• 9.380.124 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Ik waardeer de film om de rustige manier waarop het verhaal is gebracht, hoe de actie is weergegeven en zelfs de mooie grove scenes.

Maar waar ik de film totaal niet om waardeer is het gevoel na de film, het "wat is nu het verhaal"-gevoel... In feite is er niet heel veel aan bod geweest. Wat doden, wat levenden, wat ongelukkigen.. Apart.

Vanwege het gevoel iets nieuws te hebben gezien, 3.5*. 3 sterren is voor mijn gevoel te laag. Wat entertainment betreft echter, zouden 3 sterren meer op hun plaats zijn.

avatar van Metalfist

Metalfist

He wouldn't be able to find pussy in a whore house

Drive was een film die enorm veel opdook in de eindjaarslijstjes van 2011 en persoonlijk begreep ik niet waarom want de paar beelden die ik had gezien spraken me nu niet meteen enorm aan. Toen we gisteravond naar de cinema gingen was Drive één van de weinige films die ons iets leken en ik wou nu toch echt wel eens zien of het de hype echt waard is. Ergens heb ik dan ook een gemengd gevoel over deze kennismaking met Nicolas Winding Refn.

Waarom? Omdat Drive zeker een goede film is, daar niet van, maar er zijn simpelweg een aantal betere films uit 2011. Refn scoort wel zonder twijfel het beste op het gebied van sfeer want in dat opzicht is Drive heerlijk om naar te kijken. De roze neon letters zetten meteen de toon van de film en gaandeweg begin je meer en meer te beseffen wat voor een iconisch personage de Driver eigenlijk is. Als stuntman leeft hij enorm veel in de wereld van de cinema en hij begint zich langzamerhand dan ook als een echte actieheld te voelen. De good guy die erg graag een held wilt spelen maar dan brutaal naar de echte wereld wordt terug gestampt. Het is dan ook jammer dat Refn er uiteindelijk voor heeft gekozen om de Driver effectief te laten overleven want dit doet toch wel enigszins afbreuk aan het verhaal zoals ik het heb ervaren. Erg jammer want voor de rest is de evolutie die hij doormaakt erg sterk, vooral de manier waarop je langzamerhand voelt dat er een kwade aanwezigheid meer en meer de rustige en vriendelijke uitstraling van Driver begint over te nemen met een paar sterke scènes zoals het telefoontje naar Nino of de liftscène. Ook de keuze om zo min mogelijk dialoog te gebruiken is een erg sterke keuze en geeft net dat beetje extra aan de film. Alleen jammer dat de keuze om Angelo Badalamenti te gebruiken voor de soundtrack niet is doorgegaan. De score van Cliff Martinez is zeker en vast ook niet slecht maar ik vraag me af wat Badalamenti hier van gemaakt. De openingsscène is trouwens ook erg sterk, lang geleden dat ik vanaf de eerste minuten direct in de film zat.

Heerlijke cast trouwens die voornamelijk wordt gedragen door de voor mij tot nu toe onbekende Ryan Gosling. Hoewel, onbekend was hij niet maar ik had hem in ieder geval nog nooit in een film gezien. Met zijn rol hier legt hij de lat wel enorm hoog voor toekomstige rollen maar hij mag het want dit is gewoon erg indrukwekkend. Ik zei het daarjuist al dat de Driver een enorm iconisch personage is geworden maar Gosling geeft hem nog net dat beetje extra. Het lange staren, het glimlachje, de leren handschoenen, de kalmte waarmee overgoten is, ... Gosling is zonder twijfel de perfecte belichaming. En dan zie je opeens Bryan Cranston verschijnen. Breaking Bad staat nog altijd hoog op het verlanglijstje maar Cranston staat bij mij nog altijd in het geheugen gegraveerd vanwege zijn rol in Malcolm in the Middle. Daar was hij ook geweldig in en in Drive laat hij zien wat voor een gevarieerde acteur hij eigenlijk is want de twee rollen kun je langs geen kanten vergelijken. De scènes in combinatie met Gosling zijn om je vingers van af te likken. En alsof dat dan nog niet genoeg was heeft Ron Perlman ook nog een erg sterke bijrol. Geweldige karakterkop en hier dan ook perfect op zijn plaats. De mensen die trouwens wat bekend zijn met het werk van Badalamenti kennen dan natuurlijk zijn score voor Twin Peaks. Het is dan ook leuk om één van de acteurs uit die reeks hierin te zien verschijnen. Ik heb het natuurlijk over Russ Tamblyn die de rol van Doc hier vertolkt. Voor de rest ook erg sterk acteerwerk van Carey Mulligan die een perfect fit is voor Gosling.

De openingsscène is erg sterk maar vanaf dan lijkt de film eventjes in te zakken. Refn weet dit gelukkig redelijk snel op de lossen maar ergens is het kwaad toch een tikkeltje geschied. Ook het einde blijft jammer maar daar staat een geweldig sfeerbeeld en een erg sterke cast tegenover. Beste van 2011? Nah, dat nu ook weer niet maar wel een meer dan degelijke film.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Schitterende verrassende film. Vanaf die eerste spannende interessante scène kan de film al niet meer stuk. Goed, dat niveau is er niet constant (anders denk je al snel aan een top 10 notering), maar dat het er niet veel voor onderdoet moge duidelijk zijn.

We volgen een moderne ‘Blondie’, een lone wolf, in de hedendaagse woestenij van de miljoenensteden. Hier kan je net zo makkelijk eenzaam zijn, en verdwijnen, als in de uitgestrekte vlakten van Texas eind 19e eeuw. En dan is L.A. de perfecte stad, groot, weinig hoogbouw, uitgestrekt, heuvelachtig en met brede wegen. Maar niet enkel die westerns zie je terug, ook de film noir (niet enkel vanwege de locatie), de heist movie, en veel ander moois.

Gosling is goed, al is hij soms net iets te zwijgzaam, maar dat zorgt wel weer voor die sfeer en de raadselachtigheid. Ook de overige acteurs zitten prima in hun rol. Iedereen even geloofwaardig en ze geven alle het gevoel dat je moet krijgen, of het nu walging of meelij is.

De muziek past uitstekend. Lekkere elektropop, spannend en ritmisch. Daarnaast mooie fotografie, een heerlijke achtervolging, soms extreem geweld dat perfect past binnen de sfeer. 4,5* en de vraag waarom deze geen Oscarnominatie heeft.

avatar van dave

dave

Soupe à la Mann, want meer dan eens moest ondergetekende denken aan Heat en Collateral, om slechts een koppel meesterwerken te noemen. De teruggetrokkenheid van Driver wordt op zo'n manier geaccentueerd, dat wegsmelten haast onvermijdelijk is. Gosling is de man op de juiste plaats en zonder twijfel de grootste bijdrage aan deze film. Zijn smoel doet me wat denken aan Lucky Luke, en in wezen leeft hij hier dan ook als een vis in het water. A poor lonesome cowboy and a long way from home. De muziek past in het sombere, doch hoopgevende plaatje, de regie is feilloos en de chemie tussen de verschillende personages is zonder meer intens.

Zeer goed.

3,50 (3,75)

avatar van YoG

YoG

Mooie film.. veel actie, drama en vooral heel veel romantiek.

Misschien wat aan de zoete kant en dat komt waarschijnlijk door de rol van Ghosling. Ik houd persoonlijk niet zo van overdadige "goedzakken". Het contrast wat betreft goed/evil tussen hem en de anderen is wel erg groot.

Das mn enige kritiekpuntje en waardoor mn score niet hoger gaat dan 4,5.

Beeldkwaliteit op bluray is erg goed. Cinematografie is schitterend.

Prima film om lepeltje lepeltje met je vriendin op de bank te kijken.

Dit kun je totaal niet met Fast & Furious vergelijken. In die film voeren autos , testosteron en racen de boventoon. In Drive is dat de Romantiek! De autos sieren de film wat hier en daar.. het woord "Drive" kun je daardoor absoluut niet alleen met auto`s associeren..dan mis je echt de point van de film

avatar van K. V.

K. V.

Eindelijk bekeken en 'k vond het een goeie film. Een intrigerend hoofdpersonage, een leuk verhaal, knap vormgegeven en toch ook wel een goeie soundtrack. Voor de rest verveeld de film niet en boeide hij de volledige speelduur.

Middle of the road.

Refn mag sowieso beginnen met z'n setje 80s verwijzingen gewoon weer in te pakken. Oerlelijke jasjes, een goor roos fontje en spuuglelijke muziek ... in de vuilbak ermee. Na een goeie 10 minuten was het dan ook al duidelijk dat deze film eigenlijk niet veel meer te bieden zou hebben.

Visueel weet Refn nog wel te overtuigen, al is het een stuk braver en degelijker dan z'n twee eerdere films. Het ziet er consequent mooi uit, bepaalde shots nog net iets meer zelfs, maar over het algemeen kan Refn gewoon veel beter.

Gosling is te plat voor een rol als deze. Een goeie acteur, maar dan wel als nerdy/lonely outcast. Als stille held komt hij hopen charisma tekort, als hij dan ook nog eens enkel met lichaamstaal moet acteren dan valt z'n personage gewoon helemaal stil. Verder ook een zeer simpel en uitgekauwd verhaaltje. Duidelijk iets waar Refn zelf niet veel mee bezig was, maar aangezien dat ook de rest van de film wat faalt valt toch snel op dat er verder weinig te beleven valt.

Rest enkel nog de debiele soundtrack. Door en door slechte muziek (die met de vocals dan), maar ook de ambient was té melig. Mag het iets subtieler misschien? En dan nog zijn er films die met een slecht arsenaal aan muziek toch een waardige klankband weten maken, het enige waar Refn hier in slaagt is afbraak van sfeer.

Gelukkig valt het visueel allemaal nog wel mee, maar het doet pijn om deze film zo populair te zien worden. Enige kans dat Refn gewoon weer richting Europa keert om goeie films te maken lijkt hiermee wel van de baan. Zo is in ieder geval Hollywood weer een halfbakken regisseur rijker. Niks nieuws onder de zon dus.

avatar van Ragna

Ragna

De film: Fantastisch! Ik werd er direct in mee gezogen en dat kwam oa. door de fantastische, spannende openingsscène. Ryan Gosling is vanaf nu mijn favoriete held. Ik vond het fantastische hoe hij met kleine mimieken een zeer sterk (zeer zwijgzaam) personage wist neer te zetten. Ik dacht in het begin wel: is hij nu oerdom en bang om wat stoms te zeggen dat hij zo zwijgzaam is, of is hij juist uber slim? In het begin bezorgde het voor mij (onbedoeld?) voor veel hilariteit. Sommige scènes waren gewoon vreemd als hij helemaal niks zei. Op andere momenten waren andere personages opeens bijzonder zwijgzaam waar ik ook erg om moest lachen. Vreemd genoeg deed dit voor de film geen kwaad, terwijl ik toch denk dat dit komische aspect niet zo bedoeld was? Uiteindelijk maakte het zwijgzame deze film juist een erg sterk verhaal.

Het sfeertje in de film is heerlijk, hoe de Driver zijn hand fijn knijpt met zijn leren handschoen aan, tandenstokertje en de subtiele, fijne glimlachjes op zijn gezicht.

avatar van Den Dennie

Den Dennie

De film blijft een uitermate speciale sfeer hebben. Geweldige 80's/electrofidge soundtrack ook. Of je nu vindt dat Ryan Gosling goed of slecht acteert toch vind ik hem uiterst charismatisch in dit verhaal. Ik ben ook grote fan van de traagheid doorheen film. De scène met het 'welcome back' feestje van Standard met het heerlijke lied van Desire - Under Your Spell er onder vond ik op één of andere manier zeer intrigerend al kan dat ook veel te maken hebben met de zeemzoete blik van Carey Mulligan. Door het rustig verloop van elke scene lijk je echt door de personages heen te kijken. Iets wat alleen mogelijk is met goed gecaste acteurs. Het is vooral een heel modern audiovisueel kunstwerkje dat zijn mosterd haalt uit de jaren 80. Wat betreft mooie nostalgie kan dat tellen. De film wordt daarbij wel afgewerkt met de technieken van het nu. Het heeft ook een hele filmische look. Bij Drive ging het volgens mij meer over het artistieke jasje dan het verhaal zelf. Ik kan zoiets de dag van vandaag echt wel smaken. Voor mij de film van het jaar (2011).

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wat een geweldige film.

Ik verwachtte op grond van het cijfer en enkel recenties iets meer dan het gemiddelde Gone in 60 Seconds of Fast/Furious, maar dit is echt niet te vergelijken. De film kent een hele mooie mix tussen actie, spanning en gevoel. De zwijgzame hoofdrolspeler is een apart maar boeiend personage.

Daarnaast ook nog eens mooi gefilmd met als meest geniale vondst de achtervolging aan het begin: de hele chase is vanuit de auto gefilmd. Niet één shot van buiten. Daarnaast bevindt de camera zich continu op de bijrijdersstoel. Hierdoor zoog de film me helemaal IN de auto en was het alsof ik meereed. Knap hoe je na 40 jaar car chases in films toch nog wat nieuws kan verzinnen.

Er zaten wel wat onnozele dingen in, zoals het jasje met bloed waarmee hij rond blijft lopen, maar met name snapte ik niet, waarom hij op het laatst bij het strand dat masker op had. Dat had niet echt toegevoegde waarde. Het einde was ook ietwat dubieus.

Oh ja, en een hele toffe soundtrack. Deed me bij vlagen denken aan enkele grimmige nachtscènes uit het Miami Vice van Michael Mann.

4.5 sterren

avatar van namingway24

namingway24

Dit is nou briljant.

Hoe de film intens begint, daarna rustig de spelers introduceert, en de prachtig gestileerde geweldsuitbarstingen. Het blijft spannend tot aan de laatste minuut,en Ryan Gosling zet met de naamloze coureur een prachtig personage neer, net zo kalm en af en bij tijd en wijlen onstuimig als de film waarin hij speelt.

De sfeer is uitmuntend. Van de lichten van de grote stad tot het licht van een vuurtoren, alles is gehuld in een prachtige gloed. Een Blu-Ray aankoop is hier volledig op zijn plaats. De muziek grijpt terug naar de gloriedagen van de synthesizer, en speelt een belangrijke rol bij het neezetten van de sfeer.

Er vloeit verrassend genoeg rijkelijk bloed, en het geweld is bikkelhard, in sterk contrast met de rest. Zelden zulke mooie aktieballetten gezien. De film begint wat rustig, maar zelden heb ik zo aan de buis gekluisterd gezeten. Perfect einde ook.

Ik heb eigenlijk al te veel woorden gebruikt. Net als the Driver moet je zo min mogelijk woorden gebruiken. Het is vooral gewoon kijken en genieten.

avatar van Ghola

Ghola

Een film waar ik natuurlijke hoge verwachtingen van had, maar ook verkeerde verwachtingen. Dit is geen ouderwetse B-film in een mooi jasje, het is een AAA-film die qua sfeer en verhaal eer bewijst aan die films, maar ondertussen vooral op dreiging en tragiek leunt. De regie, beelden en soundtrack geven de film een bijzonder mooie, eigen stempel. 4*

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Duidelijk een kwalitatief goede film maar niet helemaal aan mij besteed. Ik heb genoten van het trage tempo, de spannende scenes en de geweldige manier waarop het geweld in beeld gebracht werd. Ik heb me dan ook geen moment verveeld. Echter, als ik terugdenk aan gisteravond ben ik toch minder enthousiast. Ik weet niet waarom. Cinematografisch is alles duidelijk in orde, Ryan Gosling zit erg goed in zijn rol en het liefdesverhaal was ook boeiend. Ik kan niet uitleggen waarom ik toch niet op een hoger cijfer uit kom maar voor mij persoonlijk is het voor nu niet de topper die iedereen er in ziet. Misschien na de volgende kijkbeurt...

avatar van yeyo

yeyo

De euforie rond Drive ontgaat me enigszins. In tegenstelling tot vele anderen zie ik er niet het verfrissende, moderne meesterwerk in en vind ik het zelfs nogal een ‘veilige’ film: een immer onderkoelde sfeer, veel videoclip esthetiek, maar weinig diepgang / inhoud. Ergens dus ook een stap terug voor Refn die zich met Pusher II als volwassen filmmaker bewees.

Het begint al bij Gosling’s personage: natuurlijk niets meer dan het archetype van de stoïcijnse held met zijn film noir voice-overs, tandenstoker, gouden vestje en James Dean maniertjes. Maar toch lijkt er verwacht te worden dat de kijker hem 100% au sérieux neemt door zijn dilemma’s / motieven en de kunstmatige, oppervlakkige intrige van de plot misplaatst als ongelofelijk tragisch en melancholisch voor te stellen. Een beetje zelfspot of relativering was absoluut op zijn plaats geweest.

Nochtans wordt er wel eens geopperd dat The Driver eigenlijk helemaal niet zo oppervlakkig is en dat hij zelfs een ambigue kantje krijgt vanwege zijn plotse geweldsuitbarstingen, vergelijkbaar met Mortensen’s personage in Cronenberg’s A History of Violence. Op mij kwam dit echter heel anders over: namelijk alsof het moest aantonen dat er ondanks zijn zachtaardige uiterlijk niet te sollen valt met The Driver.

Ook in uitspraken als ‘het Taxi Driver van deze generatie’ kan ik me helemaal niet vinden. Waar die film een anti-heroïsche, ontluisterende karakterstudie was, is deze film juist het omgekeerde. Hooguit het A Fistful of Dollars van deze generatie dus.

Diepgaand is Drive dus niet bepaald en ik ben het volmondig eens met degene die hier stelde dat de film (gezien de ietwat gelijkaardige thematiek) gebaat zou zijn met een meer existentiële inslag zoals bij het werk van Lodge Kerrigan. De romance tussen The Driver en Irene doet inhoudelijk trouwens veel denken aan Kerrigan’s Keane denken, maar is in plaats van subtiel en wrang eerder idyllisch en fake.

Op visueel vlak tenslotte lijkt de film enigszins beïnvloed door Michael Mann en William Friedkin. Maar terwijl zij wisten dat een videoclipachtige regie best met mate gebruikt wordt om bepaalde scènes kracht bij te zetten, tracht Refn elke futiliteit visueel tot iets hoogdravend op te blazen (dat uitje naar het park bv.). Maar zelfs louter op esthetisch vlak wist de film me weinig te bekoren (m.u.v. de geniale openingsscène): te nadrukkelijk, overdreven elegant qua bewegingen, eindeloze slo-mo’s.. Het heeft soms veel weg van een veredelde reclamespot.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Vanavond is het eindelijk tot een herziening gekomen. Daar ik deze film de eerste keer op een laptop-schermpje zag was het dit keer beter voor mekaar. Blu-ray, groot scherm en het geluid lekker hard.

De eerste keer dat ik deze 'Drive' zag was ik al helemaal verkocht. De enorm goede sfeer die de film kent is fenomenaal. Vanavond kwam het nog beter tot z'n recht allemaal en ik heb ruim anderhalf uur enorm zitten te genieten. Audiovisueel ken ik ook weinig betere films dan deze 'Drive'.

Ryan Gosling speelt ook zeker weten de beste rol van z'n leven. Ik heb de hele discussie over de achtergrond van deze film en de boodschap en de intentie van de regisseur ook gevolgd en ben er vanavond een beetje op gaan letten. Helaas kwam ik er weinig aan toe, want ik zat zo te genieten van de sfeer en het audiovisuele dat ik zelden tot nadenken kwam.

Gelukkig heeft elk nadeel z'n voordeel. Nu heb ik weer een reden waarom ik de film ga herzien. Zie er eerlijk gezegd nu al ontzettend naar uit. Dat dit de beste film is van het afgelopen jaar is zeker weten waar, en ook ik ben van mening dat die gasten die films nomineren voor een Oscar niet meer serieus te nemen zijn.

Ik ga deze film in m'n top tien zetten want dat dit één van de beste filmervaringen in m'n leven is geweest mag duidelijk zijn!

avatar van El ralpho

El ralpho

Anders betekend niet in alle opzichten beter

Een lastig te beoordelen film. Aan de ene kant snap ik de commotie om de film heen wel degelijk. Het is verfrissend en anders dan menigeen film uit Hollywood. Dit wil echter niet zeggen dat het ook meteen beter is. Zo is het verhaal (hoewel origineel) in zijn eerste helft toch behoorlijk tam, en ook al wekt het verhaal wel je interesse; je zit steeds te wachten op spectaculaire scene's die niet vlug komen. Als deze scene's uiteindelijk komen gaat Drive ongegeneerd los en is de film ook ineens behoorlijk expliciet in zijn geweld. Het mag dan ook gezegd worden dat de film op dit gebied ook absoluut niet teleur weet te stellen. Deze scene's zitten erg sterk in elkaar en kunnen ook met gemak een cult-status gaan bereiken.

Toch wordt de film in mijn optiek een beetje overschat. De film is met name in zijn eerste stuk veel te traag. Hierdoor lijkt het of het daadwerkelijke verhaal van de film pas in de tweede helft van de film naar voren komt. Kortom: in de eerste helft van de film gebeurt er gewoon te weinig.

Wat Drive eigenlijk wil doen is de heist film naar een nieuw niveau tillen door arthouse achtige elementen in zijn film in te bouwen. Dit creert een aperte sfeer die men normaal niet vlug in een hollywood film zal verwachten wat de film direct al gauw uniek en in dit geval ook populair maakt. De Deense Regisseur Refn die ook bekend is van de Pusher trilogie heeft een uitstapje naar Hollywood gemaakt en zal naar dit ongekende succes dan ook ongetwijfeld wel blijven hangen. In het geval dat hij films zoals Drive levert is dit ook helemaal niet erg want de film is namelijk vrij sterk. Echter kan ik hem de status van klassieker niet toebedelen omdat de film (met name in zijn eerste helft) gewoonweg te rustig is en ook hier meer ''drive'' had kunnen gebruiken zoals in zijn tweede helft wel van toepassing is.

avatar van ibendb

ibendb

Real human being and a real hero...

Ik had eigenlijk niet veel verwachtingen voor Drive, maar omdat de film als beste film van 2011 werd verkozen door de Moviemetergebruikers, was mijn interesse gewekt. De film was al uit de bioscoop en dus moest ik wachten op de dvd-release. Ik kreeg deze film op Blu-ray van m'n broer en ik was er ook erg blij mee.

De film begint erg stijlvol en de soundtrack valt al direct op. De liedjes zijn anders dan normaal in films worden gebruikt. De muziek hier werkt ook mee aan de sfeer, die trouwens ook geweldig is. Het personage Driver is erg mooi neergezet en het is echt geweldig hoe Gosling hier acteert. De andere personages (inl. de bad guys) waren ook erg goed geacteerd.

Het verhaal is ook anders dan anders. Het is mooi, boeiend én aangrijpend. De film is wel heel wat bloederiger dan ik eerst had verwacht. Het eerste deel van de film is erg goed en verveelt ook geen seconde, maar het tweede deel is meer een soort heldenfilm. Het mierzoete einde vond ik (in tegenstelling tot anderen) helemaal niet storend.

Ik geef deze film een dikke 4* omdat hij me zo verrast heeft. Een erg leuke film.

avatar van Vaag_

Vaag_

Ik wist niet veel van deze film voordat ik hem keek, het enige wat ik wist is dat hij goede reviews kreeg, dus ik besloot hem een kans te geven. En ik moet zeggen, deze film heeft het voor mij wel waar gemaakt.

Ik had eerst een beetje de typische hollywood film verwacht, waar het uiteindelijk op stel races uitdraait met een dun verhaaltje eromheen. maar niets is minder waar, het verhaal is boeiend genoeg. Mensen kunnen er zelfs nog over discussiëren of hij op het eind nou dood was of niet. Nou volgens mij leeft die nog gewoon, in het laatste shot zit hij eerst 10 sec stil met zijn ogen open, je zou even denken dat hij dood is maar daarna laat hij toch nog een teken van leven zien door met zijn ogen te knipperen. Dus niks hiernamaals. Misschien in de deel 2

Zoals ik in de spoiler al beschreef kan deze film op momenten heel rustig verlopen. Soms krijg je gewoon haast het gevoel alsof je een soort documentaire aan het kijken bent. Langzame gesprekken, en dan vooral tussen hem en zijn buurvrouw, die de dramatiek vergroten.
De film mag dan wel drive heten, er zit eigenlijk maar 1 echte achtervolgingsscène in. Dan zou je denken dat dat wel een beetje weinig is voor een actiefilm, er word voldoende gecompenseerd door al het bloed dat er vloeit richting het einde.

Een mooie film om even goed voor te gaan zitten. het bied genoeg drama dat op de juiste momenten afgewisseld word met wat actie. kijken dus!

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Prima film.

Visueel sterk, aardige soundtrack en interessante personages die prima worden vertolkt door de cast. Over de gehele film hangt ook een aangename waas van 'coolness' en het geweld is goed bruut in beeld gebracht.

Wel had ik als het ware de indruk dat er toch iets teveel aan finetuning is gedaan. Het voelde een beetje als een geforceerde overdaad in het streven naar perfectie en hierdoor kwam het soms juist iets te gelikt op mij over.
Laat ik als voorbeeld die scene in de lift nemen waar Gosling die vent de schedel vol deuken trapt. Vooraf moet er dan zo'n slow motion plaats vinden met een muziekje erbij en laat ik daar nou juist niet van houden. Zulke scenes zie ik liever een stuk rauwer & soberder, omdat dat de impact juist groter maakt in mijn beleving.

Maar hoe dan ook, er blijven voldoende sterke punten over voor een hele mooie voldoende. Hadden ze het iets rauwer & natuurlijker gehouden op sommige momenten dan had deze film misschien zelfs kans gemaakt op de volle score.

Zeker een must-see. Nu een 4,0*

avatar van DVD-T

DVD-T

Refn begint toch wel een van mijn favoriete regisseurs te worden. Briljante man eigenlijk.

Best gewaagd om een soort film als deze te maken. Of het wordt een succes of je gaat gigantisch op je bek. Gelukkig is het dat eerste geworden. Een sfeervol geheel is Drive geworden. Goed spel van de acteurs, een ijzersterke regie en werkelijk verbluffend mooi geschoten. Aktierijk is het niet, maar toch spat op elke sceonde van de film de actie van het scherm. En dan nog die muziek . Krijg meteen al weer zin in een herziening,

avatar van Zeus.

Zeus.

If I drive for you, you give me a time and a place, I give you a five minute window. Anything happens in that five minutes, then I'm yours, no matter what. Anything happens a minute either side of that, and you're on your own. Do you understand?

Schitterend. Elke scène was er een om in te lijsten: de beelden, het acteerwerk en laten we vooral de soundtrack niet vergeten. De hele seventies sfeer is briljant verfilmd, puur genot. De lange stiltes, het trage tempo en de perfect gekozen muziek hebben me echt weggeblazen.

Ryan Gosling laat in deze film wederom zien waarom die m'n nummer één is als het aankomt om favoriete acteur. Wat speelt die hier weer een briljante rol. Zijn jasje met schorpioen, zijn tandenstoker en zijn introverte geheimzinnige personage heeft die verbluffend neergezet.

Geniaal. Een film die mij nog lang bij zal blijven.

avatar van diedier

diedier

Drive,

If I drive for you, you give me a time and a place. I give you a five-minute window, anything happens in that five minutes and I'm yours no matter what. I don't sit in while you're running it down; I don't carry a gun... I drive.

Een van de films 'in mijn ogen' van 2011 - was genomineerd voor onder andere Palme d'Or, maar werd afgesnoept door The Three of Life van Terrence Malick. Ik hoorde zeer veel positieve én negatieve commentaren bij het publiek - dus was het een must om hem te zien.

Ik vind het nog altijd jammer, waarom ik deze film niet in de cinema ben gaan kijken. Want ik denk dat hij dan nog een grotere impact om mij gehad zou hebben. Na het bekijken op dvd, was ik helemaal weg van deze film. Eindelijk nog eens een heerlijke 'cult' film ..

ik zet hem toch in ieder geval in dit rijtje.

De film is zeker niet voor iedereen, het is een soort genre wat je moet kunnen appreciëren.

Iedereen zit hier te zagen én te klagen, dat de film zo saai is in het begin. Dat vind ik net zo fantastisch .. Iets kunnen vertellen met beelden, zonder dialogen - DAT is pas film maken. De begin scéne was prachtig in beeld gezet, super leuke camera-shots én je had écht het gevoel dat je in de auto zat, én dat het net leek dat jij die auto bestuurde. Ik wist dat dit het doel was van de producenten en het is aardig gelukt. Op zich is het ook een vrij simpel vehaal, maar moet je een goed verhaal hebben, om nu eenmaal een goede film te maken ? Neen, deze film bewijst dit weer. Als je een goede regisseur hebt, kan er veel. Ik kom nog eens even terug op het woord 'cult'. Ik wist niet wat mij te wachten ging staan, toen ik de film ging kijken. Geen trailer gezien 'maar goed ook, want hoorde dat de trailer wel alle belangerijke punten in de film laat zien'. De film was in mijn ogen wel degelijk cult - heerlijke actie-scénes .. dat haarfijn in beeld zijn gebracht, hoe iemand vermoordt wordt .. 1 woord : HEERLIJK ! Je ziet het bloed vloeien .. Ik heb in vorige recensie's het vaak over .. dat je met zo een soort actie én film maken - scénes sfeer schept, én dat is hier écht te merken - het geeft een enorme meerwaarden aan je film.

Ja, ik kan wel blijven positief praten over deze film .. Heerlijk muziek / Heerlijk cinematografie / Goede keuze van de acteurs - ja gewoon een goede degelijke film.

avatar van Zeriel

Zeriel

Verrassend goede neo noir crime thriller .Knap staaltje vormgeving, krachtige stiltes met geweldige soundtrack. Spaarzaam gebruik van actie en geweld zodat het extra sterk werkt.

De man; Refn, komt gewoon uit Denemarken. Waarom kunnen zij wel goede en verrassende films maken (Lars von Trier + Thomas Vinterberg), en wij in Nederland niet...?

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ja! Opnieuw een pareltje gezien met Drive. Wat kan die Ryan Gosling een geweldig personage neerzetten, die man heeft een bepaalde mate van charisma over zich heen wat echt overweldigend is. En juist in deze film, waarbij stilte, weinig dialoog en bepaalde blikken in iemands gezicht belangrijk zijn, komt hij volledig tot zijn recht.

Echt een uitstekende film, die je tegen wil en dank meesleurt de criminele wereld in, een beetje net zoals 't vrouwelijke personage. Damn, en dan dat heftige geweld erbij, pffff. Toch even een paar flink moeten slikken bij sommige scenes, maar niets valt uit de toon en alles valt op z'n plek. Aanrader voor de liefhebbers, de mensen die van 'hap, slik, weg' Hollywood producties houden moeten Drive echter lekker overslaan en er niet aan beginnen. Het is je ding, of 't is 't niet. Mijn ding is 't definitely wel!

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film. Kan het alleen maar eens zijn met alle lyrische lofbetuigingen. Ontzettend krachtige film. Je moet van goede huize komen wil je het op papier clichéverhaal zo laten werken. En dat komt Refn. Ik ben na de geweldige Pusher trilogie en deze film erg enthousiast over hem. De rest ligt inmiddels klaar. 4,5 sterren.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend misdaad/actie film...

Zeker geweldige film...

Uitstekend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteur Ryan Gosling speelt zeer goed...

Perfect achtergrond muziek/geluid (Dolby Digtial), soms

schrik je hard van, zoals voorbeeld pistool schieten...

Prachtig mooi HD kwalitiet...

Zeer mooi effecten, zoals camerawerk...

Ik zou nog een keertje kijken...

Op het prestigieuze filmfestival van Cannes werd de Deense regisseur Nicolas Winding Refn - onder meer bekend van de Pusher-trilogie en Bronson - bekroond voor Beste Regie.

avatar van scorsese

Geweldige film waarin een stuntman wat bijverdient als bestuurder van de vluchtwagen tijdens overvallen. Een goed verhaal dat zich langzaam ontplooit en hier en daar onverwacht gewelddadig uit de hoek komt. Een misdaad-actie film die op een geheel eigen wijze spannend is. De prachtige en stijlvolle beelden, waarbij mooi gebruik van slowmotion, worden ondersteund door een atmosferische soundtrack. Het acteerwerk van de gehele cast is ijzersterk, waarbij Albert Brooks opvalt in een a-typische rol en uiteraard Ryan Gosling die zijn personage uiterst cool en doelgericht neerzet.

avatar van NYSe

NYSe

Een film die een tweede kijkbeurt verdiende en meteen een stuk beter uit de verf kwam dan die eerste keer in de bios.

Op de bijzonder briljante openingsscène volgen meesterlijk atmosferische momenten van een beeldschone rust, afgewisseld met ijzingwekkend spannende scènes die volledig gedragen worden door Gosling, die met zijn subtiele mimiek iedere denkbare emotie weet over te brengen.

Ook Mulligan en Cranston spelen bijzonder sterk, maar misschien wel de beste prestatie wordt geleverd door Oscar Isaac, die met lichaamstaal, intonatie en pure charme zijn Standard een enorme diepgang levert die ieder ander gemakkelijk aan zich voorbij had kunnen laten gaan.

Drive is een fascinerend portret van een Los Angeles bevolkt door archetypes uit haar eigen Hollywood: de zwijgzame held, de naïeve schoonheid, de schelm, de mentor, de maffioso, de bullebak, de domme handlanger, de femme fatale. Ze zijn er allemaal en bigger than life, maar gelimiteerd door de brute realiteit van het echte leven.

avatar van chevy93

chevy93

Lord Flashheart schreef:

Ik snap werkelijk niet waarom dit van iedereen klakkeloos 5 sterren krijgt. De pop vond ik ook op new wave lijken, maar is dat natuurlijk niet, want niet uit de jaren '80. Ja, het is best stijlvol gedaan, maar is het dan gelijk briljant? Ik mis nog een paar recensies van MM prominenten, ben benieuwd wanneer de eerste kritische noten komen.

Ja, eigenlijk had ik precies eenzelfde na het bekijken van de film. Toen de film net uit was, vlogen de hoge sterren je om de oren. Nu kwamen die van, met alle respect, users waar ik vaker vraagtekens zet bij de (imo opmerkelijk) hoge cijfers, dus wat dat betreft werd ik nog steeds niet getriggerd. En zoals wel vaker liet ik de hype even z’n gang gaan en nu besloot ik dus eens te kijken wat hier allemaal om te doen was.

Openend met wat cliché scènes verwacht iedereen natuurlijk een Fast & Furious 37. 'Driver' imponeert vanaf de eerste seconde. Ryan Gosling met z’n stoere blik en z’n handschoenen is een instant hero. De zwijgzame, ondoorgrondbare good guy. Hoewel vergezocht, moest ik denken aan een 21e-eeuws Blondie. Intrigerende personages waarvan je alleen maar kunt wensen dat je ooit zo cool kan zijn.

Over het verhaal schrijven is zinloos, want daar draait de film niet om. Het draait om de schitterende aankleding van het verhaal. Het contrast tussen het middagje rijden in de zon en de spannende avondscènes. De camerastandpunten die de film echt tot leven brengen, de ambient soundtrack die de sfeer nog even benadrukt en dat in combinatie met de sterke cast maakt deze film zo goed. En ja, het trage tempo is zeker niet gangbaar bij dit soort films, maar nee, erg gewaagd is het nou ook weer niet. De standaard blockbusterscheidlijn wordt maar een beetje overschreden. Niet dat daar wat mis mee is, maar ik vind toch dat men te overdreven deze film om deze reden prijst. En wat The One Ring terecht opmerkte, die “He is a hero!”-nummers zijn wel erg cheesy. Over the top is niet erg, maar niet als de rest van de film zo’n serieuze toon heeft.

Drive heeft met de kleurenfilters, het camerawerk en Ryan Gosling al een gouden combinatie te pakken. Een combinatie die ook perfect uitgewerkt wordt. Maar als iemand je vraagt naar de mooiste geschoten films of de beste hoofdpersoon? Nee, Drive zal niet in je opkomen. En vandaar dat ik me afvraag in hoeverre deze film nou wel als echt meesterwerk gezien kan worden. Sommige mensen willen misschien iets te graag laten zien dat ze een film goed vinden. Of ze vinden hem wel echt heel goed, uiteraard.

Goed, dat zeker, maar laten we eerlijk zijn, dit is geen film die over 20 jaar tussen de Godfathers, Citizen Kanes en Lord of the Rings zal staan. Uniek, maar niet uniek genoeg.

avatar van yasuhito

yasuhito

Een zeer matige en dan zeg ik eigenlijk nog teveel, heb er al een hele hoop gezien maar dit is de eerste waar ik moeite bij had om de ogen open te houden.

Kortom een waardeloze film.

0.5