Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
Maarten0402
Ik ben wel meer van het eerste uur van Winding Refn (Pusher I tm III) maar van zijn meer bij grotere publiek bekende films vind ik dit wel echt verruit de beste. Objectief misschien wel echt zijn beste, maar toch persoonlijk heb ik de Pusher fims iets hoger, maar daarna echt deze. Zonder twijfel.
Toendertijd ook die achterlijke Fast of Furious trailer. Veel mensen dachten dat het een dat dat soort film ging worden... Gelukkig niet!!
Rickyman
Refn's Pusher is inderdaad een sterke film (2 en 3 moet ik nog zien, maar verwacht niet veel anders).
En Bronson is ijzersterk. Refn weet zo'n simpel verhaaltje toch erg boeiend te brengen, met oa interessante rollen, dialogen..
En helaas mis ik dat hier.
Deze hoofdrolspeler vind ik eigenlijk ook maar nietszeggend.
Zwolle84
Drive blijft me verrassen. De eerste keer vond ik er niet zo heel veel aan; langdradig, saai, paar gave momenten. Het probleem was dat ik me toen liet afleiden en vaak met een half oog keek. In die setting is Drive totaal kansloos, want de film moet het hebben van de sublieme details en een sfeer die je beetje bij beetje binnenhaalt.
Eigenlijk is het een puur journalistieke tactiek die Refn hier toepast: ongemakkelijke stiltes laten vallen waardoor je als kijker (geïnterviewde) zelf actief wordt. In de journalistiek leidt dat tot dingen zeggen die je eigenlijk niet had willen zeggen, bij Drive zorgt het ervoor dat je zelf de (bewust geplaatste) gaten in het plot gaat invullen. Zoals: wie is die geheimzinnige Irene? Wat het antwoord ook is, je hebt het niet van Refn.
De casting van Ryan Gosling en Carey Mulligan is zeker op dat vlak een schot in de roos. Weinig acteurs die met zo weinig woorden en mimiek zoveel kunnen zeggen. Ze vertellen hun achtergrond met hun ogen - en zelfs die bewegen nauwelijks. Het staat in schril contrast met de wat grijze "bad guys" (voor zover je bij Drive in dat soort termen kunt spreken), met die vreselijke hondekop van een Ron Perlman voorop.
Drive biedt naast het acteerwerk natuurlijk nog veel meer, vooral op het vlak van cinematografie. Het is vaak pure perfectie die Refn nastreeft en ook bereikt. Gaat een deur open, dan kun je er vergif op innemen dat de lamp in de gang áchter die deur precies zo hangt dat het schaduwwerk rond de trap ronduit perfect is. Stopt een auto naast een andere auto, dan stopt hij exáct uitgelijnd vanuit het raam van de andere auto bezien. Het is dat soort details dat er mede voor zorgt dat Drive nooit zal vervelen.
Net als die epische soundtrack en het expliciete geweld dat doen. Bloed tegen de muur doen spatten, dat kan iedereen. Zo'n scène slechts een paar seconden laten duren en vervolgens pijnlijk lang in blijven zoomen op een onbewogen gezicht of bloedvlek op de muur, dáár schep je sfeer en contrast mee. En daar is Refn zo bizar sterk in.
Het blijft wel echt uitdagende cinema. Wat bij opperste concentratie bloedstollend spannend is, is doodsaai als je je aandacht even laat varen of snel een appje beantwoordt. Het is die dunne lijn waardoor ik Drive ook steeds weer niet naar de 10 til, want het is geen film waar ik élke keer van begin tot eind van kan genieten. Maar op de momenten dat het wél lukt, ervaar je absolute perfectie.
Prachtfilm.
e_tns
ik heb deze film na 10 minuten uitgedaan.
Wat een lange intro , gewoon vage film zit geen spanning in en het pakte me ook niet .
Maarten0402
Je zegt dat het een vage film is, maar dat kan je niet beoordelen na 10 minuten.
Ik kan er goed inkomen dat mensen dit niet trekken of hun ding niet is, maar beargumenteer het dan nadat je de film in zijn geheel hebt gekeken en beargumenteer het beter.
Nogal warrig en nietszeggend dit.
Warp
ik heb deze film na 10 minuten uitgedaan.
Weet je zeker dat Moviemeter/films wat voor je zijn?
Movsin
Ryan Gosling en Carey Mulligan, twee acteurs die ik persoonlijk bij voorkeur in ietwat zachtere, romantische producties zie, hier in een brutale, erg bloederige film die heel vakkundig - het eerste deel vind ik veruit het best uitgewerkt - is gemaakt, al is het plot eerder eenvoudig.
In zijn geheel toch niet zo overtuigend. Zeker het slot niet.
Mr-Mcmovie
Prachtige film!
Wat een aangrijpende geluidseffecten geen wonder dat Drive werd genomineerd voor oscar beste geluidsmontage. Ook de ene na de andere prachtige shot.
Tot nu toe in mijn ogen Ryan Gosling op zijn best als de eenzaat "Driver"
Voor de rest ook heel wat bekende acteurs zoals: Bryan Cranston (Breaking Bad) en Ron Perlman, Albert Brooks die ook allemaal zeer geloofwaardig overkwamen.
Het mooie en het speciale aan deze film is dat je niet weet wat je moet verwachten of wat er gaat komen, maar na een tijdje krijgen we veel bloed te zien, en erg gewelddadige momenten die zeer getalenteerd in beeld waren gebracht, magnifiek gewoon!
En buiten al dat geweld waren er lange shots in en uit de auto op Gosling gericht die werkelijk fantastisch waren, en die ook de spanning goed laten overkomen een ruim uur en 40 minuten lang.
Meteen in het begin een meesterlijke soundtrack die zo goed past bij deze aparte prent van Kavinsky met het nummer Nightcall, en ook Electric Youth met A Real Hero was zeer sfeervol in de scenes waar het te horen was.
Blij dat ik deze gezien heb, ook al had ik het veel eerder moeten doen!
4,5
de grunt
Herzien. Wat een film!! Sprakeloos. Twijfel nog om naar 5 te gaan
Tonypulp
Ticket gekocht voor morgenavond, Drive-in bioscoopje in Arnhem. Drive op 't grote scherm
Can't wait!
(verwijderd)
Naast Drive ook Mud en Sicario, die organisatie weet wel audiovisueel fantastische films uit te kiezen zeg! Arnhem is niet eens zo ver weg voor mij, wist niet dat zulke dingen hier georganiseerd werden. Helaas kan ik deze dagen niet. Volgend jaar misschien.
nummer2
Can't wait!
Mooi tip! Heb zelf helaas geen auto, en ben niet in Nederland....
Oma Bibber
Niets nieuws onder de zon.
Nauwelijks uitgewerkte karakters.
Zeer veel déjà vu gevoel.
Een dertien per dozijn film.
En dit was de dertiende.
Jammer.
(verwijderd)
Je kan een film slecht vinden Oma Bibber, maar Drive de dertiende film in een dozijn noemen is gestoord.
horizons
Binnen het genre is Drive eerder de vreemde eend.
Echter! Als Oma Bibber weet welke twaalf films hiervoor kwamen dan hoor ik dat graag.

Zwolle84
The Fast And The Furious, The Fast And The Furious 2...
deniseee88
Prachtfilm.
Ik had het niet beter kunnen zeggen! Helemaal mee eens. Eerste keer kijken was geweldig omdat ik de juiste mood had. Wat zijn alle scenes tot in de puntjes perfect. Lijkt wel of elke scene een klein filmpje is met zijn eigen sfeer, muziek, met begin midden en eind. Je wordt erin mee gezogen en Ryan Gosling is fascinerend om naar te kijken.
Ik heb hem een jaar later nog een keer opgezet en pffff ik had er zo geen zin in, ik kwam er niet in. Na 10 minuten afgezet want het werd m niet. Ik zou de 2e kijkbeurt bewaren voor een ander moment. Soms heb je dat met films. Je moet zelf in een bepaalde mood zijn om de film perfect aan te laten komen. Vandaag voel ik m! Vandaag is de dag dat ie uitstekend gaat vallen en ga m dus ook kijken nu. Jeeeeej heb er in in.
De filosoof
De film kon me matig boeien. The Neon Demon vond ik briljant maar de misdaadfilms van Refn vind ik saaiig en zwakke Tarantino-imitaties met z'n campy over-the-top-geweld.
nummer2
Wellicht werkt het beter als je Drive als een romantische film dan als misdaadfilm bekijkt.
horizons
Romantisch sprookje met superhelden inslag.
Richardus
Die verliefde blik van Carey Mulligan *smelt*
maar ik blijf bij m'n 3.5*; qua verhaal niet veel bijzonders, visueel weinig (wel iets) bijzonders, qua soundtrack natuurlijk wel bijzonder en er zit een leuk verhaallaagje in, leuke spanning, leuk geweld en een mooie meid. Bronson en Neon Demon zijn vele malen beter. Nu Valhalla Rising nog, maar die hebben ze als enige hier niet in de bieb te leen
Richardus
Yep. Als hij met masker op door het raam staart is mooi. Nachtelijke stadsbeelden zijn vaker mooier gedaan. In deze 'Drive' stijl vond ik 'Locke' visueel indrukwekkender. En steekt schril af bij Bronson/Only God Forgives/Neon Demon. De beelden zijn zeker wel sfeeropwekkend/versterkend maar de compositionele schoonheid van andergenoemde films vind ik hier nauwelijks.
de grunt
Merci voor je uitleg. Ik vond Only God Forgives visueel wat kitscherig, terwijl de mise-en-scène van Drive mij positief verraste in zijn sereenheid. Tastes differ
Basto
- 11976 berichten
Bij alle reviews waarin de user stelt het verhaal niet bijzonder te vinden, heb ik steeds sterk het ide dat die user het verhaal niet helemaal bevat heeft. Hetzelfde geldt bij OGF.
Beide films vind ik juilst verhaaltechnisch zeer sterk omdat Refn de genres binnenstebuiten keert.
Zwolle84
Dat heb ik eigenlijk met bijna al die kritiekpunten op de laatste Refns wel:
- Style over substance > the style is the substance
- Slecht uitgewerkte karakters > ze zeggen juist heel veel, alleen niet met woorden
- Focus op shockeren > Refn probeert helemaal niet te shockeren
Enzovoorts.
Basto
- 11976 berichten
Je kan van andere dingen houden, maar dat staat los van de objectieve analyse dat het verhaal dunnetjes is of weinig voorstelt. Beide films spelen met het genre en het verwachtingspatroon en nemen ongebruikelijke wendingen. Daarnaast is er een dieper (thematische) laag vergeleken met de meeste films in het genre.
Die feiten staan los van smaak en worden naar mijn idee niet eens onderkend.

'The Investigation of Lucy Letby' gezien? Op Netflix vind je ook deze vergelijkbare documentaires

Waargebeurde film 'The Mauritanian' van Kevin Macdonald is woensdag op televisie

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer