Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
voskat
Eindelijk weer eens een meesterwerkje. Wát een cinematografie en wat een muziek en wat een lekker script. Heerlijk als iets je er even aan herinnert hoe stompzinnig de rest van films met dit soort thema's eigenlijk is. Gewoon genieten, dit.
5 *
Even als tussendoortje, de box office (vorig weekend) in BE en NL:
BE: Drive (2011): $248,896 (27 schermen, gemiddelde per scherm: $9,218)
NL: Drive (2011): $140,377 (30 schermen, gemiddelde per scherm: $4,679)
Bron: Box Office Mojo - boxofficemojo.com
Toch een behoorlijk verschil tussen BE en NL.
Kortom: Belgen hebben smaak en Nederlanders niet? Of draait hij gewoon al langer bij de buren?
5 *
Nou net niet wat Refn wil. Die wil nou juist net zien dat dit soort films niet bij het 'mindere' deel van cinema hoort. En verre van stompzinnig dus.
Fortune
Lol, waar gaat het nou over?
Een meningsverschil tussen 2 mensen die het over de visie van Refn hebben en bij welk deel deze film van de cinema hoort. Lol.
black swallow
zit nu al een week over deze film na te denken... dus ik geef me gewonnen -
van 3.5 naar 4
Naomi Watts
Lol, waar gaat het nou over?
Lijkt me anders best relevant wat het standpunt is van de maker rond dit soort films.
Fortune
Refn maakt imo gewoon een film op zijn manier zonder er bij na te denken of hij met deze iets wil zeggen over andere soortgelijke films en die dan als meer stompzinnig uit te beelden of juist met deze wil zeggen dat die andere soortgelijke film niet stompzinnig zijn.
Dit lijkt mij dus een totaal zinloze discussie en sowieso om er op in te gaan zonder te weten wat jullie beide nou bedoelen met welke films en welke thema's(Je kan er behoorlijk veel genres en thema's uithalen zowel objectief als subjectief)
Fortune
Inderdaad als Refn hier een account op MM heeft ben ik ook wel benieuwd hoor wat hij hierover te zeggen heeft.
jacobine_rodijk
Is dit sarcastisch? Of heb je echt enige illusie dat Refn, een Deense regisseur, uberhaupt bewust is van de Nederlandse website MovieMeter?
Naomi Watts
Het gaat je weer eens voorbij. Ik vind het een erg vreemde opmerking, beetje hetzelfde als bij Kill Bill zeer lovend zijn en dan een sneer geven en dan een trap uitdelen naar de pinky violence stroming. Dan snap je het toch niet helemaal (maar laat me raden, jij wist ook niet van de verbanden tussen Kill Bill en de pinku violence stroming). Daar voor hoeft Refn niet op de site aanwezig te zijn, die verrijkt zijn visie al genoeg door interviews en BTS footage, en een beetje filmkenner haalt dat er ook zo wel uit.
Naomi Watts
Als je niet ziet dat Refn met Drive zijn helden Peckinpah en Hill eert, ook flink wat referenties naar hun films. Dan heb je toch wel wat gemist.
Juist je zegt het al, objectieve thema's waardoor die discussie juist wel relevant wordt. Vooral als je de filmstroming zwaar tekort doet terwijl je dit waardeert. Dan snap je het toch niet, en vraag me ook af tot hoeverre zijn kennis is wat betreft deze films.
Beffrey28
Zo onder de indruk dat hij een plekje in mijn top 10 heeft verdiend!
mauwiewauwie
Ach soms scoort een film met ruggengraat ook wel eens bij het gewone publiek en hebben ze ook dan in eens filmkennis net als ik?
Snappen de rest van het Oeuvre niet maar storen zich daar ook niet aan(reageren ook niet)
En doen ze dat wel zien ze dat intelegentie het altijd wint van het gewone gepeupel !
Het blijft filisofie om bij mensen in hun dakpan te komen en te snappen wat kunst en eerbetoon aan Regiseurs geven en brengen als eerbetoon aan de hobby werk en lust voor grootmeesters
als een Hitchkock Palma Kubrick Edwards Hill Peckinpah als cultuurbarbaren die soms alleen maar mee lopen en zo als ik meepraten als een kip zonder kop?
Dat is de rede dat ik geen 5 geef en ook zeer weinig in discussie ga met meesterwerken als Black Cat White Cat Emir Kusturica en geef Drive nu een Symbolische 5 en discuteer er ook niet meer over!
5 dikke st*****ren alleen maar om ook te kunnen meepraten. En dat vanaf nu niet meer te doen over Drive!
Fortune
Nee geloof best dat Refn hier een account heeft.
Fortune
Ik zie wel dat hij Hill eert maar Voskat bedoelde volgens mij de gemiddelde actie bioscoop film. En als je die vergelijkt met Drive dan kun je die films vergeleken met Drive best als stompzinnig beschouwen.
Maar dan kun je nog steeds heel snel over verschillende films hebben als je niet weet wat hij nou precies bedoelt. Dat is het enigste wat ik wil zeggen.
voskat
Inderdaad. En dat is niet de schuld van het genre, maar gewoon aan de vele klungelige of domme schrijvers en producenten die er films voor hebben gemaakt.
Nog even over de muziek: zo te zien dus allemaal liedjes speciaal voor de film gemaakt. Maakt het extra stoer.
Ik dacht trouwens aanvankelijk dat er een hoop M83 tussen zat, maar niet dus.
Naomi Watts
Snap ik, ik vind dat je alleen die 'andere' films zwaar tekort doet aangezien de films gewoon vergelijkbaar. Refn maakt er wel een hoogstaandere film van maar vind stompzinnig dan wel weer erg extreem.
Voor de rest ook geen probleem verder, vond het een opvallende aanname.
Fortune
Nouja eigenlijk wel. Is meestal gewoon formulewerk.
Een geforceerd liefdesverhaaltje, matige oneliners, overdreven actie, ongeloofwaardigheid en matige soundtrack.
Refn legt hier de lat behoorlijk hoog met kundige scenes, fantastische soundtrack, geweld dat hard aankomt maar niet verheerlijkt wordt, intrinsieke romance en onbeantwoorde liefde, iconische en enigmatische Driver uiteraard en sowieso een film die wel blijft hangen.
Jawaddedadde
Dat heb ik niet gezegd
Draait dagje langer in België.
Fortune
Misschien dat Nederlanders in het algemeen te nuchter zijn voor deze films en Belgen daar meer voor open staan.
mauwiewauwie
Inderdaad Nederlanders denken dat ze slimmer zijn en kijken eerst de kat uit de boom.
Belgen zijn dat betreft iets sneller en eerlijker met hun gevoel en sneller dan mond op mond reclame voor een film is er niet! in Nederland kijkt men uit met een beoordeling omdat je hier sneller je geloofwaardigheid kunt verliezen er lopen te veel regiseurs rond in nederland die het te goed weten hoe het allemaal werkt.Daarom lopen ze altijd achter de feiten aan maar er zijn ook mensen die het meteen snappen (autodidact) en kunnen denken zonder leermeester/profesor.
Als je een filmfan bent in hart en nieren kun je heel ver komen met gevoel wat jij wel en de rest niet heeft, kijken naar een top 100 zegt niets. Er zijn genoeg pareltjes waar je als regiseur een hoop van kan leren en deze kan gebruiken om een goede film te maken als hij dan ook nog de vrijheid heeft en de medewerking van inteligente acteurs die mee kunnen denken om een goede film neer te zetten dan is een hurzarenstukje snel bewerkstelligt,geboren het zijn meestal de dollars die het em doen bij regiseurs met weinig gevoel en inteligentie bij low budget produckties.
Daar dit in hollywood nog al eens vergeten wordt (om de dollars) zijn de meeste regiseurs gauw klaar met hollywood en dat is dan wederzijds, en dat is wel een jammer.
Ik denk dat mede door Refn deze doorbraak gemaakt is waar Tarantino het de laatste jaren liet lopen. Verse bezem door het hoederhok en verandering van spijs doet eten.
Ik hoop alleen dat Refn wel op deze toer blijft regiseren net als altijd en ondanks vele prijzen dit ook niet weer laat liggen. Om op eerder sucsses terug te vallen nu de sucsesformule en medewerking van Gosling een pre aan het worden is.
En mischien is deze sucsesformule wel zeer lonend laten we het hopen kijk alvast uit naar de volgende Refn/Gosling
Precies
Film ging te langzaam en ik heb het idee dat er meer ingezeten zou kunnen hebben.
%%%%%%
Die intro is zóó fenominaal
Die presentatie klopt gewoon,overgangen, visueel en audio... Wat is dat goed verzorgd,grote klasse.
Zowiezo is deze film met veel finesse en feeling gemaakt. Er zit heel veel liefde in.
Het script is ondoorgrondbaar. Het valt bij mij nog niet in de 1ste kijkbeurt om het helemaal tot me te laten komen,maar hoelanger ik over deze film denkt hoe beter hij wordt... 2de of 3de kijkbeurt zal zeker een verhoging opleveren...
Pracht-presentatie is dit !
John Lee Hooker
Na Valhalla Rising en zoveel positieve reacties bij deze nieuwe Nicolas Winding kun je eigenlijk niet anders doen dan jezelf te verplichten de bioscoopzaal te betreden. Een teleurstelling had ik dan ook uitgesloten maar echt een duidelijk beeld schetsen blijft natuurlijk lastig.
Visueel schitterend, niet zozeer spectaculair maar vooral erg soepel en vrijwel foutloos. In de auto was het realistisch donker en het leek alsof er enkel met de aanwezige lichtbronnen was gewerkt. Close-ups worden afgewisseld door groen, rood en oranje en soms zien we slechts een silhouet met een lichtgevende omtrek. Samen met de settings en het camerawerk wordt er een zeer bijzonder plaatje afgeleverd die de aandacht continu vast weet te houden en die nergens vervalt in een alledaagse rip-off van bestaande structuren. Lange, uitgedachte shots komen terug waarin woorden bijna overbodig lijken en waar vooral de stiltes en gezichtsuitdrukkingen de boodschap domineren. Toelichting en voorgeschiedenis zijn overbodig, we krijgen het opgelegt en kunnen ons dankzij een perfecte balans volledig concentreren op het verhaal van een stuntman die zijn illegale bijbaan gebruikt om een gezin uit de brand te helpen. De muziekkeuze is gewaagd maar op z'n minst doeltreffend en weet op bepaalde momenten zelfs kippenvel te creeëren. De bizarre kills mogen niet vergeten worden evenals de verassende shotgun en de momenten in slowmotion die niet lang genoeg kunnen duren.
Uniek, zeldzaam en absoluut krachtig genoeg voor een aantal kijkbeurten.
Naomi Watts
met de BD aankondiging voor Januari waren wij fans al verheugd maar Refn doet er vrolijk nog een schepje bovenop
“The version that is released now, like soon, is fairly standard,” Refn revealed. “It does not include any audio commentaries with either Ryan [Gosling] or myself, and it does not include any secret, revealing elements, or mysteries solved, or a huge amount of spinoffs. [But] because I’m a Blu-ray fanatic – no, fanatic, like religiously – I hope that in the near future, I will be able to release a movie that’s not just a movie, but also one that describes the process of the filmmaking, and answers some of the more mysterious elements of the success of that it has achieved.”
Retrospective featurettes typically seem most interesting only years after a film is released, when audiences and critics, and even the filmmakers themselves, have had an opportunity to honestly assess its artistic and commercial merits. But Refn said he’s confident he and star Ryan Gosling will be able to provide some deeper perspectives, much less production details, about the conception and execution of “Drive.”
“I think it will be fun to sometime next year to just start thinking about putting it all together,” he said of the potential timeline. “By then it has played itself through in all of the countries in the world, and all of the various Blu-ray editions have been released. So that would be the time to make, what I would say would be the ‘Queen’ version. That’s what is in the plan for Ryan and I.”

de kardinaal
WOW!!
Ik twijfel tussen vieren half of vijf sterren maar geef er toch maar vijf.
Wat een verademing na een fiml als In Time waar ik net mijn gal over heb gespuwd.
Filmisch geweldig en beklemmend. Met weinig woorden zoveel bereiken.
Net als in een goede spaghetti western. De actie in de film was zo functioneel en even gewelddadig dat er geen woorden aan te pas hoeven te komen.
Daarom doe ik dat zelf verder ook niet. Ik zou zeggen ga hem kijken.
Maar het is wel een film waar je van moet houden. Deze stijl past niet iedereen.
Mij zit ie als gegoten.
danuz
Heerlijk intro, idem fantastische muziek, bijna theatrale stilering, een erg goede Goslin, wat flinke, groteske actiescenes en eindigen met een heerlijke einde, idem fantastische muziek. Verder ben ik het echt met Rokuro eens. Niet helemaal het meesterwerk dat menigeen erin ziet, maar sowieso eentje om in de bios te zien!
Quentin
Eigenlijk is alles al gezegd.
Subliem tempo, fantastische cast, prachtig camerawerk, uiterst effectief sounddesign en de pompende beats van helden als Kavinsky, College en The Chromatics. De synth- / italorevival is blijkbaar (eindelijk) tot de filmwereld doorgedrongen.
Het is dat ik een film principieel nooit direct de volle mep geef, daarom voor nu 4,5*.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer