• 9.378.534 stemmen

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Fantasy / Avontuur | 143 minuten

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: Gore Verbinski

Met onder meer: Johnny Depp, Geoffrey Rush en Orlando Bloom

IMDb beoordeling: 8,1 (1.309.407)

Releasedatum: 14 augustus 2003

Plot Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

"Prepare to be blown out of the water."

Jack Sparrow, de afgedankte kapitein van het beroemde spookschip The Black Pearl, wil zijn schip terug. De nieuwe kapitein, Barbossa, ontvoert Elizabeth Swann tijdens één van hun veroveringen, omdat Elizabeth de enige lijkt die er voor kan zorgen dat de vloek van Cortez, die op Barbossa en zijn crew rust, wordt opgeheven. De ware persoon die de vloek kan opheffen is echter Will Turner, die smoorverliefd is op Elizabeth. En dus schakelt Will, om Elizabeth te redden, de enige in die de thuishaven van The Black Pearl kent: Kapitein Jack Sparrow.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Spetie schreef:

De film heeft bovendien heerlijke muziek, wat je natuurlijk ook kan verwachten met Hans Zimmer aan het roer.

Klaus Badelt deed de score voor deze film

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Met enige hulp van Hans Zimmer.

avatar van Spetie

HarmJanStegenga schreef:

Klaus Badelt deed de score voor deze film

Met ondersteuning van Zimmer vermoed ik, want het klinkt wel heel erg Zimmer-achtig. Sommige tonen verschillen maar een klein beetje met de muziek van de strijdwagenscene uit Gladiator die wel van Zimmer is.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hansje heeft inderdaad meegeschreven, maar Badelt mocht uiteindelijk met het stokje tekeergaan voor zijn orkest. Volgens mij heeft Badelt ook alle credits gekregen. Op mijn dvd staat alleen hij bij de credits in ieder geval.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Hans Zimmer had weinig tijd aangezien hij met een ander project bezig was. Dus heeft hij een paar stukken geschreven, en mocht Badelt de rest doen. Badelt kreeg inderdaad de credtis.

avatar van timburton

timburton

Don MN schreef:

De diepgang is juist in deze het meeste, vooral geloofwaardige motieven en karakterontwikkelingen zijn beter dan in de hieropvolgende. Welke special effects waren dan slecht, visueel doet deze meer aan als een piratenfilm. De duistere sfeer maakt meer de indruk zich een aantal eeuwen geleden af te spelen, dan het zonnige 2 en 3.

Ik weet niet precies welke scène, maar er is een scène waar de skeletten het schip op klimmen van de VOC (of de WIC, in ieder geval die vereniging). Hoe bepaalde germaates naar boven klimmen vond ik (toen al, in 2003) zó onrealistisch dat ik me er de hele film aan bleef storen.

avatar van timburton

timburton

wyatt earp schreef:

Ja, later zei Verbinski dat hij het simpelweg stom vond staan bij de aftiteling als zijn naam ook bij de compositie stond.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Matige film. Kan begrijpen dat deze film heel populair uitvalt dankzij de goede opnameplaatsen, goed acteerwerk, goed verhaal en grote avonturen, maar ik ben niet echt echt voor het genre. Vind de film ook een beetje te langdradig alhoewel dat best wel mee viel. Ondanks ik niet van avonturenfilms hou vind ik dit nog een matige film;

avatar van YoG

YoG

Daar sluit ik me graag bij aan.. staat een torenhoog budget, mooie special fx en wat bekende koppen garant voor een topfilm?

Bijna elke scene was voorspelbaar tot in de detail. Elke Disney-cliche werd weer van zolder gehaald (o.a. die 'verfrissende' joker-achtige bijrollen van sommigen. Verzin eens wat nieuws!).

Leuke film voor het Harry Potter publiek.. maar op Moviemeter verwacht ik toch wat meer door de wol geverfde kijkers.

Kan iemand hier in een paar zinnen beschrijven wat de film écht zo bijzonder maakt?

Als je op zoek was naar een leuke 16e-eeuwse zeeslag-film.., check Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

avatar van OliverDogg

OliverDogg

YoG schreef:

Dat is 19de eeuws (Napoleon) en ik denk dat dit toch ook 18de 19de eeuw is.

avatar van YoG

beste P.O.C film.

avatar van Don MN

Don MN

timburton schreef:

Ooh, oké dat is jammer, ik vond het niet slecht uitzien. Vooral wanneer de "cursed pirates" het maanlicht in kwamen stappen is echt knap gedaan, als Barbossa naar Elizabeth toeloopt, het duel tussen Jack en Barbossa mag er ook wel zijn.

avatar van Pudna

Pudna

Hoewel ik deze film niet goed vind in de zin van, wauw, diepzinnig gedoe, "artie", origineel of iets dergelijks, vind ik hem wel goed omdat ik me heerlijk kon laten meeslepen. Vanaf de allereerste keer dat ik hem keek. Ik kijk hem op dit moment, weer, voor de - hoeveelste? - zesendertigste keer ofzo. Misschien veertigste, ik ben de tel kwijt.

Ik kan het goed vergelijken met boeken: je hebt literatuur, en lectuur. Eigenlijk appels en peren dus, maargoed. PotC vind ik wel lectuur, maar dat wil niet zeggen dat het minder is dan een diepzinnige "literatuur"-achtige film. Vaak kan ik me beter laten meeslepen door zo'n film als Pirates dan door een andere. En omdat deze film gemaakt is om je mee te nemen in het avontuur van een 18e-eeuwse piraat, vind ik hem erg geslaagd!

En de muziek! Echt super. Maar de muziek van deel 2 en 3 zijn minstens zo goed. Deel 1 is natuurlijk de beste film, maar zoals al eerder gezegd, moet je 2 en 3 ook eigenlijk los zien van 1. Anyway, het gaat hier over 1, en die was gewoon super.

avatar van elmo4ever

elmo4ever

super film!!! alles wat ik te zeggen heb is eigenlijk al gezecht!

avatar van 3525chrisd

3525chrisd

Langdradige en voorspelbare film. Toch 1 punt voor de (heel goede) muziek.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

YoG schreef:

Oeps.. ach ja, het sfeertje komt in de buurt

Ben jij soms het zusje van kos?

avatar van aerams

aerams

Beste van de 3 films.

avatar van Metalfist

Metalfist

Yo ho ho and a bottle of rum

Het was alweer even geleden dat ik de eerste PotC film had gezien. Vroeger had ik heel de hype er rond gemist en ben pas het laatste deel in de cinema gaan bekijken. Naar wat ik me herinnerde was dit toch het beste deel doordat de balans tussen mix, avontuur en humor het beste tot zijn recht kwam. Gisteren kwam hij nog eens op tv dus was het de perfecte gelegenheid om hem eens te herzien.

The Curse of the Black Pearl is voornamelijk, een zeer geslaagde, spektakelfilm. De gevechten tussen de piraten zelf of wanneer ze een andere boot willen enteren zien er allemaal zeer mooi en dat is maar goed ook want voor de rest stelt het verhaal eigenlijk niet bijster veel voor. Sparrow verliest zijn schip door muiterij, wilt zijn schip terug en ondertussen wordt er nog een romantisch liefdesverhaal tussen Will en Elisabeth tussen gesmeten dat natuurlijk eindigt met een romantische eindscène waar Elisabeth toch voor Will kiest. Nadat ze elkaar zo'n honderd keer van de piraten hebben gered. Het stuk met heel de vloek van de schatkist was dan wel weer goed. Maar soit, het verhaal zit dan wel vol van clichés, je blijft geboeid kijken. Al begon ik me op het einde toch wat te vervelen.

Waarom dan toch nog 4*? Vooral door de geweldige personages die hier worden gecreëerd met als hoogtepunten Johnny Depp als de hilarische Jack Sparrow en Geoffrey Rush als de verbitterde Captain Barbossa. De chemie tussen die twee was geweldig. Orlando Bloom vond ik ook nog wel sterk maar het minpuntje bij de hoofdrollen was Keira Knightley. Ze kwam gewoon niet over als piratenmeid. Dit is wel, samen met de twee vervolgen, de enige film waar ze er zo goed uitziet dus dat is dan wel weer een meevaller. Ook met de humor zit het, vooral door Sparrow, wel goed. Maar gelukkig wordt er niet geconcentreerd op zijn kunnen alleen maar worden er ook nog grappige nevenpersonages gecreëerd zoals die twee piraten waarvan één een houten ook heeft. Spijtig genoeg zitten er ook soms idiote one liners in à la Knightley die iemand neer slaagt met een paal en dan roept "You like pain? Try wearing a corset!"...

PotC: Curse of the Black Pearl is een mooie heropleving van de piratenfilms en blijft tot nu toe toch de beste van de trilogie, ik moet dan wel eens dringend de vervolgen weer eens bekijken.

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Ook ik viel gister weer in deze film en kon - ondanks het feit dat het alweer de vierde keer was dat ik em keek - niet wegzappen. Het slagen van de film is natuurlijk grotendeels toe te schrijven aan de weergaloze acteerprestatie van Depp. Zoals Metalfist al zei: de personage maken de film en Depp's vertolking van Sparrow is wat mij betreft van legendarisch niveau. Ik kan de glimlach nimmer onderdrukken als ik Depp hier bezig zie en meer dan eens wordt die glimlach gepromoveerd tot ontblote tanden.

De details maken de film; de moedeloze kop van Barbosa als Sparrow andermaal frustreert, de angstaanjagende koppen van de negerpiraten en natuurlijk alle maniertjes van Sparrow.

Grote kracht ook is de dynamiek van de situatie en de daardoor steeds schuivende motieven van de personages. Who's side is Sparrow on? At the moment? .. Tel daar de prachtige beelden bij op en je hebt een fantastische meeslepende film welke alle succes toekomt.

hollywood king

3525chrisd schreef:

Langdradige en voorspelbare film. Toch 1 punt voor de (heel goede) muziek.

het was echt niet voorspelbaar, iedereen kan na een film zeggen het was voorspelbaar.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

hollywood king schreef:

Hij zal hem iets te Hollywood- achtig gevonden hebben hé..

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

Depp = geweldig!

ooit in de bios gezien deze, in 1 woord geweldig.

hollywood king

Reservoir Dogs schreef:

Hij zal hem iets te Hollywood- achtig gevonden hebben hé..

dat weet ik niet, daar moet hij zelf maar antwoord geven waarom hij het voorspelbaar vond

avatar van Esther_ke

Esther_ke

Ik ben niet echt voor dit genre, maar ik ben toch blij dat ik hem gezien heb en raad dus ook iedereen aan hem te bekijken.

Deze film vind ik de beste van de 3 Pirates.

En inderdaad Johnny Depp is gewoon geweldig!

Ook goed acteerwerk door de andere acteurs.

avatar van aburex

aburex

Wezrkelijk een fantaische film met een onnavolgbare Johnny Depp als Jack Sparrow. Heb gisteren het 3de deel gezien . Het eerrste deel is vol van speciale effecten en actievol

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De beste van de reeks. Met alle clichés van een goede piratenfilm : exotische eilanden, de piraat met het houten been en de aap op de schouder en ga zo maar door. Dan nog even gemixt met wat fantasy-elementen en spetterend acteerwerk en je krijgt een keigoede avonturenfilm voor jong en oud. Niet te missen !!!

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Zeer onderhoudende film met een uitblinkende Johnny Depp (wanneer niet trouwens ?). De scene dat hij met de jonge mooie dame alleen is op een verlaten eiland en ze het moeten doen met een voorraad achtergelaten rum is hilarisch en geweldig. Jammer dat het laatste kwartier van de film een beetje over de top is, want anders had deze film van mij zeker 4,5 sterren gekregen. Niettemin ben je na het zien van deze film geneigd om zelf ook piraat te worden.

avatar van you missed me

you missed me

don't forget one thing mate i'm captain jack

hahaa prachtig

avatar van Betamax

Betamax

Leuke film maar absoluut niet bijzonder.

Vervelend lange zwaardgevechten.