• 9.376.903 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.148.657)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

avatar van Ed

Ed

In spreektaal is vrijwel alles correct. Maar grammaticaal gezien is 'hele grote' gewoon fout.

Maar ik geef je gelijk, hoor, Cornelis. Ik kan gewoon niet tegen Film-likers onbenullige commentaar. Daar kom ik wel weer overheen.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

'hele grote award' is grammaticaal gezien wel degelijk juist, maar uitsluitend als 'een award die heel en groot is', m.a.w. zowel 'heel' en 'groot' slaan dan terug op award, wat een mannelijk of vrouwelijk (weet even niet welke van de twee) woord is, waardoor beide een verbuigings-e krijgt.

Moet 'heel' echter op 'groot' slaan (hetgeen in praktijk vaak bedoeld wordt), dan is er geen enkele reden om het woord te gaan verbuigen en is het dus uitsluitend een 'heel grote award'.

avatar van Ed

Ed

Geweldig antwoord, Queto!!

avatar van Stoffeltje

Stoffeltje

Goede film. Goed verhaal en goed geacteerd. 4,5 sterren.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Gisteren voor het eerst in mijn leven deze film gezien (shame on me). En ik moet zeggen dat ik werkelijk onder de indruk ben; dat een film die zich hoofdzakelijk in een inrichting plaatsvindt zo indrukwekkend kan zijn! Mede door het fantastische scenario is de deze film van uitzonderlijke kwalititeit geworden. Uiteraard is de rol van Nickelson van absolute schoonheid, maar ik wil ook niet de hoofdverpleegster (ben even haar naam kwijt) onvermeld laten. Ik twijfel tussen een 4,5 ster of 5 ster score. Ik geef echter zelden een 5 en doe dit ook nu (net) niet. Wellicht als de film wat bezonken is dat ik hier nog op terugkom.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

ik moet ook bekennen dat ik hem gister voor het eerst heb gezien .

mja wat moet ik zeggen. ik zat eigenlijk de hele tijd te wachten waneer de film eens leuk werd. maar dat moment kwam maar niet

begrijp me niet verkeerd het acteren was zeer goed er zitten ook wel leuke momenten in. maar ik kijk toch liever awakenigs

3 1/2 ster

avatar van stinissen

Banjo schreef:

ik moet ook bekennen dat ik hem gister voor het eerst heb gezien .

3 1/2 ster

Film is ook een drama en geen lachfilm. Al zitten er wel leuke stukken in.

avatar van Da Jando

Da Jando

Prachtige film, hoewel het een drama is zitten er toch veel grappige momenten in, best veel gelachen

1 ding snap ik niet helemaal:
Hebben ze mac op het eind zo toegetakeld dat hij nooit meer normaal zou worden? Dat de indiaan hem daarom vermoord? Wat hebben ze precies gedaan dan?

Ja Da Jando, klopt!

MacMurphy heeft een elektroshockbehandeling gehad en zijn hersens zijn nu als pap. De Indiaan besluit hem uit zijn lijden te verlossen. Mac zal nooit meer de man zijn die hij was.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Ramon K schreef:

volgens mij is er meer aan de hand dan dat: als je goed kijkt zie je, als de Indiaan bij zijn bed over hem heen hangt, dat hij aan beide kanten flinke littekens heeft die insinueren dat hij geopereerd is aan zijn hersenen... dus waarschijnlijk is het niet van de electroschocken die hij ook op een ander moment in de film krijgt toegedient.

hugohei

Medisch gesproken is het volstrekte onzin - maar in de film is sprake van shocktherapie én lobotomie. De schedel wordt 'gelicht'(zie het litteken) en er wordt een lobje van de hersenen operatief verwijderd.

In werkelijkheid wordt shocktherapie niet toegepast om lastige patiënten kalm te krijgen. Shocktherapie werd en wordt gebruikt om bepaalde zware depressies te bestrijden. Dat gebeurt met toestemming van de patiënt en familie, en onder totale narcose. Ik sluit niet uit dat dat niet altijd correct gebeurd is.

Lobotomie is helemáal zeldzaam. Volgens de wet is zelfs toestemming van de minister van justitie nodig. Het gebeurt misschien eens in de drie, vier jaar.

Geen van deze zware middelen wordt toegepast op aanraden van een hoofdzuster - daar is geen sprake van. Alleen in films heeft een hoofdzuster de macht om iemand te verminken.

One Flew is een speelfilm en geen medische voorlichtingsfilm. En schrijver Ken Kesey, als hippiegoeroe, hamert maar op eén thema : vrijheid voor het individu, en de maatschappij als eén groot komplot om die vrijheid te beknotten. En dus moet de hoofdpersoon dood - maar wordt zijn streven voortgezet door anderen (Chief)... Vergelijk One Flew met Spartacus van Kubrick. Zelfde plot.

hugohei schreef:

Ja, dat vond ik in Requiem for a Dream ook al zo vreemd. Typisch een geval van het erger maken dan het is.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

bedankt voor de spoiler, Hugohei, ik had de film nog niet gezien...

avatar van Da Jando

Da Jando

mr.Frielink schreef:

bedankt voor de spoiler, Hugohei, ik had de film nog niet gezien...

nvrm

avatar van wackyboy

wackyboy

Ik zag gisteren op the E! channel Billy Bibbit tussen de cast van the Two Towers staan. Nooit geweten dat hij nog acteerde.

avatar van Jos2

Jos2

wackyboy schreef:

Nooit weggeweest.

avatar van wackyboy

wackyboy

Na even IMDB te hebben geraadpleegd blijkt de man inderdaad zo ongeveer the hardest working man in business the zijn. Had hem alleen niet meteen herkend als de "voice of Chucky"

avatar van Pitbull

Pitbull

Kan iemand ff dat stuk van hugohei als spoiler plaatsen, want dit is toch eigenlijk wel behoorlijk verrot om het einde van één van de beste films te verklappen.

avatar van Jordy

Jordy

ok

avatar van T.O.

T.O.

hugohei schreef:

Zo ving ik dat ook op inderdaad. Een beetje storend als je het mij vraagt.

Ramon K

Zeer terecht juist.....als je het mij vraagt.

hugohei

Storend of niet, terecht of niet : het is een thema wat zich geweldig leent voor een effectvol en aansprekend verhaal. En zolang de film duurt is het betoog van Kesey juist.

Dat is eén van de leuke dingen van films, dacht ik toch : je hoeft het niet met de strekking eens te zijn - zolang je maar anderhalf of twee uur overtuigend wordt meegenomen door de visie van de filmmakers.

Na het zien van Cuckoo's Nest kun je van alles tegen de film inbrengen. Zo is het beeld van vrouwen in de film wel erg zwart en negatief. Nurse Ratchett is van het castrerende type (en dan druk ik me nog voorzichtig uit), en de andere vrouwen die voorkomen kauwen kauwgum, zijn dom en onmiddellijk bereid om zich te laten nemen.

Oja : er zit nog een filippijnse verpleegster in die niet dom is, maar wel erg bang is voor de hoofdzuster.

Vreemd toch. De film is tot vervelens toe bestempeld als A Triumph Of The Human Spirit - maar dan hebben we het natuurlijk niet over die paar procent vrouwen.

avatar van T.O.

T.O.

hugohei schreef:

Daar ben ik het volledig mee eens. Het is net zo als de Elsevier lezen

hugohei

Ook een vorm van lobotomie ?

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Een bovengemiddelde 'inrichtingsfilm', met levendige personages en hier en daar wat ontroerende scenes (waaronder ook enkele komische scenes). Je natuurlijk je twijfels kunt hebben over het genre "comedy" binnen deze film. Indrukwekkend acteerwerk, en een prachtig slot...4 sterren.

avatar van gandalf

gandalf

Erg goed, hoewel misschien niet helemaal realistisch. 4 sterren.

Ramon K

Niet realistisch? Leg uit aub......

avatar van mister blonde

mister blonde

gandalf schreef:

Erg goed, hoewel misschien niet helemaal realistisch. 4 sterren.

als je een dergelijke opmerking plaatst, beargumenteer hem, of laat hem achterwege

avatar van Phooze

Phooze

Geweldige film ! Goeie comedy, mooi drama. Goed gefilmd, ge-acteerd etc.

5 sterren !

avatar van Diesel

Diesel

Een onvergetlijke, meeslepende film. Een meesterwerk!

4.5/5.0