The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
ibendb
Volgens mijn vrienden is dit de allerengste film ooit. Wel, dan zijn zij wel echte broekschijters.
Ik ben met zeer hoge verwachtingen begonnen aan The Blair Witch Project. Maar deze film is eng noch spannend. De helft van de film wordt er gegild of geruziet. Er was wel één scène die me wel bang maakte: wanneer de nacht 8 komt. Brrr...
Er is wel iets goed aan de film. En datnis dat het nu aan jou is om uit te maken of er nu wel of niet een heks is. Of is het allemaal larie en apekool? Een tegenvallertje. 2*.
RHCP
Gisteren voor het eerst gekeken. Het is anders dan de standaard horrorfilms die we gewend zijn. De kunst van deze film zit vooral in het weglaten en vooral de haast claustrofobische sfeer die er hangt. De film komt wel wat traag op gang alhoewel dat bijdraagt aan de spanning en de verdere karakterontwikkeling(ze beginnen een beetje zonder idee en doen er wat lacherig over, maar als ze eenmaal daar zijn neemt de spanning, ook onderling, toe). Het is lastig om deze film via de standaardcriteria te beoordelen. Je bent gewend om films te beoordelen op geluid, camerawerk, special effects, acteerwerk en dialogen. Bij deze film vallen deze criteria grotendeels weg.
Toch blijf deze film, ondanks dat er op de een of andere manier een jaren '90 sfeertje hangt en misschien daardoor een klein beetje gedateerd aanvoelt, een echte aanrader voor mensen die een keer willen griezelen zonder dat er hopen met ledematen worden afgehakt of voor de zoveelste keer een meisje bezeten is door een duivel.
Suuusje
Goeie film. Doordat het een soort van handycam gefilmd is en je alles
door de ogen van de acteurs ziet is hij erg spannend
echt zo'n film om even lekker bij te griezelen met een groep meiden!
N23
Ik ben aan deze film begonnen door andere mocku's, zoals 'Rec', Rec 2, Appollo 18, the troll hunter, district 9 en ga zo maar door. En omdat de filmwijze van een mocky mij aanspreek, moest ik me wel naar een van de grondleggers (The Blair Witch Project) begeven.
De film begint vrij herkenbaar, een paar vrienden die de bossen ingaan voor een schoolproject. Ze raken verdwaalt en geven elkaar de schuld. Prima tot zover niks mis. Maar wat ik als nadeel ervaarde was dat deze film relatief vrij weinig liet zien van het onderwerp zelf. En het vele geschreeuw en gegil begon te vervelen. Niet dat het afbreuk doet aan de film! Eerder een kanttekeningentje. Wat wel een nadeel was, was dat de film abrupt eindigden zonder duidelijk uitsluitsel te geven.
Al met al een vlotte en orginele film waar een ruimvoldoende voor kan worden gegeven. Een 3,5-4*.
DMF
Ik zie die nadelen juist als voordelen. Je blijft als kijker gissen naar wat er nou precies in die bossen schuilt. Dat er weinig expliciet getoond wordt, helpt daar dus alleen maar aan bij. Het einde vond ik daarom ook juist sterk. Geen geforceerde twist, maar een einde dat prima binnen het verhaal past en waar de interpretatie toch voor de hand ligt, maar niet per definitie waar hoeft te zijn (al denk ik van wel).
Maar zoiets moet je maar net liggen natuurlijk.
N23
@DMF, tijdens de film zijn het zeker voordelen, maar ik verwachte tegen het einde toe toch meer uitsluitsel. Het einde zelf bied veel suggesties, en weinig uitsluitsel. Het viel me vooral op dat het zo abrupt was, want de film slokte mij op en toen was het over uit het niets.
DMF
De drang naar antwoorden heb ik totaal niet. Je eigen fantasie gebruiken is vaak minstens net zo leuk.
Toch geeft het einde wel enige uitsluitsel, al is dat niet sluitend en dus onzeker.
Een geïnterviewde vertelde aan het begin immers dat de Blair Witch iemand in de hoek zette om vervolgens iemand anders te vermoorden. Dat is precies hetgeen dat gaande lijkt in de slotscène: Mike staat in de hoek en Heather valt op de grond (al dan niet door de Blair Witch) en is wellicht het slachtoffer van de Blair Witch.
N23
@DMFJa ik had ook die link wel gelegd, dus ik had persoonlijk wel gehoopt; op een heks of demonwezen. Nu viel me juist op dat de film begint met een lange opbouw zonder die aftemaken. En nu ben ik niet van plan om deel 2 te gaan bekijken vanwege het lage gemiddelde.
moviemafketel
- 19752 berichten
2e deel vond ik juist spannender, maar misschien is dat weer minder jouw ding.
N23
2e deel vond ik juist spannender, maar misschien is dat weer minder jouw ding.
Als deel 2 antwoorden geeft, wil ik er vannacht nog aan beginnen?
Nu wil ik niet weten of die antwoorden goed zijn of niet, want dat zou al te veel spoilen
Dus geeft deel 2 antwoorden en is het de moeite waard?
John Lee Hooker
@N23: je kunt er beter niet aan beginnen. Deel twee heeft hier absoluut niets mee te maken en het zal je zeer teleurstellen als je deze net achter de rug hebt.
Samhain
The Blair Witch Project was mijn akeligste film ervaring ooit en toch heb ik hem al tien keer of misschien zelfs meer herzien omdat ik hem toch gewoon echt super vind. Ik heb de film zelf nog op VHS, zal je toch zeggen dat ik de film een keer op dvd moet vervangen? Nou, bij deze film geef ik er geen snars om weer even de VHS-speler tevoorschijn te halen. Bij elke kijkbeurt voel ik weer de beklemmende en enge sfeer en heb soms zelfs nu nog wel eens nachtmerries. Eigenlijk een behoorlijk akelig filmpje dus.
Toch kan ik begrijpen waarom mensen deze film saai vinden, want het is nu eenmaal een film met behoorlijk veel karakterontwikkeling en opbouw. Maar persoonlijk prefereer ik dat dan liever, dan een heleboel aan flarden schrik scènes. Nee, deze, The Blair Witch Project, is gewoon een cult liefhebbende en nog steeds verontrustende en realistisch weergeven griezelfilm die mij altijd nog weet te raken op de gevoelige plek.
Nakkie13
Ik wete nog hoe eng en sinister ik hem vroeger vond, en al is dat nu niet meer helemaal het geval, blijft het een sterk staaltje filmwerk met een ontkenbare vibe. Eindscene blijft een klassieker.
Weirdo_W
Zeer winstgevend filmpje dit
erg gehypet destijds ook meen ik me te herinneren. Erg low-budget ook de hele tijd. Dat handcamera idee zou het misschien enger moeten maken. Ik vond het alleen maar vrij irritant met die schokkende beelden. Verhaal zelf vind ik verder ook weinig om het lijf hebben.
Stel jongeren gaat het bos in om naar een of andere heks te zoeken en daar maken ze allemaal enge dingen mee en dan worden ze erg bang en gaan ze met elkaar ruziën (wat me ook wel een beetje de keel begon uit te hangen). Laat ik me over het einde maar niet uitlaten, maar dat vond ik ook een behoorlijk anticlimax.
Slappe low-budget horror die eigenlijk totaal niet eng is. 1 ster
HALVE TAMME. (moderator series)
Josh where are you Josh...., tell me where you are Josh.
Deze geniale film staat bij mij nog altijd op nummer 1 van alle films die ik heb gezien. In 1999 voor het eerst aanschouwd in de bios en daarna nog velen malen thuis of bij vrienden. Ontelbare keren gezien. We hebben hier te maken met een low-budget film die miljoenen heeft opgebracht. Fantastische prestatie.
5 DIKKE sterren voor deze top film.
Echt een film die de één helemaal niets vind en de ander juist geweldig.
Ik behoor duidelijk tot die laatste groep. Nu ben ik in ieder geval al een liefhebber van films met suggestieve spanning, omdat ik die vaak veel spannender vind, dan wanneer er veels te veel te zien is. Nou met de suggestieve spanning zit het wel goed in deze film. Brrrrr wat is de film op sommige momenten spannend. Ik heb na het zien van deze film ook nooit meer de zin gehad om alleen het bos in te gaan.
De handheld-camera is ook zoiets wat perfect geschikt is voor deze film. De schokkende beelden, maken het realistischer en zorgen ervoor dat de horror nog beter overkomt. Je waant je op sommige momenten ook midden in het bos en dat draagt alleen nog maar meer bij aan de belevenis en de spanning. De makers hebben tevens een mooie hype rond de film gecreëerd, waar ik destijds nog bijna intrapte. Door te suggereren dat de film waar gebeurd zou zijn, wordt de nieuwsgierigheid bij mensen alleen maar groter. Een slimme marketingtruc, die destijds erg goed werkte.
Verder is het acteerwerk ook goed en realistisch. Ik zat tot het einde in spanning. Het einde met de jongen in de hoek maakt de film af en is een geweldig spannend einde. Het knappe aan de film, is dat deze bij herziening ook moeiteloos overeind bleef. Een fijne film en één van de weinigen, waar ik echt de kriebels van krijg. Nog steeds.
Masterkeeltie
Ok, enge film? WTF?
Laten we eerst voorop stellen ik ben totaal geen liefhebber van horror, nou en dit maakt me ook niet echt warm ofzo, wat een ballenfilm zeg, dat hele handheld camera gebeuren doet me helemaal niks.
Duidelijk niks voor mij, schokkende beelden hysterisch geschreeuw en gekke studenten, nee niks voor mij
1.0 voor de moeite
yellowflag
erg gehyped destijds en nooit gezien maar niets spannend en slechte acteurs. uitgezeten, maar zonde van de tijd.
wibro
Een typische "you hate it or you love it" film, dit gezien de bovenste drie reakties. Ik kan me wel vinden in de recensie van Spetie. Deze film komt zeer realistisch over en ik had er geen moeite mee mijzelf in de penibele situatie te plaatsen van de drie hoofdpersonen. Ook ik zou in zo'n situatie enorm in paniek geraakt zijn. De kunst is in zo'n situatie je hoofd er bij te houden en puur intuïtief te handelen. Het probleem is als je met meerderen bent en iedereen raakt in paniek je uiteindelijk helemaal niets doet maar alleen maar rondjes gaat lopen. Het drietal miste een persoon die dus duidelijk beschikte over leiderschap en niet in paniek raakte. Een must in dit soort situaties. Behalve als een zeer sterke horrorfilm zag ik deze film dus ook als een uitstekend psychologisch drama. De handheld camera vond ik in deze film in ieder geval niet storend. Toch moet ik niet te veel van dit soort films zien. Op visueel vlak vond ik deze film weliswaar geslaagd maar nu niet bepaald mooi. Ik zal deze film daarom ook niet meer zo gauw gaan herzien.
congo
Ik wist dat dit een film was die met name veel effect op je heeft als het donker is, dus ik dacht gister: ik zet deze film zo vanaf 22:00 uur op: dan is het lekker donker en mijn kamer heeft ook maar 2 ramen (waarvan eentje met een luik ervoor). Maar poeh, ik wist niet dat deze film zo eng was. Ik heb na het zien van de film nog er heel lang over na moeten denken: deze film zit vanaf nu voor altijd in m'n hersenpan gekraakt. Realisme is in The Blair Witch Project erg veel te vinden: het found-footage genre is niet altijd mijn ding maar deze is dan wel weer zeer goed en ik denk eigenlijk wel 1 van de beste samen met Paranormal Activity en Cannibal Holocaust. Ook het acteerwerk is verrassend sterk en overtuigend: met name van zulke relatief onbekende spelers. Ook de wanhoop van hun personages komt erg overtuigend over, maar wat me met name zal bijblijven zijn gewoon de super eng gefilmde nacht-scenes in de bossen: bijv. de vreemde geluiden, de kinderen die je hoort spelen maar je net niet ziet, de steenmannetjes die langzaam om de tent worden gebouwd, de eind-scene in het huis met die handafdrukjes op de muur en dan de interviews die van te voren worden afgelegd geven de film vanaf het begin al iets griezeligs dat alsmaar wordt opgebouwd. Maar zoals wibro al zei: dit is ook een uitstekend psychologisch drama: de wanhoop van de personages is zo ijzersterk gespeeld. Op het einde heb ik nog steeds lopen piekeren van: wat was het gene wat ze zo bang maakte en achtervolgde in de bossen? En dat is ook erg goed.
Als ik eerlijk mag zijn? Dit is toch makkelijk een van de engste horrorfilms die ze ooit hebben uitgebracht en ik geef de film een 4**** maar deze film heeft zo'n grote impact op mij gehad qua eng-igheid dat mijn stem nog wel eens verhoogd zal worden. Wie had gedacht dat stenen en bossen zo eng konden zijn? Ik in ieder geval niet.
dudebag
The Blair Witch Project, does it live up to the hype? Ja.
Ondanks een ietwat langzame opbouw is dit een rauwe horror die je absoluut alleen moet kijken in het donker. Het 'found footage'-genre heeft een waardige moeder. Het effect van het camerawerk gaf de film een realistische look (iets wat, naar mijn mening, zeldzaam is in horror). Ook het acteerwerk kwam als 'echt' over.
Wanneer deze film spannend hoort te zijn, is dat het ook - elke horrorscene jaagt je de stuipen op het lijf. Vooral het einde was ik over te spreken. Subtiel, maar ik durfde bijna niet te kijken. Het enige echt grote probleem wat ik met [i]The Blair Witch Project/i] had was dat het soms compleet mijn interesse verloor door vertraging van de spanning. De afwisseling van dag en nacht duurde mij iets te lang. Hierdoor raakte ik af en toe uit de film en was ik de spanning kwijt; iets wat nooit zou moeten gebeuren in een goede horror.
Desondanks blijf deze film echt eng en daarmee doet het wat het moet doen. 3,5*
congo
Bedankt. Ik denk dat deze film echt gaat groeien bij mij. De late avond van 3 Juli 2012 zal ik nooit meer vergeten. God, wat was dit toch een enge film. Maar horror is ook gewoon een prachtig genre. Binnenkort maar eens het vervolg kijken, wat mij eerlijk gezegd een mega grote flop lijkt.
HALVE TAMME. (moderator series)
Geloof mij deel 2 niet aan beginnen,hou voor eeuwig en altijd het beeld van het eerste deel in je geheugen.Toen ik hoorde dat er een deel 2 uitkwam was ik al gelijk van mening dat ze daar niet aan zouden moeten beginnen.Deel 1 is zo perfect dat een vervolg niet nodig is(ook bij andere films ervaren).Ik vind persoonlijk deel 2 een smet op het eerste deel,dat neemt niet weg dat deze film al vanaf 99 bij mij op nummer een staat van alle films die ik heb gezien.Veel filmplezier voor in de toekomst en deel 2 kijk hem alsjeblieft niet,kijk je hem wel dan zal je het zeker weten met mijn eens zijn over wat ik net geschreven heb.Ik spreek me eigen eigenlijk nu een beetje tegen,want ik zeg altijd elke film moet je een kans geven.Nou geloof me die vlieger gaat bij deel 2 niet op.
De dvd-schijf waar ik deel 2 op heb staan,gebruik ik als onderzetter voor mijn biertje.
jordandejong
Ontzettend grote teleurstelling.
The Blair Witch Project werd/wordt al jarenlang geroemd als één van de engste films ooit. Dat levert natuurlijk enorm hoge verwachtingen op, maar die weet Blair Witch nooit waar te maken.
Ik moet zeggen dat het acteerwerk zeer behoorlijk is. Je gelooft door hun realistische acteerwerk echt alsof je naar een docu van 3 non-fictieve jongeren zit te kijken.
Op het gebied van spanning en angst, waar de film volgens vele lovende recensies in moet uitblinken, faal het echter enorm.
Het eerste halfuur wordt grotendeels gevuld met de drie jongeren die door het bos wandelen om naar (ik dacht) een begraafplaats te gaan. Onderweg vinden ze een paar bundels stenen waar een lokale bewoonster hun al voor had gewaarschuwd.
Wanneer de nacht valt gebeuren de meest vreemde dingen. ' s nacht's horen ze vreemde geluiden rond hun tent. Dit had allemaal enorm spannend kunnen zijn als het camerawerk niet zo enorm failde. Ik wil het bos zien waar die duistere geluiden uit voort komen maar 9 van de 10 keer is er gewoon zwart beeld met geluiden op de achtergrond of is het beeld zo onduidelijk als de pest.
De presentjes die de ''geest'' steeds bij hun tent achterlaat in de vorm van een paar hoopjes stenen en wat takjes die bij elkaar gebundeld zijn lieten me koud. Verwacht toch wel wat meer van de zogenaamd engste film ooit dan mysterieuze voorwerpen en geschreeuw tijdens een zwart beeld.
De o zo geroemde laatste scene in het huis kon ik ook totaal niks mee. Ik had m'n hoop nog gevestigd op een sterk einde maar ook hier voelde ik de koude rillingen niet over m'n rug gaan.
congo
Helemaal met je eens. Hun wanhoop wordt prachtig geacteerd. Dat zorgt natuurlijk voor een hoop realisme.
Opbouw??
Het camerawerk "failt" niet. Het is juist het mysterieuze wat we niet zien: dat "ding" wat we zien wegrennen en waar iemand achterna gaat maar dat net te ver is om te verklaren wat het is; die kindjes die je hoort maar die hun (en wij) net niet kunnen zien. Ik vind het allemaal behoorlijk naargeestig. Maar het is natuurlijk wat je eng vind.
Dat heeft dan weer te maken met mijn laatste zin: toen ik het zag (na al wat zeer angstaanjagende momenten) kwam het echt aan als een mokerslag. Tenminste bij mij. Maar even: het camerawerk is nou niet echt totale failure: het is juist wat we net niet zien waar de spanningsfactor ligt. Maar het is natuurlijk mogelijk dat het je ding niet is.
Tja?? Hoe wilde jij dat het eindigde? Soms is het juist zeer naargeestig om nog steeds niet te weten wat nou het gene is waar we bang voor zijn. Er worden wel referenties gemaakt naar het "kwade" bijv. die vrouw zei: iemand wiens voeten nooit de grond raken. Maar het "kwade" in de film zien we nooit.
jordandejong
Die opbouw vond ik ook niet verkeerd hoor. Heb het misschien wat onduidelijk neergezet maar dat vond ik nog best aardig. En ik vond ook dat wanhopige gevoel die ze gedurende de film laten krijgen wanneer ze voor de zoveelste keer weer rondjes hebben gelopen erg goed neergezet.
Het camerawerk vond ik echt een enorm minpunt. Bij REC bijvoorbeeld zie je wel iets/iemand op het beeld (Al krijg je nooit echt 100% een goed zicht) en dat vind ik persoonlijk veel angstaanjagender. Zal inderdaad een kwestie van smaak zijn maar die geluidjes en het enorm donkere beeld vond ik echt niks.
Het einde vond ik zeer teleurstellend. Heb op internet altijd gelezen dat het een enorm eng einde was maar dat viel me toch behoorlijk tegen. En het kan inderdaad erg naargeestig zijn om niet te weten wat nou het gene is waar we bang voor zijn, maar in dit geval was ik al de gehele film niet bang van het kwaad dat hun terroriseerde dus dat werkte dus ook niet optimaal.
congo
Klopt, zal inderdaad wel deels met je smaak te maken hebben. Persoonlijk vind ik beiden manier van aanpak (qua filmen) erg angstaanjagend want [Rec] is ook een erg griezelige film maar vind ik qua filmen toch weer anders in elkaar zitten.
Het einde? Ik vond het eerlijk gezegd wel eng, maar het ging me net iets te geforceerd: ik dacht eigenlijk dat er toen ze wegrende van die man die in de hoek stond, dat het nog heel erg griezelig werd, maar het was al afgelopen. Maar dat shot van die man in die hoek vergeet ik nooit meer! Anyway: ik vond het toch heel erg angstaanjagend.
biggy
Kan mij nog herinneren dat we deze film 10 jaar geleden hadden opgezet bij een kameraad thuis terwijl het buiten onweerde en regende. Nadat de film afgelopen was moest ik door een stuk bos heen naar huis.... Ben toch maar een paar km omgefietst, by far de meest memorabele film qua spanning en horror terwijl er eigenlijks helemaal niks te zien is!

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary