Insidious (2010)
Geregisseerd door: James Wan
Met onder meer: Patrick Wilson, Rose Byrne en Ty Simpkins
Releasedatum: 2 juni 2011
Plot Insidious
"It's not the House that's Haunted."
Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton (Ty Simpkins).
Renai Lambert
Foster Lambert
Nurse Adele / Doll Girl #2
Nurse Kelly
Jawaddedadde
Leuk en spannend filmpje!
Drijft voornamelijk op sfeer en hier en daar enkele erg geslaagde schrikmomenten. Vertelt verder eigenlijk niets nieuws, maar de uitvoering is gewoon prima dankzij erg mooi camerawerk en een aantal creepy shots. Moest bij bepaalde shots soms denken aan The Shining. Sterke geluidseffecten ook en regisseur maakt goed gebruik van alledaagse dingen in een huis om een naargeestig sfeertje op te wekken.
Goed.
Als horror fanaat ben ik heel wat gewend en kijk ik over algemeen rustig naar een dergelijke film, maar deze film heeft mij wel een paar keer kippevel bezorgd. Wat een goede film zeg! Deze film is in alle opzichten bioscoopwaardig: goed acteerwerk, goede sfeer (creepy-gehalte is fenomenaal), voor een groot deel onvoorspeelbaar (extra belangrijk in horror naar mijn mening), geen centen zijn weggegooid/verveelt geen moment door de telkens snel terugkerende spanning, originaliteit is aanwezig en ten slotte kan ik zeggen dat James erin geslaagd is, de film zo werkelijk mogelijk neer te zetten.
Meesterwerk van de regisseur van 'Saw.'
Edie
Een krappe voldoende, hier en daar zaten wel een paar goede scenes in de film maar helaas zijn sommige behoorlijk over-the-top.
De eerste helft van de film is uitstekent, maar er zitten teveel missers in de film (wanneer Renai iemand hoort door de babyfoon praten werd de spanning flink opgevoert maar tijdens het hoogtepunt hoorde je een harde schreeuw, wtf :s zo zonde! Ook die hele scene met het rennende jongetje door het huis was veel tever gezocht.. Het gasmasker idee was nog wel aardig gevonden maar werd compleet verpest door het saw-achtige montage met stroboscoop effecten en drukke irritante montage..) Het had echt een goede film kunnen zijn als ze zich een beetje hadden ingehouden..
Nah, 2,5* is eigenlijk wel genoeg..
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Zojuist de film voor de tweede keer in de bioscoop gezien. Ik verlaag mijn score met een halve ster. Uiteraard blijf ik het een spannende (en soms enge) film vinden en klasseer ik hem meteen tot de betere horrorfilms van de laatste jaren. Maar de punten waar ik mij bij mijn eerste kijkbeurt aan stoorde halen de sfeer ook bij de tweede kijkbeurt fors naar beneden.
Laten we eerlijk zijn. De eerste 45 minuten zijn formidabel en werkelijk eng. Less is more was de boodschap en het werkt. Met kleine dingen werd een geweldige sfeer opgeroepen. Helaas valt dit in duigen tijdens het tweede deel. Een chaos van allerlei wordt dan plots op de kijker losgelaten. Werd er een ode aan Poltergeist gebracht, geen idee wat de bedoeling was, maar de creepy sfeer van het eerste deel werd allesinds niet meer geëvenaard.
Een ander probleem is de hoeveelheid aan bad guys en geesten. De man met vuur, de oude vrouw.... focussen op één geest was beter geweest. Van die oude vrouw hoop ik ooit een spin off van te zien, dat was pas creepy integenstelling tot die hagedisachtige op de muren. Sommige demonen zagen er gewoon over the top uit en vaak ook totaal misplaatst. Neem nu die gothic achtige vlak voor de vader de rode deur wil ingaan, lijkt wel of het een goedkope Blade productie was.
Ook dat komisch duo was overbodig en storend. Hoe kun je nu zo iets in een film als deze verwerken. Heel tegenstrijdig. Van de ene kant zetten ze een bombastische intro en einde neer. De rode letters INSIDIOUS die met ijzige muziek op het scherm vlammen om de kijker echt mee te geven van "ja dit is een enge film" en dan anderzijds constant de spanning wat neersabelen met onderliggende komische grappen.
De film heeft zeker zijn hoogtepunten, maar kan die niet blijven aanhouden. Zoveel is zeker! Wel prachtige acteerprestaties, zeker van de moeder en de vrouw die het medium speelt.
misterwhite
Het is zeldzaam voor mij dat ik een film echt eng vind, laatste keer dat dat was, was bij Drag Me To Hell (ofja toch een stuk van de film). Deze film doet ook best wel moeite om het eng te laten overkomen maar soms iets 'te' veel moeite. En dan komt het soms wat stroefjes over.
Insidious is wel erg spannend en heeft een aardig leuk concept. Ook de schrikeffecten zijn erg goed, van tijd schrok ik even zo hard dat men stoel wat naar achter schoof. Wat ook al best lang geleden is (ook bij Drag Me To Hell & ook Pop Skull).
Wat ik jammer vond was dat er nogal veel zaken waren die ik zag aankomen zodat ik soms uit de spanning geraakte en al gewoon wist wat er ging gebeuren. Maar was niet zo erg.
De sfeer bij deze film zit wel goed.
Zeker eens de moeite waard om te kijken. Wil deze nu zelf eens kijken met een paar meisjes die rap schrikken, moet toch mega lachen zijn dan
Een aardige verassing. 4*
Zandkuiken
Mijn eerste James Wan (horrorklassieker Saw nog steeds niet gezien...ouch) en toch wel een spannend filmpje. Vooral het eerste uur was ouderwets griezelen geblazen. Op visueel vlak doeltreffend maar niet echt opmerkelijk wat mij betreft, met veelal enorm vale kleuren.
Acteerprestaties vond ik best oké: een goeie rol van Lin Shaye en de van tristesse doordrongen Rose Byrne doet het wel altijd goed bij mij, net als de immer gelaten blik van Patrick Wilson. Ook de komische stukjes tussendoor pasten eigenlijk wonderwel en haalden me helemaal niet uit het verhaal.
Weinig origineel gebeuren, maar wel degelijk vakwerk. 3* dus.
jna blauw
Eindelijk weer eens een (echt) goede horror film. Absoluut de moeite waard!
Bxian32
'En nog steeds heb je niks uitgelegd" .......die knul moet standup comedian worden. Of kan iemand dat bord voor zijn kop weghakken?
Die maniak blijft zich ook maar focussen op 1 klein detail uit een heel lang verhaal.
En dan nog om zijn eigen stuitende stupiditeit kracht bij te zetten 'mijn maat ligt hier helemaal dubbel'
Krijg bijna medelijden met de stakker.
Vond dit deel van een review wel leuk, vooral omdat er ook verwezen wordt naar de belachelijke setup van die andere wereld:
That's when the movie truly goes off the rails. A high-tech séance comes off like a gaudier, less-inventive version of Drag Me to Hell. Josh astrally projects to retrieve his comatose son lost in a netherworld called "The Further," which resembles a low-rent Fellini funhouse.
Repetitive images lacking any fear factor add to the tedium. Insidious is more likely to induce yawns than screams.
alvinvdv
Begon heel goed, enkele angstige scenes, TOP tot......
in het laatse deel waar het serieus de mist in gaat: van 'over the top' tot belachelijk (zeker die rode figuur en de uitrusting van 'spokenjagers')!
2,5
Waarom quote je zijn reactie eigenlijk? Die reactie is helemaal niet verwant met jouw Engelse stukje uit een review?
Hmmm, less inventive version of Drag me to Hell. Ondanks dat ik dat ook een sterke horrorfilm vind blinkt ook die film niet uit in originaliteit. Net zoals Insidious is Drag me to Hell gewoon een horror die veel gebruikte elementen gewoon op een effectieve manier verwerkt. Qua verhaal of setting is ook die film niet bijzonder(wat overigens ook geen pré is in dit genre). Overigens heeft die film een budget van 30 miljoen(schrik
), zie je er verder ook niet echt aan af. Zal qua acteurs vooral een duurdere film zijn geweest.
jorn2611
Ik heb hem vandaag gezien!
Goed, Maar het einde was best wel wazig!!
Veel schrikmomenten
4.0
gmx
Te makkelijk.
Ik wist dat dit van de regisseur van Saw was. Kreeg er daardoor niet direct veel zin in, maar m'n vriendin wilde wel graag gaan, vooruit dan maar.
Schrikeffecten werken wel zo nu en dan. Maar zonder effectieve spanningsbasis is het allemaal niet meer dan 'BAM HA we schrokken en weer verder met de film..'
Het begin was nog wel redelijk spannend en mysterieus, halverwege draaide het flink om en werd het een soort veredeld spookhuis van de kermis, iets wat uit een dooie hoek wegloopt dat doet je wel even opveren, maar dat is het dan ook wel, verder lach je er om dat je schrok.. Soms is het veel te getelofoneerd allemaal, soms best verrassend. Moment waar ik wel echt van achterover viel was het moment dat die moeder dat bloedrode hoofd achter Wilson zag. Toen beloofde het ook nog wel wat te worden met die wezens, maar in vol ornaat zag dat beest er echt totaal belachelijk uit. Had meer weg van een travestiet met Halloween dan iets wat voor een demoon moest doorgaan. Daarvoor had je ook nog de introductie van dat rare nerdenduo en die vrouw, die als een soort halve Darth Vader achter het zoontje aan ging. De film kreeg op dit punt iets totaal belachelijks eigenlijk...
Verder was dat huis ook maar een allergaartje van wezens. Die met die rode kop was echt zielig, die ouwe vrouw waar Wilson zo bang van was vooral duf, beste uit dat huis waren wel die familieleden met die akelige poppenglimlach.
Zo'n film die totaal niet eng of spannend is, en dan zijn felle scares niets meer dan een terugkerende gimmick.
Je hebt vrij goed mijn ervaring verwoord
Wil er alleen nog aan toevoegen dat ik het camerawerk wel erg strak vond, de soundtrack idem dito en er bij tijd en wijlen wel sterke scenes in zaten (dat gasmasker deed 't 'm
)3 *
jason0900
Allereerst een uitstekende film. Deze film zet je op het verkeerde been, want de meeste films gaan over dat iemand bezeten is door weer iets van het zelfde, maar bij deze is het een apart verhaal. Zonder de echte horror momenten blijft de spanning er toch in zitten. Ook zijn er goed op de kleine details gelet in deze film, zo staat er soms een gezicht op de achtergrond. Het enige wat jammer is, is dat de geluidseffecten soms niet bij het beeld passen.
Je merkt het wel wanneer je de film begint te kijken, wanneer Insidious in beeld komt, komt er een erg overdreven geluidseffect. Verder een goede enge film voor een vrienden avond.
Thomas83
Helemaal mijn soort film. Van alle soorten horror spreken de films met geesten etc. het meest tot mijn verbeelding. Het zijn eigenlijk de enige die ik echt eng kan vinden. Nu vind ik een film zelden eng, maar als het wel gebeurt is het echt genieten. Insidious krijgt het voor elkaar. Weliswaar niet de hele film door, want net als bijna elke horrorfilm wordt ook hier weer de fout gemaakt teveel en ook te snel van alles te laten zien.
De opening van de film is direct al erg geslaagd. Je merkt dat je echt met een “ouderwetse” horrorfilm te maken hebt. Heerlijk die soundtrack met strijkers etc, en ook dat fraaie camerawerk. Deze zorgen voor een groot deel voor de spanning die al erg snel in de film is te snijden. Op een gegeven moment was het gewoon bijna niet te houden en verwachtte ik elk moment een van de vele geslaagde schrikeffecten.
Ook erg belangrijk is dat de personages echt een geloofwaardig doorsneegezin vormen. Ze doen geen gekke en ongeloofwaardige dingen en ik vond ze prima en naturel acteren. Je ziet zelfs van die details die ze normaal weg zouden laten zoals hoe ze hun badkamerrituelen voor het slapen gaan. Het viel me ook op hoe die baby echt een klik met haar filmvader heeft. Je zou bijna denken dat het echt de dochter is van Wilson.
Lin Shaye maakt indruk als het vreemde medium. Ze heeft al het juiste gezicht hiervoor en ze weet altijd geloofwaardig te blijven, wat best knap is voor zo'n rol. Leuk ook om Barbara Hersey weer in het genre te zien terugkeren die we nog kennen van subgenregenoot The Entity. James Wan heeft bij deze film en ook vele andere genreklassiekers zoals The Poltergeist en ook meer recente horrorfilms goed afgekeken. Zoveel elementen als er in deze film zijn overgenomen zie je zelden. Toch stoorde het me niet zo. Horor kan amper zonder clichés en ze zijn gewoon op een goede manier in de film verwerkt. Wan weet er op een gegeven moment zelfs nog heel gewaagd zijn eigen draai aan te geven door echt richting de fantasy te gaan.
Hoewel door het inslaan van die richting de film bijna al zijn ijzingwekkende spanning verliest heb ik wel respect voor deze best originele en gedurfde keuze van Wan. Het design van wat van de wezens ziet er ook goed uit. Al kan ik goed begijpen dat mensen aan Darth Maul denken en de film door dit soort keuzes wat minder serieus kunnen nemen. Ik vond het zelf echt wat minder worden vanaf het moment dat die ene vent die buiten op de gang van het huis rondliep opeens de kamer in stapte en duidelijk te zien was..
Vond de film trouwens in het begin juist heel erg subtiel met zijn creepy momentjes, en het goed geleidelijk opbouwen. En Tip Toe Through the Tulips werkt verdomd goed als liedje wat je kippenvel bezorgt. De kippenvelmomentjes ervaarde ik ook wel meerdere keren in de film. Insidious vind ik zoveel beter dan het overschatte Saw.
Als ik naast het verliezen van de spanning nog meer minpuntjes moet noemen dan zijn dat vooral de onbegrijpelijke keuze om twee ghostbuster-achtige nerds toe te voegen, waardoor de film opeens een misplaatste humoristische noot bevat, en die rookmachines in The Further zagen er echt niet uit. De onlogische momentjes tijdens de seances vergeef ik de film makkelijk. Het einde zie je aankomen maar is toch lekker creepy en zorgt ervoor dat de film met de juiste toon eindigt. Uiteindelijk ligt vooral een vergelijking met Poltergeist voor de hand, maar waar ik dat een overschatte en totaal niet enge film vind kon ik bij Insidious mijn horrorhart ophalen. 3.5*, wat een 4.0 en misschien zelfs nog meer was geweest als de lijn van het eerste half uur was doorgetrokken.
Inferno88
Spannende film en blijft boeien tot het einde.
Ik had al wat reacties en recencies gelezen en die waren over het algemeen positief. Ik wou al lange tijd weer is een goede horror/thriller zien.
En dan deze film. Het was net een achtbaan, de film verveelde geen moment en met zijn spannende sfeer, vele schrikmomenten, mooi verhaal vind ik dit echt een steengoede film. Heb ook een paar keer echt kippevelmomenten gehad. Het enige minpuntje vond ik dan toch de demonen en vooral die rode. Hij zag er wel mooi uit maar het kwam wat onrealistischer over. Als dat anders was dan had ik deze film 5 sterren kunnen geven.
Ik heb net een top 10 van films aangemaakt en heb deze film er in gezet.
Bxian32
Dus eerst zeg je dat hij bij Poltergeist leentjebuur heeft gespeeld en vervolgens dat je Poltergeist een overschatte en totaal niet enge film vind??? Je moet een film ook zien in de tijd waarin ie gemaakt is natuurlijk, een film als Poltergeist was er in die tijd (1982) helemaal nog niet en ze moesten het toen natuurlijk met een stuk minder special effects doen. Ik vind Poltergeist juist een veel spannender film omdat het allemaal een stuk minder clownesk overkomt dan bij deze film terwijl je vandaag de dag dus veel meer mogelijkheden hebt qua techniek en er dus juist een veel betere film van zou kunnen maken.
miss_efron
Hele spannende film met af en toe monsters die leken alsof ze net uit een enge tekenfilm waren gestapt.
De film had zeker onverwachte wendingen!Geesten films dertien in een dozijn,maar deze was zeker het kijken waard!
Thomas83
Inderdaad. Dat kan toch prima samengaan? De overeenkomsten tussen Poltergeist en Insidious liggen er behoorlijk dik bovenop, maar ik vind Poltergeist wel maar een matige film, puur als horror of thriller. Dat de special-effects gedateerd zijn helpt ook niet mee, maar daar gaat het me niet eens zo om. The Excorcist is nog ouder en daar heb ik nooit moeite met de special-effects gehad.
Vond Insidious ook niet clownesk, waar juist Poltergeist denk ik nog aardig wat humor en luchtigheid in de film heeft zitten. Al verschijnen helaas in Insidious op een gegeven moment die soort van ghostbusters als komische noot. Verder vond ik Poltergeist ook wat te sentimenteel.
Herr Oxnard
binnen 10 minuten al voor elkaar waar paranormal activity anderhalf uur over deed! zo hoort een geesten film te zijn! natuurlijk hier en daar wat minpuntjes maar heb me voor eens niet geergerd..was zelfs heel even bang totdat ze met die medium en tussenwereld begonnen.. maar even goed spannend!
LittleBox
Als veel te klein manneke zag ik destijds Poltergeist en dat heeft me een behoorlijk aantal angstige nachten gekost. De vele verwijzingen naar die film maakten me nieuwsgierig naar Insidious. En de film stelt niet teleur. Prachtfilm in zijn genre. Het eerste deel is wel het spannendst: vooral de opbouw is geweldig.
parcivalis
Had me er, nav van sommige comments hier, erg op verheugd maar het meest spookachtige van de film bleven toch de beelden bij de begin-titels. Het sobere lichtgebruik blijft gelukkig en de manier waarop je aan het begin van het verhaal in de verhuizing komt vallen is mooi gedaan maar de eerste helft gebeurt er eigenlijk vrij weinig en komt de film niet echt van de grond. Dit in tegenstelling tot het lange intro van een film als The Exorcist waar je, en betrokken raakt bij de famillie, en ergens ook al voelt dat er iets op een vreselijke manier niet klopt.
De film ontwikkelt zich (mede door het vaste gegeven van de door entiteiten geplaagde familie) tot een vrij standaard spookhuisfilm die naar het einde toe steeds Amerikaanser wordt: de psychologie wordt omgeruild voor technologie en er komen steeds meer effecten.
Enige pluspuntje waardoor je toch niet helemaal voor niks hebt gekeken is de scene aan het eind als de vader het hiernamaals betreed. De spoken zijn mooi gemaakt en er is goed nagedacht over hoe ze aan de toeschouwer worden gepresenteerd maar zonder de psychologie blijven het slechts beelden die interessant zijn om naar te kijken maar daardoor decoratief blijven en je niet echt angst aanjagen.
Amerikanen. Ze zijn zo verzot op spoken maar het lukt ze maar zelden (The innocents/The Others) om de klassieke huivering te raken.
tember
Ik vind dit één van de betere horrorfilms die ik heb gezien de laatste jaren. Ik schrik niet snel en heb nog nooit in mijn leven een gil gegeven tijdens een film. Bij deze film is dat wel gebeurt. Toen op een gegeven moment die rode vent achter de vader verschijnt tijdens een gesprek schoot ik naar achter op de bank met gil, kippenvel all over.
De spanning is goed opgebouwd en het einde is verrassend en geeft genoeg opening voor een deel 2. Het is wel verwarrend dat er meerdere 'bad guys' zijn die achter die jongen aanzitten, maar het scheelt dat de bad guys stuk voor stuk eng zijn. Ik krijg weer kippenvel als ik het 'grgrrrrrgr' geluid hoor wat de vingers van die man in het zwart in de hoek maken.
Ja, goede horror en ik wil hem binnenkort nog een keer kijken.
Actarus
Bij het begin dacht ik de meest griezeligste film aller tijden te bekijken, de muziek is 'crazy creepy', opbouw vol misterie en fijne schrikmomenten...maar als je weet hoe de vork in de steel zit, verdween de film letterlijk en figuurlijk in de mist...Een goede griezelfilm moet een goede dosis 'realiteit' combineren met 'fantasie'....Door al dat dimensie-gedoe drijft de film té ver af!
Supersterk begin, maar het einde en waar men het verhaal heenstuurd steld me enorm telleur...zelfs de clou zag je van mijlenver aankomen. Toch 3 verdiende sterren voor de sfeer, camerawerk en muziek...
toetje1977
4 sterren voor de eerste drie kwartier... maar als het dan eindelijk uitgelegd en uitgewerkt wordt... zakt wat mij betreft de film naar een bedenkelijk niveau... Heel jammer, want de eerste drie kwartier waren echt eng.
die demon was echt slecht uitgewerkt...
Ster eraf voor de laatste drie kwartier...
lucas_s
Engste horror film ooit gezien? Nee.
Beste horror film ooit gezien? Ja!!
Wat een prachtig staaltje techniek heeft James Wan neergezet in Insidious. Qua regie, kleurgebruik, muziek, spanningsopbouw, gekozen filmlocaties etc. De film loopt rustig op met al in de 1e minuten wat kleine seintjes van lugubere gebeurtenissen in het huis waar ze net in zijn komen te wonen.
Ik zakte steeds verder mijn stoel in elke minuut dat de film vorderde.
Op een gegeven moment wilde ik gewoon zelfs niet meer, dat de camera de kamer van het zoontje binnen ging:P
Heerlijk gewoon. Dit is precies wat je wil hebben met het kijken van een horror film!
Erg enthousiast. Kan niet wachten tot hij op blu ray verschijnt, zodat ik hem heerlijk nog eens over kan kijken.
Ik had een aantal kleine minpuntjes in de film, maar die waren zo priel dat ik niet eens zin heb om ze te gaan benoemen nu!!!
KIJKEN;)
puckb96
Deze film koop ik meteen op blu-ray wanneer ie uit is

Insidious: The Red Door
2023

Insidious: The Last Key
2018

Insidious: Chapter 3
2015

Insidious: Chapter 2
2013

Horrorkaskraker 'Insidious' van James Wan verdwijnt zeer binnenkort uit het Netflix-aanbod

Goed nieuws voor horror-fans: 'Insidious 6' is toch in de maak en heeft zelfs al een releasedatum

Horrorfilm 'Insidious' krijgt spin-off 'Thread: An Insidious Tale' met Mandy Moore en Kumail Nanjiani

Deze horrorfilms en -series verschijnen de komende maand op Netflix

The Exorcist
Horror, 1973

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007
mediumevil spirithouse warming post-credits scenesupernatural power