• 9.377.055 stemmen

JFK (1991)

Thriller | 188 minuten / 206 minuten (director's cut)

Genre: Thriller

Speelduur: 188 minuten / 206 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Kevin Costner, Kevin Bacon en Tommy Lee Jones

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 28 februari 1992

Plot JFK

"The story that won't go away."

1963: Jim Garrison neemt de taak op zich om de moord op president John F. Kennedy in Texas te onderzoeken. Garrison staat erg argwanend ten opzichte van het officiële verhaal dat door de FBI verteld wordt. Wat hij al weet, en wat hij vervolgens allemaal ontdekt, zorgt ervoor dat hij begint te vermoeden dat er meer aan de hand is dan wat er aan het publiek wordt verteld.

Jim Garrison

David Ferrie

Dean Andrews

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Erg interessante film. Ik dacht dat het een zeer lange zit zou worden, geen sprake van. Als ik niet beter wist, had ik elk theorie erin geloofd. Dat komt niet alleen door de geniale Stone, maar ook door de erg sterk acteerwerk van Kevin Costner.Het blijft toch wel een interressant onderwerp, maar vooral de verzonnen mysterie achter de moord maakte de film echt goed. Hoe dichter Costner bij het antwoord kwam, hoe meer ik van de film begon te houden. Met een erg overtuigende pleidooi aan het eind wordt de film ook op de beste manier afgesloten (ook al wordt alles uit de voorgaande 2 uren gewoonweg herhaald).

Naast Costner wil ik ook Pesci noemen. Hij doet het toch altijd zo goed in die gluiperige rollen. Ook over het acteerwerk mag zeker gesproken worden, was toch een erg sterk punt van de film. De clichés thuis konden wel wat minder, maar misschien zou de film dan wel heel eenzijdig worden.

Anyway, JFK heeft naast een cast met ijzersterk acteerwerk een erg indrukwekkend en mysterieus verhaal. Al was het soms moeilijk te volgen door al de namen en ingewikkelde theorieen. En die 190 minuten.. die vliegen weg.

avatar van Baggerman

Baggerman

Gastel schreef:

Zag ik nou net Willem Oltmans voorbijkomen?

Ja, dat klopt (credited als: George DeMohrenschildt!)! Hoe die in deze film verzeild is geraakt?

avatar van Baggerman

Baggerman

Grappig! Dit wist ik niet. De eerste kijkbeurt had ik Oltmans totaal gemist, zodat ik de tweede keer constant heb zitten turen tot hij voorbij kwam flitsen!

avatar van DVD-T

DVD-T

Net weer even gekeken, en ik moet zeggen elke keer wordt hij weer een beetje beter zo nu ook weer.

Het hele verhaal en de complot theorien over de moord op John F. Kennedy spreken mij gewoon heel erg aan , en zoals het in de film aan de kijker word voorgeschoteld ga je het bijna geloven ook nog.Daarin ligt o.a. ook de kracht van deze film voor mij.Het wist mij in iedergeval helemaal mee te slepen in het verhaal en mee te laten denken hoe het nu allemaal gegaan kan zijn.Het begint al heel mooi met de opening van de film met de voice over van Martin Sheen, waar je meteen al heel veel informatie wat betreft de plot krijgt iets wat je misschien allemaal niet meekrijgt als je de film voor de eerste keer ziet. Dit word niet anders naarmate de film volgt je blijft maar ontzettend veel informatie, namen e.d. toegespeeld krijgen.Dit word vooral gedaan in de scenes waarin je de complot theorieen uitgelegd krijgt en in de verklaringen van de personages.Dit zorgt soms wat voor verwarring(en vooral zoals ik al gezegd had als je de film voor de eerste keer ziet).Maar de manier waarop dit gedaan is vind ik geweldig gedaan, en vooral in de scene waarin Garrison mr. X ontmoet en in de laatste "courtroom" scenes.Dat zijn echt de momenten waarop je helemaal in het hele complot meegaat en alles begint te geloven.

Naast de geweldige uitleg scene's gaat JFK ook dieper in op bijv. de hechte band tussen de aanklagers en de gezins situatie van Jim Garrison.Die ook goed laat zien wat de gevolgen op de mensen in zijn nabijheid hebben en soms wat worden verwaarloosd worden en veel van ze geeist word.

Acteerwerk is van alle acteurs, of het nou grote rollen zijn of kleine rollen, werkelijk fenomenaal te noemen.Costner speelt de sterren van de hemel, Pesci heeft echt weer zo'n rol die hem op het lijf geschreven is, eveneens als Jones en Bacon.Ook vond ik Sutherland erg sterk spelen in zijn rol als Mr. X die een grote uitleg scene speelt en dat geweldig doet,dit is dan ook één van mijn favoriete scenes uit de film.Oldman vond ik ook zeer goed in de rol van Lee Harvey Oswald, Hij geeft het karakter ook veel menselijkheid mee en schildert hem niet af als eenzame "moordenaar".

Oliver Stone heeft het geweldig gedaan om deze film op poten te ktrijgen en uit te voeren,hij heeft met deze film weer stof op doen waaien en zoals je op de aftiteling al ziet is er zelfs een commisie ingesteld die kijkt welke documenten er wel mogen worden uitgegeven en welke niet.De regie die hij over deze film uitvoerd is heel erg goed,daarbij helpt het sterke script het goede camera , de editing en de mooie muziek van John Willams ook een hele hoop.

JFK blijft mij bij elke kijkbeurt steeds weer boeien en vermaken, en is een film die ik,hoe vaak ik hem ook zie, nooit vervelend of saai vind worden.Voor de 2e keer een verhoging en ten koste van The Constant Gardener een plekje in mijn top 10.

avatar van gauke

gauke

Verbluffende en belangrijke thriller over de moord op (misschien wel) de meest populaire president die de USA ooit gehad heeft en de complottheorieën (die er nog altijd zijn). Toprol van Kevin Coster als advocaat.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Kevin Kostner speelde geen advocaat. Hij was de officier van justitie.

Over de film dan: één van de beste films die ik ooit heb gezien. Het verhaal is ontzettend goed. Dat het werkelijk heeft plaatsgevonden, maakt het alleen nog maar beter voor mij.

De moord op JFK is tot op de dag van vandaag nog een mysterie. Uiterst vreemd natuurlijk, en deze film biedt een inzicht in hoe dat kan. Dit inzicht hoeft natuurlijk niet per se de waarheid te belichamen, maar deze theorie is wel uiterst interessant.

Het moment van de film was de (erg lange) scène waarin Costner zijn slotpleidooi houdt. Eén van de beste scènes ooit. Ik heb ademloos naar zijn verhaal gekeken en geluisterd. Een ijzingwekkend sterke monoloog.

5*, en deze gaat zeker in mijn top 10 komen. Snap niet dat deze niet (in de hogere regionen) van de top 250 staat.

avatar van Zinema

Zoals Stone wel vaker flikt, duurt deze film iets te lang. Geen meesterwerk maar ondanks de lengte toch een puike zit. Zeer goed.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Fantastische film van Oliver Stone, waarin de sublieme cast meer dan drie uur vol weet te praten zonder dat de film één minuut saai word. Dat hele gedoe over de moord op Kennedy heeft me altijd wel geinteresseerd eigenlijk. Oliver Stone zorgt er met één van de betere screenplays voor, dat dit me allemaal nog meer gaat bezighouden.

Geweldig hou de vele personages in deze film allemaal overtuigen en er voor weten te zorgen dat je wel gekuisterd aan beeld moet blijven zitten. Kevin Costner zet één van zijn beste rollen neer, voor zover ik me kan herrinneren. Wat is zijn slotpleidooi geweldig gedaan zeg! Daar kreeg ik toch behoorlijk kippenvel van, prachtig. Ook de bijrollen worden allemaal prima ingedeeld. Van Tommy Lee Jones, Kevin Bacon, Gary Oldman en Joe Pesci, allemaal erg overtuigend. Stond wel even vreemd te kijken toen Pesci voor het eerst in beeld kwam, die pruik en wenkbrouwen .

Dat Stone het één en ander uit zijn dikke duim heeft gezogen voor deze film maakt niet uit. Sterker nog; hij weet alles op een erg geloofwaaridge en realistische manier te brengen. De regie van hem is wat mij betreft dus zeker van de bovenste plank. De ondersteuning van de score - van John Williams - verdiend ook een voldoende. Prima gedaan wederom, al vond ik zijn muziek in een paar scénes niet helemaal goed passen. Het gedoe van Garrison zijn gezin was dan weer een beetje een cliché, maar opzich vond ik dat niet storend.

Over het algemeen een dikke, vette, voldoende voor deze film, die me meer dan drie uur heeft weten te boeien. Nogmaals mijn complimenten voor Costner, die met deze rol zijn kunnen bevestigd.

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Zalig. Na Once Upon a Time in America de langste film die ik al gezien heb, en hij stelde echt niet teleur. De film is een dikke 3 uur lang maar blijft de gehele speelduur boeien. Het is en blijft natuurlijk film, maar het geeft u toch een gedacht wat er toen allemaal is gebeurd, en dat er veel in de doofpot is gestopt.

Acteerwerk is gewoonweg fenomenaal. Kan ook moeilijk anders met zo een cast (Gary Oldman, Kevin Costner, Michael Rooker, Joe Pesci, Tommy Lee Jones, Jack Lemmon, Walter Mathhau, Kevin Bacon, Sissy Spacek, John Candy, Donald Sutherland).

Natuurlijk krijgt de verkeerde weer een Oscar nominatie (Tommy Lee Jones, die voor The Fugitive ook al onterecht een Oscar heeft gewonnen, die mocht niet eens genomineerd zijn). Gary Oldman daarentegen had meer lof moeten krijgen voor zijn prestatie, en idem voor Kevin Costner. Hoe hard is die kerel al niet in de kont gepakt door de Academy?

Een film die ik nog meerdere keren zal bekijken in de loop der jaren.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Uitstekende film met een heerlijk op dreef zijnde cast. De film weet ondanks de speelduur niet te vervelen al vond ik de verhaallijn over het privéleven van Garrison ietwat cliché en had op deze manier weinig toe te voegen.

Ondanks ook de vele feiten en theorieën waarmee de kijker overspoeld wordt blijft de film boeien. Helaas nog lang een aantal jaar wachten voordat de echte waarheid boven tafel komt...

avatar van Angelface

Angelface

Dit is echt de beste film die ik ooit gezien heb!

Toen ik hem voor het eerst zag (reeds een aantal jaar terug) was ik echt overweldigd door o.a. dat gesprek tussen Costner en Sutherland op dat bankje en later ook door die Zapruderfilm in die rechtzaak. Het deed mij gelijk afvragen hoe hier nou in Amerika op gereageerd werd toen ie uitkwam.

Echt een meesterwerk!

avatar van ®Tc

®Tc

Een thema dat de dag van vandaag nog steeds erg gevoelig ligt, ook bij mij. Van hogere hand af wordt de mens belogen en bedrogen en democratie bestaat niet. Ik zou het leuk vinden moest Oliver Stone ook een film moest gaan maken over complottheorieën over 9/11.

De film begint dan eigenlijk al bevoordeeld tegenover anderen maar het moet gezegd worden dat het fantastisch uitgewerkt is door Oliver Stone die weer de controversiële snaar weet te raken. Wat de film enkel een beetje verkeerd doet is het onschuldig willen maken van Oswald die toch wel één van de schutters was, dat kan bijna niet anders want veel ooggetuigen hebben dat ook bevestigd maar hij werkte dus duidelijk niet alleen, dat kan gewoon niet. Leuke intro ook zodat je eerst wat info krijgt over jfk zijn beslissingen en aanleiding tot de mogelijke staatsgreep of moord rond Cuba.

Schitterend geacteerd door Kevin Costner, een acteur die me bij Dances With Wolves of The Untouchabels niet echt kon bekoren speelt hier wel de pannen van het dak. Ook Joe Pesci, Gary Oldman en Tommy Lee Jones speelden erg goed, al mochten ze Pesci wel een andere pruik geven. Iets minder overtuigd van Kevin Bacon en Michael Rooker. Vooral Bacon vond ik zeer zwak spelen, konden ze beter iemand anders voor nemen.

Vrije sterke film dus waarvoor Stone de geknipte man is, zeker een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn voor complottheorieën.

avatar van erkin17

erkin17

als je deze film ziet weet je meteen ook wat voor incident het was en wat voor er gevolgen er waren

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een heel erg mooie film is dit. Ik raakte vannaf de eerste minuut dat de film begon helemaal geboeit in het verhaal, met name inderdaad de prachtige muziek van John Williams en de geweldige sterrencast bestaande uit o.a. : Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Gary Oldman, Kevin Costner, Kevin Bacon en John Candy. Het speelduur was voor mij net iets te lang, maar het werd nooit echt saai. Prachtige film dit, ik heb me er prima mee vermaakt en heb er ook nog wat van geleerd .

avatar van Adrenal

Adrenal

In de aftiteling staat dat Earl Warren gespeeld wordt door niemand minder dan Jim Garrison zelf!

EDIT: Even op IMDb gecheckt en het klopt.

avatar van cornelis

cornelis

Adrenal schreef:

EDIT: Even op IMDb gecheckt en het klopt.

IMDb vertrouw jij meer dan de aftiteling? Terwijl IMDb de aftiteling als bron gebruikt...

avatar van Adrenal

Adrenal

Nee, ik zag in de aftiteling zijn naam maar ik dacht dat het ook wel iemand anders zou kunnen zijn met dezelfde naam. Op IMDb staat ook dat iemand die Jim Garrison heet Warren speelt en als je dan op zijn naam klikt, staat er wat info over hem waaruit ik kon opmaken dat het dé Jim Garisson was.

avatar van 1976Ben

1976Ben

Op de één of andere manier zorgt de opening van JFK voor kippenvel bij mij. Briljante montage van bestaand materiaal en zelf geschoten beelden.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Net weer gekeken en het blijft een geweldige film.

Het verhaal is zo bizar, ik kan het af en toe nog steeds niet geloven.

Ik denk ook echt dat het een complot was. Al die kleine toevalligheden, maar ook grote dingen die niet kloppen, bij elkaar kan je het eigenlijk gewoon niet ontkennen.

Daarom vind ik het zo ongelofelijk dat het gewoon heeft kunnen gebeuren.

Verder is dit een prima film, goed in elkaar gezet, goed gebruik van bestaand materiaal. Goed geacteerd door de grote namen. Enkele mindere scenes, bv de scene waarin Costner wakker wordt midden in de nacht is wat minder goed geacteerd.

Al met al een bizar verhaal en een film die drie uur lang blijft boeien.

avatar van tottenham89

tottenham89

Dit was inderdaad een mooie, overtuigende film en 1 met een schokkend verhaal. Aan het einde van de film had ik zo 't gevoel dat de film op een gegeven moment lang duurde, maar het hele verhaal met alle gebeurtenissen en feitjes na de dood van Kennedy, de acteerprestaties en de onophoudelijke beweging in de film en dan ook het materiaal en zelf geschoten beelden dat gemonteerd werden (zoals 1976Ben het verantwoordt) , maken van deze film een heuse topper, dat je telkens weer op het puntje van je stoel wilt blijven zitten!

avatar van tijn79

tijn79

Geweldige, indrukwekkend, meeslepende film

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Als kleine Vino was ik vele jaren geleden bij deze film afgehaakt, omdat ik het toen niet snapte ofzo. Maar jaaaren later vond ik het wel erg boeiend, ondanks dat het een ingewikkelde puzzel is. Enige voorkennis rond JFK is wel vereist om ten minste de grote lijn van het verhaal te zien. Er zaten wel wat onboeiende gedeeltes in en ik denk dat de theorie van Oliver Stone/Garrison beter tot recht komt in boekvorm. Verder ergerde ik me in het begin ook aan de lelijke pruik van Joe Pesci, maar later werd duidelijk hoe dat zat .

avatar van wimnoot

wimnoot

Ik wist al jaren van deze film en heb hem eindelijk gekocht.Het is al weer een tijdje geleden dat ik zo ingespannen naar een film gek.eken heb.Heerlijk hoe het verhaal zich opbouwt naar de rechtzaal, waar alles netjes op een rij gezet wordt.

Ik ben er ook bijna zeker van dat alles vertoond erg dicht bij de waarheid ligt.Kevin Costner speelt een rol die dicht bij de rol van Eliot Ness ligt uit The Untouchables, hoewel Jim Garrison een veel grotere geloofwaardigheid heeft.

Ik was ook erg te spreken over de cast, voor iedere fatsoenlijke rol was een topper gevraagd.Leuk om John Candy weer eens tezien, vooral in een serieuze rol.

De oude archief beelden vermengd met gewone beelden werkte erg goed in deze film. Ook hier werd wel gebruik gemaakt van de handheld camera en hier werkt het wel(in tegenstelling tot Public enemy van Mann).De gedetaileerde scene's van jfk's moord waren bijna misselijkmakend, maar wel funcioneel.

Gewoon een prachtfilm.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Voordat ik deze film gezien had wist ik eigenlijk vrij weinig over het onderwerp. Ik had nog net van de naam Kennedy gehoord, maar ik wist niet dat hij vermoord was. Deze film leek mij een mooie kans om eens te kijken hoe het eigenlijk in elkaar steekt. En het is een geweldige film, en geeft een heel mooi beeld over de moord op Kennedy. De film is eigenlijk één grote zoektocht naar de moordenaar, en het complot wat er achter steekt. En in de rechtzaal worden de resultaten uitgebruid uitgelegd in een hele mooie scene. De archiefbeelden van de moord zelf waren nog best wel schokkend. En op het eind van de film als je helemaal weet hoe het zit, sta je er echt versteld van. Heel indrukwekkend.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een teleurstelling. Het kijkt allemaal nog wel weg, maar zenuwslopend spannend of intensief wordt het allemaal nooit. Film krijgt vaak het predikaat controversieel mee, maar dat zie je er allemaal niet aan af. Mocht de film nou in het hol van de leeuw gemaakt zijn, in de jaren `60 ala. De suggestie dat de overheid van Amerika een staatsgreep pleegde is even schokkend maar niet om een film rond te borduren met familaire besognes, rechtzaken etc. die ervoor zorgen dat het geheel meer dan 3 uur duurt.

Meest positieve is dat Stone een gevoel weet op te roepen waarbij je jezelf soms afvraagt hoe het mogelijk is dat er in Amerika 'een land dat democratie hoog in het vaandel heeft staan' misstanden plaatsvinden die een bananenrepubliek niet zouden misstaan. Best wel confronterend om te zien hoe een complete ideologie 'gedragen door het volk' wordt drooggelegd door een golf van liquidaties door de elite.

De (korte) zwart - wit flashbacks waren mooi afgewerkt, maar zijn montagekunsten zou Stone later pas volledig blootgeven. Onderhoudend. 2,5*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Helemaal vergeten om te vermelden dat Joe Pesci echt een wanfiguur slaat met zijn pruik en zijn hele voorkomen. In eerdere films viel het nog niet op, maar wat heeft die man een onuitstaanbare stem zeg.

avatar van 1976Ben

1976Ben

maxcomthrilla schreef:

Ik vond hier juist de montage perfect in dienst van het verhaal staan. Later wordt de montage van Stone vaak meer patserige show-off. Is allemaal ook prima, maar wat mij betreft hier juist erg goed.

En verder speelt Pesci hier een heel rare vent, dus daar hoort die pruik dan toch ook prima bij. Een wat beperkte acteur, maar in deze rol ook lekker op z'n plek.

avatar van All Black

All Black

Al meerdere malen geizen, maar hij blijft boeiend. Costner speelt zwak, maar de film is een echte topper.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Interessante maar zware en lange film. Geen gemakkelijk verhaal om te volgen en zoveel topacteurs die in deze film spelen.