Wat is er zo speciaal aan?.
Skylar_Malfoy
Mooie, vermakelijke film. Af en toe wat voorspelbaar toen ze baseball wilden kijken wist ik gewoon al vanaf de eerste acht stemmen dat die Chief de beslissende stem zou zijn. Dat van Billy en Candy zag je ook all aankomen
Verder vond ik het een beetje raar dat Chief McMurphy gelijk doodde na de terapy met die schokken. Wie weet was het nog goed gekomen met hem.
De film liet verder goed zien hoe het eraan toeging in dat soort instituties in de jaren 60. Je werd gewoon voor gek verklaard en behandelt als een klein kind.
Geweldig acteerwerk.
Don MN
De tweede behandeling is geen schoktherapie, maar Lobotomie.
Nope, nooit meer de oude, Chief wist dat hij vrijheid (McMurphy) maar op een manier zou kunnen vinden.
Skylar_Malfoy
De tweede behandeling is geen schoktherapie, maar Lobotomie.
Dankjewel voor de verheldering. De film speelde overigens ook niet in de jaren '60, maar in de jaren '50.
rensie32
In een radiobericht valt te horen dat ze het hebben over de World Series honkbal in 1963. De film speelt zich dus af in de jaren '60.
Skylar_Malfoy
Wikipedia: ''The novel was written in 1959 and published in 1962''.
Het originele verhaal was, hoe dan ook, over de verpleging in de jaren 50. Maar misschien hebben ze dit bij de film aangepast.
TonyCamonte
Mooie film.
Ben ook zeer benieuwd naar het boek eigenlijk.
Alleen toch ben ik er niet zo REUZE kapot van ondanks dat het een goede film is.
Elegy
Gisteren voor het eerst deze film gezien, hij mag meteen in mijn top 10!
Bijzonder goed gespeelt door alle acteurs, en een erg boeiend verhaal.
Binnenkort het boek ook maar eens lezen.

Dramafilm ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ met Jack Nicholson vanavond (5 maart) uitgezonden op televisie

De drie beste films van drievoudig Oscarwinnaar Jack Nicholson

Netflix heeft flinke vinger in de pap bij top tien best bekeken streamingfilms

Netflix deelt trailer prequel-serie 'One Flew Over The Cuckoo's Nest'

The Shawshank Redemption