• 9.372.591 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Galina / Little Swan

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

Naomi Watts schreef:

Dat blijf je hebben, aangezien die bouw zich vooral vertolkt door jarenlang oefenen. Die tijd had Portman dan ook niet. Ik ken tot op heden ook helemaal geen boksfilm waar de desbetreffende acteur de fysiek van een echte bokser illustreert. Zoiets kan me dan ook helemaal niet storen.

Vrij veel boksfilms gezien, maar geen idee of de fysiek bij 1 van de acteurs goed is. Will Smith als Ali bewoog volgens mij wel erg mooi. DeNiro was vooral lomp aan het raggen (wel briljante rol natuurlijk) en bij Rocky paste de fysiek zelst bij zijn personage, die als een aap of iets dergelijks scheen te boksen. Denk dat je wel gelijk hebt.

Reinbo schreef:

Dan loop je wel het risico dat ze niet meer echt de witte zwaan karakteriseert aan het begin. Een steviger en zelfbewuster persoon zal ook minder snel hallicunaties krijgen. Natuurlijk nog steeds mogelijk, maar een kinderlijker en onzelfstandiger personage zal eerder dergelijk gedrag vertonen.

avatar van Reinbo

Verschil is ook dat je boxers in alle vormen, maten en stijlen hebt, maar dat ballet toch wel een typische fysiek en motoriek vereist.

fappie schreef:

Maar het is een aan goed regisseur om ook dan te slagen. Nu was er gekozen voor de makkelijke (RTL4) weg. Lekker overdone en zonder al te veel diepgang of nuances. In ieder geval in de eerste helft van de film. Vanaf dat ze uitgaat wordt het rap beter.

avatar van joepp

joepp

Aronofsky toch weer op de weg omhoog

Na The Wrestler leek het even dat Aronofsky zijn 'eigen' - vooral audiovisuele - stijl had laten varen. Dat was immers een vrij droog registrerende film, iets dat eigenlijk compleet tegen de eerdere Aronofsky films inging. Maar met Black Swan heeft hij toch weer de lijn van zijn vroegere films doorgezet: Het audiovisuele perfect afstellen op het thema van de film.

De film komt langzaam op gang, maar geeft wel gelijk de stijl van de film weer. Een korrelige stijl met mooie contrasten en veel shaky camerawerk, maar dan niet in de 'dogme-stijl', een stuk meer stijl. Prachtige ondersteuning van de muziek, die afwisselend klassiek is, zoals het natuurlijk ook hoort bij een film over klassiek ballet en dan weer een soort ambient/electronic... Prachtige afwisseling en over het algemeen heel sterk.

Acteerwerk is grotendeels prima in orde. Portman en Cassell wil ik zelfs subliem noemen in deze film. Verder viel me op dat er een heel sterke 'club-scene' in zat, die echt weer eens fijn uit de verf kwam. Het laatste half uur denderde vanaf toen als een trein door, heerlijk. Fijne kleuren, snelheid, geen tijd verspillen, prachtig de mentale gesteldheid weergegeven.

Voor mijn gevoel op dit moment, nét geen absolute topper, maar er wel heel dicht tegenaan. Het begin is misschien net iets te gewoontjes.

Verder wel één van de sterkere films van de laatste tijd en Aronofsky dus weer back...

joepp schreef:

Hij gebruikt hier exact dezelfe visuele benadering als bij The Wrestler (die naar mijn mening beter bij The Wrestler paste dan deze.)

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Reinbo schreef:

Ik stoor me daar ook nog het minst aan en heb alle respect voor Portman die een geweldige prestatie neerzet. Mijn kritiek is vooral op Aronofsky, die haar in het begin overdreven slap en onzeker neerzet. Het was nu 100% twijfels, een soort van mentale kleuter volledig overheerst door haar moeder. Ze had veel steviger (zelfbewuster) neergezet moeten worden. Dan had ze nog steeds fragiel, perfectionistisch en preuts kunnen zijn.

Ik begreep je dan verkeerd. Ik begrijp je nu wel. Portman haar character is wel een geval van twee uitersten inderdaad.

Reinbo schreef:

Ja ok.. nja.. weet niet.. ik blijf nog even bij mijn 5 in ieder geval . Kijk te weinig naar RTL 4 om echt te snappen wat je bedoelt. Zenden ze zoveel films met vlakke personages uit?

Reinbo schreef:

Je bent wel echt een intellectueel trouwens. Respect

avatar van wibro

wibro

Mijn verwachtingen waren hoog voor deze film en ik moet zeggen dat de film mij niet teleurgesteld heeft. Goede spanningsopbouw, goed acteerwerk ook van Natalie Portman waar ik doorgaans niet zo'n liefhebber van ben. Tja, de muziek van Tsjaikovsky, zeker uit de 2e akte van het Zwanenmeer weet mij altijd te raken en dat werkt zonder meer in het voordeel voor mijn beoordeling van deze film.

Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat mijn hoge verwachtingen waargemaakt zouden worden. Van de eerste helft was ik nu niet bepaald onder de indruk. Ik vond het allemaal nogal saai en ik had al een 3,0* als eindwaardering voor deze film in gedachte. De ommekeer kwam toen Nina met Lily ging stappen. Toen kwam de film pas echt los. De horrorscènes - als we van horror mogen spreken - vond ik zeer geslaagd. De club scène, vooral de scène op de dansvloer met lekker opzwepende housemuziek en de balletcène aan het einde met het slot uit het Zwanenmeer vond ik tot de beste scènes behoren in deze voor mij toch zeer geslaagde film.

Aronofsky heeft zich voor mij in ieder geval gerevancheerd voor de Wrestler, een film die ik helemaal niks vond. Echter, "Black Swan" haalt het voor mij in de verste verte niet bij zijn meesterwerk "Requiem for a Dream", voor mij nog altijd een van de beste films die ik ooit gezien heb.

avatar van joepp

joepp

Reinbo schreef:

het korrelige dicht op de huid zitten --> (docu) stijl, daar heb je t wss over... Alleen bleef the wrestler steken bij saai registreren en zit hier toch wat meer flair aan en een ander intentie in kleurgebrruik bijvoorbeeld... dus exact hetzelfde: nee

Reinbo schreef:

Ieder kijkt en beleeft op zijn eigen manier. Leuk dat Reinbo knuppel in het hoenderhok gooit maar hij slaat veel plat en mist volgens mij de clue. Ik vond Portman geloofwaardig genoeg voor haar balletrol. Kunis was voor mij juist het buitenbeentje. Tattoos en ballet? Maar dat was juist de bedoeling. Voor mij heeft Aronofsky nooit het doel gehad om een realstische film, zoals de "The Wrestler", te maken, hij noemt het, in het verlengde van het Zwanenmeer, een sprookje. In Black Swan zitten veel elementen die ook in de The Fountain te vinden zijn: het gaat hier ook voornamelijk om een psychologische ontwikkeling van één persoon. De andere personages geven Nina's persoonlijkheid de scherpe randen. En die psycholgie wordt door de uiteindelijke transformatie 'perfect' geironiseerd: ze leed aan een zwaansydroom. Aronofsky overdrijft volgens mij bewust. Zijn psychologische aanpak doet me vooral aan films van Htichcock denken.

Wanneer we Nina leren kennen is het een spannende tijd en voor haar is dat logisch genoeg extra spannend gezien de hoge (jaloerse?) verwachtingen van haar moeder. Die onzekerheid raakt ze nooit meer kwijt tot het einde wanneer ze door waan en nood gedreven EVEN een Zwarte Zwaan wordt en daarna neerstort als dode witte Zwaan. Psychologisch klopt Nina voor mij omdat onzekere mensen (perfectionisme is daar een uiting van) meer tot black outs en paranoia geneigd zijn. Die achtervolgingsmotieven passen hier perfect bij. Als Nina zelfbewuster (zelfreflectie is juist het probleem) was geweest had Nina nooit haar Black Swan oprisping (haar vlucht) gemaakt en waren die prachtige spiegelmotieven niet nodig. Ze sterft immers door een spiegelscherf.

Zo plat is Black Swan niet.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

NarcissusBladsp. schreef:

Deze is toch voor de Fransen, ere wie ere toekomt.

clou [kloe] de; m -s essentie, kern, pointe

NarcissusBladsp.

Clue is Engels voor: aanwijzing, leidraad, sleutel.... (het is geen franstalige film )

NarcissusBladsp. schreef:

Zo plat is Black Swan niet.

Ik stel ook niet dat de hele film plat is. Ik vind enkel drie belangrijkste personages nogal eendimensionaal in het eerste uur van de film. En sprookje kenmerken zich ook juist door clicherijke personages die overdreven zwart of wit zijn. Het kan zijn keus zijn geweest om zo te overdrijven. Ik vind dat hij in het eerste deel van de film daar de plank mis mee slaat. Wat mij betreft waren de twee kanten van Nina in een genuanceerder karakter (Ik den hierbij aan Dead Ringers) beter tot hun recht gekomen en was de film een waar meesterwerk geweest.

Reinbo schreef:

Ik stel ook niet dat de hele film plat is. Ik vind enkel drie belangrijkste personages nogal een dimensionaal in het eerste uur van de film. En sprookje kenmerken zich ook juist door clicherijke personages die overdreven zwart of wit zijn. Het kan zijn keus zijn geweest om zo te overdrijven. Ik vind dat hij in het eerste deel van de film daar de plank mis mee slaat.

Toen ik de fim gezien had begreep ik direct dat Aronofsky sprookjeselementen van het Zwanenmeer in de film verwerkt had en dat het om transformatie ging. Sprookjes en volksverhalen worden nogal onderschat. (De Broers Coen bedenken er zelf één, in de geest van een typisch Joods volksverhaal, als begin van hun A Serious Man) Mijn ervaring is dat veel mensen geen behoefte hebben aan diepte en gewoon hun leven leiden. Clichés zijn clichés omdat ze juist niet ver van de werkelijkheid staan hoe mensen leven. Lees sprookjes van Grimm (verzamelde volksverhalen) en hoe meer je ze leest met al hun overdrijvingen, hoe meer ze realistische aspecten blijken te hebben van het absurde leven. (Transformatie, flexibel zijn..etc.)..Nadat ik de Black Swan gezien had heb ik veel filmpjes op You Tube bekeken, één daarvan bevatte een interview waarbij Aronofsky over dit sprookjeselement had en het woord "archetypen" in de mond nam. Een begrip van Carl Gustav Jung. Veel personages in de film staan ergens voor: boze jaloerse moeder, de manipulator, de Engelachtige sexuele...

Helemaal onbevangen ben ik dus niet t.o.v. van Black Swan, nieuwsgierigheid is een nadeel...
Je kan films met films vergelijken, maar bijzondere regisseurs zijn vaak ook boekenwurms...

avatar van Reinbo

Ik begreep de bedoeling ook wel, maar blijf het een slechte keuze cq slecht uitgewerkt vinden. En stel nu dat het wat genuanceerder gebracht was en had Cassel een keer een open en inhoudelijke discussie over het karakter gehouden ipv haar enkel te bashen. Had dat de film niet beter gemaakt? Verder was het voor vrijwel iedereen wel duidelijk dat het oom een sprookje en transformatie ging. Schreef in mijn eerste review niet voor niets Aronofsky goes Cronenberg. Juist vanwege de transformatie. Cronenbergs personages zijn wel vrijwel altijd stukken boeiender dan die van Aronofsky. Net die finesse mist deze film voor mij.

(Op Rourke na, maar die liet zich dan ook niet regisseren volgens Aronofski)

avatar van remorz

remorz

Dat had onnodig de vaart en vooral intensiteit uit de film gehaald.

avatar van Reinbo

Nee, wantt het had natuurlijk in plaats van die eendimensionale bash scenes gemoeten. En als Portman wat meer 'rechtop' had gelopen had dat ook geen extra tijd of vaart gekost.

joepp schreef:

In beide kiest hij voor het kleurgebruik dat bij de scene past. Hard en korrelig bij de low life wrestling scene en met iets meer flair en kleurgebruik bij het high end ballet. Maar beide uitgaand van een handheld en dicht op de huid zittende camera. Vind dus dat hij zich bij beide heeft laten leiden door het thema/onderwerp.

NarcissusBladsp.

Menig regisseur vind zichzelf belangrijker dan de acteur. Na de regisseursfilm The Fountain vond ik juist opvallend dat Aronofsky Rourke (terecht) zijn 'gang liet gaan'...en de film liet bepalen. Dat pleit juist voor Aronofsky.

Niets voor niets gaat Black Swan over de strijd tussen 'controle' en 'je laten gaan'...

"Bashen" is vaak een techniek van een pedagoog als de pupil erg ambitieus is....(wat de motieven voor die ambitie ook mag zijn)...om de pupil te prikkelen. Bij Black Swan loopt dat bij onzekere Nina uit de hand...waardoor ironisch genoeg er een zwarter dan zwart Black Swan uitkomt.

avatar van Reinbo

Ik snap wel hoe en dat bashen werkt, maar het werkt enkel als je ook iets opbouwt. Die kant van van Cassel's personage komt geheel niet aan bod.

Maar ik heb mijn punt nu wel gemaakt. Als je het niet ziet zou ik zeggen kijk de film nog eens. Of eigenlijk beter van niet, de film is leuker als je je er niet aan stoort.

NarcissusBladsp.

Ik ben dan ook erg benieuwd naar verhouding tussen Lily en de choreograaf....

Maar misschien valt het tegen.

avatar van Reinbo

Ik snap je opmerking over Lily en de choreograaf niet. En is die verhouding geen hersenspinsel van Nina?

NarcissusBladsp.

Lily is erg goed geinformeerd en is vetrouwelijk met de choreograaf die duidelijk een (sexueel...) oogje op haar heeft. Als ze bij Nina voor de deur staat en haar lokt om mee op stap te gaan lijkt Lily in opdracht te handelen...haar tattoos doen me denken aan die klassieke boodschappers met vleugels..(die gevleugelde typen als
Hermes of Putti's zijn vaak erotische tussenpersonen)...Die spontane Lily is heel erg bijdehand.

En een goede film levert veel hersenspinsels op....

avatar van Reinbo

Zo zag ik het ook. Tweede helft is dan ook erg sterk.

NarcissusBladsp.

Het lijkt me duidelijk dat Nina hier erg onzeker (paranoïd) van wordt... Haar relatie met die vorige zwarte zwaan is ook al onzeker (scéne ziekenhuis) en ambivalent. (dubbel dus). Het tweede gedeelte is juist zo indrukwekkend om dat het geleidelijk versneld opgebouwd wordt....

avatar van nckos

nckos

Ik post vrijwel nooit, maar wil toch even inhaken op de discussies die boven mij worden gevoerd. Persoonlijk zie ik dit als een van de beste films die ik ooit heb gezien. Het duurde even voor ik tot dat inzicht kwam, want ook bij mij was er het knagende gevoel dat er iets aan de film niet klopt. Begrijp me niet verkeerd; de sfeer, de locaties, de opbouw, de effecten, de algehele impact; het is fenomenaal. Echter, de acteerprestaties en het einde lijken inderdaad wat dik aangezet. Die kritieken kan ik dus begrijpen. Echter, het einde is ook gelijk de verklaring voor deze keuze. De film is op zichzelf een uitvoering van het zwanenmeer. Een bombastisch (in dit geval dan) theaterstuk waarbij de emoties zijn uitvergroot voor maximaal effect. Daarnaast zijn ze zo belangrijk dat ze niet ondergesneeuwd mogen raken door andere aspecten van de (later hectische) film. En hoe verklaar je anders dat een einde dat in andere films zou worden afgedaan als cliche en onrealistisch, hier ( ook dankzij de regie en montage) zo verschrikkelijk op zijn plaats is? Zie het als een theaterstuk, hier en daar uitvergroot, op ramkoers naar een onafwenbaar einde, ergens zwevend in dat creatief dromerige vlak tussen realisme en surrealisme. Perfect, mits geplaatst in de juiste context.

Wat betreft de cameravoering en karakterontwikkeling kan ik kort zijn:

Portman heeft er al een aantal jaren van geestelijke klappen op zitten. Wie weet hoe zelfverzekerd ze eerst was? Haar gedrag in het begin van de film is zeker niet onrealistisch. De film laat een fase van haar leven zien. Geen precies A naar B verhaal; dat zou pas eenzijdig en oppervlakkig zijn! Ook hiervan vind je het bewijs: De shaky camera in het begin (en de openingsscene) verwoordt namelijk de borrelende en sluimerende gekte die door de jaren heen onder haar oppervlak is opgebouwd. Portman staat op springen, als ware ze een tikkende tijdbom. Het is wachten op de laatste zetjes, die ze in de film ook daadwerkelijk krijgt.

Kunis vind ik overigens wel realistisch, en goed gecast. Het is het moderne New York, met modern ballet, en ze is zelfverzekerd. Misschien komt ze wel weg met een tattoo? Of ze heeft al een reputatie opgebouwd. Weet ik het. Weet jij het? Ook het lichaam van Portman; jummie toch? Beide zaken zijn voor balletpuristen misschien gegronde kritiek, maar voor de rest; please, zit niet te zoeken naar een speld in een hooiberg. Je verpest je eigen kijkplezier. Aronofsky kan al zijn artistieke keuzes echt wel verantwoorden. Daarnaast; respect voor iemand die het lef heeft om van een dergelijk.. laat ik het maar 'moeilijk onderwerp' noemen, een film te maken.

Ik wil hem daarmee overigens niet beschermen - zo vond ik 'Requim for a dream' wel veel te overdreven en overschat - maar slechts een punt maken. Het zit hem niet altijd in de kleine kritiekpuntjes. Het totaalplaatje is ook belangrijk. Of, in het geval van 'Requim for a dream', de periode waarin een film uitkomt (timing / vernieuwende waarde van een stijl - denk aan pulp fiction - en het onderwerp. Drugs waren en zijn erg actueel).

Enfin, sorry van de belerende sfeer die mijn tekst misschien uitademt. Voor de kritiek komt; 5* voor 'Black Swan', waarbij oscarnominaties naar mijn mening terecht zijn.

Edit: Iemand voerde aan dat sommige karakters eendimensionaal zijn, om de focus op Portman te houden. Precies, goed punt.

nckos schreef:

Portman heeft er al een aantal jaren van geestelijke klappen op zitten. Wie weet hoe zelfverzekerd ze eerst was? .

Welke klappen? Waar baseer je dat op. Ze is juist up en coming en de kroonprinses van het ballet, favoriet voor de hoofdrol. Ze zou juist in alles goed in haar vel moeten zitten, enkel gekweld door de onzekerheid behorend bij een perfectionist.

nckos schreef:

IDe shaky camera in het begin (en de openingsscene) verwoordt namelijk de borrelende en sluimerende gekte die door de jaren heen onder haar oppervlak is opgebouwd. Portman staat op springen, als ware ze een tikkende tijdbom. Het is wachten op die laatste zetjes, die ze in de film ook daadwerkelijk krijgt.

De openingsscene is een droom. Dat die beelden er soft focus uit ziet is ook niet waar ik kritiek op heb. Met sluimerende gekte en op knappen staan (wat wel aan de hand is) heeft het weinig te maken. Het is juist een gelukkige droom (zei het met een donker randje)

nckos schreef:

Kom op zeg, als je een beetje kennis van zaken hebt valt het direct op. Zie niet waarom ik daar niets iets van mag vinden. Dat het me kijk plezier verpest heb jee een punt, maar die verantwoordelijkheid leg ik dan ook terecht bij de regisseur die verantwoordelijk is voor wat hij me laat zien. Verder ziet Portman er stukken beter uit als ze minder vermagerd is.

avatar van nckos

nckos

Ik baseer dat op de aanwezigheid van haar loony moeder en Vincent Kassel. Ze woont nog altijd thuis en zit al jaren op die school. Alleen maar logisch dat ze dezelfde 'klappen' als in de film al jaren te verduren heeft. Zoiets bouwt zich ook op (of erfelijkheid) en ontstaat meestal niet plotseling. Persoonlijk vind ik dat het in de film ook zeker niet uit de lucht komt vallen. Misschien gaven de drugs haar overigens een laatste zetje? Zou een leuke verwijzing naar Requim zijn.

En mijn stukje over die camera stast er misschien wat knullig. Ik bedoel daarmee dat het te verklaren valt dat de shaky cam al vanaf het begin in de film gehanteerd wordt. Ze is al hard op weg.

En de droom is inderdaad niet zo geschoten (onhandig getypt), maar wel een bewijs dat de 'transformatie' al begonnen is voor het verhaal start. En het is eerder een ontsnappingsdroom, over vrij zijn, dan echt gelukkig. Het lijkt een metafoor voor de dood.

Je laatste argument had ik overigens verwacht, maar ik kan niet anders concluderen dat we daarbij allebei een ander standpunt innemen. Is prima, verder discussieren zou aardig wat pagina's vullen. Het enige wat ik wil zeggen: Soms zijn het de imperfecties van een werk, die het werk perfect maken. Als alles zou kloppen bleef er weinig te bepraten.

Enige negatieve kritiek die ik na lang wikken en wegen zou kunnen geven op de film is de soms wat geforceerd aandoende natuur van Kunis (ook de clubscene) en haar moeder. Maar ze zijn essentieel voor de film en het verhaal, en misschien zou je er mee kunnen bevestigen dat een noodlot vaak onafwendbaar is. Je wordt die kant gewoon opgeduwd.

Misschien lees ik je reactie vanavond, wanneer ik terugkom van 'The king's speech'. Moet nu helaas weg! Groetjes

avatar van Reinbo

Blijf het raar vinden dat je ervan uitgaat dat ze al hard op weg was een wrak te worden. En als dat zo was maakt het de keuze van de choreograaf om juist haar de hoofdrol te geven enkel onzinniger. Ik blijf er bij dat het personage van Nina zoals het in het begin wordt afgebeeld, erg ver afstaat van een talentvol ballerina aan de vooravond van haar grootte doorbraak.