• 9.381.118 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

Chuck Taylor schreef:

Ik denk niet dat je er werkelijk mee zit dat je baas die je onderdrukt (en

Precies en nog meer tekenend was dat kouwgom-kauwende meisje met haar witte iphone die hem de kleedkamer wijst

Alsof je niet weet wie dat is. Meisje met de iphone, yeah right .

Lijkt me vrij logisch. Een gangster, die leidinggevende is een club, personeel die niet rouwt om zijn afstraffing. 1+1=2. Bovendien ben je als property of a gangster niet gauw geschokt hoor.

Naomi Watts schreef:

Bovendien is de aard van Driver gewoon erg straigh forward, als je daarover moet discussieren kan je dat over elke film wel gaan doen. Misschien heeft Hannah Montana wel een persoonlijkheidsstoornis bvb.

Lijkt me vrij logisch dat Driver een archetype (guardian angel dekt de lading ook) is, met iets meer uitdieping. Refn gaf dat ook al aan, lijkt me toch ook vrij duidelijk.

Het gaat er mij bv niet om welk karakter de man heeft (of de vrouw) als het maar geloofwaardig is voor mij. En daar had ik vragen over, ook over de consequentie in de karakters.

Als je m'n eerste reactie op de film leest heb ik voor de rest erg veel waardering voor het geheel en kan ik het gegeven (held/guardian angel/rechtschapen loner) ook erg waarderen.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Om daarop te reageren, wat impliceert volgens jou dat ze niet net zo is als Gosling? En vervolgens ook gewoon een 'suffer in silence' persoon is? (of hoe je het ook maar wilt noemen) Aangezien ik haar actie(s) (of liever geen actie) volkomen gepast vond.

avatar van Reinbo

De film is een grote stylering, innerlijke motivatie en geloofwaardige gedragingen boeien mij in dat geval stukken minder. Net als in de films van Lynch is het een vreemde, welhaast surrealistische wereld. Van mij mag iedereen zich daarin ook vreemd gedragen. Vind ik juist geweldig.

Boogeyman schreef:
Om daarop te reageren wat impliceert volgens jou dat ze niet net zo is als Gosling? En vervolgens ook gewoon een 'suffer in silence' persoon is? (of hoe je het ook maar wilt noemen) Aangezien ik haar actie(s) (of liever geen actie) volkomen gepast vond.

Ik zei al eerder dat zij volgens mij van hetzelfde laken een pak is.
Verder: Ik begrijp dat ze om hem geeft en de eerste aantrekkingskracht ook(ze kent hem net). Het verstand meteen verliezen (hoe pas ik het geweld in, in mijn gezin) begrijp ik dan weer niet. Wist zij verder dat hij vluchtauto's voor criminelen rijdt of hoe hij in zulk geweld verzeild is geraakt? En na net iemand op walgelijke wijze circa 15x op een reeds kapot hoofd te hebben zien trappen zou ik die persoon voorlopig, zo niet voorgoed, niet meer hoeven zien. Dus ik begrijp haar rol en (moeder)gevoel niet (vanaf de liftscene).

Inderdaad Reinbo, niet realistisch dan maar, een helden comic

Naomi Watts

edit: reactie op verwijderde post van Silver gun maar verwijderd, echt handig is het niet.

Reinbo schreef:

Driver moet dan ook niet 'grijpbaar' te zijn. In een surrealistische wereld hoeft dat dan ook helemaal niet inderdaad.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

@Dreiecke: Als daar geen grondige reden voor zou zijn, absoluut. Echter misschien realiseerde ze zich wel de ernst van de situatie en was enkel geschokt door de plotse uitbarsting van Driver.

Echter kan ik me voorstellen dat het onnatuurlijk over kan komen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Elineloves schreef:

Zijn er serieus 'gewone' mensen die daar in rond willen lopen dan? Vond dat echt een afzichtelijk ding.

Jaaaaaaaaa....dat ding is voor mannen wat die jump suit van Uma Thurman was in Kill Bill.

Reinbo schreef:

Bij films van Lynch heb ik wel dat ik het helemaal 'begrijp' en dat daarin voor mij alles 'klopt'.

Maar die houdt dan ook vele opties open. Geniale regisseur

avatar van Fortune

Fortune

Maar die houdt dan ook vele opties open. Geniale regisseur

Dat is niet de bedoeling.

Dreiecke schreef:

Ik zei al eerder dat zij volgens mij van hetzelfde laken een pak is.

Ze wil ook afstand nemen, doet een poging daartoe maar verder komt ze niet. Bovendien was het om haar te beschermen, en dat realiseert ze zich ook. Het is gewoon een klassieke tweestrijd, en blijft gewoon heel erg geloofwaardig. Voor sommigen is liefde onvoorwaardelijk, niet geheel ondenkbaar lijkt me.

@ Fortune

Dat ligt voor iedereen verschillend. En begrijpen wil nog niet zeggen in woorden te vangen. Ik denk dat jij mij hierin niet begrijjpt

Naomi Watts schreef:

Onvoorwaardelijke liefde is een mooie zaak en niet ondenkbaar. Ik denk vanuit de bescherming van haar zoon tegen een gewelddadige omgeving. Die bescherming zag ik niet. Ik zag haar persoonlijke gevoel of verlangen daarop voorgaan.

avatar van Fortune

Fortune

@ Dreiecke

Heb het te snel gelezen.

Zag de aanhalingstekens niet en dat je voor mij zegt.

ah

Dreiecke schreef:

Driver was voor Benicio ook een vader figuur, en met Standard out of the picture hoeft haar keuze niet gebaseerd te zijn op egoïsme. Kan net zo goed aan haar kind gedacht hebben.

Dreiecke

Na elkaar enkele keren zien kun je beoordelen of iemand een goede vader voor je kind zou zijn. Poeh, dat lukt mij niet en zeker niet met de gegevens die ik in deze film zag.
Een keer geweld is nooit meer geweld? Volgens mij ligt dat anders in de meeste gevallen. En hij is chauffeur voor criminelen, met steeds risico op geweld meenemen naar huis. Daar je kind in groot te willen brengen vind ik opvoedkundig gezien en vanuit liefde voor je kind best vreemd, maar ze had het (wellicht) al eerder gedaan met Standard. Misschien is het haar patroon en vindt ze het normaal.
Maar dit wordt m.i. teveel ontleden, terwijl we het meer surrealistisch of archetypisch zouden zien. Toch?

Dreiecke schreef:

Refn pretendeert dan ook niet alsof Drive een complexe karakterstudie is.

Bij Driver is het alleen last resort.

Nee hoor, zijn regels wat betreft de heists waren duidelijk. Hij geeft een timetable adventage en vanaf daar staan ze er alleen voor.

Pros en cons overwegen meer is het niet. Ook is het allemaal niet zo zwart/wit natuurlijk.

Wat mij betreft wel, jij hebt een andere kijk, en ook al is d visie niet de mijne vind ik het nog best interessant om er achter te komen hoe jij het beleeft .

Ok (me too)

Nou, nog 1 keer over de heists dan. De laatste ging mis en het geweld kwam mee naar huis, vandaar o.a. de liftscene. Dat lijkt mij toch een duidelijk signaal om in de verdere overdenking (zelfs in je verliefdheid) mee te nemen.

avatar van Reinbo

Pffff. Jullie zijn een onecht persoon aan het analyseren. Daar ga je natuurlijk nooit uitkomen. Die vrouw is immers net zo goed een engel (vergeeft en blijft trouw aan haar misdadige man, zorgzaam, lief, mooi, begripvol) het is een gestyleerde vertelling over twee engelen (hun beider hartslag komt nooit boven de 40) in de verder verrotte wereld van de city of angels. Daar ga je niet met wat Freund en wikipedia psychologie uitkomen.....

Naomi Watts

Ik ben het met je eens dat het handelingspatroon niet al te logisch is op momenten, maar in een bepaald perspectief wel plausibel te maken imho.

Maar mocht dat wel zo zijn, stel me op de hoogte.

Ben ik ook met je eens, maar kan me ook wel verplaatsen in de anders theorie .

Maar mocht dat wel zo zijn, stel me op de hoogte.

Nee, zelfs met levenservaring niet. Maar wees gerust Reinbo, gaat echt niet lukken dus

Ik hou het op een zwartkomisch heldenverhaal.

Maar mocht dat wel zo zijn, stel me op de hoogte.

Een engel die iemands hoofd compleet aan gort stampt en het nog leuk vindt ook ? Het personage is absoluut larger than life, maar heeft wel een angstaanjagende, duistere kant, die je niet vaak bij Hollywood-protagonisten ziet.
Over de vrouw heb je gelijk.

En Freund ken ik niet .

Angel of Vengeance.

avatar van Redlop

Redlop

goongumpa schreef:

Vandaar dat ik wel een vergelijking zie met Heat. De zwijgzame Neil, zijn romance met Amy, je bent geneigd hem als sympathieke crimineel te zien en te vergeven.

avatar van Reinbo

Volgens mij is het ook geen Hollywoodfilm, maar gewoon een independent productie. Het deed me eigenlijk nog het meest aand The Limey denken.

Angel of Vengeance.
Dat is wel heel wat anders als gewoon 'engel' he.
En op iemands hoofd blijven stampen als hij al lang dood is, is ook wat anders als gewoonweg wraak nemen.

Redlop schreef:

Zit wel wat in, al is de Driver wel veel karikaturaler (de hele film trouwens).

Moet wel zeggen dat ik Heat een betere film vind. Stilistisch verfijnder ook, imho.

goongumpa schreef:
Dat is wel heel wat anders als gewoon 'engel' he.

Hij is gewoon vrij doortastend. Net als met het autorijden, zal hij niet snel halfwerk leveren. En gewoonweg is ook niet echt 'des engels'.