• 9.379.128 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

avatar van stefan dias

stefan dias

Mja, lekker spannend toch wel. Barst van de sfeer. En het feit dat je geen idee hebt waar de film naartoe gaat en dat hij flink uit de bocht lijkt te gaan (pun not intended) is eerder een plus dan een min voor mij. Ik hoopte even dat er iets heel spannends ging gebeuren tussen Gosling en Isaac (die nu écht wel mijn favoriete acteur is) maar dat draaide jammer genoeg anders uit.
Een paar vraagtekens wel, maar daar is het Refn duidelijk niet om te doen.

avatar van Gijs2

Gijs2

Sterke film, die uitblinkt in sfeer, prachtige beelden, rust en acteerwerk. Dat het verhaal vrij simpel is, kan ook geïnterpreteerd worden als; realistisch.

avatar van Dello

Dello

Vooral de eerste paar minuten vond ik super. Je voelt direct de spanning in je lijf. Verder blijft de film boeien. De film duurt ook niet te lang. Echt een aanrader.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Nog eens herzien en moet zeggen ben meer weggeblazen van deze fantastische film als de eerste keer dat ik hem zag. De sfeer is ronduit geweldig. Intro van de film is direct spannend en meesterlijk net als vele scenes in de film. Gossling vond ik ronduit meesterlijk spelen zijn personage is zo cool. Met zijn tandenstoker en zijn scorpion jacket!! Muziek is trouwens ook geweldig en geeft nog wat extra sfeer. Krijgt van mij een dikke 9/10

avatar van hdehoon

hdehoon

Het begin van de film was enorm sterk. De personages goed neergezet en acteurs top. Maar gaande weg verveelde het mij en ik vond ook de moraal in deze film een beetje twijfelachtig. Dus als je goed kunt autorijden en een vrouw met kind wil beschermen, is het OK om iemand met een hamer in elkaar te slaan en te dreigen een spijker in z'n kop te rammen? Ik heb de film op dat moment uitgezet. Misschien had ik dat niet moeten doen.

avatar van Kronos

Kronos

hdehoon schreef:

...ik vond ook de moraal in deze film een beetje twijfelachtig.

Je kijkt hopelijk toch niet naar dit soort films met de bedoeling er een les moraal in te vinden.

Ik vond de film niet veel soeps. Best sfeervol soms maar dat compenseert het totale gebrek aan goede dialogen en acteerprestaties niet.

avatar van hdehoon

hdehoon

Kronos schreef:

Nee, dat niet. Maar het viel me op dat het hoofdpersonage in het begin werd neergezet als een man die misschien niet helemaal deugde, maar toch een goed hart had. Je voelde toch een soort sympathie voor hem. Maar ineens sloeg dat beeld om. Misschien hadden ze dan in het begin al iets moeten laten zien van zijn ware aard. Nu was het vreemd.

avatar van Kronos

Kronos

hdehoon schreef:
Je voelde toch een soort sympathie voor hem. Maar ineens sloeg dat beeld om.

Je schrijft het alsof dat algemeen geldend is. Ik denk echter dat er weinig mensen hun sympathie voor het hoofdpersonage daarbij verliezen. Maar jouw moraal zegt dat zijn acties niet juist zijn en je wou die moraal blijkbaar in de film terugvinden.

hdehoon schreef:

Voor mij hoeft dat niet. Maar het gebeurde wel. We zien hem namelijk in het begin van de film chauffeur spelen bij een gewapende overval zonder dat hij daarbij blijk geeft van enige morele bezwaren.

avatar van Waverick

Waverick

Een sterke film. Ik vond het alleen jammer dat de paar gewelddadige scenes zo over the top waren. Niet dat ik daar niet tegen kan, maar het veranderde de hele sfeer van de film. Het had denk ik beter geweest als dat iets minder expliciet in beeld werd gebracht. Nu doet het in mijn beleving afbreuk aan de coherentie.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Lavrot schreef:
Zoals in Mulholland Dr de sleutelscene letterlijk de sleutelscene is, zo is in Drive de ontmaskering letterlijk de ontmaskering. Wie dit niet begrijp moet maar eens heel aandachtig, en wellicht beeld voor beeld in de trailer (caravan met welgeteld 4 maskers) rondneuzen. Zou toch jammer zijn als al dit moois ongezien passeert?

Ik heb vanwege jouw opmerking die bewuste scene een keer of 6 achter mekaar afgespeeld maar het is me toch niet duidelijk wat voor bijzonders ik daar moet zien.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Drive is zo een film waar je je plots bedenkt dat je best blij bent dat Gosling deze rol aannam en niet een Jason Statham of andere (niets tegen die acteurs maar voor deze film mocht het anders). Want wat Gosling van de eerste tot de laatste minuut laat zien is dat je een simpel verhaal wat rechtstreeks uit de andere voorbeelden hun repertoire kan komen toch iets extra kan geven en er zowaar een topper van kan maken. De licht psychotische rijder die amper meer dan 5 woorden in een zin gebruikt zet Gosling perfect neer en hoewel je de misterie rond het personage al meteen aanvoelt komen de plotselinge uitbarstingen wel als een verrassing wat het personage een extra cachet geeft. Mulligan speelt ook met verve (ondanks geen fan stelt ze eigenlijk nooit teleur) ,Cranston speelt zoals zovaak een nogal cliché-achtige bijrol (die man verdiend beter)en Isaac speelt hier ook wel een weinig origineel personage. Ook nog een opmerkelijke leuke rol van Perlman al is daar achteraf te weinig mee gedaan.

De actie zit wel snor, ze is niet constant aanwezig maar als ze er is ziet ze er perfect uit. zeer goed weergegeven (Luc Besson en zijn maatje van Taken kunnen beter eens naar deze film kijken) maar toch met de nodige sensatie en entertainment. De finale past perfect bij wat deze film wil zijn: een typische actiefilm die iets meer kan bieden dan de meeste.

Drive is opzich qua verhaal en personages niet beter dan gemiddelde Cage/Statham/Stallone/Schwarzenneger-film. Maar Gosling speelt een waanzinnig sterke rol en de muziek en het camerawerk tillen deze film naar een hoger niveau. Topvermaak dat net iets meer kan bieden

avatar van horizons

horizons

stefan dias schreef:

Zelf vind ik het juist geweldig dat Refn niet voor dat gebruikelijke pad kiest in deze.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Drive nog eens gezien. Blijft een prachtfilm. Perfecte afwisseling tussen een aanvaardbare hoeveelheid brute actie (kort maar krachtig) en een overgrote meerderheid in een met stijl omgeven rust, gekenmerkt door zwijgzaamheid en focus op de mimiek van de hoofdpersonages in een prachtig decor namelijk Los Angeles. En dan nog eens een originele manier van het "in beeld brengen" van de feiten en die lekkere 80's vibe. Meesterwerkje

avatar van stefan dias

stefan dias

horizons schreef:

Daarin kan ik je wel volgen. Vond het vooral jammer omdat er zoveel spanning uitging van Isaac (en omdat ik dat echt wel een topacteur vind).

avatar van Boneka

Boneka

Half puntje eraf. Nog wel sterk genoeg voor een ruim anderhalve durende film. De film begint inderdaad ijzersterk, komt dan een beetje te zwemmen om vervolgens sterk terug te komen. Het blijft allemaal volgbaar en heeft een lekker sfeertje en muziek. Ik vind de liftscene nog steeds iets te ver gaan, maar goed al met al is ie goed te pruimen. Waar ik me wel een beetje aan stoorde is zijn lage tempo. En de zwijgzame Ryan Gosling. Iets meer tekst had best gemogen dan dat staren van 'm.

Een bijzondere film is ie zeker en daarom voor mij ook een ruime voldoende.

avatar van Boneka

Boneka

Rafke Pafke schreef:

Die zie ik ook niet.

avatar van nadrin

nadrin

Geweldige film. Met een schitterende sfeer een sterk verhaal. Mulligan Is wondermooi

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Elke keer als ik de soundtrack aanzet waan ik me in het sfeervolle LA van Drive. Super film en dito soundtrack nog steeds!

avatar van Oldground

Oldground

Vaak heb je dat je een film een tweede keer nog beter vind, maar aangezien ik deze voor de eerste keer in de bioscoop zag (waar het contrast tussen de stiltes en de uitspattingen nóg beter naar voren komt), was dat bij deze film helaas niet het geval. Desalniettemin blijft het voor mij de beste film-ervaring die ik ooit had en hoop ik dat deze nog eens terugkeert op het witte doek van LantarenVenster of een ander filmhuis.

avatar van IH88

IH88

"You put this kid behind the wheel, there's nothing he can't do."

Drive zou je in een paar woorden kunnen omschrijven. Sfeervol, stijlvol, brute actie, schitterende muziek en een excellerende Ryan Gosling als Driver. De film heeft een mager plot maar dat stoort geen moment omdat er zoveel andere dingen zijn waarvan ik heb genoten. De adrenalineverhogende ontsnappingsscene in het begin van de film, de band tussen Driver, Irene (Carey Mulligan) en haar zoontje, de prachtige Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Oscar Isaac, Christina Hendricks, Ron Perlman en al die andere acteurs die voortreffelijk werk afleveren, de overval die helemaal misgaat, de brute en bloederige scene daarna in een hotelkamer, de scene tussen Driver en Nino (Perlman) op het strand en het laatste gedeelte met het verbale en fysieke duel tussen Driver en Bernie Rose (Brooks). Maar waar ik Drive echt om zal blijven herinneren is Ryan Gosling, de muziek en het schitterende werk van regisseur Nicolas Winding Refn. Refn weet met zijn stijl een heerlijke vibe te creëren en de cinematografie is werkelijk magistraal. Ryan Gosling is geweldig als een man die weinig woorden nodig heeft en zijn daden voor zich laat spreken. Charisma, heel veel acteertalent en chemie met zijn medespelers, Gosling heeft het allemaal.

En de muziek, A Real Hero van College/Electric Youth zit nu al de hele dag in me hoofd... Briljant gekozen nummers. Drive is “style over substance”. Veel mensen zullen de film hierop beoordelen en veroordelen en dat is jammer. Films zoals Drive worden niet veel gemaakt maar als er dan één gemaakt wordt, kan je er ook extra van genieten.

avatar van yesplease

yesplease

Wel een aantal aantrekkelijke race-scenes. De poging om 'driver' als zwijgzame loner neer te zetten was te doorzichtig naar mijn smaak en daardoor ongeloofwaardig. Er is natuurlijk een vrouw in het spel, maar zij doet niet veel meer dan bevallig glimlachen. De wrede maffia bazen waren beter, maar ja, dat hebben we al zo vaak gezien.

avatar van Movie Doctor

Movie Doctor

Voor sommige mensen is dit een zwakke film omdat er weinig gebeurt weinig gezegd wordt,drm liefst deze film met uitgebreid sound te kijken deze geeft de film een boost de beelden de slowmotion camerashots ,acteren kort en krachtig artistiek. Muziek fenomenaal wat een film zeg machtiggg

avatar van Warp

Warp

Eerste keer vond ik er niet veel aan omdat ik echt een film verwachtte zoals de trailer liet zien (meer actie, meer dialogen). Nadat ik Only God Forgives en Valhalla Rising meer kon waarderen omdat ik wist wat ik zou gaan verwachten deze ook maar eens gaan herkijken. Totaal overdondert deze keer, de sfeer, de stijl, de soundtrack en het karakter van Ryan Gosling. Prachtige film. Wie weet wordt het over een tijdje wel 5*

avatar van baspls

baspls

"Hey, you want a toothpick?"

Naar Drive was ik al langere tijd nieuwsgierig. Gister avond dan maar eens bekeken.

Een stuntrijder voor films werkt daarnaast als vluchtwagenchauffeur voor bankovervallen. Het gaat helemaal fout als hij de vriend van zijn vriendin, die net uit de bak is, helpt om zijn schulden af te betalen.

Ryan Gosling zet een goede hoofdpersoon neer. De nogal stille Driver, van wie we niet eens de naam te horen krijgt, maakt een goede indruk. Vooral als hij naar het einde toe een stuk harder wordt. Ron Perlman zet een prima badguy neer. Bryan Cranston (bekend van Breaking Bad) schijnt een hoop geïmproviseerd te hebben voor de film, vond hem wel sympathiek als de automonteur.

De film ademt de jaren '80. Dat foute schorpioenen jasje, de auto's en niet te vergeten die leuke knipoog naar Cannonfilms: "I produced some movies back in the 80s. You know action with some sexy stuff. Critics called the 'European', they were shit actually. Anyway...". Drive is duidelijk beïnvloed door de films van Michael Mann. De fantastische beelden van nachtelijke straten en auto's in combinatie met de uitstekende cinematografie. En dan ook nog die geweldige 80s-achtige Synthwave muziek erbij.

Qua plot heeft de film op zich wel wat weg van Martin Scorsese's Taxi Driver. Gebaseerd op het boek van James Sallis. In het begin vrij rustig, maar naar het einde steeds meer actie.

Alles bij elkaar een erg vermakelijke en bijzonder goed opgenomen film. Aanrader voor iedereen die van de 80s houdt.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Drive zet de kijker vanaf de eerste scene op het verkeerde been. Waar de titel van de film en de openingscene, een volbloed actiefilm suggereren, dient de openingsscene er vooral voor om de hoge mate van controle over de situatie van de hoofdpersoon te etaleren.

Ruan Gossling is master of the night. Als een soort bovennatuurlijke kracht heeft hij volledige controle over de wereld om hem heen. Stuntman overdag, redder van vrouwelijk schoon (en andere types) by night. Het verhaal van opoffering is het toppunt van romantiek.

Op visueel gebied een natte droom. Een van de mooiste films ooit gemaakt. Een allegorie.

avatar van horizons

horizons

Eensch. Met als toevoeging dat de soundtrack ook geweldig is.

avatar van Vdk_Movie

Vdk_Movie

De film krijgt een 3.5 mede dankzij de geweldige soundtracks, en brengt je ook weer even terug naar de 80's! De film zelf is ook aardig goed, niet een moment verveeld. Ryan Gosling is een van de nieuwe sterren van deze tijd, ben zeker fan.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Voor de derde keer bekeken en opnieuw een halve ster meer gegeven.

Vooral het begin is indrukwekkend, maar de rest van de film doet niet veel onder.

Het sfeertje alleen al maakt deze film zo geweldig. Hoe Los Angeles wordt neergezet is fantastisch.

Foutloos en aangrijpend acteerwerk. Gezichtsuitdrukkingen van zowel Gosling als Mulligan van het allerhoogste niveau. Ik snap weer volkomen waarom eerstgenoemde zo hoog staat in mijn top-10 van beste acteurs. Leuke rol van Cranston ook.

1 van de beste soundtracks ooit door o.a. de tracks Nightcall, A Real Hero en zeker ook Under Your Spell. Jammer van Oh My Love, die ik sowieso helemaal niks vind en ook nog eens misplaatst vind.

Topper van Winding Refn.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Prachtig hoe de film LA laat zien. Audiovisueel blinkt deze film echt uit. Het verhaal vind ik minder. Het idee is leuk, maar in weinig oogpunten uniek. Nergens blinkt deze film echt uit en bij tijd en wijle zijn de scènes enigszins traag en saai. Gosling vind ik dan wel weer uitstekend spelen.

avatar van leatherhead

leatherhead

Ondertussen alweer de derde of vierde keer dat ik deze film gezien heb, staat nog steeds als een huis. Een film waarmee Refn zich zowel bij het meer arthouse georiënteerde publiek als bij de 'mainstream kijker' populair maakte. Voor zo'n beetje elke doelgroep valt er ook wel wat te halen uit deze film.

Het verhaalt blijft simpeltjes, waar de film juist ook deels zijn kracht uit put. Maar het blijft toch vooral de sferische invulling die het verhaal naar een hoger plan tilt. De betoverende soundtrack (de hierboven genoemde nummers vooral) die steeds de juiste, magische sfeer weet te bewerkstelligen, het ingetogen spel van de acteurs, de lumineuze shots; het blijft een genot voor het oog en oor. En zowaar een romance die me niet klef, maar juist oprecht en eerlijk aandoet. De chemie die Gosling en Mulligan naar het scherm weten te vertalen is van haast ongekend niveau.

Niet Refn's meest 'uitdagende' film, wel één van zijn beste. Hoe een redelijk simpel rechttoe-rechtaan verhaaltje steeds zó'n emotie weet op te roepen, het blijft wonderbaarlijk. 4,5* blijven staan. Alles klopt aan Drive.