Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Reese Witherspoon, Robert Pattinson en Christoph Waltz
Gesproken taal: Engels en Pools
Releasedatum: 5 mei 2011
Plot Water for Elephants
"Life is the most spectacular show on earth."
Wanneer Jacob Jankowski, recentelijk tot wees en zwerver veroordeeld, op een passerende trein springt, belandt hij in de wereld van een tweederangs circus dat probeert te overleven tijdens de Grote Depressie. Als student dierengeneeskunde die bijna zijn diploma behaald heeft, krijgt hij de leiding over de menagerie. Daar ontmoet hij Marlena, de mooie ster van de paardenact die getrouwd is met August de dierentemmer. Ook ontmoet hij Rosie, een olifant die zich niet laat trainen... totdat Jacob een manier ontdekt om tot haar door te dringen.
Jacob Jankowski
Barbara
Grady
Kinko / Walter
SelmaDuim
Voor degenen die de berichten wel serieus nemen, een hart voor dieren hebben en hun geweten willen sussen na het zien van deze film, moeten deze site maar eens bezoeken. Dit is een Wildlife Rescue Center in Thailand, welke is opgezet door een Nederlandse man. Ik ben daar vorig jaar geweest en wat je daar aan mishandelde dieren (ook olifanten, zie foto hier onder) ziet liegt er niet om. Ik was erg onder de indruk en het is maar goed dat er mensen zoals Edwin Wiek zijn.
Hier een voorbeeld van wat we in het Wildlife Rescue Center gezien hebben.
Naomi Watts
Thai is een olifant die speciaal getraind is om in films gebruikt te worden en tijdens die training zou ze zijn mishandeld.
De integriteit van Have Trunk Will Travel hierdoor op zo'n wijze in diskrediet te brengen is tot daar aan toe, vreemd dat je dit soort geluiden niet hoorde na Jungle Book, Operation Dumbo Drop, Ace Ventura etc. Ze doen honderden dingen rond TV, en nooit is er wat naar buiten gekomen over hun trainings methoden. Dat ze toevallig wat snippets gemonteerd hebben van Tai's misbruik buiten haar Have Trunk Will Travel tijd om doet daar niets aan af. Dierenrechtenorganisaties gaan veel te ver als het om hun idealen gaat, en het is algemeen bekend dat ze erg tegen het feit zijn dat dieren voor entertainment worden gebruikt. Maar ze gaan hier gewoon te ver. Het is nog kwalijker dat mensen blind aan gaan nemen wat er in de media terecht komt. Tai is al jaren actief op Amerikaans grondgebied. Het is dus erg dubieus dat er nu pas op de voorgrond getreden wordt.
Have Trunk Will Travel hebben een geweldige staat van dienst en krijgen ook positieve feedback van de AHA. Die lijken mij in ieder geval al stukken betrouwbaarder dan de ADI. ADI heeft al eerder misleidende zaken naar buiten gebracht om hun ideologie tentoon te stellen. Ook doet HTWT echt gigantisch veel voor olifanten wereldwijd, schenken fortuinen en lobby-en voor het welzijn van olifanten. Lijkt mij dan ook al erg sterk dat ze dan zulke methodes er op na houden. Ook is het nogal ontoereikend bewijs.
jarno1975 (moderator series)
Als het een kip was geweest dan had er geen haan naar gekraaid
Ik heb niets gehoord na die episode van die meiden in de jungle nee
Emiledj
Lekkere boeiende discussies/ opmerkingen hier zeg...
Ga deze morgenavond met vrouw bekijken. Lijkt ons een interessante film voor een avondje relaxen...
Nee van tevoren melden dat je 'm morgen gaat zien, dat is interessant
Donkerwoud
Hier een voorbeeld van wat we in het Wildlife Rescue Center gezien hebben.
Damn, alsof je niet mag genieten van deze film en tegelijkertijd begaan zijn met het leed tegen olifanten...
Emiledj
Nee van tevoren melden dat je 'm morgen gaat zien, dat is interessant
Gaat dan in ieder geval over de film...
m1701
Heerlijk verhaal. Goed onderhoudend, alleen midden stukje kakte een beetje in,
werd wat langdradig.
Acteerwerk van beide was subliem, zeer overtuigend! En de setting was ook helemaal
super!
Zeker moeite waard om te kijken
Martijnnn
Is natuurlijk triest dat deze olifant (schijnt) te zijn mishandeld. Maar dan nog heeft dat niks met deze film te maken. En als jij als dierenliefhebber en organisatie zo'n filmpje in bezit heb ga je daar niet mee wachten tot de premiere van de film. Dan ben je in mijn ogen net zo slecht bezig, want dat laat je de kans schieten om de olifant op dat moment te kunnen helpen. En misschien is het dan juist maar goed dat Tai nu een filmcarriére heeft want dan word ze in ieder geval niet mishandeld wat misschien in Thailand wel het geval was. Zo kan je natuurlijk wel aan de gang blijven.
Is gewoon moeilijk om hier een conclusie uit te trekken
Precies wat ik bedoel, er worden inderdaad Olifanten mishandeld maar dat is niet voor deze film gebeurt, misschien (niemand weet het zeker maar toch doet iedereen alsof) is deze Olifant daardoor juist wel van verdere mishandeling gered.
Natuurlijk was het een kromme vergelijking, Boneka wou de film niet zien en geeft hem 0,5 ster omdat olifanten worden mishandeld, dat gaat natuurlijk nergens over, het wil niet perse zeggen dat de het ook tijdens deze film gedaan is.
Elineloves
Ik vind eigenlijk dat de film nog maar weinig bekeken wordt aan de stemmen/berichten hier te zien, is hij niet zo populair dan, want hij is nu toch al een tijdje uit?
jarno1975 (moderator series)
Draait sinds 5 mei in Nederland volgens mij, dus net een week.
Brix
- 19684 berichten
Vanmiddag als "privé vertoning" voor mij alleen gezien.
M.a.w. er zat verder niemand anders in de bioscoopzaal!
Ik ga tegenwoordig nog maar zelden naar de bioscoop, maar het enthousiaste verslag van Rianneke trok mij over de streep.
Zo intens als zij heb ik het niet beleefd, maar ik heb er zeker geen spijt van dat ik ben gegaan.
Er zitten zoveel donkere scènes in de film, dat ik mij afvraag wat er nog van over blijft straks op DVD.
Nu heb ik het tenminste optimaal kunnen beleven.
Wat mij vooral bij zal blijven is de goed getroffen sfeer van een Amerikaans "trein-circus" uit lang vervlogen dagen.
Maar wel een miserabel circus, dat moet erbij gezegd worden.
Het Amerikaanse circusleven van die tijd is ook wel totaal verschillend van dat in Europa.
Ik ben ook wel wat teleurgesteld, want er had nog veel met die circus achtergrond gedaan kunnen worden.
Waarom niet wat meer dierenacts in beeld gebracht?
Er liepen er genoeg rond op de achtergrond.
Er werd nu meer aandacht aan het romantische gebeuren gegeven, en dat sprak mij niet zozeer aan, al is dat puur persoonlijk.
Met Reese Witherspoon heb ik niet zoveel, maar dat zij niet goed acteert hoor je mij niet beweren.
Pattinson vond ik wel aangenaam overkomen.
Maar vooral Waltz is erg sterk hier.
Ook een mooie rol van Jim Norton als Camel (wat een karakteristieke stem heeft die man ook)
En niet te vergeten Hal Holbrook, als de oude Jacob.
Die wist nog wel wat emotionele momenten los te weken aan 't eind van de film door zijn heimwee naar het circus, en zijn terugkeer
En dan nu het "hete hangijzer", de mishandeling van olifant "Rosie".
Ik had veel explicietere beelden verwacht moet ik eerlijk zeggen.
De grote aftuiging van het dier, in een treinwagon, wordt niet in beeld gebracht, gelukkig ook maar.
Maar mensen, geloof mij vrij, wanneer in 't echt zo'n dierenmishandelaar die wagon in was gegaan en een olifant op die manier had afgetuigd, dan was hij er niet levend uitgekomen. Dit is echt zwaar overtrokken.Tegen de kracht van zo'n dier is niemand opgewassen. Ik ben zelf ooit eens opgepakt door zo'n slurf, omdat ik niet gauw genoeg met de suikerklontjes paraat stond naar de zin van mevrouw olifant. Op dat moment voelde ik mij net een niets-wegend veertje, en nietig als een mier. Ik dacht dat mijn laatste uurtje geslagen had... Maar het is natuurlijk film.
En deze film is op meerdere momenten sprookjesachtig te noemen (in sprookjes zitten ook slechterikken)
Een gekke fout die ik zag m.b.t. het aansporen van de olifant was het "prikken" in haar zij, met de "bull-hook".
Filmisch ziet dat er wel "beter"(lees: wreder)uit misschien, maar in werkelijkheid wordt de kromming van de (stompe)haak gebruikt, die achter de slurf gelegd wordt, en a.h.w, de olifant "voorttrekt ".
In het circus waarbij ik werkte gebruikte de olifanten-trainster gewoon een houten wandelstok met rubberen dop onderaan, om het dier geen pijn te doen.
Wat mij ook opviel was het enorm grote personeelsbestand van het circus.
Een circus van die afmetingen bouwden wij vroeger met 8 man op, maar hier zijn er vier of vijf keer meer tentbouwers aan 't werk.
Geen wonder dat er af en toe eens wat personeel "opgeruimd"moest worden
Ik herkende een aantal gebruikte circuswagens in de film.
Die heb ik jaren geleden toen ik in Florida enkele circusmusea bezocht daar gezien, wel leuk.
Misschien heb ik mij wel beter vermaakt met de film door mijn eigen circus achtergrond dan anderen.
Het Pools dat er in de film gesproken werd was maar zo-zo la-la. "Amerikaans-Pools" zal ik maar zeggen.
Het einde vond ik eigenlijk best wel mooi, in tegenstelling tot anderen hier.
Julie
Zijnde het boek gelezen te hebben vond ik deze verfilming toch wel erg geslaagd. Het overtreft het boek niet, maar weinigen slagen erin dat te doen!
Een boek heeft zoveel woorden om een én de hele circussfeer én een hele liefdesroman én een relatie met de dieren te beschrijven. Een film moet het met veel minder woorden doen, en meer met beelden.
De beelden zijn prachtig en zorgen voor een magisch sfeertje. Toch blijft het een gewone film met dat magische toetsje. En ik ga volledig mee in zo'n film. Er hoeft niet altijd te veel tralala te zijn nét omdat het een circus is. Laat Bazz Luhrmann de film maken en je hebt een geheel andere stijl, en misschien ook heel mooi, akkoord.
Maar veel 'circusfilms' zijn zo gebrand op dat overdadig gedoe en daar verschilt water for elephants in.
Er is gezorgd voor een visueel mooi ogende film met goede acteerprestaties van Pattinson, Witherspoon en vooral de sublieme Waltz!
Rosie was ronduit schattig en ik hoop ten harte dat het gerucht van mishandeling jegens haar niet waar zijn!
Een gezellig, magische en mooie film die je hele avond maakt!
Ik heb niets gehoord na die episode van die meiden in de jungle nee
Dan zal ik je nog maar een keer uit de droom helpen, want de Dierenbescherming is daar wel degelijk mee bezig. Zij stellen namelijk een radio-en tv-code op naar aanleiding van klachten over die uitzending.
Brix
- 19684 berichten
@Julie:
Het boek heb ik hier ook al een tijdje liggen, maar ben nog niet ver gekomen met het lezen.
Dat ga ik toch maar weer eens oppikken dan.
Rianneke_Dan
Je kunt natuurlijk ook te serieus op alles ingaan. Was namelijk best duidelijk dat dat sarcastisch bedoeld was, vandaar de knipoog.
SelmaDuim
Ik vind dierenmishandeling namelijk wel een serieus onderwerp.
Rianneke_Dan
Heel goed dat jij dat zo serieus neemt natuurlijk maar dat wil nog niet zeggen dat je zo betweterig hoeft te reageren en te concluderen dat NW dit onderwerp niet serieus neemt door één flauwe sarcastisch reactie. Maar laten we het maar hierbij houden, want dit heeft weinig meer met de film zelf te maken.
Katharina
Mooie film, zag er allemaal goed uit. Einde was een beetje onverwacht, ik zat steeds te wachten tot Marlena zou omkomen (ik dacht dat dat zo zou gebeuren).
Hectometerpaal
Echt een circus-verhaaltje.
Softie-circusartiest die valt op de vrouw van een dieren/leeuwentemmer.... zo oud als de weg naar Rome.
Hij zal ook wel op het eind een kusje krijgen van haar.
qwertzu
Heb net het boek uit, was echt prachtig!!
Ben gisteravond begonnen en vanmorgen uitgelezen, kan het alleen maar aanraden.
Ben nu wel heel benieuwd naar de film!
Naomi Watts
Serieus ingaan op een post met een wink emoticon. Oef.
Number23
Prachtige costuums en mooie decors, maar dat is standaard als je een film maakt over een circus.
Voor de rest redelijk tot goed werk van de acteurs vooral Waltz
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Ja, ik had een goede film verwacht en die kreeg je hier ook. Laat het thema circus je zeker niet afschrikken, het draagt allemaal bij aan het prachtige en overtuigende retrosfeertje. Er zit erg veel gevoel in deze film, zeker de scènes met de dieren vond ik bij momenten hard.
Toch is hij ook hartverwarmend en Reese Witherspoon is betoverend mooi in deze film. Ik geef 4,5 sterren, net geen 5, vermits de liefde en de magie tussen de twee hoofdrolspelers nog net iets dieper en beter uitgewerkt kon worden. Het werd nu net iets meer drama dan romantiek.
Maar toch een pracht van een film. Een aanrader en zeker een film om momenteel in de bioscoop te kijken. Er speelt nu toch niet veel soeps, goede gelegenheid om met deze film kennis te maken.
martijn011
- 2034 berichten
Ik heb genoten van deze film.
Op de avond dat heel Nederland zich aan Pirates 4 waagde, besloot ik maar om deze te gaan zien.
Om verschillende redenen eigenlijk. Allereerst ben ik sinds 'Inlglourious Basterds' groot fan van Christopher Waltz, het verhaal maakte me nieuwsgierig en het onderwerp circus beviel me wel.
En het heeft me absoluut niet verveeld!
De film bestaat uit een raamvertelling, iets wat Titanic en the Notebook ook bevat. Veel mensen houden er niet van, ik vind het prima. Het stoort me niet in ieder geval.
Het verhaal is simpel, maar wel prachtig. Jacob wordt wees, heeft helemaal niemand meer en besluit te gaan zwerven.
Hij springt op de eerste de beste trein die voorbij komt en komt daarmee in aanraking met de circuswereld en daarmee ook met de circusdirecteur August in de persoon van Waltz en diens vrouw Marlena, gespeeld door Reese Witherspoon.
Jacob wordt de nieuwe dierenarts en mag zich vooral bekommeren om de olifant Rosie, die als grote publiekstrekker het geld binnen moet halen.
Ondertussen bloeit en broeit er wat tussen Marlena en Jacob, met alle gevolgen van dien.
De sfeer in de film is uitstekend. Prachtige visuele beelden, wat dat betreft heb ik er geen spijt van dat ik deze op het grote scherm heb gezien.
Vooral het beeld wanneer Jacob en August boven op de trein zitten is fenomenaal.
Ook de jaren 30-sfeer komt prima tot uiting. Het hele circussfeertje bevalt me wel eigenlijk!
Waltz vind ik de ster van de film. Hij speelt haast hetzelfde personage als in IB, alleen is hij geen briljante SS-er en jodenjager maar een onberekenbare circuseigenaar die niet terugdeinst voor een mannetje meer of minder op de trein.
Ook z'n omgang met dieren laat nogal te wensen over en zorgt voor een hoop ergernis bij de kijker, tenminste bij mij wel.
Waltz is geknipt voor zo'n rol!
Komen we bij het minpunt van de film. Dat is toch wel de romance tussen Jacob en Marlena. Het komt allemaal niet lekker uit de verf, en Marlena is wel heel snel verliefd op Jacob vind ik hoor.. Waar dat ineens vandaan kwam... Jammer, dat kost de film toch punten.
Wat ik van Pattinson moet denken weet ik nooit zo goed. De ene keer vind ik hem een prima acteur, de andere keer weer stukken minder.
De scenes met de dieren, en dan met name Rosie de olifant, zijn wel prachtig.
Al had er naar mijn mening meer ingezeten wat betreft de dieren. Een wat langere scene met circusacts had niet misstaan.
Het einde is goed en met een behoorlijk voldaan gevoel stapte ik de zaal uit. Een hele ruime 3,5 ster die dicht tegen de 4 aanzit!
X__Liesjj
Ik had in het begin niet erg hoge verwachtingen, ging vooral er heen omdat mijn moeder als ex-bioloog verzot is op films waar dieren een centraal thema in vormen. Ik had dus niet verwacht dat ie zo mooi zou zijn, ik was even totaal in een andere wereld.
Bij de paard scene schoot ik zoals de meeste denk ik wel, gelijk vol, vooral omdat ik als tiener meisje lang een paard had, die heel toevallig ook wit is en op twee druppels water erop leek.
Soms deed ie me sommige punten erg aan Moulin Rouge denken, met de "show must go on".
Maar dat stoorde ik me niet aan.
De chemie tussen Reese en Robert vind ik in tegenstelling tot anderen juist geslaagd. Ik vind juist dat het goed is weer gegeven, ze kan zich niet gelijk 100% aan hem geven, ze heeft altijd nog een relatie met August. En de ster van de film, natuurlijk Rosie, toen ze mishandeld werd en dan zo'n trieste blik..ja dan kun je mij wegdragen.
Hoewel Robert in twilight niet goed tot zijn recht komt, wordt bewezen dat ie dat wel in deze film dat wel doet. Ik dacht geen moment oh dat is de zenuwachtige vegetarische vampier uit twilight.
Oftewel; een prachtige film, soms hadden de scenes inderdaad wat langer gemogen maar was zeker niet storend. Een dikke 5*!
Erg leuke beschrijving van Rianneke btw
Boneka
Maakt het enig verschil dan of je een olifant voor de film mishandeld of tijdens de film. Die olifant is gedrild voor deze film en dat vind ik zeer kwalijk. Niet voor niets kreeg deze film daarvoor een berg kritiek en terecht dit doe je gewoon niet. Vergelijkingen met negers vind ik nergens op slaan. Negers worden niet van te voren mishandeld om in een film mee te spelen. Een dier moet natuur zijn en dit op een natuurlijke manier proberen te spelen. Zoals voorheen met Lassie, Flipper, Black Beauty en zelfs mr. Ed.
qwertzu
Tja maar dat zegt nog altijd niets over hoe deze film is, denk dat dit soort onderwerpen beter op het forum besproken kunnen worden.
Klinkt mischien hard maar zo is het niet bedoeld.
Het is de bedoeling dat je hier een recensie voor een film afgeeft, aan jou aantal sterren te zien vond je de film dus absoluut niet goed/mooi?
Je hebt de film dus wel gezien??
Zo ja zou je dan eens willen vertellen waarom je de film niet goed vond, ben er erg benieuwd naar, juist omdat bijna iedereen een hoge score voor deze film geeft ben ik benieuwd wat je er niet mooi aan vond.
Heb de film zelf nog niet gezien maar was erg enthousiast over het boek vandaar.

Walk the Line

Rundskop
Misdaad / Drama, 2011

Vier Minuten
Drama / Muziek, 2006
gebaseerd op boekolifantclowngrote depressieelephant trainer veterinary