• 9.377.372 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Patrick Wilson, Rose Byrne en Ty Simpkins

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot Insidious

"It's not the House that's Haunted."

Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton (Ty Simpkins).

Renai Lambert

Josh Lambert

Dalton Lambert

Elise Rainier

Lorraine Lambert

Foster Lambert

Nurse Adele / Doll Girl #2

dutchtuga schreef:

Je noemt het een soep van 1000 ingrediënten. Wan doet dus niets meer dan clichés bij elkaar gooien, volgens jou. Iets waar ik het totaal niet mee eens ben. Mijn eerder genoemde voorbeelden zijn toch wel zaken die ik niet vaak ben tegengekomen. Wan doet echt veel meer dan enkel een mix maken van dingen die we al kennen.

Jij hebt nog nooit huppelende en lachende kindjes langs zien rennen en verdwijnen, nog nooit een binnen een frame veranderend gezicht gezien (gebeurd zóóó vaak in Aziatische horror) en zo'n creepy liedje en dan dat gefuck met een plaat ken je natuurlijk ook al.. . Nee, het zijn leuke en bekende ingrediënten maar niet in een pakkend geheel. Als ik er vanaf minuut 1 in zou zitten, werken die dingen misschien nog, maar als Wan daar niet in slaagt valt alles in het water.

avatar van Prudh

Prudh

Vond het in zijn totaliteit fantastisch werken, clichés of niet. Wan creëert een zeer naargeestige (hihi) sfeer. Die oma met dat gasmasker op werkt enorm absurdistisch, geeft Insidious een apart tintje dat eigenlijk de hele film aanhoudt.

Tonypulp schreef:

Niet onder begeleiding van zo'n plaat, nee, en die gezichten ben ik dan niet zo vaak tegengekomen of het is niet zo goed gedaan. En dan blijft nog het stuk met de nagelslijpende demoon over. Gewoon een geniaal stukje cinema, geef nou toe

Tonypulp

Lin Shaye trouwens, opnieuw

Hij had gewoon vééél meer tijd moeten nemen en de kijker niet vanaf het begin al doodgooien met opengaande deuren en pop-up gedaantes. Boring

Het aparte tintje waar jij het over hebt is wat mij betreft veel te fragmentarisch, het is een hele cleane film met een handje vol (soms) leuk gevonden details maar verder gewoon kaal en zonder directe dreiging. Gewoon dat voorspelbare karakter waar hij niet omheen heeft kunnen draaien, waar ik bij (komt 'ie weer) House of the Devil wél ondergedompeld werd in sfeer en continue dreiging voelde.

Hier heb je je typische gezinnetje, je uitgeschreven karakter ontwikkeling en voorspelbare gevaren... daar moet iemand als Wan echt wel meer uit kunnen halen, waarom zou ik me zorgen moeten maken om hetgeen er gebeurt?

dutchtuga schreef:

Gewoon een geniaal stukje cinema, geef nou toe

Ik ben wat dat betreft net geen Reinbo, maar al moet ik 20 pagina's doorlullen... ik geef niks toe

dutchtuga

Insidious is ook wel een andere film dan HOTD. Dit is meer een rollercoaster ride i.t.t. HOTD die gewoon erg op sfeer leunt. Als we het hebben over voorspelbare films denk ik eerder aan Haunting in Connecticut of An American Haunting.

Tonypulp

Wat versta jij onder een rollercoaster ride dan? Want dan vind ik dit tussen twee kanten invallen, kreeg voornamelijk de indruk dat Wan zich heel creepy wilt opstellen op basis van sfeer en scares.

Ik vergelijk de films overigens niet, maar het effect (spanning) wordt in HOTD op een effectievere manier neergezet, geduld siert een film als Insidious wat mij betreft ook.

dutchtuga

Wat versta jij onder een rollercoaster ride dan?

Een film die voornamelijk opbouwt naar scares en daarmee met het publiek speelt. Wan vult dit aan met ijzersterke cinematografie en een meer dan oké sfeer. Dat HOTD meer geduld toont is iets wat ik enorm toejuich, maar dit soort cinema is ook gewoon heerlijk. Het is effectbejag, maar wel erg goede.

JacoBaco

James Wan zat zich denk op een avond te vervelen. Even geen zin om met zijn Playstation 3 te spelen. Dat bracht hem op het idee om de horror encyclopedie er is bij te pakken. Zo kon hij is kijken welke horrorfilms er de afgelopen 10.000 jaar allemaal gemaakt zijn. Wat nou als hij van iedere (horror) film een klein stukje pakt en dat tot een film brengt en dan kijken wat er gebeurd. Nou wat dan gebeurd, is Insidious. Een film van James Wan die volgens mij een kleine voorliefde voor spoken heeft.

Een huis, een doorgaans gezinnetje, 2 kinderen, onverklaarbare dingen en een vader die er geen zak van geloofd. De film heeft natuurlijk een loom begin, maar het niveau kruipt langzaam maar zeker omhoog. En gedurende geruime tijd zit je je eigenlijk op allerlei clichématige momenten voor te bereiden en dan toch nog af en toe schrikken omdat je door een cliché verrast wordt. Ook mogen de komische elementen niet achterblijven, want ook dat hoort al een tijdje thuis in een horrorfilm. Maar de humor blijft vrij bedaard en daar ben ik ergens ook wel weer blij mee.

En toen was de film afgelopen en ik dacht,.. dit was leuk. Ik heb wel een versie gekeken met iets wat blikkerig geluid wat uiteindelijk de film ten goede deed, want het kwam daardoor lekker positief ouderwets angstaanjagender over. Al heeft de film van zichzelf al een lekkere retro soundtrack. Het acteren is niet altijd even overtuigend, maar ook dat draagt bij aan het oldskool horrorsfeertje. Het is alsof je weer voor de honderdste keer naar de Chinees gaat en Babi Pangang haalt en er toch weer van geniet. Al komt de Babi Pangang je af en toe ook de keel uit, dus daarom moet je het niet teveel eten.

Een geestige 3,5*

Naomi Watts

Geweldige film weer van Wan. Grootste troef van Insidious is zonder meer de ijzingwekkende sfeer en het toewerken naar scare segmenten. Wan weet zo'n ijzingwekkende atmosfeer neer te zetten en daardoor de werkelijke essentie van horror te bevatten. Zo effectief zinspelen op het suggestieve aspect dat het resulteert in psychisch ongemak. Origineel is het nergens, één groot deja vu naar Poltergeist en voor de rest 'leent' het veel van andere films. Is dat erg? Verre van, want Wan weet het maximale uit deze elementen te halen en qua uitwerking heb ik het zelden beter gezien. Na Seventh Moon en Paranormal Activity eindelijk weer eens een film die mij ook werkelijk bang weet te maken. Het gebeurt zelden, maar als het gebeurt is het ook dubbel zo lekker.

Wel jammer dat de audiotrack erg brak was. Een goed geluidsspoor versterkt dit alleen maar. Heerlijk hoe Wan de sterk gedesignde schimmen gebruikt om in fracties dat eerder genoemde psychisch ongemak te creëren. Gecombineerd met subliem sound design. De cast doet het prima en Lin Shaye is altijd een plus, haar aanwezigheid geeft het toch wat extra's. Ben ik de enige trouwens die Hershey zo aantrekkelijk vindt? (ja, ik weet hoe oud ze is ). Die onorthodoxe seance was echt bijzonder sterk. Heeft zij wel eens in iets slechts gespeeld? Wat is die opening sequence trouwens prachtig, visueel uitmuntend en dan die sterke en kleurrijke opening credits .

Geweldige horror, die ondanks het gebrek aan originaliteit, veel weet te doen met elementen die we al in andere horror films gezien hebben. De uitwerking was nooit zo subliem in vergelijkbare counterparts. Tel daarbij de sterke bevreemdende sfeer, de cinematografie, sound design, de visuele look en de ghost designs bij op en je hebt één van de betere horrors van de laatste tien jaar. Wan is een meester.

avatar van FillumGek

FillumGek

^O^ Alleen Hershey...wth

Naomi Watts schreef:

Gewoon nieuwsgierig: welke versie heb je gezien dan? Er zijn er volgens mij 2 in omloop. Eén daarvan klinkt het geluid dof (die heb ik gezien) en in de andere is het beeld beter maar lijkt het alsof er een echo of zo in het geluid is. Gaat wat hard naar zacht naar hard etc. Heel irritant.

En wat vond je van het einde dan? Als ik het zo lees vinden de meeste het einde een verkeerde keus of je de film nou goed of slecht vond. Vind het ook echt een rare keus en heel erg jammer. Levert veel spanning in imo.

Tonypulp

Einde was echt het toppunt van triestigheid. What the fuck Wan...what the fuck

Naomi Watts

Zo'n reactie had ik ook wle verwacht, snap het zelf ook niet .

Die R5 versie van Imagine, qua beeld kwaliteit zeer goed, was alleen niet zo te spreken over de audio. Die gare cam versie was een no go in ieder geval.

Vond het jammer dat Wan hier zijn donkere stijl inruilde voor een wat 'verplicht' slot. Al had ik zoiets wel verwacht. Niet wat ik gehoopt had maar haalt de film ook niet onderuit.

Naomi Watts schreef:

Die donkere stijl komt alleen in de laatste 20 minuten voor, daarvoor is het een typisch schoon studio product. Slechts enkele toffe shots (waar hij een positie inneemt in de hoek van een kamer, vooral tijdens de scene met het inbraakalarm, deed me even aan Strangers denken, wel tof) maar verder gewoon zo'n 7 met een strik eromheen, niet goed niet slecht.

Dat hij die weer inruilt voor een voorspelbaar einde is als je terugkijkt ook geen verrassing, dat was het enige wat hij er nog in kon doen. De rest had hij al bij elkaar geraapt, de semi-twist ontbrak nog

JacoBaco

Opvallend weinig bloed ook, maar het is zowaar een PG-13 film. Het einde vind ik eigenlijk wel best. De vader raakte toch nog bezeten door de boze victoriaanse geest. Alleen wat er precies gebeurd, blijft een beetje onduidelijk, want tijdens het slot van de film staat hij tegen haar te gillen dat hij niet bang is en dan gaat ze weg. Maar wat dan? Ze nam zijn lichaam stiekem net iets eerder over voor hij dat zelf weer kon.

Naomi Watts

Met de layer liet hij die donkere stijl los, was wel jammer. Voor de rest is die donkere stijl erg sterk m.i., en ook wel een troef van het slot. Het, laten we zeggen een uur, daarvoor kan misschien typisch studio fabricated zijn, maar heb daar helemaal geen afkeer tegen. Ziet er strak uit.

Naomi Watts schreef:

typisch studio fabricated zijn, maar heb daar helemaal geen afkeer tegen.

Ik ook niet, maar om de bewering van (bijna) iedereen dat dit zo duister is, serieus te nemen, moet ik echt het grootste deel van de film weg laten glippen .

Naomi Watts

Je weet niet wat je mist joh. Ik verwacht dat je bij herziening, vooral bij de Blu-ray release helemaal bij draait . Als je dat Reinbo-achtige alter ego even los laat .

Tonypulp

Nee zo'n herziening zit er niet echt in, denk ik . Om weer 200 armen onder het bed uit te zien komen, 20 gedaantes achter een raam te zien lopen en 50.000 harde dreunen te horen, is me de komende jaren iets teveel van het goede.

avatar van The Oceanic Six

Naomi

Fijn dat we nu wel eens overeenkomen qua smaak haha. Ik ben het helemaal met je eens.

Naomi Watts

Het kan dus wel . Jammer van je buzzkill bij House of the Devil . Al had ik he twel verwacht hoor.

avatar van Renfield1976

Renfield1976

Soms kan ik de hoge waarderingen maar moeilijk begrijpen, ik heb kwa acteerwerk nog maar weining zo'n slechte horror gezien..... Ook het verhaal is vrij standaard en zéér voorspelbaar;

de dame ziet spoken, en de man wil het niet geloven... dat hebben we al veel eerder gezien.

Ook de zogenaamde Ghostbusters waren eerder lachwekkend dan geloofwaardig... Ook wordt er in het verhaal vrij 'ruim' omgesprongen met verschijningen en hun referentiekader, wie is de gesluierde dame die steeds opduikt? en wie is die lelijke vent/geest die in het begin en gedurende de film steeds verschijnt??? We worden in het ongewis gelaten over de veel verschijnende geesten, en op het moment dat de oude dame dat 'gasmasker' opzette wilde ik hem bijna uitdoen.................. Alleen voor het leuke einde, en het acteerwerk van Rose Byrne krijgt deze film van mij nog anderhalf puntje.....

avatar van stinissen

Gemiddelde horror die nooit aan de verwachtingen vol doet de film heeft niks met Saw te maken en heel heel weinig met Paranormal Activity , daarbij was deze film nooit eng of spannend en de effecten waren niet over naar huis te schrijven. Al met al een magere vijf dus 2.5 ster wel was het aardig om Barbara Hershey weer eens te zien als de oma.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik hoor veel commentaar over het gasmasker, maar dat vond ik juist wel tof eigenlijk

avatar van Prudh

Prudh

Héél tof inderdaad. Het werkt zo goed voor de bijna absurdistische sfeer, zeker icm het sounddesign.

JacoBaco

Zonder dat gasmasker had er een halfje afgegaan. Ik heb dat masker ook serieus meegenomen in m'n beoordeling. Heb het alleen niet gemeld in m'n recensie, maar dat geeft niet.

Het gasmasker .

JacoBaco

En dat Lin Shaye hem draagt, maakt het alleen nog maar toffer!

dutchtuga

Naomi Watts Fijn dat ook jij de kwaliteiten van Wan recht doet.

avatar van Zandadder

Zandadder

Ik ga echt niet wachten tot 2 juni, ook al wil ik deze wel graag in de bioscoop zien voor het maximale effect...

Dan maak ik het maar goed donker in huis.

Even de torrent afwachten..

JacoBaco schreef:

En dat Lin Shaye hem draagt, maakt het alleen nog maar toffer!

Dat is het enige wat het tof maakte .