Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
ricone
de film, van 2011 NO WAY, een trage stroperige film met naast Gossling ongeloofwaardige personages.
muziek is het beste wat de film brengt......
een sterretje voor gosling die wel heel veel potentie heeft
Glacius
Ik vond het ook niet echt een rol voor hem maar meer iets voor Jason Statham, dan had men de film ook gewoon Transporter 4 kunnen noemen want van die films had deze film veel weg. .
Jason Statham
De film lijkt nergens op Transporter. (gelukkig)
En alle lage cijfers worden gegeven door mensen die een actiefilm verwachten.
DIT IS MISDAAD/DRAMA met een vleugje arthouse.
Tonypulp
Als je dit met Transporter vergelijkt sla je die prachtige spreekwoordelijke plank toch echt mis.
Haha ja inderdaad. Als je dit met Transporter 4 vergelijkt, dan moet hij maar eens dringend of Drive of de Transporter reeks herzien
Nou niet echt, als je alle drie de delen van Transporter er bijneemt kom je toch al snel op de volgende onderdelen uit:
- vrouw en kind;
- min of meer normale man met zeer goede rij eigenschappen;
- overval;
- gedwongen om te rijden.
- wraak.
Natuurlijk is in deze film het drama/romantiek gehalte veel hoger (zeker het eerste). Maar toch vind ik dat deze film best veel raakvlakken heeft met Transporter.
Verschil is dat Transporter een pure actiefilm is en Drive niet. In de hoofdlijnen kan het best een beetje op elkaar lijken, maar als je beide films kent dan absoluut niet.
Hoe je dit, nadat je de film gezien hebt, nog kan vergelijken met Transporter is me een groot raadsel..... Dan heb je er werkelijk niets van begrepen. Dit is een klein licht romantisch drama, waar Transporter een over the top actiefilm is.
Spiekercoen
Drive is wel zeker een actiefilm, maar dan anders vormgegeven dan de actiefilms die we met zijn allen gewend zijn. Als je dit een klein, licht romantisch drama noemt heb je werkelijk niets van deze film begrepen.
Noem dan eens de actiescenes? Ik tel er welgeteld eentje (auto achtervolging met Bentley). Verder zit er wat geweld in, maar draait het verder volledig om de band tussen de Driver en zijn buurvrouw en de 'acties' die hij voor haar onderneemt. Dat is de kern van het verhaal en niet de actiescenes die er nauwelijks zijn.
Maar verlicht mij als jij het zo goed anders weet.
(verwijderd)
Misschien een moeilijk te beantwoorden vraag, maar "hoe" begrijp jij Drive dan? Zitten er niet een beetje veel onlogische voorvallen en toevaligheden in het op het oog uiterst magere verhaaltje?
Naomi Watts
Als je dit een actiefilm noemt heb je er imho niets van begrepen.
Oliveri
Film viel mij wat tegen, om nu te zeggen beste film van het jaar. Acteerprestaties prima, maar het verhaal inderdaad wat dunnetjes.
Er zit toch best wat actie in deze film (wel pas na 45 minuten), de man van de vrouw die werd neergeschoten na de overval, de actie in de hotelkamer waarbij de vrouwelijke collega bruut eraan ging, als hij in de backstage ruimte komt van de topless bar (eigenlijk de mooiste scene uit de film
Kortom in de laatste 50 minuten zit genoeg actie.
Ik zie de relatie tussen de driver en zijn buurvrouw als hart van de film. Hij is haar reddende engel in een misdadige omgeving. Ik zie het ook niet als een realistische film, eerder surrealistisch en erg gestyleerd. Als het al een genre moet zijn zou ik zeggen misdaad/romantiek.
De romantiek in deze film vond ik flinterdun, Ik heb nergens echt de vonk zien overspringen tussen beide personen en een liefde scene zit er totaal niet in (m.u.v. de lange kus in de lift). Daar speelde Ryan Gosling ook te veel als ijskonijn voor en die Carey Mulligan (met een mond als de Joker uit Batman) is veel te preuts.
) en de man een mes in de hand steekt, als de gast in de pizza tent een vork in zijn oog krijgt en wordt vermoord, de actie in de lift, als zijn vriend met een scheermes in de arm wordt gesneden, het einde waarbij hij in zijn buik wordt gestoken en hij de laatste persoon neersteekt. En dan tel ik nog niet eens de auto scenes erbij.Kortom in de laatste 50 minuten zit genoeg actie.
Dat zijn allemaal gewelddadige scenes en lang niet allemaal actievol. Zo is die openingsscene ook meer een kat en muis spel dan actievol.
De openingsscène bedoel ik eigenlijk nog niet maar meer de race na de mislukte overval (zeg maar de wending in het verhaal) en het stukje waarbij hij Ron Perlman in de afgrond rijdt (dat stelde qua race natuurlijk niet veel voor).
De nadruk mag dan meer op geweld liggen maar dat is toch ook een vorm van actie ? De categorie "geweld" is er namelijk niet. Dan zou het meer onder "horror" vallen wat deze film juist totaal niet is. De categorie "Misdaad/Drama" vind ik wel uitstekend passen bij deze film want daar liggen vooral de accenten op in deze film.
Ryan Gosling vond ik in de film "Crazy, Stupid, Love" juist geweldig spelen. En eigenlijk had hij in die film min of meer dezelfde rol als in deze film. Want ook in die film krijgt hij spijt van zijn daden en leven en valt hij voor een vrouw.
Spiekercoen
Laat ik eerlijk zijn, of het een actiefilm is of niet kan me niet veel schelen. Ik zag in Drive een vernieuwende vorm van een actiefilm, anderen blijkbaar niet. Waarom ik wel? Ik denk dat het script alles heeft als pure actiefilm verfilmd te worden, oorspronkelijk was dat ook het plan. Toen Refn echter de film in handen kreeg maakte hij er iets anders van. Wel met het oorspronkelijke script (het is immers een boekverfilming), maar met andere accenten.
Ik kan me goed vinden in het stuk dat er in de filmkrant stond: De Filmkrant :: Drive
Wat me wel kan bommen is dat er gezegd wordt dat je niets van de film hebt begrepen als je in Drive een actiefilm hebt gezien.
P.S. dan moet je toch maar eens de Transporter films opnieuw gaan bekijken want al die films hebben als thema "misdaad" (daar draait namelijk iedere film om) en daarom zie je bij die films ook terecht staan "Misdaad/Actie". Bij deze film heeft Drama de boventoon boven Actie en daarom ook "Misdaad/Drama". Alleen qua verhaal vind ik veel gelijkenissen terug met de drie Transporter films.
Glacius
Romantiek betekend niet persé dat je kwijlend op elkaar hoeft te liggen in een kamer vol met kaarzen en rozenblaadjes. Romantiek is drama met liefde als uitgangspunt in mijn ogen en dat is zeker aanwezig in deze film. Subtiel, maar dat hoort bij het karakter en de uitstraling van de film.
Ferdydurke
Dat masker heeft een andere betekenis wat mij betreft. Zie het veelbetekenende shot op de filmset vlak na de openingsscene, dat naadloos overgaat van het spiegelbeeld van de daadwerkelijke hoofdpersoon naar Driver die daar achter zit en het masker opzet: hij is geen echte actieheld, dat is slechts een schijnvertoning. Het masker komt pas weer terug aan het einde van de film maar dan met een andere symbolische functie, het eerste moment waarop hij er bewust op uit is om iemand af te maken. Waar Winding Refn tijdens de sporadische actiescenes doorheen de film een oplettend oog voor continuïteit toont, deert de enorme ram tegen de zijkant van de wagen waarin Nino zich bevindt zijn auto totaal niet, getuige het daarop volgende shot waarin niets mankeert aan zijn koplampen. Daar is hij pas de real hero, los van aardse natuurkundige wetten.
Hmm. De stuntman is dus niet de 'echte' actieheld, maar eigenlijk weer wel, omdat hij de daadwerkelijke actie uitvoert. En die 'daadwerkelijke' actie is ook weer een schijnvertoning in dienst van de film, die per definitie een.. schijnvertoning is. Hebben we hier dan te maken met een verdubbeling, een film (misschien in het hoofd van Driver) in een film, met dubbele ontmoetingen, twee liftscènes, twee overvallen etc.
Als Driver bij de eerste job zijn riedeltje afsteekt over wat er van hem te verwachten valt bij de overval, klinkt dat nog zeer cool, maar als hij dat bij de tweede gelegenheid in exact dezelfde woorden opnieuw oplepelt, maakt het een beetje een ingestudeerde, wat sneue indruk. Alsof er een mop twee keer achter elkaar wordt verteld. Fantaseert eenzame Driver er maar wat op los, getriggerd door de aanblik van zijn leuke buurvrouw?
Of vlieg ik hier zelf grandioos uit de bocht?
Dat real heroes niets te maken hebben met aardse natuurkundige wetten, vind ik overigens een erg aardige gedachte.
Glacius
Ik denk dat ie bedoeld dat het masker symbolisch de andere kant van de Drivers persoonlijkheid weergeeft. Voor mij was het meer een weergave van onschendbaarheid.
Als je dan vervolgens de vergelijking met Transporter gaat maken vind ik dat ik dat wel kan zeggen. Want hoewel de films raakvlakken hebben en Drive makkelijk als actiefilm uitgevoerd had kunnen worden is het dat bewust niet. Het is juist die bewuste keuzes die je blijkbaar ontgaan lijken als je de vergelijking met Transporter maakt. En 'een vernieuwende vorm van actiefilm', namelijk zonder veel actie, vind ik een beetje een vage argumentatie om het als een actiefilm aan te merken. Klinkt toch een beetje als een pornofilm met slechts een echte sexscene toch een pornofilm noemen.
Ferdydurke
Wie weet heeft dat jongetje met dit alles meer te maken dan het lijkt. Hij heeft ook een masker, en dat gedoe met die kogel geeft ook te denken.
(verwijderd)
Benicio | meaning of Benicio | name Benicio - thinkbabynames.com
Misschien overbodig te vermelden, 't jochie draagt meerdere malen het schorpioenen jasje terwijl hij in dromenland verkeert ...
Ferdydurke
Blessed with a rich imagination.
Voor mij niet overbodig; heb ik compleet gemist.
'Get creative with Benicio', misschien was dat de opdracht aan de scenarist
Naomi Watts
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Overigens...Ryan Gosling zet een prima Driver neer, maar had iemand anders die rol mogen vertolken (ik heb veel namen voorbij zien komen) dan had Ben Foster het mogen doen. Heeft ook wel iets weg van Gosling. Misschien heeft Foster nog wel scherpere blikken.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer