• 9.390.823 stemmen

The Passion of the Christ (2004)

Drama | 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Alternatieve titel: The Passion Recut

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci

Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn

Releasedatum: 1 april 2004

Plot The Passion of the Christ

"By his wounds, we were healed."

The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

avatar van Phooze

Phooze

melgibson schreef:

phooze de regel is hier eerst kijken en dan stemmen daar moet zich iedereen aan houden punt uit

Maar ik ben een moviemeter fundamentalist. De regels gelden voor mij niet.

avatar van Jordy

Jordy

Sincirety, zieltjes winnen doe je maar op de eo-site. Hier hebben we het over deze film, je religieuze mening bewaar je maar voor mensen die er wel in geinteresseerd zijn.

avatar van Goodfella

Goodfella

Paar nachtjes over geslapen en ik haal er nog maar een halfje af. Echt schrikbarend om te constateren dat zóveel geweld zó verrekte saai en langdradig kan zijn. En aangezien de film toch écht weinig meer te melden heeft...... 2,5 *

avatar van (matthijs)

(matthijs)

Volgens mij ga ik deze film niet trekken. Ik hoorde net bij RTL Boulevard notabene dat er een martelscene van 18 minuten in zit waar je niet vrolijk van wordt. Ik snap best dat dat ook niet de bedoeling is, maar voor mij al een reden om hem voorlopig maar even niet te zien. Tenzij iemand me kan overtuigen dat het ECHT een goede film is natuurlijk, maar 18 minuten gemartel frontaal in beeld brengen...Dat kan ook anders volgens mij. Ik zie dat ie nu op 4,36 gemiddeld staat en dan ga ik toch weer twijfelen.

avatar van Jordy

Jordy

Veel christenen die de film nog niet eens gezien hebben, denk ik. Denk dat deze film rond een 3 gaat uitkomen.

avatar van melgibson

melgibson

we zien wel ik verwacht hoger maarja we zien wel

avatar van U-96

U-96

• 2087 stemmen

Ik kan er met mijn pet echt niet bij dat er zoveel mensen zijn die helemaal warm lopen voor deze film... Wat is er nou leuk aan om 2 uur naar martelingen te kijken..?!

En ik heb niet eens een pet op...

avatar van melgibson

melgibson

jullie moeten begrijpen het is een love story het heeft gruwelijke momenten maar draait de film niet het gaat om hope love and forgivness

avatar van Phooze

Phooze

Een love story? Jezus had een vriendinnetje?? jezus...

avatar van Ramon K

Ramon K

Punten, komma's, hoofdletters....... aub 1 keer een leesbaar bericht hier!

melgibson schreef:

Hoezo love-story? Ik martel je uit liefde? Nu weet ik waar dat huiselijk geweld vandaan komt.

Iedereen weet toch al dat de film niet draait. 1 April begint het gedonder pas. Een overbodige opmerking dus.

ps. De film gaat eigenlijk over geldklopperij uit de zakken van gelovige zieligen.

Yekezzez

Melgibson=Passion1888. Kan iemand dat verifiëren ?

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Vindt het wel wat raar,belachelijk en zielig dat er gewoonweg een hele merchandise is rond deze film. Er zijn naar het schijnt al sleutelhangers , T shirts en zo van The passion of the christ Dat Gibson , een hevig katholiek , daar geen moeite mee heeft , duidt voor mij aan dat hij deze film louter gemaakt heeft voor commercieele dingen.

avatar van U-96

U-96

• 2087 stemmen

Dat noem ik nou ronduit triest...

Phoenix

Heeft Mel Gibson veel met die merchandise te maken? Kan het me niet voorstellen. Maar ik weet dan ook niet wat voor een rol hij nog meer speelde bij de productie.

speedy23

Ik zit hier al een kwartier voor een groot gedeelte larie en apekool aan het lezen, en ik geloof dat mijn bad aan het overlopen is...

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Aangezien ik las dat hij de hele film uit eigen zak betaald heeft, alles denk ik.

speedy23 schreef:

...en ik geloof dat mijn bad aan het overlopen is...

...en ik respecteer je geloof, want zo ben ik

petey schreef:

Oke dan . Dat wist ik niet. Shame on you Mel!

Dionysos

Ach, kijkende naar de geschiedenis kun je stellen dat dergelijke exploitatie eigen is aan de Katholieke Kerk.

Pfff, als het op geld binnenhalen aankomt zijn het welhaast joden, zeg!

Oei! Kijk je uit!

avatar van jassonn

jassonn

Zeer gedurfde uitspraak Dionysos!

Dionysos schreef:

Pfff, als het op geld binnenhalen aankomt zijn het welhaast joden, zeg!

Maar het katholieke geloof is één van de enige waar je niet verplicht bent om te 'geven'. Het grootste gedeelte van de andere 'geloven' vragen om een percentuele bijdrage te leveren naargelang je inkomsten. Dan is christen zijn nog goedkoop...

Jaja, de aflaathandel vergeten zeker.

Maar even over de film... Ik vind het toch wel een interessant idee dat het juist zo gruwelijk in beeld gebracht is. Brengt toch wel iets realistisch aan het verhaal, want laten we eerlijk zijn. Het IS ook een gruwelijk verhaal.

kos schreef:

Ja, die gruwelijkheid trekt mij ook wel aan.

Het Christelijk geloof, en het Katholicisme in het bijzonder, draait veelal om leed en het dragen ervan. Dat maakt op de een of andere manier iets bij mensen los en ik moet zeggen dat het mij ook wel intrigeert.

Die Jezus die zo vreselijk lijdt voor een god; die intense wanhoop in combinatie met die wrede marteling, dat doet hoe dan ook wat met je. Ik merk het eigenlijk in al die Katholieke schilderijen, beelden, liederen: het is allemaal doffe ellende.

In die zin begint het Christendom steeds meer mijn fascinatie te vangen en daarom ben ik wel nieuwsgierig naar deze film.

avatar van jeroen79

jeroen79

zo dacht ik er ook over, maar ik heb van het weekend iets nieuws geleerd Blijkbaar is het niet zo dat als ze over het lijden speken dat het dan gaat om de pijn die hij gehad heeft toen hij gemarteld werd en genageld aan het kruis (als hij uberhaubt al bestaan heeft) maar het gaat om het lijden dat hij van uit de hemel waar het mooi en vredig is, is neer gedaald in een zondig menselijk lichaam. Verdere uitleg staat in de bijbel geloof ik. Trouwens het doet me een beetje denken aan een aflevering van Buffy the vampire slayer.

Feigling schreef:

Ah, bij deze heb ik dan ook weer iets nieuws geleerd, mijn bijbelkennis is een beetje roestig [gauw wat aan doen] .

Wat ik er voornamelijk uit lees is dat het inderdaad niet om het lijden an sich gaat, dat is immers veel te algemeen, maar dat dat leed vooral symbool staat voor de totale overgave aan een god. Jezus liet zich immers martelen en kruizigen voor de godgegeven zonden van de mens, dat is nogal wat.

Jezus is dus het ultieme voorbeeld van de haast onmenselijke lijdensweg die men bereid is af te leggen voor god. Hij heeft er zelfs zijn leven voor gegeven. Dat zie je terug in veel Katholieke heiligen, Bonifatius is er zo een. Hij is ook een gruwelijke dood gestorven tijdens een missie in Friesland en daarna heilig verklaard.

Maar dat leed, in de vorm van totale overgave, dat is iets wat mijn aandacht heeft en waar ik meer van zou willen weten; waar komt het vandaan, die kracht om dat alles te doorstaan, etc.

Of de evangelien al dan niet de ware gebeurtenissen reflecteren is in deze dan ook irrelevant. Het gaat om de symboliek en betekenis die het verhaal in zich heeft.

speedy23

Wil je je eens verdiepen in bijbelkennis kijk hier dan eens even:

Bijbelkennis

avatar van (matthijs)

(matthijs)

Mel Gibson kon het natuurlijk ook nooit goed doen met deze film. Na afloop zullen er altijd mensen zijn die zeggen:

'ik vond het boek beter...'

Deze voor de hand liggende grap zal vast al gemaakt zijn op de afgelopen 32 pagina's, maar ik heb die niet helemaal doorgespit.

avatar van starbright boy