• 9.380.133 stemmen

Met onder meer: Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox

Releasedatum: 14 april 2011

Plot Scream 4

"New decade. New rules."

Tien jaar is er verstreken sinds Sidney Prescott (Neve Campbell) haar laatste confrontatie had met de gemaskerde moordenaar Ghostface. Ze leeft nu geïsoleerd en ze heeft ze een boek geschreven dat veel lovende kritieken heeft ontvangen. Ze wordt echter uit haar dagelijkse routine getrokken als Ghostface weer verschijnt in Michigan, met als gevolg dat Sidney weer herenigd wordt met Dewey (David Arquette) en Gale (Courteney Cox).

Sidney Prescott

Kate Roberts

Deputy Judy Hicks

avatar van Elineloves

Elineloves

Morgen gaan jullie het lezen, begin maar alvast met verheugen op mijn stukkie!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Dstalker8 schreef:

Dat ze 10 jaar in een rustig dorpje zit hoeft weinig uit te maken, het gaat er om dat ze aan het eind van Scream 3 een verandering heeft meegemaakt en wijzer is geworden tijdens de daarop volgende jaren. Dat word blijkbaar volledig weg gegooid. Ze gedraagd zich net als in de vorige delen, terwijl je zou verwachten dat ze de wijsheid van de afgelopen jaren zou gebruiken.

Wat is daar nu weer leuk aan? Wie heeft er behoefte aan een suffe Gail? Ze was nooit een personage die persoonlijke ontwikkeling waardeerde. Vanaf dag 1 was Gail iemand die sociale en conventionele gebruiken doorbrak voor haar eigen best wil. Ik zie haar never nooit oud en wijs worden. Ik kan me ook niet herinneren dat ze aan het einde van deel 3 een openbaring had ofzo... Daarnaast is een 10 jaar durende sleur/writer's block voldoende om iemand terug naar z'n oude tricks te sturen. Persoonlijke groei be damned als je je verveeld. Vond die ontwikkeling best herkenbaar en begrijpbaar in deel 4.

avatar van clockwork72

clockwork72

Gisteravond dus gezien. Bijzonder sterke film. Alleen de openingscene voorspelde al veel goeds dat nog moest komen. Ook omdat het nu 2011 is is er ook goed gebruikt gemaakt van internet, Facebook en telefoons in de film. Ook Ghostface is echt weer back in action in deze film en die stem van hem blijft classic. Scream 4 is geen topfilm maar wel een van de betere horrors die ik de laatste tijd heb gezien, ookal was ie niet heel eng maartoch.

avatar van Reinbo

Er wordt toch helemasl niets gedaan met facebook en het internet. En draadloze telefoons werden un het origineel al benut....

Angrod_Pallanén schreef:

Er is een verschil tussen oude tricks en gewoon dom zijn. Ze gaat alleen achter de moordenaar aan zonder back up en wordt bijna vermoord. Ze had beter moeten weten, en zonder überhaupt een karakter te ontwikkelen komt het puur neer op recyclen. Dat ze nog steeds een grote mond heeft en de reporter speelt is wel te doen, maar ze kwam zeer onnozel over door haar domme acties.

Reinbo schreef:

De live streaming dagboek en dat ze de kills willen uploaden op het net is toch duidelijk gebruik maken van internet. Facebook was volgens mij maar een referentie in het begin, daarna twitter om nog eens nadruk te leggen op hoe de jongeren van hype naar hype springen.

Een soepje.

Ik wist niet echt wat te verwachten van dit vierde deel, Ik had er ook nog niks over gelezen, maar een straight sequel had ik niet verwacht. Dat "kan" eigenlijk ook niet, beseffende waar de Scream reeks voor staat. In 1996 wist het een heel genre weer uit de as te doen herrijzen, dit vierde deel slaagt daar absoluut niet in.

Meer meta lijkt de boodschap van deze film, maar "meer van hetzelfde" is een flauwe sequelregel, wist Craven ook al in eerdere delen. Meta de dader filmt de film zelf, meta reboot, wat deze film absoluut niet is, meta oude vs nieuwe generatie - eel verwijzingen naar de eerste trilogie. De film probeert zoveel, maakt van alles een boeltje, maar had zelfs eigenlijk nooit kunnen slagen met dit concept.

Tijdens het kijken had ik vooral het idee dat Craven zelf de afgelopen 10 jaar geen enkele horror film gezien heeft. Een flauwe verwijzing naar Saw, het de Aziatische new wave samengevat in één bullet point, nog geeneens een volledige oneliner waard, en de Europese opkomst die compleet verborgen blijft in deze film.

Mnee, Scream 4 geeft af op Hollywood horror en de rebootjes van de afgelopen jaren. Of Craven echt weet wat een reboot is wordt ook niet duidelijk. Hij verwijst er binnen deze film wel een aantal keer naar, maar Scream 4 blijft toch echt een doodgewone sequel. Een vervolg op de eerdere delen, vandaar ook de 4 (itt reboots die de nummering opnieuw starten).

Het meest storende vond ik echter dat buiten het feit dat de film duidelijk 2011 oogt, de rest compleet is stil blijven staan. Saaie moorden (mes in buik-niveau), steeds weer dezelfde scares, en een hele resem clichés uit de eerdere Screams. Zo valt ook hier weer de moordenaar te zoeken buiten het clubje vaste acteurs en hoewel een "new rules" - de slechte wint het - einde er absoluut inzat, kon dat waarschijnlijk niet voor een mogelijke Scream 5.

Hoe hard deze film ook probeert, Scream 4 is een redelijk eenvoudige sequel die het gevoel van 15 jaar geleden weer probeert op te roepen. Leuk voor wie daar melancholische gevoelens bij heeft, maar ik heb dat niet. Missie meta² is wat mij betreft enorm gefaald, met als grootste vermoeden dat Craven te oud geworden is voor dit soort gedoe. Ridicule Facebook en app-referentietjes daargelaten.

PS: iemand nog enig idee hoe het afgelopen is met die film die ze gingen uploaden, in naam van Trevor?.

Onderhond schreef:

Ze waren dood voordat ze de kans kregen het te uploaden.

Tja, maar hoe hadden ze het dan ooit aan allemaal Trevor kunnen linken, die was namelijk al dood in het huis

Dstalker8

Daar zat ik toen dus ook aan te denken, ze hadden er vast iets doms bij verzonnen maar ik zie het voor nu als een plothole.

@Onderhond,

maarja, is ook niet zo heel bijzonder dat deze film voor jou tegenvalt he Onderhond? Met een gemiddelde die jij hebt, zal je deze film ook wel heel streng beoordelen. Scream uit 1996 heb je al heel laag beoordeeld laat staan dit deel. Dus je beweert eigenlijk dat dit deel even hoog scoort als het vorige deel?

En ik vraag me af of er wel een film bestaat die jij helemaal perfect is voor je?

Dstalker8

Bespaar de tijd om zo een stuk te tikken en kijk volgende keer op zijn profiel welke films hij 5* geeft.

TragieStar.*

Ohnee echt niet, dat maak ik nog altijd zelf uit. En waar bemoei jij je eigenlijk mee, als je het toch tijdverspilling vind, en nog altijd geen onderhond heet.

avatar van rep_robert

Niks raars aan Onderhonds cijfer hoor Had dit wel verwacht.

Vond je de openingsscene ook niet leuk gevonden met de film in de film in de film methode Onderhond?

Dstalker8

Waar ik me mee bemoei? Gewoonlijk zou ik er niks van zeggen, maar ik zie nu al vaker dat soort reacties (i.v.m. Onderhond). Dus ik dacht misschien kan ik gebruik maken van mijn vrijheid om te spreken, om toekomstige herhalingen te voorkomen want steeds hetzelfde lezen wordt ook saai na een tijd.

En je hebt gelijk ik vond jou reactie tijdverspilling, aangezien je met 2 clicks het antwoord op je vraag kon vinden. Een medemens helpen efficiënter te zijn zie ik niet als tijdverspilling en daar valt mijn reactie onder. En omdat ik geen Onderhond heet, heb ik de ene vraag die alleen hij kan beantwoorden ook niet beantwoord.

TragieStar.* schreef:

Hij bespaart me in ieder geval de moeite een aantal zeer logische zaken uit te spellen. De vragen die je stelt kan je makkelijk genoeg zelf beantwoorden.

rep_robert schreef:

Vond het niet apart ofzo. Het is absoluut niet de eerste film met het droom-in-droom principe, daarbij zijn die "Stab" films zo enorm fake-cheesy dat het niet bepaald verrassend was, wat doorgaans best wel het geval moet zijn om zulke scenes wat impact mee te geven.

avatar van soom

soom

Misschien is Emma wel een goede tegenspeelster voor een actieheld, schreef ik 16 december 2009 bij Hondenhotel, en ik schreef ook, dat ik hoopte dat ze naar me zou luisteren. Tja, Scre4m is natuurlijk geen actie, wel vette horror, en ja, ik moet eerlijk bekennen dat de hoofdweg die miss Roberts inslaat, (of is dit een zijweg?), mij wel bevalt. Jeetje mina, ik had dit nou niet verwacht van haar, nee, ze is zó gegroeid in haar performance, sinds ik haar in Aquamarine voor het eerst zag spelen (die rol vind ik een beetje ondermaats, nog steeds). Ze groeit in elk geval per film, vind ik, en in positieve zin.

Ik zat wel een paar keer stevig geschrokken te zijn, absoluut. Sommige dingen zag ik wel een beetje aankomen, maar bepaalde dingen dan weer niet. Al met al is Scream 4 zeker weten 'genietbaar,' en ik denk dat ik dus maar eens, tussen alle films die ik nog hoop te zien, op zoek ga naar Scream 2 en 3..

Zo te zeggen, best een fijn avondje griezelen: Wes Craven is het nog niet verleerd en weet duidelijk een bepaald bioscooppubliek te entertainen. 3,5*.

avatar van mandy7

mandy7

Alles wat ik had verwacht.

Ik vond hem beter dan deel 2 en 3.

Deel 1 is onevenaarbaar.

Leuke film, helemaal mijn humor, en lekker veel vaart.

Heb me geen moment verveeld.

Zou hem zo nog een keer gaan zien.

Ik vond de openingsscene trouwens wel tof.

Vooral de droogheid van Kristen Bell en Anna Paquin.

Dstalker8 schreef:

Laat mij lekker zelf bepalen wat ik vraag of niet? Als jij daar moeite mee hebt, dan kan je er ook beter niet op reageren neem ik aan. Of je moet nu denken dat je stoer overkomt? Vreemd, want ik reageer bijna nooit op Onderhond, misschien 1 andere keer nog? Dus wat maakt dat uit, daar is deze site voor. Er zijn geen domme vragen te vinden. Dus dan stel ik ze gewoon.

En misschien kan je voortaan beter mijn berichtje lezen, en dan pas reageren. Want mijn vraag ging helemaal niet over de films die hij 5* geeft. Jammer hoor. Als je mij toch tijdverspilling vind, waarom lees je dan uberhaupt mijn berichten laat staan dat je erop reageert. Dan maak je het alleen maar lastiger voor jezelf hoor.

Maarja, ik hou het nu wel bij de film, en wat jij verder doet moet je helemaal zelf weten.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Doe dit via PM alsjeblieft. Dstalker heeft wel een punt, het was inderdaad een vraag die je makkelijk zelf kon beantwoorden. Nergens voor nodig om je persoonlijk aangevallen te voelen. On topic dan maar?

Dstalker8

Mijn excuses aan het forum, voor het off topic gepraat.

Zojuist even de nummers opgezocht van het openings weekend en Scream 4 heeft helft van zijn budget al terug. Er zit dus hoop in voor nog een sequel.

avatar van m1701

m1701

Wat een slechte saaie en zeer voorspelbare film!!

Vond er niet veel aan.

Er zaten 2 schrikmomenten in die ik niet verwachte de rest was beetje op standaard momenten.

Vond het ook overbodig dat ze het de hele tijd hadden over de standaard horror films wat niet te doen bla bla bla, zeg geen gedag, want dan ga je dood, let op met openstaande koelkasten, want er kan iemand achterstaan..... gingen ze veels te lang in door.

Verhaal was ook niet leuk. En het einde was helemaal niet leuk! Vooral niet toen ik zag wie "Ghostface"was... erg jammer.

Had hier veeeel meer van verwacht.

avatar van mandy7

mandy7

Ik vond het irritantste aan de film overigens het publiek.
Zat naast een wijf dat de hele tijd bij spannende momenten zat te praten en giechelen
(standaard gedrag van mensen die te SCHIJTERIG zijn om te kijken) en dan na een uur beweerde ze doodleuk, 'wat een saaie film, er is echt nog bijna niemand dood'.
Mijn killcount zat toen (incl. openingsscenes) al op 7.. dus..

Ik haat mensen die de hele tijd praten, vooral wanneer ze dat doen omdat ze te chickenshit zijn om een horror film te kijken.

m1701 schreef:

Ze gingen er erg lang in door inderdaad, maar het "bewust zijn dat je in een horror film scenario zit" is gewoon onderdeel van Scream.

avatar van amanda22

amanda22

Ik vond het een goede film!
Ik was 13 toen scream 1 uitkwam en poepte toen flink in mijn broek. Ik ben sowieso een schijterd dus ging ook met knikkende knieën naar deel 4. Deel 2 was matig en deel 3 was drama.
Ik vond dat deel 4 wel veel kenmerken heeft ui deel 1 zoals het verdenken van de vriend, bepaalde scenes maar dat zal wel de bedoeling zijn geweest. Het was in een modern jasje allemaal. Geslaagde film

avatar van .Herkauwer

.Herkauwer

Het was een saaie film waar vele momenten in zaten waarin ik me ergerde aan de film. Zo was het blijven linken met andere films/filmregels in de film na een tijdje saai en de film kwam totaal niet logisch over doordat slachtoffers op de een of andere manier nog leven nadat ze zijn lekgestoken.

avatar van rep_robert

Welke slachtoffers leven nog nadat ze zijn "lekgestoken" dan? Sidney is in de buik gestoken, daar hoef je niet persé aan dood te gaan lijkt me.

avatar van The-Buc

The-Buc

Een super vervolg!

Gister wezen kijken. en aangenaam verrast moet ik eerlijk toegeven.
Het begin had wat mij betreft wat beter gekund, maar moest toch wel lachen om het stukje waarin de twee dames op de bank zitten en de ene zat is van het gezeur van haar buurvrouw, en haar daarom maar een paar keer doelloos in haar buik steekt.:P

Na deze openingscene, komt wat mij betreft de spanning toch aardig op gang. Ik vond de moorden ook een stuk wreder dan voorgaande delen. Sommige mensen gebruiken de kritiek dat er in scream 4 ook weer veel in de buikregio en dergelijk wordt gestoken en niet eens een keer op een andere manier mensen worden vermoord, maar dit vind ik gewoon horen bij scream. Lekker ouderwets met het mes

Voordat ik heen ging hoopte ik al dat er veel verwijzingen zouden zijn naar het origineel. Dit hebben ze goed gedaan er zaten veel momenten in die je zou kunnen herkennen als je deel 1 hebt gezien. Voorbeelden van dit soort momenten zijn:
- Sidney ziet het "vriendje" van haar nichtje op haar kamer en verdwijnt via het raam.
- De scene met onze mede killer, vastgebonden op de stoel
- De personages opzich ook, de twee filmnerds kun je zien als Randy uit deel 1 en de zogenaamde "Billy loomis" als stalker van jill speelt steeds een beetje het verdachte vriendje.

Dit is tevens waarom ik wel snap dat sommige mensen wat meer moeite hebben met de film.
Als je fan bent van de trilogie en een echte scream fanaat, dan zul je je met dit deel ook zeker vermaken. Zie je hem als een los deel, dan kan hij misschien wat tegen vallen.
Ik ben een absolute fan dus ik heb gewoon ouderwets genoten.

Over het einde is wat mij betreft ook niks aan te merken. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik zoals meerdere mensen hier, het ook wel oke had gevonden als de film gestopt was, na De scene dat jill sydney neergestoken had, en dat er eindelijk eens 1 dood was gegaan van '' DE drie'' . Ik vond het motief van jill opzich wel aardig gevonden en het was een mooi eind geweest.
Aan de andere kant ben ik ook wel weer zon fan van deze reeks films dat ik het misschien toch ook wel weer leuk vind dat ze het wel weer overleven, en dat ze dan maar weer terug mogen komen in deel 5.

Ik vond het in ieder geval een mooi vervolg dat lang op zich heeft laten wachten. En voor iedereen die fan is van het origineel, is deze film absoluut een aanrader.
Ik vind het sowiezo mooi als de hoofdpersonen een beetje hetzelfde blijven, zoals je dat ook ziet bij bijvoorbeeld Halloween, Waarbij Donald Pleasence en Jamie Lee Curtis Ook in de meeste delen mee spelen. Dit maakt het voor mij net even wat echter. Daarom was ik ook blij dat Dewey, Gale en Sidney Ook in scream 4 weer te bewonderen zijn.

Conclusie:
Voor de fans een super vervolg denk ik, en als je hem zo gaat kijken zonder dat je de andere delen hebt gezien, zou hij wat tegen kunnen vallen. Toch spanning genoeg.

4 Sterren voor mij

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Vermakelijke film!

Scream 4 begon al goed met de lachwekkende openingsscène, dat voorspelde al veel goeds.

Eigenlijk verliep de hele film wel prima, precies zoals je zou verwachten. Ook de nodige knipoogjes naar het origineel, wat ik wel kon waarderen. Alleen de moorden, het leek Saw wel. Zoveel bloed had ook weer niet gehoeven.

Ook de nodige schrik momentjes, waar ik zelf niet echt problemen mee heb. Mijn vriendin echter wel, die gilde het hardste van de hele zaal.

Het einde begon goed, het motief van de dader was duidelijk, en het zou fijn zijn geweest als eindelijk is een keer Sidney zou overlijden.
Maar helaas, het einde duurde wat te lang, en was totaal ongeloofwaardig (al is dat ook niet de bedoeling). Het ging ook veel te lang door. Het was eigenlijk gewoon té.

Beter dan deel 2 en 3, doet het niet slecht naast het origineel.

rep_robert schreef:

Zo een wond is meestal wel fataal zeker met zo een mes is het onmogelijk om organen te missen, maar Dewey zegt ook van dat het een soort wonder is en dat Sidney een vechter/surivor is. Daarnaast hebben we nog Gale en Jill die in hun schouder zijn gestoken, maar dat is verre van fataal. Vanavond ga ik hem nogmaals bekijken misschien heb ik iets gemist.

avatar van misterwhite

misterwhite

Aardige film

Als horrorliefhebber moet ik wel zeggen dat het soms wat flauwtjes was. De kills waren zeker niet zo bijzonder en de sfeer van de eerste film miste ik een beetje. Orgineel kan je deze film ook bijlangen niet noemen maar soit welke Amerikaanse horror van deze jaren is dat wel!? Maar deze film heeft wel één fantastisch positief punt: het einde.

Het verhaal loop weer zoals alle andere films. Weer in het zelfde dorp, gebeuren weer soortgelijkse moorden. Sidney, Gail & Dewey proberen de killer weer te vinden en hun vrienden te beschermen. Dus niks bijzonders.

Acteerprestaties waren goed genoeg, niemand die mij irriteerde of het zwaar ondermaats deed. Emma Roberts deed het zelfs behoorlijk goed, nooit verwacht.

Nog wat pluspunten: het word nergens saai, veel spannende momenten, een aantal schrikmomenten (niet alle lukten even goed) & de laatste 20 minuten van de film.