• 9.377.028 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

avatar van Bxian32

Bxian32

Net gekeken en ik vind het een fantastische film. Goed acteerwerk en een mooi uitgewerkt verhaal. Vooral de boodschap dat je nog zo perfect kunt proberen te zijn, als de passie ontbreekt wordt het nooit echt perfect. En het een keer de controle te durven laten gaan om tot grotere hoogten te stijgen. Ook een erg goeie rol van Kunis trouwens.

Reinbo schreef:

Nou, ik zie haar toch liever niet zo uitgemergeld als in Black Swan.

Ze is nu een stuk dikker.

avatar van maithekke

maithekke

ze krijgt dan ook een kindje

avatar van Wouter

Drie sterren. Gemengde gevoelens. Zie het eerder minder worden dan meer.

avatar van latrat

latrat

Meeslepende visueel pareltje, zoals we van Aronofsky gewoon zijn. maar doorheen de gehele film, tenzij bij het laatste half uur, vond ik de verhaallijn zo wak. meisje relaxt, ziet een flits op elke manier die je in standaardthrillers zien, overreageert en vwala, een dansscene waar ze vernederd wordt of schrikt van iets.

Maar dat is een 'klacht' die ik bij vele aronosfky's heb. Hij concentreert zich zo hard op een emotioneel aspect van de hoofdrolspeler, dat de gehele context en verhaal van de film verdwijnt en de personages een-dimensionale karikaturen worden.heel erg goed gespeelde karikaturen, uiteraard, maar hun wereldvreemdheid wringt bij mij.

verder: ons Natalie + Sex + Milan Kunis = hoera.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Eentonig, saai en voor mij niet boeiend. Terecht dat de film niet de beste prijzen had meegepakt tijdens de oscar uitreiking. Voor het acteerwerk toch nog 2.5.

avatar van lutak

lutak

Tommy De Vito schreef:

Daar ben ik het niet mee eens!! Ik vond de film misschien wel een beetje eentonig alleen verre van saai en niet boeiend. Ik vind juist dat de film van begin tot eind wel blijft boeien en je daarom graag wilt weten hoe het uiteindelijk afloopt.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

lutak schreef:

Ik zei dat de film voor mij niet boeiend was Snap wel dat kijkers de film kan boeien uiterraard.

Over afloop gesproken wat vond jij van de afloop lutak ?

maithekke schreef:

ze krijgt dan ook een kindje

Dat bedoelde ik ook.

avatar van Rosicky

Rosicky

Na herziening verhoogd naar 4,5. Ik sluit niet uit dat de Black Swan in de toekomst nog op 5 uitkomt. Wat een prachtige film. Portman, de muziek, de spanning, de gore momenten, alles is nagenoeg perfect.

avatar van N811

N811

In die trailer lijkt het alsof ze last van psychoses krijgt.

avatar van Reinbo

Nou, dan zal dat misschien ook wel in de film zo zijn.....

avatar van Si68

Si68

Prachtige film van Aronofsky, als iemand een psychologische neergang van een persoon neer kan zetten is hij dat wel. Je ziet hier ook wel de beklemmende sfeer terug uit zijn eerdere films, Pi en Requiem for a Dream. De scene in de badkamer wanneer Nina doorslaat is echt geweldig gefilmd.

Ik denk dat de oscar voor Portman terecht is en zelfs Kunis, waarvan ik normaal niet zo'n fan ben kon me nog wel boeien in deze film. Wederom ook goede muziek van Clint Mansell. Die maakt de hele naargeestige sfeer van de film af.

Ik wil het nog geen meesterwerk noemen maar het komt wel in de buurt.

avatar van pkpaul

pkpaul

Heb hem vorige week in de bioscoop gezien, en echt fantastisch! Aronofsky zet hier echt een psychologisch hoogstandje neer. Portman schittert in deze film. En de soundtrack was awesome!

Weinig op aan te merken. Als je "ballet" zo weet weg te zetten krijg je van mij 5 sterren.

avatar van DB10

DB10

Prachtige film. Het eerste deel is nog kalm en beheerst, maar vanaf de scene met het uitgaan - dat sowieso prachtig in beeld is gebracht - gaan alle remmen los. Natalie Portman was zoals verwacht geweldig. Schitterende beelden, schitterende muziek en een continue spanning. Klein meesterwerk weer van Aronofsky.

avatar van PhongForce

PhongForce

Black Swan van Aronofsky..

Toen ik dat las wist ik al meteen hoe de film zou gaan aflopen (zie: The Wrestler, Requiem For A Dream).

Maar toch was het boeiend, want een film draait meer om jezelf steeds de vraag te stellen: Hoe gaat dit aflopen etc.

De kunst , de inlevingsvermogen, de herkenbaarheid..daar ging het allemaal om in deze film en wat de balletwereld betreft, het is geen Net5 Dansmaand film. Ze kozen het balletwereld omdat het goed aansluit bij Nina Sears (Hoofdpersonage), streven naar perfectie ging het om.

Plus Darren Aronofsky kon via die wereld zijn meesterwerk maken.

Het einde raakt mij erg en er kwam een switch wat ik net niet had verwacht maar hoe het afliep was logisch.

Verder vond ik de moeder erg mysterieus, ze behandeld Nina als een klein kind alsof ze nog maar 6 is dat het gewoon angstaanjagend is.

Vincent Cassell is zoals altijd gewoon goed! De ene scene komt hij over als een geobsedeerde frans-accent-sprekende freak ! en krijg je het idee dat Nina gek word door zijn ge-push, de ene scene vind je toch stiekempjes dat hij wel gelijk heeft.. De Zwarte Zwaan is los, laat jezelf LOS !

Is dat ge-push of juist motivatie , maar aangezien Nina zo kwetsbaar is weet je soms niet wat je moet denken want je kijkt de hele film natuurlijk door haar oogpunt ! En ze s niet zo even psychologisch stabiel, dus mensen die vinden dat de personages ge-stereotyped worden heben het dus helemaal fout.. De trainer is soms een beete eng, hoe die overkomt en dat is precies hoe Nina zich voelt.

Een up and rise downfall film is dit op een psycologische melo dan!

Darren Aronofsky deed weer zijn ding !! een 4

avatar van Friac

Friac

Black Swan haalt het qua beleving wat mij betreft niet bij Aronofsky's andere films (vooral the Wrestler en Requiem for a Dream), al beviel hij mij beter dan The Fountain en heeft Aronofsky toch weer een erg mooie film afgeleverd die er voor zorgt dat hij nog steeds één van mijn favoriete hedendaagse Amerikaanse regisseurs is.

Qua narratieve aanpak had ik er misschien wel wat meer van verwacht, het psychologisch steekspel tussen Lily en Nina op kop. De film verrast niet meteen, neemt geen vreemde wendingen en voelt her en der zelfs ietwat "onafgewerkt" aan. Bovendien zit er net iets te veel "body horror" in dan noodzakelijk was en kwamen de horrormomenten misschien net iets te overdadig aan bod tijdens het laatste halfuur.

Maar het is dankzij de creatieve kracht van Aronofsky en zijn team dat de film me over de hele lijn toch erg wist te grijpen en het laatste halfuur vond ik zelfs behoorlijk intens. De paranoia doorheen de film, in combinatie met prachtige muziek en goede shots (niets écht spectaculair jammer genoeg), vond ik toch goed overkomen. Vooral het gevecht van een vrouw die niets minder dan de perfectie wil bereiken weet te beklijven, ondersteund dankzij de sterke acteerprestatie van Natalie Portman. Ook de scènes tussen moeder en dochter waren zeker en vast niet mis en wisten de juiste psychologisch-duistere snaren te raken.

Black Swan is hiermee het verhaal van een witte zwaan die "uitbloeit" tot een zwarte zwaan, maar van bij het begin reeds vol zwarte veren zit. Een intense filmbeleving, waar zeker wat op aan te merken valt maar aan de eindmeet toch zeer weet te overtuigen.

avatar van Kippie.

Kippie.

Wow. Dat is alles wat ik nu kan zeggen. Subliem. De tweede film hier op MovieMeter die ik 5* geef. Wat een ontzéttend goede film. Ze komt zichzelf letterlijk en figuurlijk tegen, en tegen het einde blijft dat ze niet Lily, maar zichzelf heeft verwond. Maar ze voelde het. Het was perfect.. Ontzettend spannend en voor mij zelfs een beetje eng op het einde, waar de sfeer omslaat in horror. Ik ben er zelf verwonderd van hoe overwhelmed ik ben door deze film. Het mag dan overdreven klinken, maar ik vond het echt subliem. Welverdiende Oscar voor Portman. Regelrecht op plaats 2 in mijn top 10.

avatar van Julie

Julie

wat! een! parel! van! een! film!

Ge-wel-dig, Een sublieme film van begin tot eind! acteerprestaties, visueel, muziek, moraal, metaforen, spanning, het psychologische

een waar meesterwerk

ik gaf het tien sterren als ik het kon

avatar van Casus Belli

Casus Belli

Heel degelijke film, maar het duurde naar mijn mening wat lang voordat er echt vaart in het geheel kwam. Daarna wordt het gelukkig veel beter en wordt psychologie gemixt met drama en "actie".

Goede acteerprestaties en mooi in beeld gebracht.

Aronofsky weet eindelijk z'n eigen neerwaartse spiraal om te buigen.

Hij laat het gritty drama weer even voor wat het is en keert terug naar de steeds dieper zinkende personages. Visueel nog steeds niet zo sterk als z'n eerdere films, al mag het laatste half uur er echt wel zijn.

Portman is sterk en draagt de film. Veel beter dan wat ze de afgelopen jaren getoond heeft. Verder is de soundtrack van Mansell oké, maar na Pi weet ik gewoon waartoe hij écht in staat is. Bijrollen zijn een beetje simpel, maar de film is dan ook echt vooral geconcentreerd op de rol van Portman.

Leuke parallellen met Perfect Blue voor de parrallenfans, al had ik het tijdens de film niet eens echt door, behalve dan tijdens de treinritjes, die qua sfeer erg dicht bij elkaar liggen.

Sterke film, al lijkt het een korte heropleving. Volgende Aronofsky wordt The Wolverine, heb er een redelijk hard hoofd in. Gewoon nog maar even nagenieten van deze film dan.

Dikke 4.0* en een uitgebreide review

avatar van kleez

kleez

Tommy De Vito schreef:

Hier exact hetzelfde. Op een gegeven moment wist ik ook echt niet meer wat 'waar' was. Daarnaast leid ze aan diverse psychische ziektes, maar dat terzijde.

avatar van Friac

Friac

kleez schreef:

Gelden deze twee punten als kritiek op de film, of zijn het gewoon constataties??

avatar van Paalhaas

Paalhaas

NarcissusBladsp. schreef:

Clue is Engels voor: aanwijzing, leidraad, sleutel.... (het is geen franstalige film )

Jaja, draaikont, ik weet ook wel dat clue Engels is (afgeleid van het Frans zelfs, maar wel met een iets andere betekenis). Je zin is écht fout. 'De clou missen' is de correcte uitdrukking.

avatar van laundromat

laundromat

Joepie Woensdag weer heen! Ga al bijna nooit naar de bios (kijk liever thuis) en ga al helemaal geen twee keer naar dezelfde. Can't wait!

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Eigenlijk hou ik niet van ballet maar ook niet van dans maar ook niet echt van drama maar toch kreeg ik een gevoel bij deze film dat ik een keer eerder gehad bij een film dat ik hem maar niet uit mijn hoofd krijg ik zie hem maar steeds voor me en kan er zelfs niet van slapen, want ik kan jullie vertellen dit is echt echt pracht stukje filmwerk. Ik denk dat zeker dat dankzij Natalie Portman's acteerwerk deze film zo speciaal is haar acteerwerk is gewoon haast buitenaards zo goed je gelooft echt in haar karakter (Nina) die zo breekbaar en emotioneel is. Zeker verdiend die Oscar.

Waar ik "The Wrestler" nog maar een zwak project vond van Darren Aronofsky, voel ik zijn werk echt met "Black Swan" het camerawerk, het verloop, het eind, het begin ook zijn keuze voor en soort zwart-wit stijl het is allemaal wat grauw maar het past zo verdomd goed in deze film ik durf te zeggen dat alles gewoon klopt aan "Black Swan".

Naast Natalie Portman's geniale acteerwerk vond ik Mila Kunis toch ook wel fijn acteren ik denk ook dat dit wel een rol voor haar op het lijf geschreven was.

Dankzij deze buitenaards goeie film hebben zowel Darren Arnonofsky als Natalie Portman een grote nieuwe fan erbij!

Ik raad hierom iedereen aan of je nou wel of niet ballet houd, of je wel of niet een actionfreak ben, ga deze film gewoon kijken zo mogelijk in de bioscoop want niemand mag dit buitenaards stukje filmwerk missen.

5* voor Black Swan!

Aronofsky is een goed voorbeeld dat een basisplot en setup er eigenlijk niet toe doen als de uitwerking sterk genoeg is. Met Pi (wiskunde), The Wrestler (show wrestling) en Black Swan (ballet) weet hij films te maken die hun basis setup ver overstijgen.

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Onderhond schreef:

Jep met je mee eens, ik ging de film in met een gevoel ik ga door het ballet heen kijken maar als Black Swan eenmaal bezig is is dat niet eens nodig het gaat allemaal zoals je hierboven beschijft.

• 20220 berichten

Zojuist een halfje erbij gedaan en mijn derde 5* uitgedeeld. Een week geleden gezien, maar ik moet er nog steeds aan denken.

avatar van timbo_

timbo_

Onderhond schreef:

Aronofsky weet eindelijk z'n eigen neerwaartse spiraal om te buigen.

Zijn vorige film was nota bene The Wrestler. Hij zet zijn steeds dieper zinkende personage films daarmee eerder voort dan dat hij er naar terugkeert.