Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
Naomi Watts
Film By The Sea, allebei de keren. Volgende keer het PAC maar aandoen.
Kr!kke
Speelt in de BNP fortis days in België, 4 dagen aan 4 euro(tot deze zaterdag).. Ga zeker eens kijken, en wsl ook naar Contagion in hetzelfde programma..
Inderdaad, dat ga ik ook doen
Miss A
Net de trailer gezien en lijkt me super en na het lezen van deze goede recensies helemaal!
Kijk hier naar uit om te zien!
Prudh
Wow, hoop stemmen erbij sinds gister, allemaal 4+. Zegt toch veel bij een film als deze (is immers geen Pirates of Avatar die op voorhand kan rekenen op fanstemmers).
En terecht natuurlijk, onder de 4* duidt op gebrek aan smaak
. Het gaat pas vervelend worden als deze te pindakazen, en de Terminator en Fast and the Furious liefhebbers het gaan kijken. Zegt inderdaad veel bij deze film.
donnie darko
En terecht natuurlijk, onder de 4* duidt op gebrek aan smaak
Ja, gaat idd een zekere verandering in het stemgedrag brengen, want blijkbaar was de gemiddelde score dit weekend in Amerika C- voor deze film.. Mensen die met de verkeerde instelling naar deze film gingen.. Ik niet en ik vond hem dan ook fantastisch!!
Stijn B.
Fascinerende film
Over een eenzaat (een charismatische Ryan Gosling) die niet teveel woorden vuilmaakt en totaal gebrek aan sociale vaardigheden heeft
En dat grotesk geweld
Niet voor gevoelige zielen.
Naomi Watts
Ik twijfelde er bij jou dan ook niet aan. Las in veel reviews ook dat Drive voor Amerikanen misschien te Europees is. Het casual Amerikaanse bios publiek is dan wel weer pietluttig. Al ben ik wel benieuwd wat deze doet bij veel arty filmliefhebbers. Ik vind het echt wonderbaarlijk hoe Refn mainstream en arthouse bij elkaar brengt in Drive.
Ik vind het een sterke combinatie en Refn bewijst ook dat ie niet larger than mainstream probeert te zijn. Hulde.
Rascal Ryan
Jammer dat de zaal waar ik in zat deze film niet kon waarderen, ik zag voor me mensen met hun telefoon in hun handen (hinderlijk) en hoorde bij sommige stiltes termen als "wat een kut film" en "deze is echt saai". Ook werd er door heel de zaal gelachen bij stukken waar er niets te lachen viel.. bij de geplette schedel in de lift, en het stuk waar de chauffeur bloedend voor zich uit aan het staren is in de auto. Iemand ging er al vanuit dat hij dood was want ik hoorde met een verslagen stem "wat een KUT einde" door de zaal klinken. Dit was overigens gisteren in Metropolis Antwerpen.
Volgens mij was ik de enigste die echt van deze film kon genieten blijkbaar, wat ik erg raar vind. Hoe deze film met spanning en sfeer speelt zie je niet vaak (deed me denken aan Heat en Collateral). Goede cast, goed verhaal, alles eigenlijk lekker jaren 80 in een moderne film. Het script had even goed die van een exploitatiefilm kunnen zijn besefte ik me achteraf.
JigSaw_Doll
Bij mij in de UGC Antwerpen was er ook kutvolk die het niet kon appreciëren, lachen met dingen die niet grappig zijn en naar buiten wandelen voor het einde, zelfs meer mensen dan bij "The Tree Of Life".
synec
Wat een leuke verrassing toen ik enkele dagen geleden de kinepolis binnen liep en zag dat ze uitzonderlijk en tijdelijk Drive spelen en dat voor slechts 4 euro dankzij de BNP fortis days.
Een zeer bijzondere film dat de mainstream mengt met de arthouse. Jammer dat het zich weg geeft als een actie film terwijl het dat helemaal niet is. Dat hoorde je ook wel in de zaal met mensen die hier geen fast and furious kregen zoals ze hadden gehoopt. Ongelooflijk irritant en onbeleefd was dat zeg, verpestte bijna de ervaring. Jammer genoeg is het dan ook slechts een kwestie van tijd voor die stemmen en reacties hier zullen passeren.
Drive is een mix van stijlen en genres, met de voornaamste de neo noir. Met het retro en toch moderne gevoel daar bovenop dat deze film geeft, vooral dankzij die soundtrack, krijgen we bijna een soort experimentele stijl. Ik kan zeker zeggen dat deze cocktail heerlijk smaakt en werkt. Geweldig sfeertje. Het is een soort hedendaagse Taxi Driver, en dat is een groot compliment voor deze Drive. Gosling speelt het met de nagel er op. Zonder enige voorgeschiedenis en op een afstand blijvend personage, zonder zelfs een naam, krijgen we toch een groot empathie voor hem en blijft hij ongelooflijk intrigeren. Hij is de stille waters met diepe gronden en deed me sterk denken aan Alain Delon's personage uit Le Samourai, waar deze film ook veel gelijkenissen mee toont. Koel, bijna van steen, en toch zachtaardig in zijn uitstraling.
Verhaal heeft deze film weinig om het lijf en is eigenlijk niet bijzonder en ver van iets wat we nog niet hebben gezien. Hij moet het vooral hebben door zijn stijl. En deze film scoort ongelooflijk goed dankzij Refn zijn regie en visie. Daar is het bijzondere aan Drive. Dus als ik 1 ding moet duiden wat Drive zo sterk maakt, en dat te danken aan Refn, is dat het GEDULD heeft. Iets wat het hedendaagse cinema publiek zelden of niet meer kent en wat ook zoveel mensen in mijn zaal duidelijk kwaad heeft gemaakt.
Die stiltes, die dialoog vrije staar en glimlacht momenten, die lange shots, het gehele heerlijke trage tempo,... is wat Drive tot een zeer goede film maakt. Verder hoef ik er eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, want iedereen die de film heeft gezien weet exact wat ik hiermee bedoel. Sommige zien het als een negatief punt maar voor mij is dat alles behalve en net zijn groot pluspunt. Zonder dit zou deze film weinig bijzonder zijn geweest. Het is ook dankzij dit dat vanaf minuut 1 een spanning in de lucht brengt die je voelt groeien naarmate de film verder gaat. Heel opbouwend en zeer effectief. Hierdoor werd de film zo razend spannend en intens bij momenten waar ik dan letterlijk op het puntje van mijn stoel zat, met open ogen, afwachtend wat er nu gaat gebeuren, en dat allemaal op het geluid van mijn hartslag die ik op de achtergrond voel. Lang geleden en zelden dat ik nog zo'n spannende, intense film heb gezien. Zeer knap en gedurfd gedaan Nicolas Winding Refn! Terechte regie prijs gewonnen op Cannes.
Maar een meesterwerk is hij net niet, en voelt ook net niet perfect aan. De film zijn einde kwam net niet sterk genoeg uit de verf om mij de volle mep te geven. Verder heeft de film toch wel wat kleine puntjes waar ik me toch nog vragen stel of ze nu flaws zijn. Enja, Refn heeft soms wel vreemde keuzes genomen in zijn regie die ik nog niet volledig begrijp en niet voor mij werken. Misschien moet de film nog meer inzinken, want spoken doet hij nu al enkele dagen, meer dan ik had gedacht na de afloop. Verder rommelt het verhaal een beetje overal, waardoor het bij momenten voelt dat de film zonder een duidelijke focus zit en niet weet waar het naartoe wil. Misschien denk ik er anders over bij een tweede kijkbeurt, waar ik al zoveel zin in heb.
Toch denk ik dat hier een toekomstige klassieker is geboren. If not een soort cult classic in wording. De film bevat zoveel elementen dat het alle potentieel geeft om die status te bereiken. En om maar te spreken over memorabele scenes... Drive bevat er meer als 1, en dat is al heel wat. Mijn favoriet is de lift. Die stilte, de slo mo, die kus, de moord, dat bloed, zijn laatste blik en het moment dat we hem zien ademen door zijn schorpioen jasje!! Wat een prachtige moment en heerlijk staaltje cinema was dat.
Oh en Carrey Mulligan... Wat zie ik die toch graag spelen.
Naast The Tree of Life, de topper van 2011 voor mij tot nu toe.
Naomi Watts
Mooie review synec en roerend met je eens, op het feit na dat je het geen meesterwerk noemt na dan
. Erg fijn dat veel nu vooral veel kijkers de briljantie van Drive kunnen snappen, wat straks als hij voor de menigte voor handen is toch veel minder zal zijn.
@ Rascal Ryan:
Schrijnend idd hoe misvat deze film is. Biosvolk blijft vaak ook iets te simpel volk waar de cinema intelligentie vaak ver te zoeken is. Blijft lekker in je hoofd rond spoken en dat zie je zeer zelden. Op dat vlak laat Refn zijn opvatting wat betreft cinema weer treffend zien; cinema is penetration, giving the audience a feeling that will never escape their bodies for quite a time.
mauwiewauwie
Masterpiece tijd geleden dat er zo'n film werd gemaakt.Kijk al uit naar de volgende Refn!
Kr!kke
Mmm.. ik ben niet meteen enthousiast over deze film.
De film begint nochtans enorm goed, maar zwakt dan toch wat af. Laat ik om te beginnen al zeggen dat ik de film zeker niet minder vond vanwege de actiescènes, die toch niet al te talrijk aanwezig waren (waarmee ik dus vooral wil zeggen dat ik geen film verwachtte à la The Fast and the Furious). Het was eerder het verhaal dat me niet altijd kon blijven boeien: het was totaal niet verrassend en je werd er ook totaal niet in meegezogen. Verder heb ik mij ook gestoord aan het feit dat 1 of andere simpele stuntrijder 1 van "L.A.’s gevaarlijkste mannen" simpel uit de weg kan ruimen, zonder op maar enige vorm van verzet te stuiten. Dan wel weer prima zijn de vertolkingen, met een Ryan Gosling die overtuigend overkomt en het dan ook zeer goed doet.
Naomi Watts
Lijkt me dat je iets te narrative focussed bent, dan ga je dit niet veel vinden nee.
ghostman
Doet inderdaad een beetje maar aan Mann denken , maar verhaaltechnisch is de film eerder een kruising tussen The Killing of a Chinese Bookie (1976) , Thief (1981) , To Live and Die in L.A. (1985) en Taxi Driver (1976) , en nog veel meer . Op papier zou deze film inderdaad een meesterwerk moeten zijn , dat dat is hij echter niet . Sterker nog , ik vind de bovengenoemde films stuk voor stuk beter !
Overigens zien de films van Mann er totaal anders uit en zijn die van een andere categorie . Ook diens vroege films . De cinematografie , fotografie , editing ; alles voelt hier anders aan . Het werk van Mann is avantgardistisch , experimenteel en humanistisch van aard , terwijl deze film dat absoluut niet is . Dat pretendeert hij overigens niet te zijn .
Met andere woorden , deze films mist gewoon alles wat ik juist zo geniaal vind aan Mann . Vlotte hypermotage , haarscherpe fotografie , dynamische cinematografie in contrast met een traag voortkabbelend humanisten verhaal . Dit contrast is een van de belangrijkste redenen waarom Mann bij mij in het rijtje der allergrootsten hoort .
Met alle respect voor Refn , maar hij heeft het niveau van Mann bij lange na niet weten te bereiken en zal hij dat ook nooit doen . Drive (2011) mag dan absoluut een gelaagde stijloefening wezen , dit is voor mij de eerst film van Refn en misschien ook meteen mij laatste .
***0,59* / *****
Inland Rabbit
Hee man, waarom zou je deze film willen vergelijken met de films van Mann, man? Refn heeft waarschijnlijk gewoon een andere stijl dan Mann, man. Afijn, ik lul ook maar uit me nek, maar feit blijft, geniet van Mann man, maar Refn kennende is hij ver verwijderd van een copycat van Mann, man. Eerder een ode aan Mann, man?
ok ik ben al klaar, Mann!
ghostman
Eerder een ode aan Mann, man?
Ik heb deze film gezien omdat Mann zo vaak werd genoemd door de onlinerecensenten . De verwijzing naar Mann bij hun recensies heeft mijn aandacht getrokken .
Ik ben overigens ook tot de conclusie gekomen dat 99,99% van alle onlinerecensenten gewoon maar wat schrijft . En dat die mensen niet eens weten waar ze het over schrijven ...
Inland Rabbit
Goed zo, mooie conclusie. Ben het met je eens wat betreft slap lullende recensenten. Echter als je minder bevooroordeeld deze film in zou gaan, zou je deze film niet beter vinden? Ik wil je niets opdringen hoor (heb m zelf nog niet gezien) maar het klonk alsof je met een bepaald verwachtingspatroon de film inging en dat ie daarom tegenviel.
goongumpa
Doet inderdaad een beetje maar aan Mann denken , maar verhaaltechnisch is de film eerder een kruising tussen Killing of a Chinese Bookie (1976) , Thief (1981) , To Live and Die in L.A. (1985) en Taxi Driver (1976)
...
Ok, jij vindt 'm niet kunnen tippen aan de stijl van Mann, begrepen. Maar wat vind je van de film zelf? Want over de film zelf rep je geen woord, alleen weer over Mann zelf.
ghostman
Harde , brute en hypergestileerde film met veel prachtige op locatie geschoten scenes in Los Angeles , vooral in het donker .
Het begin is geniaal ( de eerste 10 min. ) , een instant classic wat mij betreft . De fotografie is zeer kleurrijk , maar dat mag je ook van de digitale Arri Alexa cam verwachten . Voor de rest ziet de film er zeer conservatief ( traditioneel ) uit en dus niet echt bijzonder . Heb er geen noemenswaardige cinematografische vondsten in weten te ontdekken .
O ja , ik heb ook veel meer spectaculaire autoachtervolgingsscenes verwacht ! Voor een film met deze naam , zitten er in mijn ogen er veelste weinig van in !
Als je deze film goed vindt raad ik je ook The Driver (1978) van Walter Hill aan ...
Naomi Watts
Bedankt voor je repliek, en bedankt voor de tip. Gaat op het lijstje. Voor de rest ben ik het ook met je eens wat betreft de vergelijking met Mann. Stukken traditioneler maar de kleurrijkheid maakt veel goed, ook de fotografie erg scherp. Ook te danken aan de Arri Alexa idd.
Behoorlijke film die weet te overtuigen. Vooral de sfeer (beeld en geluid) en het overtuigende acteren zijn sterke pluspunten. De film draait niet om de zaken heen en het geweld wordt ook niet geschuwd. Sterker, het wordt behoorlijk rauw getoond, the way I like it.
Verder heb ik eigenlijk niet zo heel veel over de film te melden. De meeste omschrijvingen die me aanspreken vallen in andere recensies in dit topic terug te lezen. Aanrader, maar persoonlijk voor mij ook weer geen topper.
ghostman
Heb niets deze de ‘conservatieve’ look van deze film hoor . Heb genoeg films van 2011 gezien die ook die conservatieve look hebben en volgens mij ook gewoon van de buitencategorie zijn . Denk aan Midnight in Paris (2011) of Autoreiji (2010) bijvoorbeeld .
Dus niet alle films hoeven van mij in de cinéma vérité-style gedraaid te zijn om ze daadwerkelijk ook goed te vinden . Zo is de laatste film van Kiarostami , Copie conforme (2010) , zowel op een conservatieve als in de cinéma vérité-style gedraaid. En in mijn ogen is de film van Kiarostami 1 van de beste 2 of 3 films van het afgelopen 35 jaar . Kijk zo kan het dus ook .
Overigens , ik geloof dat mensen die veel kritiek leveren op het werk van Mann en dan vooral op zijn mobiele cinematografie & hypermontage en zogenaamd ‘ te weinig diepgang ’ in diens werk , zullen deze film geweldig vinden . Maar al die stijlelementen horen nou eenmaal bij Mann . Dit is juist waarom ik hem zo goed vind . Dit maakt Mann zo erg Mann-uniek . Met andere woorden als je ( net als ik ) een Michael Mann waardig product verwacht , kom je bedrogen uit .
Als ik de stijl van deze film zou moeten samenvatten dan zeg ik dat deze film eerder een kruising is tussen William Friedkin en de hypergestileerde audiovisuele stijl van Wes Anderson ( + in mindere mater vroege David Lynch ) !
Leland Palmer
Lekker rustig, rauw, hard, vol met indringende stiltes en aan de andere kant weer gevuld met sterke muziek, zowel de originele score van de film als 'An Ending (Ascent)' van Brian Eno - eerder gebruikt in '28 Days Later'. Skitterend meeslepend en stijlvol filmpje, met een sterke Gosling (what else is new) en goede bijrollen van vooral Mulligan en Brooks. Klasse regie van Refn, mooi geschoten; zowel 's nachts, de stad, het gebruik van licht en constant die onderhuidse spanning. Weinig aan te merken op deze 'Drive', misschien dat alles bij een 2e kijkbeurt nog beter uit de verf komt.
Meneer Bungel
@ xgogax: kan je niet een fansite maken voor Mann en het, zoals in je reactie op de vraag van Naomi Watts, bij films die niet van Mann zijn het meer over de betreffende film hebben? Ik vond dat tweede stukje van je namelijk veel meer to the point en iets waar ik wat mee kan dan die eerste met al die Mann-uitweidingen/vergelijkingen.
Imperial Figure
Eerste helft doet me wat aan een jaren 80 actiefilm denken en dan ineens in de tweede helft krijg je een ander soort film, blood+gore en zenuwslopende ambient muziek.
Eén van de meest onvoorspelbare films die ik ooit heb gezien, erg intrigerend en interessant, geen wonder dat deze film zo hoog staat bij imdb.
Het is echt een aparte film die me aan de jaren 80, film-noir, Tarantino/Rodriguez stijl en videogame driver doet denken.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer